Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Българин ще прекосява Черно море с брезентов каяк

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Българин ще прекосява Черно море с брезентов каяк

От вчера в Батуми, интересно кога ще тръгва.

Коментар

Следя му на човека фейсбук страницта , и ето какво написа преди малко :
      Здравейте, приятели!
      Снощи (20 август) в 22:30 българско време пристигнахме в Батуми, Грузия. По пътя имахме прилична порция приключения. Ако сте гледали графиката и сте се чудили защо криволичим, ще поясня, че яхтата е 11,50 метра и се движи предимно на платна. Имахме дни с безветрие, две бурички с вятър 30 възела, гръмотевична нощна атака с пороен дъжд, а в последния ден бягахме от тройно торнадо През цялото време ни съпровождаха делфини, а вълни по 5 метра за тях са повод... за забавление, но мен определено ме респектираха!
      Черно море е изумително и за 4 дни се постара да ни покаже от всичко. Ще ми остане спомен завинаги неописуемият цвят на водата, когато се гмурнах в най-дълбоката част на морето с мисълта, че под мен има 2200 метра вода... Нямахме вятър и слънцето ни изпържи с капитан Тенев, който се казва Светлозар, но всички го наричат Ламби. Само двамата бяхме, а автопилотът на яхтата се скапа на първия час и се наложи постоянно да се сменяме на щурвала.
      Сега в Батуми очакваме нов автопилот и още един човек екипаж за обратния път. Ламби е известен тук, защото като капитан на кораб е спасил 15 грузински моряци от 16-месечен плен на сомалийските пирати. Подробности в книгата, но подсказвам, че са с холивудски измерения!
      Ще пиша пак. Сега ще мием яхтата и ще пускаме „Куахала” на вода.
      Щастлив съм, най-после съм в експедицията!
      В същото време съм и спокоен, защото напълно ми се изясни, че нищо не зависи от мен. Аз ще дам всичко от себе си, а морето ще реши дали е достатъчно, за да ме пусне да се прибира с каяк през него.

Петър Делчев

Коментар

Ден 1 "През Черно море с каяк":
        Гребането през първия ден в морето е приключило малко по-рано от предвиденото. "Бивакът" сред вълните вече е устроен, плотът, който ще играе ролята на палатка, е разпънат и предстои първата нощ в открито море. През деня Петър Делчев е изминал около 20 мили при насрещен вятър и вълни, което прави гребането доста по-трудно, но в момента морето е сравнително спокойно. Иначе "Морето е прекрасно, небето е прекрасно" - сподели набързо писателят.

Екип "BlackSeaSolo"

Коментар

Ден 2 "През Черно море с каяк":
          Близо 34 мили е изминал писателят Петър Делчев с каяка си „Куахала” през втория ден от експедицията за пресичане на Черно море. Вятърът е бил насрещен, но със сравнително малка скорост, а вълните са били не повече от половин метър. В момента морето също е спокойно. Заради течението е слязъл малко по- на юг, отколкото трябва, но ще опита да го компенсира утре още от сутринта.

Екип „BlackSeaSolo"

Коментар

Ден 3 "През Черно море с каяк":
            Този път разказ от първо лице. Разговорът започна с въпроса: „Какво става? От 16 часа не се виждаш на сайта за проследяване?”
            https://www.facebook.com/video.php?v=631685180263227&set=vb.334830986615316&type=2&theater

Коментар

На ми звучи добре, дано не се откаже след още няколко такива дни

Коментар

Първоначално публикуван от orlinezze Преглед на мнение
                На ми звучи добре, дано не се откаже след още няколко такива дни
                Колкото и животворна, толкова и враждебна!

Коментар

Звучи малко на отказал се.
                  Дано устиска.

Коментар

Светлозара Тенев и с друго е известен,Васил Попов и яхта Булкон Стар ако правилно помня,двойка през Атлантика,години мммм преди около 20.

