Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвет за пътуване до Финландия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Съвет за пътуване до Финландия

Е,разбира се,че ако те проверят.На риск може да си носиш квот си искаш.
    [SIGPIC][/SIGPIC]0877368068 Зарие Дестанофф
    Всеки ден гледам "Отечествен фронт"...макар,че не го дават всеки ден...хъ-хъ.:|

Коментар

Ей, така и не разбрахте какво е ЕС и с какво се яде. Попържате еврогейщината а не виждате очевидни неща. Ква митница, какъв внос, кви пет лева?

Все едно някой да ми обяснява че не мога от Русенска област да пренеса лично моя бъчва с вино в Търновска област. Същото е и на Дунав Мост. Да пренесеш нещо от България в Румъния не е износ и не е внос по смисъла на акцизи, митници и данъци. Ония 90 литра служат за да се знае от къде нататък е търговия, за да те гърбят с корпоративни данъци и норми за безопасност на храните.

Сега, ако някой иска да мине с тия 90л вино безплатно през Сърбия, ... ами ще му го изпият на митницата и ще са прави. Там е чужбина. В Румъния не е.

Коментар

А,бе,ние го разбрахме вече с-без кво се яде,ама ония явно не са го рабрали още...
        [SIGPIC][/SIGPIC]0877368068 Зарие Дестанофф
        Всеки ден гледам "Отечествен фронт"...макар,че не го дават всеки ден...хъ-хъ.:|

Коментар

Първоначално публикуван от 318is Преглед на мнение
          Не ме плаши да го вземат,плаши ме варианта да си плащам глобата на вноски все едно ипотека гася.
          А Браво!Граници няма по-принцип но глобата в ЕС си е глоба солена служителите там рядко ,,вземат'' направо си глобяват. При нас едни цигари са 2Е и като натоваря джипа до горе и отпраша за острова се връщам с пачка Може но се иска фактура-фирма иначе служителите -може и да е митничар, иска да му обясняваш КОЙ си Защо?

Митници няма но свободната търговия си има закони - ДДС
          Grand Vitra ddis 2008
          SEAT Althea XL tsi 2010
          Mitsubishi Canter

Коментар

Това че в шенген няма граници не означава че в Германия примерно не могат да те проверят, митническа полиция "ZOLL" редовно обикалят магистралите. Веднъж ме спряха при пътуването към Лондон с кола, застават пред теб и те отвеждат до най близката отбивка или митнически пункт(поне приличаше на нещо подобно)..

Коментар

По мои лични наблюдения (пътувам по 2 пъти месечно в ЕС). Проблемите с винцето повече от 10 бутилки ще започнат още на Дунав мост , ако митничаря каже "какво возиш отвори багажника" . Но тука може и да мине.
              Обаче на Румънско -Унгарската граница щателната проверка е сигурна заради Шенген. По нататък транзит , ама има и пътни полицейски проверки , които не са за пренебрегване.
              Даже и да знаеш повече от два чужди езика комуникацията за аргументиране е трудна.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                Бе се и батко ви Търтей и Скорпиона да са пресекли една две граници
                И по колко литра ракия са пренесли през границите

На мен по силата на неволята ми се случва винаги да пътувам с разни бутилки от кола, пълни с жълтеникава течност.
                В Европа мита няма,но всяка държава има различни акцизи. И си държи да ги събира. Българи и румънци са граждани на ЕУ, но Шенген започва от Унгария. Чак от там нататък няма вътрешни граници. Това не означава обаче, че вътрешните държави са си закрили митническите служби. Има ги, действат си, и си извършват понякога контрол и директно по пътищата. Рядко, инцидентно,избирателно - който както иска да го разбира - но се случва да спират,и при такива проверки са доста обстоятелствени.
                Точно с режима на виното не съм запознат,понеже тук се намира по добро от нашето. Но ми се струва брутално багажник пълен с буре. Дългите разговори с разни служители по границите и полицаи по пътищата никога не са приятни, губи се доста време, често и пари влизат в чужди джобове при такива разговори. Не вярвам някой да има желание да си наема хотел на границата,да си наема адвокати,преводачи и химически лаборатории за да си доказва правата.

