Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Експедиция "Българи зад граница" - план за следващите експедиции

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Експедиция "Българи зад граница" - план за следващите експедиции

Първата експедиция по Другата България мина. Дали е истинска експедиция или разходка до съседни земи, дали свършихме някаква работа или просто се разходихме - аз съм критичен доста към себе си и нещата които правя и си мисля че можехме да свършим и повече работа и по добре. Но така или иначе - започнали сме нещо - трябва да си го довършим.

В краткосрочен план - трябва да занесем нещата които обещахме в село Чийшия и да посетим и други български села в Бесарабия. В тази връзка ще помоля Румбата да публикува списъка, който ни заръчаха учителите от Чаишия с учебници и методически материали които трябва да съберем.
    Предлагам като дата - 5 Септември, ще се обоснова защо предлагам тази дата.
    1. На 6-ти е годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия - важна дата за всички българи по света, дата носеща своето послание за обединение на всички българи по света.
    2. Не знам кога започва учебната година в Украйна, но ако е на 15-ти като при нас - ще занесем методическите материали и учебниците навреме. Ако започват на 1-ви Септември - ще закъснеем малко, но все пак ще могат да използват материалите от началото на учебната година.
    3. Времето за пътуване есента е хубаво...

Предлагам да тръгнем на 5-ти (петък) много рано сутринта и да останем до 8-ми (понеделник) когато ще си тръгнем спокойно, както предишния път.
    Така губим само два работни дни от седмицата и все пак ще имаме 4 дена на разположение, за да посетим Чаишия и ако Райна измисли - някои други села да раздадем малко филми, книги и списания, че хората се сърдят задето не сме минали предишния път и през другите села.....

Ако модераторите преценят, може да отворим тема за септемврийското пътуване до Бесарабия, за да се уговорим там кой какво ще търси и събира, Румен да пусне каквото си записа от даскалите там и да видим и кой ще идва. Наште хора - повечето от предишната експедиция казаха че са на линия..... Ако има и други желаещи - нека да се обадят......

В следващия пост ще пиша и за дългосрочните планове, които искам да обсъдим....

моля някой модератор да ми оправи заглавието на "Другата България - план за следващите експедиции", че стана някаква мешавица....

До: Другата България план - за следващите експедиции.

В дългосрочен план.
    Заформи се в главата ми една идея, как експедициите които правим да се превърнат в последователни, запомнящи се и изключително полезни за българския дух по света събития.

И така - за да оставим някаква следа в българите из съседни държави, които мислим да пообиколим, трябва да им занесем нещо което наистина ще ги накара да се замислят и почустват българщината.

Мислих си какво може да е това и се сетих за гроба на хан Кубрат!

Гробът на първия владетел на Велика България!
    Колко държави и нации знаят къде е гробът на първия им владетел...? Всъщност за всеки българин това трябва да е свето място. Защо ли? Не знам точно защо. Така го чувствам. Защо мохамеданите ходят до гроба на Мохамед? А християните до гроба на Христос? Защо за българите гробът на основателя на България да не е свято място?

От там трябва да започнат експедициите. От най-важното място. От святото за всички българи място, потънало в забравата на модерния свят. Трябва да отидем до село Малая Перещчепина област Полтава, да сведем глави пред гроба на първия български владетел и да вземем пръст от гриоба му, по примера на Райна която е била там и да занесем навсякъде където има останал жив български дух.

Навсякъде където има останала искрица българщина трябва да занесем частица свята пръст и да подаряваме на хората История на България !!!

Ето по този начин от нашите експедиции ще има полза. Ще го направим това, каквото и да ни струва. Мисля си, че човек има един живот и трябва да остави нещо след себе си. Само на един българин на полуостров Крим да знаем, че сме събудили българското в него - значи сме свършили нещо значимо.
    Има достатъчно луди и безотговорни хора - патриоти в сърцето и душата си, които ще споделят тази експедиция с мен, познавам вече такива от първата експедиция и съм спокоен че няма да съм сам

Предлагам пътуването до гроба на Хан Кубрат да го направим от 1 до 10-ти Май 2009 г. Разстоянието е грубо към 1500 км. от Варна. Трябва да построим някаква организация да видим кой ще идва, да подготвим машините - има достатъчно време.

