Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Електронно гласуване - може ли да бъде манипулирано?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Електронно гласуване - може ли да бъде манипулирано?

Ето ви и най-големия фен на електронното гласуване:
    http://offnews.bg/news/%D0%98%D0%B7%...BC_579133.html

Даже само в негова чест нормалният гражданин трябва да иде и да гласува ЗА.

Коментар

Пия ром, нали знаеш

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Ето ви и най-големия фен на електронното гласуване:
      http://offnews.bg/news/%D0%98%D0%B7%...BC_579133.html

Даже само в негова чест нормалният гражданин трябва да иде и да гласува ЗА.
      Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
      Конкретно с нищо.
      Да, може да бъдат компрометирани изборите - тука никой не съм видял да спори. От там нататък развиваш теория на констипацията.

Иначе те ти нещо много показателно:

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5070907
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
        1. Айде да се разберем едно нещо. Или излизаш с технически аргументи, ..
        2. "въпреки че виждаш че е наясно с инфо сигурността и т.н." - тука вече и до елементарна манипулация прибягна, базирана на лъжа. Виждам, че НЕ е наясно с техническата част.
        3. Мотивацията да ползвам компютър е, че си това си вадя хляба. И малко по елек...!
        1. Така и не разбра, че това не е от значение (техноподробностите) Какви аргументи срещу нещо което не е създадено????????? ( и кво ми шпрехаш за инфо сигурност щом още не знаеш с какво се занимавам??? ) (на два клека ти е)

2. Дори да приемем че е лаик(със сертификат по инфо сигурност ), то имаш потвърждение за работеща вече над 5год. некомпрометирана система! ФАКТ!

3. Смешно е да се страхуваш толкова от това с което си изкарваш хляба

И вярно стига толкова.
        Приеми че ти печелиш и дружно пътуваме във мрака

Направо е чудо, че прадядовците ни с референдум са се самоопределили в абсолютна монархия брато! Или пък внуците са чудо бешлилимутрънките.
        байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
        Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
        Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
          Къде работя не е от значение,
          Съгласен. Признавам, беше неприятно доктори да те возят в таксито и инженери да носят вар по строежите в чужбина. Дано нещата са се променили.
          а пък от местната политика не се интересувам.
          Темата май има някаква връзка с политиката и щом си готов да представиш мнение и позиция предположих, че си чел и някой политически коментар. Там поне съм чувал, че не бъка от партийки и формацийки, и ориентирането не било трудно.
          Викаш друго си е с бумагите на опашката и парите в кеш?
          Ми не. Не викам. Чак толкова да опростявам нещата не ме бива. Трудно ми е с нелепите сравнения. Аудиторията е доста над това ниво и е неуважително някак си.
          И понеже имам един документ, наречен "вътрешен одитор по информационна сигурност", та ще си позволя да кажа, че 100% защита няма.
          Ехааа. Така кажи бе човек! При наличието на такъв документ нищо вече не е същото!
          Аз нямам и не ми остава друго освен да сведа глава и да приема всяко твое мнение.
          Веднага приех, че 100% защита няма!
          Но, ако си на ясно с уязвимостите, може да намалиш риска до приемлив.
          Сега е момента да обясниш уязвимостите, приемаме ги и намаляме риска до приемлив. Ама и риска да дефинираш. Приемливия. В контекста на електронното гласуване с възможностите за манипулация.
          И да, имам си нотификация за транзакциите.
          И аз. По препоръка на моя "вътрешен одитор по информационна сигурност".
          GPS системи https://www.easytracking.bg/
          Пътна помощ навсякъде и по всяко време https://закъсах.бг

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            ...Даже само в негова чест нормалният гражданин трябва да иде и да гласува ЗА.
            Ех, има надежда
            70% нормални май все още има, някъде излязоха ли като абсолютна бройка?
            байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.

Коментар

Първоначално публикуван от D.Dimitrov Преглед на мнение
              ... Ама и риска да дефинираш. Приемливия. В контекста на електронното гласуване с възможностите за манипулация.
              Елементарно. Рисковете просто трябва да се сведат до по-малки от сегашните, а управлението им - да се подобри спрямо сегашното.

Адски ниска летва, между другото.