Ще споделя малко собствен опит.

- Въздушен транспорт - В ръчния багаж - абсурд. В куфара може да сложиш десетина литра. Шанс за издънка - минимален, но го има. При мен и при познати засега не се е случвало. Естествено - ако стане гаф,се яде сопата, предвидена от закона.

- Сухопътен транспорт. България и Румъния НЕ са в Шенген, и съществува и граничен,и митнически контрол по техните граници.Кекав е, но го има. За разлика от самолета, където на слизане може и да проверят документи, може и директно да си тръгнеш ( зависи от самото летище - някъде проверяват винаги, някъде почти никога), при сухопътните граници документи се проверяват винаги. Само веднъж съм минавал с кола без да ми поискат документи, и то преди две години някъде. Държах си ги в ръката, но ми махнаха да минавам.

В целия маршрут има една невралгична точка. На българо-румънската граница шанс за издънка няма, багажници се отварят рядко, и чисто протоколно. Просто да не се вижда от самолет течността или цигарите.

Проблемът е влизането в Унгария. Това е външна граница на Шенген и унгарците поне видимо показват старание.
                Ще напиша един ПРАКТИЧЕСКИ НАРЪЧНИК за минаване на границата, базиран само на мой опит, или на мои познати. Влизам през три различни КПП-та, филма е един и същ, като една идея по увълчени са на Надлаг

От поне две години отварянето на багажник е постоянна практика. Когато съм бил с малко по европейски номера отварянето на багажника е било винаги протоколно - нагоре,надолу и давай. Когато колата е с български или румънски номера - определено стават малко по любопитни.Не че ни делят от другите европейци, просто ни виждат като лесен рушвет. Обикновено се задава въпрос на чист български - РАКИЯ ???

В обратната посока пък питат, пак на български - ПРЕГЛЕД НА КОЛА ??? (доста нашенци,които живеят по продължително из Европа им се случва да им изтече прегледа, а вече минаване преглед "само с талона" не е много достъпна услуга) Ако решите да се усъмните дали граничен полицай има право да проверява техническото състояние на колата ти, отделят те на една страна, висиш доста време (наказателно ) идва и нормален полицай , и някой началник и вече преговорите стават мноооооого сложни. По същата логика често проверяват и валидноста на шофьорската книжка на шофьора.

Начин на действие при наличие на благинки в автомобила - всичко трябва да е добре подредено, да не се вижда директно, да не е забележимо при разместване на чанти и багажи из багажника, и да не е сложено най отгоре в чантите или куфара. Някои подбират и такива бутилки, в които налятото да отговаря по цвят на обичайното съдържание на бутилката, или пък ползват опаковки от сокове, млека и т.н. Аз не съм изпадал в такива паранои, но и карам кола с номера осигуряващи известно снизхождение.
                Натоварването на границата винаги е голямо, проверяващите нямат време да са много обстоятелствени. Обикновено при моята подготовка се минава. По немарливите обаче изгарят.

Винаги обаче има някакъв шанс да стане някаква издънка, могат да ви изберат за по подробна проверка, или ако намерят част от благинките също ви подканват настрани. Още преди да са тръгнали да ровят на сериозно идва момента, в който трябва да почнете да фамилиарничите, да търсите съчувствие,показвайки същевременно цялото ви искрено уважение към унгарските гранични органи. С сигурност няма да ви разберат всичко, но интонацията и изражението ви трябва да показват описаните чувства. Ако владеете някакъв чужд език,който владее и митничаря - ползвайте го, само ако сте уверен в знанията си и сте сигурен че няма да ви разберат погрешно. Допълнителните езици,които владеят унгарските митничари са по често английски, и много малък шанс да улучите някой с немски.Ако до този момент не са ви намерили всичко, и ви питат колко имате не признавайте с точност,дръжте се около количеството ,което са видели досега. Много голяма грешка да ги псувате с уважителен тон. Един познат отвися 14 часа на границата заради употребата на думата п*д*рас Не са кой знае какви полиглоти,но познават почти всички мръсни думи. Знаят и други думи улесняващи комуникацията, като числата ,думата дадеш, думата пара и такива подобни. Все пак отчитайте, че не познават граматиката ни изтънко, и ако някой ви каже - Давам 30 евро, не си мислете че иска да ви купи ракията,просто очаква от вас да извършите глаголното действие,въпреки неправилното му спрягане.