За целта можем да открием нова тема - Експедиция до Другата България II - гробът на хан Кубрат, където да започнем организацията.....

Интересна статия за това свято място може да прочетете тук:
    http://atakavt.com/e107_plugins/foru....php?3971.last

Коментар

До: Другата България план за следващитеПравейки експедиции.

За втората експедиция ще се вклча по-активно. Вече знаем с какво точно можем да сме полезни на хората там.

Относно гроба на Хан Кубрат не трябва ли да е "Експедиция до другата България III"? Все пак нали предложението за втората част е за Септември месец.
      Георги Гатев

Коментар

Благодаря, Горби!

Как ще наречем пътуването към хората в Бесарабия не е толкова важно.
        Кой с какви намерения, очаквания и нагласи е тръгнал, също не е толкова важно.
        Всеки за себе си може да прецени.
        Резултатите са важни.
        Важно е да идем пак и да го превърнем в традиция.
        Хората там /и не само там/ заслужават много.
        Децата там заслужават да им се обърне внимание, за да не се отказват от "Аз съм българче".
        Те са ключът към успеха на нашите експедиции. Това видях аз.
        Пътя към децата е не само прекия, но и чрез учителите и родителите.

Списък съм публикувал отдавна тук:
        списък

Сигурен съм- ще съберем нещата, ако не - ще ги купим, но с празни ръце няма да идем.

П.С. Благодаря от сърце на Райна /LadyRM/ за жеста,
        който направи за мен като ми подари пръст от гроба на кан Кубрат!
        Надявам се да успея да го върна на много мои приятели!

Коментар

До: Другата България план - за следващите експедиции.

Първоначално публикуван от горби Преглед на мнение
          Мислих си какво може да е това и се сетих за гроба на хан Кубрат!

Гробът на първия владетел на Велика България!
          Колко държави и нации знаят къде е гробът на първия им владетел...? Всъщност за всеки българин това трябва да е свето място. Защо ли? Не знам точно защо. Така го чувствам. Защо мохамеданите ходят до гроба на Мохамед? А християните до гроба на Христос? Защо за българите гробът на основателя на България да не е свято място?

От там трябва да започнат експедициите. От най-важното място. От святото за всички българи място, потънало в забравата на модерния свят. Трябва да отидем до село Малая Перещчепина област Полтава, да сведем глави пред гроба на първия български владетел и да вземем пръст от гриоба му, по примера на Райна която е била там и да занесем навсякъде където има останал жив български дух.

Навсякъде където има останала искрица българщина трябва да занесем частица свята пръст и да подаряваме на хората История на България !!!

Ето по този начин от нашите експедиции ще има полза. Ще го направим това, каквото и да ни струва. Мисля си, че човек има един живот и трябва да остави нещо след себе си. Само на един българин на полуостров Крим да знаем, че сме събудили българското в него - значи сме свършили нещо значимо.
          Има достатъчно луди и безотговорни хора - патриоти в сърцето и душата си, които ще споделят тази експедиция с мен, познавам вече такива от първата експедиция и съм спокоен че няма да съм сам

Предлагам пътуването до гроба на Хан Кубрат да го направим от 1 до 10-ти Май 2009 г. Разстоянието е грубо към 1500 км. от Варна. Трябва да построим някаква организация да видим кой ще идва, да подготвим машините - има достатъчно време.

За целта можем да открием нова тема - Експедиция до Другата България II - гробът на хан Кубрат, където да започнем организацията.....

Интересна статия за това свято място може да прочетете тук:
          http://atakavt.com/e107_plugins/foru....php?3971.last
          Изпревари ме...
          Чудех се, в кой момент да ви го предложа...

