Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Подготовка за презокеанско плаване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Подготовка за презокеанско плаване

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
    Ние системата си я имаме,само трябва да хвана жената да препраща данните от СПОТа у форума и ще ни знаете кьде сме.
    За околосветското няма да ми е проблем да занеся каквото кьдето и да било / ако не се шмьрка де /.Вьртят ни една оферта от Калифорния през Панама до Флорида,от там до Бермуда,Гибралтар,Венеция до Дубровник крайна цел...........та ако това стане от нас имате половината земно кьлбо

И няма как да не сме пьлни с оборудване.Идваш в някаква страна дето никой не те знае и познава и искаш да се намькнеш в изнес в който повечето пичове са навити да я свьршат и за без пари.И почваш с кофти лодки,кофти време на кофти пари .И задобряваш
    Въртях ГооглеЪрт снощи,...много голяма таз земя бре.
    Вчера се видяхме и с момчетата, дето ще врътнат обиколка из Азия това лято, навити са да носят една купа с пръст от гроба на Хан Кубрат, най много да я доставят до Пекин . От там надолу къде трябва да я доставим, за да се придвижи лесно до Хавай ? Може например, някой българин, дето работи на круизен кораб да я превози. А може и някой от нас да се реши на подобен круиз с метално чудовище .

Дайте идея.
    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Момчета мога ли да ви попитам какви морски и океански карти ползвате на лаптопите си , защото днес влязох в един магазин (нама да го споменавам ) и продавача се опита да ми пробута някаква карта с която съм можел да преплавам всички морета и не ми трябвали други навигационни уреди , в комплекта влиза карта и gps приемник за лаптопа . Лошото е че младежа докато ме навиваше да си я купя не можа да я намери и не можа да ми каже как се казва , ама много я купували, да съм минел утре щели да получашат стока.

Коментар

Колега, не си прави майтап. Картите са сериозно нещо. Лоциите и навигационните карти ви трябват на хартия. GPS е друга бира, ще ви съберем всичко което е достъпно и ще ви свърши работа.
        Имаме някои идеи да помогнем от форума. Ще поговорим.
        Show must go on!
        LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от irvine Преглед на мнение
          Момчета мога ли да ви попитам какви морски и океански карти ползвате на лаптопите си , защото днес влязох в един магазин (нама да го споменавам ) и продавача се опита да ми пробута някаква карта с която съм можел да преплавам всички морета и не ми трябвали други навигационни уреди , в комплекта влиза карта и gps приемник за лаптопа . Лошото е че младежа докато ме навиваше да си я купя не можа да я намери и не можа да ми каже как се казва , ама много я купували, да съм минел утре щели да получашат стока.

В списька какво искаме да има на лодката се има КАРТИ ЗА РАЙОНА,ние няма как да носим необходимите карти или няма как да похарча 10 000$ за карти на целия свят.Всеки си знае кьде му е лодката и кьде я иска и си купува карти.
          Ние носим лаптоп с карти из целия свят,2 GPSа както и Гармин 250 с карти за брега да не се мотаме в тьрсене на даден адрес при подготовката на лодката.

Зависи от кьде за кьде пьтуваш,кьде искаш да спираш / макар,че едно а плановете и сьвсем друго реалноста /.Примерно от Хавай до Калифорния карти ние не носим,знам я на изуст Калифорнията,а по средата на морето карти не ни трябват.Караш срещу сльнцето и като пристигнеш ако говорят странно завиваш на ляво и си у васЕдна кофа и един компас ти трябва и си го прецапал тоя океан.

Носим хартиени подобни на тая долу.Има за Южна Калифорния + част от Мексико.Отделно искаме подробни карти да има на лодката за всяко пристанище по пьтя макар,че си ги имаме и ние.Яки са,не се плашат от намокряне и има всичко ако да са тройно по-малки от нормалния размер.Има вид на книга умножена Х 4.Разлистваш на картата която ти трябва и си ти.

http://www.westmarine.com/webapp/wcs...4&classNum=650

По-важни са картите на района от който трьгваш от тия за района кьм който си трьгнал.Ако пристигнеш значи всичко е ОК и може да избираш кьде да спреш,НО ако се наложи да се врьщаш значи сте овапцали нещо и не винаги имаш избор на пристанището.Та с 2 думи - карти на района на трьгване ЗАДЬЛЖИТЕЛНО с вас.Номера АЗ СЬМ ЗА ЕВРОПА не минава,покрий си и врьщането.