Стискам стискалото,дано устиска нашия с каяка
                    TOYOTA SEQUOIA ‘11
                    W140 S420 '99

Коментар

Ден 4 "През Черно море с каяк":
                      С вълни от 3 метра и половина и силен насрещен вятър ще запомни днешния ден писателят Петър Делчев. Времето, което се развали вчера, днес не само не се оправи, но и потвърди намерението си през следващите дни да вдига високи вълни и да създава бури. Придружаващата яхта се е приближила максимално, за да може да реагира на евентуална опасност за каяка. В крайна сметка след близо 4 часа борба се е наложило Петър да се качи на яхтата. Всички са добре. Очакваме повече новини утре.

Екип „BlackSeaSolo"

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:10436011_631990996899312_5135917763314398859_n.png
Прегледи:1
Размер:29.6 КБ
ID:5607887

Коментар

След вчерашните бури и премеждия и прогнозите за продължително лошо време в морето Петър Делчев няма как да продължи с каяк по маршрута си към България. Той се връща на борда на яхтата „Огинев”. Пътуването до българския бряг ще отнеме поне 3-4 дни. Желаем му бързо и спокойно завръщане и го очакваме сам да ни разкаже за приключенията и впечатленията си, както и да ни покаже какво е заснел.

Екип „BlackSeaSolo"

Коментар

Важно е, че е жив и здрав, догодина пак ще има лято.
                          подаръци за мъже от FACOM
                          промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Разумът надделява понякога!

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
                              Светлозар Тенев и с друго е известен,Васил Попов и яхта Булкон Стар ако правилно помня,двойка през Атлантика,години мммм преди около 20.
                              TWOSTAR '86, първо място в класа си.

Коментар

Един от проблемите - малък рул. Тук се вижда, че на вълна не работи, просто защото не е достатъчно дълбок. На три бала вълна се наложи да управлявам с греблата, а при тези мощни лопатки това ми съсипа раменете за по-малко от 4 часа...

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:10672424_637376639694081_3105535028124623185_n.jpg
Прегледи:1
Размер:78.4 КБ
ID:5609108

Здравейте, Приятели!
                                Най-после, след повече от два месеца отсъствие, се прибрах вкъщи. За съжаление експедицията не се получи така, както беше замислена. Огромното закъснение ни прати в сезон, в който времето е по-скоро за екстремен сърф, отколкото за каяк. При тези обстоятелства за мен беше изключително важно поне да видя дистанцията с очите си, да я "пробягам", да обхвана, ако мога, мащабите на начинанието, да изляза с каяка в открито море и да се опитам да издържа колкото се може по-дълго, за да се разбере дали въобще съм на прав път в екипировка и оборудване. Пък надеждата ми беше, че някакси ще се промъкна... Не се получи. В морето "някакси" не се получава.
                                Изводите са, че всеки компромис, който направих при подбора на оборудването и при подготовката, се превърна в проблем. Всеки проблем - в бедствие. Надявах се, че мога да понеса всичко и персонално - телом и духом - да обера луфтовете и недоразуменията. След повече от 500 км изминати на тренировки в морето бях уверен, че ще се справя и графикът ми е верен - 25 мили на ден минимално изминато разстояние. Дотук нещата станаха така, както бяха планирани. Всичко друго се пропука. След близо 110 мили се наложи да се кача на яхтата, но не защото вълните и вятърът бяха невиждани и нечувани, а защото се оказа, че за три дни силно време морето ще ме изхвърли на турския бряг. Не бях отишъл, за да вися закачен на въже, замисълът беше друг...
                                Повече подробности - в книгата. Тук е достатъчно да споделя, че на 38-я градус източна дължина остана час от сърцето ми. Които ме познават навярно се досещат, че със сигурност ще отида да си го взема. По-подготвен, по-силен, по-сигурен, по-мотивиран. И по-опитен. Надявам се да не съм разочаровал никого, а на скептиците ще кажа следното - "Куахала" не потъна като гюлле още на първия ден и след 36 мили гребане за 12 часа не се наложи да влизам в болница. Пресичането на Черно море на гребла е постижима цел. По този път днес съм една крачка напред.
                                Благодаря на всички, на всички, на всички, които със своята съпричастност и добро отношение ми помогнахте да се чувствам облегнат на нещо, а не висящ в безтегловност, дори и когато навсякъде около мен имаше само и единствено море и небе!
                                Благодаря Ви!
                                Петър Делчев

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на Вчера.

Зареждам...
                                X