Като начало, предлагам да прочетете това - на когото му е интересно, разбира се...
          http://www.hulite.net/modules.php?na...rder=0&thold=0
          Впрочем, не зная, дали е разрешено да слагам линкове към други сайтове. Това съм го писала след връщането от гроба на Кубрат... Нищо не мога да добавя. Надявам се да подсили огъня, разпален от Горби...
          Имам и много снимки... От същото място, мюна което е сниман човекът от другия линк. Само че не знайа как да го слагам тук...

Коментар

Хорааа! кажете ми, как се слагат снимки тук...
            Или да ги изпратя на някого?

Коментар

Можеш да ми ги изпратиш....
              А може и ти да си ги сложиш!
              Отгоре в синята лента има бутон "Персонална настройки"
              Клик....
              Като се отвори След "Вашия профил" е карето "Свързаност" ... последната опция е "Картини & Албуми"
              Клик ...
              После следвайте ... указанията и логиката...
              Ако искате да се виждат във форума просто добавете връзка (бутончето с планините и слънцето) в текста със снимка от Вашия албум (реззолюция 640х480 .. примерно).

Ето какво направих току що само за проба:

"Олтара" на една скална българска църква.

Чакаме!!!! ....
              Последно редактирано от CarTest™; 04-06-08, 04:23.
              Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Здравейте и от мен , аз съм нова във форума и ме запали точно темата за Бесарабия.Повтарям се , но всичко което сте направили е страхотно.Аз ще пътувам до Крим от 16.06.2008г. и ще минавам през споменатите места , а на връщане ще остана няколко дни в Болград.Ако мога да помогна с нещо ще бъда много щаслива.Още веднъж голямо БЛАГОДАРЯ на всички БЪЛГАРИ!
                Женя Вълчанова 0888272565

Коментар

Първоначално публикуван от jenia7812 Преглед на мнение
                  Здравейте и от мен , аз съм нова във форума и ме запали точно темата за Бесарабия.Повтарям се , но всичко което сте направили е страхотно.Аз ще пътувам до Крим от 16.06.2008г. и ще минавам през споменатите места , а на връщане ще остана няколко дни в Болград.Ако мога да помогна с нещо ще бъда много щаслива.Още веднъж голямо БЛАГОДАРЯ на всички БЪЛГАРИ!
                  Ако имаш нещо общо с българите от Крим или познаваш някого там ще се радваме да се включиш в организацията на експедициите по какъвто и да е начин....... Всъщност и да не познаваш - всеки е добре дошъл с идеи и помощ.... Понеже нямаш право още на л.с. - можеш да ми пишеш на gere@abv.bg или тук в темата...

Коментар

Картинката нещо не се е видяла .....
                    Пак я слагам:

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
                      Картинката нещо не се е видяла .....
                      Пак я слагам:

Адаш, вижда се екстра. Още с първия път.

Къде е тази църква?
                      Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 04-06-08, 14:25. Причина: поправен цитат

Коментар

До: Другата България план за следващите. Правейки експедиции.

Първоначално публикуван от горби Преглед на мнение
                        моля някой модератор да ми оправи заглавието на "Другата България - план за следващите експедиции", че стана някаква мешавица....
                        Е така ти го оправи, че нямам думи.

Коментар

До: Другата България план за следващите. Правейки експедиции.

Първоначално публикуван от kolonal Преглед на мнение
                          Е така ти го оправи, че нямам думи.
                          Вече е наред
                          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от rumbata Преглед на мнение
                            Пак я слагам:

Адаш, вижда се екстра. Още с първия път.

Къде е тази църква?
                            Адаш, по нашия край .... Сакар ... близо до село Михалич.
                            Подобна има и в Маточина, използвана е до началото на 20 век ....

Коментар

До: Другата България - план за следващите експедиции

Отново пробвам да изпратя снимки. На първите 2 е мястото, където по проект трябва да бъде изграден български храм. На третата - официални лица - къде без тях...
                              Прикачени файлове

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X