Другото много полезно нещо за район който не познаваш е пьтеводител за района.Това реално е описание на даден район - кьде как се влиза,кьде какво има,какво е дьното,кьде е добре за котва,как се стига до там,какви ветрове може да се очакват,какво има на брега.................или смляна информация за пристанище Варна примерно.От тук се влиза,там се завива,там се пристава,моста е тук,там е крана,телефона на митницата е тоя и тое,рейс номер еди кой си ходи еди кьде си...............

http://www.westmarine.com/webapp/wcs...4&classNum=650

Чарли е добра,има за половината свят.35 кинта,но си заслужава всеки $.

Внимателно с картите,няма да ви тежат и не се знае коя кога ще ви потрябва.

Павилото ВСЯКА ГРЕШКА В МОРЕТО Е ЗАПОЧНАЛА ОТ БРЕГА е в пьлна сила при избора на карти.

Кьсмет

И не ми е ясно що се мьчиш ти ми капитана и втория не се стряскат????Ако те са спокойни,ти няма за какво да се тревожиш.
          TOYOTA SEQUOIA ‘11
          W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
            И не ми е ясно що се мьчиш ти ми капитана и втория не се стряскат????Ако те са спокойни,ти няма за какво да се тревожиш.
            Защото ,като ми писне по средата на океана да си нахлузя джапанките и да се прибера. Офф не знам момчета опитвам се да бъда подготвен за всяка ситуация, за това съм толкова любопитен . Сънувам разни бури, вълни после безветрие жега , студ събуждам се с мокри крака хахаа, взех да се изперквам , нямам търпение да тръгна към лодката да се качим и да отплаваме, хехе колко е лесно на думи.

Коментар

The Atlantic Crossing Guide от Royal Cruising Club ISBN 0-7136-6075-9

Това сега стои пред мене и мога да ти кажа точния номер на картите, координати на подход, характеристика на вехите, къде се оправя митница, какво ти трябва от към документи. Пише и време, магазини, телефони, колко е висок баира зад марината даже пише.

Направете си домашното. Например ако се появите в Бермуда без Q флаг ще си имате проблеми. В Бермуда прибират и ракетните пистолети, искат и описание на всички по сериозни лекарства... Купете я тази книжка като дойдете тук и четете. Лаптопа го забрави за навигация. Един 76 Garmin с 12 V кабел за запалка и включен постоянно на track. Това е. Лаптопа ти смуче много ток и не е водоустойчив. Лодката ще тече, няма суха лодка през океана / еле тоя размер /

В нашия West Marine имаме принтер с големината на голям струг, можеш да си принтираш каквито искаш карти. Ако при вас я нямат машинката, седнете и вижте какви точно карти ви трябват / по номер / и си ги поръчайте. За Бермуда например ви трябват- General US # 26340, 26341. Approach US # 26342, Harbor US # 26343. Отиваш с тия номера и си ги поръчваш. Същото се отнася за Хорта, и Понта Делгада Азорски Острови. Имам ги номерата, ако ви трябват свиркайте, но това ви влиза в домашното. Тука имате време за поръчване. Като пристигнете в Гибралтар, от там ще си вземете каквото ви трябва до БГ.

Ако трябва да съм честен аз няма да се притеснявам толкова за картите, ако не съм капитана. Той да си му мисли, за това му викат капитана, а не суек например. Ти ще има къде да си изхарчиш парите. За да си набавиш всичко, което ти трябва като дрехи и оборудване няма да ти стигнат поне $ 2000.00.
              Ако я закършите някъде, мога по сателитния да ви обяснявам кое къде е- подход, вехи, пристанище... ама това е като да обясняваш на сляп човек да кара кола. Не се коси за навигация в открито море. Зор няма като си на 1000 мили от най близкия камък. Тогава един какъв да е компас става. Има ли слънце и компас не ти трябва. Проверявате 3-4 пъти на ден какво става на GPS и се возите.
              Ти се притеснявай за автопилота, щурмовите платна, моторетката и тока. Навигацията е проблем на друг
              Последно редактирано от NIKSD; 05-03-09, 21:41.
              https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

