Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Детекторен радиоприемник за след края на света

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Детекторен радиоприемник за след края на света

Здравейте

Намерих кутийка от кибрит и реших да я използвам.

Схемата е ясна, но имам няколко въпроса.

1. Съществуват ли все още радиопрограми на български, излъчващи на „АМ"

2. Намирането на германиев диод проблем ли е

3. Кой от елементите на трептящия кръг е за предпочитане да бъде променлив, според вас
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2000px-Detector_receiver_rus_standart_svg.jpg
Прегледи:1
Размер:34.3 КБ
ID:6115300
    Упражнението го правя и за децата, да видят „чудо"
    Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
    „Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
    LZ1EMS

От: Детекторен радиоприемник за след края на света

1. Ако не се лъжа, имаше някаква работеща радиостанция.
    2. Не би трябвало да е проблем. Виж, в търговската мрежа може и да е.
    3. Който ти е по-удобно. В общия случай, можеш да намериш готов променлив кондензатор, с подходящ диапазон на изменение на капацитета, докато подобен променлив дросел ще трябва да си направиш сам.
    4. Обърни внимание на масата на антената (приемника). В днешно време не останаха водопроводи към които можеш да я свържеш...
    5. По спомен - слушалката трябва да е с импеданс поне 2 - 3 кила. С модерните слушалки вероятно няма да се получи.
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Аз имам високоомна слушалка с метална мембрана. Става и с 2 електрода вертикално в пламъка на свещ вместо точков диод за по интересно. По горещия електрод е катода.
      Ники

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
        1. Ако не се лъжа, имаше някаква работеща радиостанция.
        2. Не би трябвало да е проблем. Виж, в търговската мрежа може и да е.
        3. Който ти е по-удобно. В общия случай, можеш да намериш готов променлив кондензатор, с подходящ диапазон на изменение на капацитета, докато подобен променлив дросел ще трябва да си направиш сам.
        4. Обърни внимание на масата на антената (приемника). В днешно време не останаха водопроводи към които можеш да я свържеш...
        5. По спомен - слушалката трябва да е с импеданс поне 2 - 3 кила. С модерните слушалки вероятно няма да се получи.
        Променливият кондензатор ще дойде твърде голям, за кутия от кибрит, или

Някаква препоръка за „маса" ако човек е навън или водопроводната инсталация е от PVC

Първоначално публикуван от infineon Преглед на мнение
        Аз имам високоомна слушалка с метална мембрана. Става и с 2 електрода вертикално в пламъка на свещ вместо точков диод за по интересно. По горещия електрод е катода.
        Идеално, връзката между кибрит и свещ е очевидна.

Каква слушалка имаш
        LZ1EMS

Коментар

За да лови нещо иска променлив кондензатор с висок качествен фактор, каквито са големите от старите радиа, с въздушен диелектрик.
          Високоомни слушалки и аз имам, точкови диоди - с шепите, ама на село...
          Пиши ако искаш слушалките да си поиграеш.
          Антената трябва да е огромна.

Коментар

Т.е. да изхвърля кутията от кибрит

Ако конструирам променлива индуктивност

Представям си го като „нещо", изградено на основа на слушалката...

Колко „огромна" трябва да бъде антената, не може ли да се използва някаква кратна дължина
            Последно редактирано от emanuilis; 29-05-16, 11:39.
            LZ1EMS

Коментар

В кутия от кибрит се правят приемничета с 1-2 транзистора, да компенсират лошия качествен фактор на кондензатора с размер на половината кутийка. Мисля, че има някаква средновълнова станция у Видин, което за детекторен идва далечко.
              "Колко „огромна" трябва да бъде антената, не може ли да се използва някаква кратна дължина"
              Вълните са по няколкостотин метра дължина.
              Последно редактирано от Ivan Terziev; 29-05-16, 11:55.

Коментар

Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнение
                Променливият кондензатор ще дойде твърде голям, за кутия от кибрит, или

Някаква препоръка за „маса" ако човек е навън или водопроводната инсталация е от PVC

Идеално, връзката между кибрит и свещ е очевидна.

Каква слушалка имаш
                http://useruser.narod.ru/flame_detector.html
                Ето я схемата със свещ без диод. Слушалката дето я имам е черна бакелитова, май е съветска. Аз съм приемал и без променлив кондензатор на средни вълни предавателя на Згалево когато работеше на около 120 км. от него, за антена ползвах един стоманен простор на двора около 35 метра горе долу. Но това на село, в града има повече индустриални шумове на тия честоти.
                Ники

Коментар

Едно време, моята антена вървеше по билото на покрива на къщата и беше около 15-тина метра дълга с изолатори в двата края и специален прекъсвач за превключване към земя по време на гръмотевична буря. Това "Юност", това "Звьоздочка", това "Яцек", всичките са ми минали през ръцете по няколко пъти. Е-Е-х, спомени!

П.П. Ето тука нещо интересно: http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=1444.0
                  Последно редактирано от коко келеша; 29-05-16, 12:58.
                  Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                  Из "Златния телец"

Коментар

p.s. и все пак, за „дължината"
                    LZ1EMS

Коментар

Интересно е, но в България само видинският предвател работи, БНР и НУРТС спряха Вакарел (искам да изкажа честно мнението си за тези организации, но се въздържам).
                      С голяма антена може да се слуша Германия, Холандия, но едва ли с детекторен приемник...
                      Тук има малко писано по въпроса.
                      Show must go on!
                      LZ1VES

Коментар

Направо „абортирах"...
                        LZ1EMS

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
                          Интересно е, но в България само видинският предвател работи, БНР и НУРТС спряха Вакарел (искам да изкажа честно мнението си за тези организации, но се въздържам). ...
                          Tия чудеса на техниката дърпат по един мегават. Има ли смисъл да се поддържат такива разходи, след като не познавам някой да слуша средни и дълги вълни?

Коментар

Говорейки за „след края на света", има смисъл, ГОЛЯМ
                            LZ1EMS

Коментар

Антената е желателно да е поне 15-20 метра, като сте навън е лесно да се закачи единия край на някое дърво. За заземяване ползвай забито метално колче в земята или зануляването/заземяването на контакта за 220 волта. Бобината може да я навиеш на парче феритна антена с диаметър 8-10мм, 50-100 навивки, може и извод по средата да стане 50+50 навивки и да превключваш дълги/средни вълни. Навиваш с 0.2-1.0мм дебел проводник. Променлив кондензатор става всякакъв 10-500 пикофарада от някое старо радио. Слушалките трябва да са високоомни 2-3 килоома, макар че съм правил и с обикновени 32 омови за компютър и с "тапи" става, но тогава ползвах трансформатор звънчев, като 220 волтовата намотка към радиото, а 8 волтовата към слушалките. Диод точков най-добре, но и стъклените 1n4148 или подобните стават. Най-добре се хващат станции вечерно време и по-далеч от градовете и смущенията.
                              Успех!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X