Но към този етап не предлагайте абсолютно нищо !!!
                Ясно е, че няма да минете за черните ви очи, обаче изчакайте да мине парада по техните правила. В този момент започват да ви обясняват законовото положение, колко сте я загазили, какви лоби ви очакват, Споменават се някакви стотици евра, много извън здравия разум. Шокирайте се от сумата, но не почвайте да я оспорвате. Аз например не знам колко е точно глобата, не искам и да я научавам, но съм сигурен, че ако се стигне до истинско глобяване - тогава вече ще бъде изчислена законно и коректно. Просто сега е е момента с съжаление да установите, че не сте знаели за тежките унгарски санкции,да подчертаете безпаричното си състояние към момента,и родовата ви връзка с кехлибарената течност - все някой добър роднина може да ви я е сложил в багажа без да заподозрете колко лоша услуга ви прави. Също така подчертайте че тези 2 литра са ви за година две напред и само ще ги помирисвате за да си спомняте болния си дядо ,или са за някакъв много специален празник - рожден ден на тъщата например. Подчертавам - говорете само за тези 2 литра,които са изскочили на светло, а не за онези 12 литра,които стоят все още кротко в багажа ви. Подчертайте че много съжалявате,и дайте да се разбере че искате да излезете от това положение.Пак повтарям - не предлагайте нищо !!!

От приказките ви, естествено няма да разбере почти нищо, затова се старайте да са придружени с подходящите жестове,мимики и изражения. Трябва да изглеждате като изнурен човек,съсипан допълнително от току що стоварилата се на главата ви несгода.
                Не прекалявайте обаче с артикулацията, няма нужда всички на границата да разбират жестовете ви. Този който трябва да ги разбере е съвсем близко до вас,просто изглеждайте убедително. Няма нужда да циврите като мангал по време на телефонна измама. През цялото време унгареца ще ви гледа лошо, не му се сърдете - той все пак е на работа и трябва да изглежда точно така, докато я върши.

"Учудващо" точно в този момент служителя ще ви влезе в положението. Ще го направи бързо, просто защото не му се губи време. Вие също уважавайте времето му - в неговия случай то е пари. Вие също имате интерес да не се заседявате много. Ще получите конкретно предложение,най често на български, може евентуално на английски, ако е забравил българската цифра. Тук има различни варианти. Може да се опита да ви изкунди,като спомене нещо към 50 евро. Не се съгласявайте, направете лека корекция, като обясните и че разполагате само с толкова към този момент. Нормално трябва да се разберете за 20 евро. Обикновено лесно се съгласяват. Ако прояви неотстъпчивост вече преценете на място дали да вдигнете на 30 евро. Според мен ще е минавка от ваша страна, но все пак имайте едно наум, не се намирате в най силна позиция за преговори към момента. А по често ще случите на "коректен" човек, който направо ще си каже - давай/даваш/давам/дадеш 20 евро. Тази цифра не я оспорвайте. Унгария е скъпа държава и ще обидите служителя с по ниско предложение. А и евро две допълнителен акциз върху ракийката няма да ви събори кой знае колко.