продавача се опита да ми пробута някаква карта с която съм можел да преплавам всички морета и не ми трябвали други навигационни уреди
                Повече не говори с този продавач- не си струва, само ще си загубиш времето. Този тип е опасен и според мен да го пребиеш му е малко.
                Намерил съм ви лоцийте за прехода- от Британското адмиралтейство ще проявят разбиране, когато ви ги копирам на дискове. Последните издания са, но трябва да се корегират според "Notice to mariners". Приготвил съм ви и други неща, които ако ги купувате ще се ошушкате, а си трябват. Ще направя и списък на картите (UK Admiralty Charts).
                Асене, за вас съм приготвил томовете на West Indies Pilot и останалите до Дубровник
                В събота летя за Кейптаун за 20-тина дни и ще чета и пиша от там.
                За домашно:
                На 320 мили си от Азорите, повреда в двигателя, време ясно с добра видимост и отсечен хоризонт, вятър югоизток 4-5 бала, вълна 3 бала, слаб дъжд, температура на въздуха 16-18 С, имаш 2 батерии за УКВ-ето, ГПС-а не работи, имаш точно време.
                Подсказвам: секстан, морски астрономически ежегодник, таблици на височини и азимути...
                Твоите действия!?
                There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                No wahalla.

Коментар

Трамп, много ти благодарим за картите. Ако стане обаче това пътуване до Дубровник грижата за картите е на собственика на лодката. Ние само караме и то караме оборудвани за плаването лодки. Това включва и картите. Които има 3 милиона за лодка, има и пари за карти.
                  Всеки ден е нещо различно, не мога да им събирам аз картите. Хиляди са. По често караните дестинации ги имаме, имам и алманах за двата океана с които граничи САЩ. Това ми стига за домашното и да знам колко долу горе време ще отнеме и колко пари ще струва. Сега да не се откажеш, пращай там каквото има , от много глава не боли.

За Admiralty карти за пътуването на момчетата, имам ги, не знам обаче от къде ще ги търсят в БГ. Тука май по лесно ще се намерят US карти. Е сега ще седна и ще им направя малък списък с картите за Плаването.

В Бермуда се влиза задължително първо тук за митница. Много тесен канал, добре очертан с вехи / червена в дясно / Задължително се обаждате 30 мили преди да наближите входа на канала. 16 VHF Бермуда Хaрбор Радио. Искат и ЕТА / Estimated Time of Arrival / Понеже канала е тесен повторно обаждане е задължително преди да навлезете в канала. При второто обаждане бъдете готови да пишете, ще ви дадат инструкции къде да спрете за митница контрол.

St George's, Бермуда 32 22'.5N / 64 40.5W UТ-4
                  US chart виж в предния ми пост.
                  Admiralty - General- # 360, 334, Approach # 868, Harbor # 1315

Horta, Faial, Azores
                  38 32'N / 28 37'.5W UT-1

Charts US General # 51002, Approach # 51061, Harbor # 51062
                  Admiralty General # 1950, Approach # 1956, Harbor 1957 / 1:37.500/ , # 1957 /1:12.000/
                  Обаждате се на VHF 16 канал да ви кажат за митницата, лесно пристанище, никакъв проблем са се вкара лоdка. Голяма марина с вълнолом, канал няма. Шамандури на входа на марината. Висок бряг, вижда се отдалече. !!! Вехите са на Европа стандарт/зелената в дясно/

Ponta Delgada, Sao Miguel, Azores
                  37 42'N / 25 40'W UT-1
                  Най доброто пристанище за провизии. Карти:
                  US Генерал # 51002, Approach # 51081, Harbor # 51082.
                  Admiralty General # 1950, Approach # 1958 /1:150.000/,Harbor # 1958 /1:10.000/
                  VHF 16, Q флаг садължително освен ако не идвате от друг остров на Азорите. Лесен вход, няма канал- от буната и директно в океана.
                  Има още много информация, но не мога да препиша цялата книга. Има 230 страници някъде. Като пристигнете тука ще гви я преразкажа по телефона .

Ааа а колкото до задачката. Бутам секстанта настрани защото идея нямам какво да го правя, включвам другия GPS и продължавам. Понеже се знам колко мога, обикновенно носим поне 4 GPSa, 3 от които са различни марки, всичките противоводни. Една чанта с батерии и готово. Знам че е много гот секстант ама така и не го научих.
                  Последно редактирано от NIKSD; 06-03-09, 04:19.

