Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Детекторен радиоприемник за след края на света

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Детекторен радиоприемник за след края на света

Не е ли по-добре приемника да се изработи по схема с лампи? Довода е пределно ясен: p-n-p преходите се скапват от лъчения, предизвикани след ядрен взрив...
    Публикувайте отговор

Коментар

Сега, по време на ядрен взрив И оръжието трябва да се държи напред за да не капе цевта по краката ни, при условие че се развива температура над 3 000 градуса по Целзий.

Иначе, сериозно - Тук ставаше въпрос за енергийна независимост, като основен момент.
      Последно редактирано от emanuilis; 29-05-16, 14:15.
      Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
      „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
      LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
        ...С голяма антена може да се слуша Германия, Холандия, но едва ли с детекторен приемник...
        Тук има малко писано по въпроса.
        Проблемът е, че към днешна дата изобилства от смутители, възпрепятстващи работата на приемниците работещи на амплитудна модулация. Всеки има в жилището си куп такива - импулсни захранвания, вирлеси, компютри и какво ли още не. Наскоро установих че един от рутерите е толкова "корав", че смущава и FM тунер, при това, хубав...
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Koй ще поддържа предаватели с консумация по мегават, по време на такава война? В смисъл - ако батерийката на теб е проблем - няма ли да има проблем със захранването на предавателя?

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan Terziev Преглед на мнение
            Tия чудеса на техниката дърпат по един мегават. Има ли смисъл да се поддържат такива разходи, след като не познавам някой да слуша средни и дълги вълни?
            Иди някъде в планината на по забутано място и ще видиш кой ги слуша средновълновите предаватели. Преди благоевградския предавател го чувах вечер на Халкидики. А сега... тая държава върви към закриване.
            Ники

Коментар

На времето доколкото си спомням при правенето на тези приемничета правехме променлив дросел, а не кондензатор - т.е. навирахме един ферит вътре в бобината
              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Не се ползва ферит при тези бобини а картонено тяло с по-голям диаметър. Може да има междинни изводи, както каза колегата. Едно време се превключваше с банан-щекери и съответните женски контакти. Бобините се навиваха от литцендрат.

П.П. Докторе, ако имаш желание, може да си дръпнеш ето тази книжка на Шишков - http://www.eserviceinfo.com/download...%D0%B8%22.html
                Последно редактирано от коко келеша; 29-05-16, 17:04.
                Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                Из "Златния телец"

Коментар

Коко, да, правехме картонените бобини, но мисля че доближавахме/вмъквахме донякъде феритна пръчка за промяна на индуктивността...
                  Пък който го мързеше да върти манивелата и правеше по-малко намотки на бобината - не хващаше нищо
                  Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
                    Не се ползва ферит при тези бобини а картонено тяло с по-голям диаметър. ...
                    Моето беше от руло тоалетна хартия ферит не съм слагал.
                    Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

Коментар

Нашите ако не се лъжа ги правихме на катушка направена на дърводелски молив - доста малък диаметър, но пък намотките бяха доста...
                      Къде по него време тоалетна хартия - Отечествен фронт и понякога Работническо дело

Коментар

Въпреки липсата на сигурен предавател, ще се постараем да го сглобим. Мисля, че ще бъде интересно за децата, а и не само за тях.

p.s. помня, че преди всеки не-екраниран вход на усилвател (НЧУ) „ловеше" програма „Хоризонт".
                        Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
                        „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
                        LZ1EMS

Коментар

http://nurts.bg/uslugi/%D0%B5%D1%84%...0%D0%BD%D0%B5/

Коментар

Еххх, направо ме върна назад във времето тази тема . С моите приятели навивахме намотките върху едно парче плоска феритна пръчка от някакво старо радио, за антената развивахме проводник от някакво голямо старо телефонно реле, връзвахме края за една по-голяма гайка и го хвърляхме на върха на ябълката в двора ни, другия край свързвахме към приемника. Заземлението - към чешмата. Ползвахме от черните бакелитовите руски слушалки по 2200 ома, по-късно от някъде изровихме и от българските от телефоните, май бяха по около 360 ома - и с тях ставаше. Най-добре хващаше с един голям променлив въздушен кондензатор (не помня от колко до колко pF беше, имаше две секции), ама няма да се събере в кибритената кутийка.
                            Това със свещта не го знаех, интересно ми стана.

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                            Къде по него време тоалетна хартия - Отечествен фронт и понякога Работническо дело
                            Е, малко трябваше да се понамачка, ама ставаше - като си на зор...
                            Живей така, че ако утре е последния ти ден, да не е необходимо да променяш нещо днес!

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение

Коментар

Всъщност, при една близка радиостанция, за какво е променлив елемент. Използват се такива, докато се хване станцията, и се видят ориентировъчните стойности, след това се заменят с такива с фиксирани стойности...
                                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X