След като сте постигнали съгласие,не бързайте да вадите парите !!! . Парите трябва да са ви на лесно място,да можете да ги извадите бързо,и то точната сума. Не карайте човека,който ви прави "услуга" да трябва да ви връща ресто. Разбираемо, монети също биха се приели като подигравка. Дайте парите само като получите изрична подкана !!! Може да ви заведат на друго място, не се учудвайте. На границата от известно време уплътниха много видеоконтрола. Може да сте на сравнително открито място, може да е в някоя неизползвана кабинка, не се притеснявайте, хората много добре знаят къде нямат покритие видеокамерите. А може и вече да сте на това място. Когато изрично ви подканят, дайте парите. Ще ви подскажат, ако трябва някаква допълнителна маскировка - В ПАСПОРТА или нещо подобно. Дайте ги бързо,това е рисковия момент. Ако се заплесвате ще ви подканят - БЪРЗО,БЪРЗО или СЕГА и такива думи знаят. Не се притеснявайте, ако не е един, а са двама или трима. Може да си нямат доверие, а може и да правят перде.

Същото важи и при наличие на повечко цигарки, с уговорката, че там нормалната сума може и да отиде към 50 евро.

Не се изкушавайте да пренасяте големи количества цигари !!! Няколко картона на човек над разрешените е добра сделка.

Ако сте с голямо количество, рискувате да оправят с вас статистиката за разкриваемоста на цигарена контрабанда.
                Виждал съм извадени на масите за проверка количества около кашон - нямат прошка

След сделката се уверете по най бързия начин, че не е останал някой ваш документ в служителя, експедитивно оправете багажа и се изнесете без да се бавите от полесражението. Като напуснете КПП-то не изпадайте в еуфории, проверете светлините,не изпреварвайте непозволено и карайте с разрешена скорост !!!
                Не че нещо,просто след границата много често дебнат полицаи. Не им давайте повод да ви спират.

Местата, на което съм сложил три удивителни са важни.

Ако не искате да играете в този целия цирк, трябва да се научите да пиете грапа,шнапс,перно , или каквото е популярно там където отивате.

А ако някой иска да вярва, че на Шенгенската граница не стават такива работи - просто да не носи ракия, тогава влизането в Унгария наистина е безпроблемно.

А по нататък до Естония - пътуването е безпроблемно. Но бавно. Пътищата са зле,поне според моите представи,минава се и през много населени места.
                Спазват се ограничения на скорост,изпреварвания,пешеходни пътеки,всичко - има и блитцери по пътя, и полицаи се моткат по пътищата начесто.

Пътят ще е два дни и нагоре, в зависимост от почивките и издръжливоста на шофьора.

Коментар

И още нещо - на слизане от ферибота в Хелзинки полицайте стоят и гледат номерата - щом видят лек автомобил с български номер моментално ще те отклонят да те питат какво правиш чак тук като ще последва разпит за причината да им ходиш на гости, колко време ще останеш в кой хотел ще отседнеш и тем подобни което приключва със щателна проверка на колата - хората не се заяждат и си гледат съвестно работата но ако набарат 90 литра алкохол смятай че ще го отнесеш. При мен намериха 11 литра нафта и ми чатиха 10 минути конско, че с това съм можел да подпаля ферибота и било абсолютно забрането... като си изпяха песента ми пожелаха приятен път и това беше, но цялато упражнение продължи около час и половина - при обиска ти вадят всичко от джобовете, броят ти паричките (аз са жалост имах в портфела 300 турски лири и почнаха едни разпити кога и защо съм бил в Турция...) и те слагат те в една стайчка без прозорци и почват да ти тарашат колицата. Очаквай нещо подобно - на целия ферибот имаше един румънец и моя милост и двамата отнесохме проверката, румънеца им показа документи за резерваци за хотели и си тръгна без тараш ама като видяха че аз нямам точно определена дестинация и доказателства де отивам отнесох тараша...

Коментар

От опит- един стек с "кока кола" 2л. за из път много ми е помагал.Разпечатан из колата небрежно.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X