Коментар

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
                ...
                И вярно стига толкова.
                Приеми че ти печелиш и дружно пътуваме във мрака
                Направо е чудо, че прадядовците ни с референдум са се самоопределили в абсолютна монархия брато! Или пък внуците са чудо бешлилимутрънките.
                Прекратявам дискусията си с теб, поради категоричния ти отказ да работиш с факти. Аз пък отказвам да се радвам на измислени сертификати, лъскави шарени топчици по екрана, и модерни неща, само защото са модерни. То и да си обратен стана модерно, ама нещо и тази мода също не ме влече. На всичко отгоре съм и некомпетентен и нямам личен опит.
                А светът нещо отказва да се модернизира в мнозинството, ама много advanced става, дай да спрем до прословутата Естония, че други държави не знаем!

Коментар

Който пръв извади гей-аргумента печели спора. От следващия път ще печели и бан.

Коментар

Добре, приемам, че "електрическото" гласуване е "елементарно за манипулиране,... бла-бла-бла..."
                    Какъв ви е проблема тази "лъжлива" притурка да се добави към съществуващата в момента доказано манупулирана система ?!?!
                    Верно не мога да ви разбера мисълта. Изобщо има ли някаква мисъл...?

Коментар

Прекратявам дискусията си с теб, поради категоричния ти отказ да работиш с факти. ..
                      Че то дискусия няма. Как прекратяваш нещо дет го няма
                      Има подмятания - анализатори казаха, като питам къде казаха - мята се форум с тема : Колко плащате за курви

Има "Те такова животно нема и не мое да има" и "найш я кви софтварета пиша, начи и другите тъй ги пишат"
                      Че ти не знаеш други държави си е твой проблем, за домашно напиши колко лесно се хаква гласуване по пощата, да с хартиени пликчета и марки без QR кодове (има тъпаци дето го практикуват)

Па след време деца/внуци ще се смеят - я дедо кви щуротии писал, не му е било лесно

пп
                      всичката ти вода е в полза на сидеров - поздравления!
                      Последно редактирано от DBRS; 25-10-15, 23:57.

Коментар

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
                        ...
                        пп
                        всичката ти вода е в полза на сидеров - поздравления!
                        Нали каза, че ще се спреш? Не ме занимавай точно с политика, не ми е интересна!
                        п.с. Интересна ми е само техническата част, гледам подобна тема в Инвестора. Явно не съм единствения изостанал.

Коментар

Нали каза, че ще се спреш? Не ме занимавай точно с политика, не ми е интересна!
                          Отказваш да поемеш отговорност за писанията си, или не разбираш, че и да не искаш, вече си му помогнал?

пп
                          онова за фикцията "борба със затоплянето" беше подсказка

Коментар

И този ли линк да ти постна на Инвестора, виждам, че скучаеш!
                            http://www.investor.bg/forum/showthr...t=15953&page=8
                            Няма да се обеся днес от отчаяние, че съм изостанал от тенденциите и непрогресивен!

Коментар

Като гледам равнището на критическо мислене, почвам да съжалявам, че се върнах във форума. Нещото, което още повече ме дразни, е използването на елементарни логически заблуди. Бих си поиграл да ги оборвам, ако не бях убеден, че всъщност са целенасочени, но по същество елементарни риторично похвати. И да, за съжаление на много хора електронното правителство работи, или поне работи по-добре от хартиеното. За тези, които изтъкват аргумента, че информацията е възможно да бъде манипулира, ще им кажа следното - всяка (без значение в какъв вид - електронен, хартиен, изчукан на камък или написан в пясъка) информация може да бъде компрометирана. 100% сигурната информация е само онази, която е недостъпна за ползване, т.е. ненужна и безмислена. Така че трябва да приемем факта, че информацията не е безкрайно сигурна. Колко е сигурна е въпрос на анализ и управление на рисковете. За повече подробности ISO 27001. Може и NIST 800-53.
                              Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Като гледам равнището на критическо мислене, почвам да съжалявам, че се върнах във форума. Нещото, което още повече ме дразни, е използването на елементарни логически заблуди. Бих си поиграл да ги оборвам, ако не бях убеден, че всъщност са целенасочени, но по същество елементарни риторично похвати. И да, за съжаление на много хора електронното правителство работи, или поне работи по-добре от хартиеното. ...
                                Обвиняваме, цитираме буквички и ISO-та, и нещем да кажем как разбрахме, че работи по-добре от хартиеното! Хората ли са убедени, че е така? По-лъскаво, по-евтино, по-удобно? Как разбра, че работи по-добре???
                                На мен критерият за добре е да не може да се манипулира в по-голям мащаб от хартиения, и да запазва анонимност. Твоите критерии какви са?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X