Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Трифазно захранване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Трифазно захранване

Конкретизирай малко, де. Сигурно ще измисля с какво да помогна.

Не съм се отказал да се включа, само дето точно в този период ми е малка лудница на главата и сравнително бавно реагирам, но след около десетина дни очаквам да постихне.

И ако идвате насам, да се обадите.

Има много технически теми за обсъждане. А в даден момент приижда и вопиюща нужда от жироскопи...

Коментар

Ето схемата на генераторната част. Не съм сложил само филтърните кондензатори и индуктивности по захранванията, ама те са ясни. Близо до всеки чип трябва да има по един 100-470nF полипропиленов кондензатор. На входа общ електролитен, примерно 220uF.

Схемата изисква +5V, и +/-10-15V. Всичките с малка мощност. На 5-те волта може да се направи линеен стабилизатор, на +15 те също. А -15-те с елементарно мъничко импулсно, и след него пак линеен стабилизатор. Ще се получи съвсем мъничка кутийка. Или пук ако решим всичкото с малко импулсно. Дори ще се изолира от входящото напрежение. Въобще със захранването ще го измислим.

ПП: Схемата изглежда малко сложна, но на платка ще изглежда направо смешно. Цялото трабва да се набута в метална кутийка. Подходящи кутийки вече се продават в Електронинвест, пък сигурно и на други места. Всички заземявания отдясно на DAC-вете са "аналогова земя", всичко отляво е "цифрова земя". Двете се събират в една точка.

ПП2: Всички чаркове ги има налични, с изключение на DAC-овете. Те могат да се поръчат през Комет, и ще дойдат за максимум 1 седмица. Ако някой има предложения за други DAC-ове, нека каже. Аз намерих само това.
      Последно редактирано от sparkybg; 04-07-08, 11:14.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Гледам, гледам написаното - цяла седмица, и пак не схващам проблема.
        Кое налага да се сменят DAC - овете? Ако тези са задоволителни, съвсем достъпни са.
        Голям избор има при Чолаков, някои в наличност: www.k1-bg.com. Единични, двойни, четворни. И са добри.
        На мен поне много по-голям проблем са ми малогабаритните полипропиленови кондензатори; например 470 nF, което да не се разполага в отделна кутия ... искам и аз!

Та, харесай някой DAC, ще го включа в най-скорошната си поръчка.
        А може и да го имам; при мен търкалят някакви излишни, но са предимно стари типове.
        Ако трябва, ще си направя по-подробна ревизия.

Коментар

Еми, най-общо казано, не ме кефи особено че са паралелни. Напоследък всичко живо използва серийни. И платката ще стане по-проста.

Обаче за 400Hz, всеки полупериод трябва да се описва поне с 30-ина точки, за да прилича достатъчно на синусоида, така че да не топлим излишно моторите. Това прави 24KHz.

Сега, принципно може да се направи и с филтри, ама те пък, особено ако са остри и близо до 400Hz, започват да влиаят на фазата, и са чувствителни от към компоненти.

От където идва необходимостта входящия поток от данни да е 24000*3*8=576000 бита в секунда. Не намерих такъв DAC на пазара тук.

ЪЪЪ, или ако се ползват 3 единични 19200 бита, или 2 двойни с 288000 бита.

Ама ако няма нещо достстъчно евтино серийно, ще останем и с паралелните.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Разгледах. AD5304 е май нашия DAC. А именно четворен DAC, и поддържа 30MHz Clock, тоест далеч над нашите изисквания. И струва 4 и малко долара на дребно. А ни трябва само един.

Тая фирма я бях позабравил, откакто ми продадоха операционен усилвател на АД за 30 и кусур лева, а после като се разрових се оказа че реалната му цена е 3.

Ама явно не всички чаркове са им такива...

Ако можеш погледни и ти. Мисля че ще свърши работа.

Коментар

Ми, разгледах го и аз. Ако не съм проспал нещо (тежък ден ми беше), е съвсем подходящ - че и синхронизирани изходи R-R, –40°C до +105°C. С всички предимства на общата подложка. Не смогнах да сравнявам с останалите, но този си има всичко, а и няма нищо излишно, което да го оскъпява.

AD не произвеждат всичко, но което го има, е "желязно", често - най-доброто по въпроса. А когато е скъпо, има защо.

Друг е въпросът, че дистрибуторите се поунасяха с цените ... Вече е определено по-рядко.

Коментар

внесъл съм няколко полски инвертора за жироскопи, прекрасно бачкат, но за мен не стават, аз съм с големи жироскопи за друга цел. Така че ако някой има нужда от такъв да се обажда. имам 3 броя.
                0894346006

Коментар

Събуждам темата.
                  Не знам дали трябва да безпокоя Мицар, мина година.
                  Днеска най-накрая го проверихме - работи. Даже смущаващо, по-добре от теоретично възможното. Някакво обяснение има, но влиза само в странни статистики. Изглежда някак така съм оплескал всичко, че всички вредни моменти се компенсират, и съм попаднал на настройката за 42 гр. с.ш.
                  Сега вече чака само захранване, с гарантирано пускане винаги в една посока.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X