Коментар

Първоначално публикуван от Tramp Преглед на мнение
                    На 320 мили си от Азорите, повреда в двигателя, време ясно с добра видимост и отсечен хоризонт, вятър югоизток 4-5 бала, вълна 3 бала, слаб дъжд, температура на въздуха 16-18 С, имаш 2 батерии за УКВ-ето, ГПС-а не работи, имаш точно време.
                    Подсказвам: секстан, морски астрономически ежегодник, таблици на височини и азимути...
                    Твоите действия!?
                    16 градуса няма да е лятото,но не си писал за кога става вьпрос.Зависи и на каква височина сьм и колко пада барометьра.Ако пада яко хващам кьм Англия и пьлна газ.Като мине шамара си карам до брега.

Щом вали значи е облачно,а щом вятьра е от тая посока значи до Азорите може да е покрито с облаци.УКВто може и да хване ма какво ме грее това?
                    Тоя вариянт тия дни го няма - навигацията да е клекнала,да нямам радио,да нямам сателитен,да нямам точни координати.............няма такива вариянти.

Тактики в океана имам да пиша.Пьрвото правило е КАРАЙ ЗА ДА СТИГНЕШ ако си на доставка,никой не те гони и няма нужда да троши човек нищо.

Ти внимавай с крьчмите в Кейптаун,другото не го мисли.И вземи звьнни като идваш кьм голямата земя.
                    TOYOTA SEQUOIA ‘11
                    W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от Tramp Преглед на мнение
                      За домашно:
                      Твоите действия!?
                      Tramp лично аз ще се опитам да отремонтирам двигателя докато другите се опитат да се приближат максимално до острова и се обадим по УКВ. В реални условия най-вероятно ще се измисли нещо , още повече ще се опитам да ползвам джокер( ВРЪЗКА С БЛИЗНАЦИТЕ) но тази задачка най вероятно си има логично решение което аз не мога да дам и ще се радвам да го науча от теб . Предварително ти благодаря

Коментар

Първоначално публикуван от irvine Преглед на мнение
                        Tramp лично аз ще се опитам да отремонтирам двигателя докато другите се опитат да се приближат максимално до острова и се обадим по УКВ. В реални условия най-вероятно ще се измисли нещо , още повече ще се опитам да ползвам джокер( ВРЪЗКА С БЛИЗНАЦИТЕ) но тази задачка най вероятно си има логично решение което аз не мога да дам и ще се радвам да го науча от теб . Предварително ти благодаря
                        Да, и след jокер :обади се на близнаците", аз ти казвам да си натиснеш SPOT, виждам къде си, правя ти плота и ти връщам курс. Ако не ти се е прецакал и компаса караш на един и същ курс спрямо вятъра и през половин час ми пускаш SPOT координати и аз ти давам корекци на курса. Абе с днешните играчки е лесно.
                        / Мале това ако го прочете Стефан ще ни избие зъбите /
                        Последно редактирано от NIKSD; 06-03-09, 09:16.

Коментар

В момента няма врьзка с този номер,моля опитайте по-кьсно...............Домашното си направи,не разчитай на нас.Аз края на месеца трьгвам за Пуерто Ваярта с 45 фита Хьнтар,брата кара за Сан Франс. 47 Хансе за изложението и после се срещаме в Сиатьл да свалим една моторница до тук.
                          Като ни барнеш в крачка и нямаме намиране освен по сателитния.

Заедно сме писали
                          TOYOTA SEQUOIA ‘11
                          W140 S420 '99

Коментар

Ех момчета купон си е при вас, що не ме вземете при вас на работа пък в свободното време ще си ремонтираме коли , хехе голям кеф.

Коментар

Ми ела и почваш веднага,е брата вчера тьрси кой а ходи с него,че аз заминавам сьс собственика и капитана му,а брата остава сам да я кара другата.
                              Август може да ни трябват двама за Хавай до Сан Диего на спортна лодка,но аз ще си пусна тема по случая.

Свестни хора трудно се намират.Може странно да звучи,но няма много хора с акьл и мерак за екшьн и оборудване.С мерак ДА,но акьла им лопа и голички се опитват да карат
                              TOYOTA SEQUOIA ‘11
                              W140 S420 '99

Коментар

Мерака го имам , обурудване ще си купя ,ако по ваша преценка нещо липсва ще го довнадя, обаче за акъла вие трябва да прецените

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X