Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Възли

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Възли

Мостче бе,таковата дето ходиш по него до лодката.Та връзваш едно въже за клита което е нашенска утка,правиш му едно ухо и го оставяш на моста,подхождаш после и го закачаш на шпринга.

И като ме нервираш ти го отпускам 4 педи и паля цигарка в засада
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

Коментар

Извинявам се за "поамериканчването" на терминологията. Така става като не практикува човек. От години, даже и с брат ми на борда, терминологията ни е на английски. И ... хахаха, чак ми е смешно. Раздаваш акъл пък даже имената им мешаш.

За да сме точни, нито релинга, нито леерите са място за връзване на кранци при маневра. Като заклещиш кранеца между дока и движещата се лодка и ще си разпориш парапетчето /релинг или леер, няма значение, заминава геройски/. За да няма рамо да кърти, кранците се връзват на:
      -ако имаш метален буртик /тая лайсна по края на лодката... май. Я поправяйте, ако трябва, хахах/. Много от тия метални лайсни имат дупки. Идеално място за връзване на кранци. Дупките са с остри ъгли /тоя инженер искам да го благословя, не е прав!/, слагайте по един шегел да не си претриете въжето на кранеца.
      - при отсъствие на метален буртик /що да е функционално, ще му шибнем лъскаво дръвце/ се връзват на основата на леерните стойки. И за да не жулят по лъскавото дръвце, след като сте се спрели, тогава ги връзваш по-високо за да пазиш дървото /и да си рискуваш леерите, като минат граничарите и вдигнат вълна в марината. Ама всеки си плаща за гъзарийката.../
      https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Първоначално публикуван от Андрей Боянов Преглед на мнение
        По-скоро се чудех защо да му толкова намотки на въжето. Или това е, защото е по - дълго... ?
        Евала, цяла тема за едно възелче . Кефите. Виж намерих една снимка от по-близо. Явно въжето е по-дълго и затова е толкова намотано. Иначе този, как му казвате - кранец е вързан само с едно въже. Гръцка му работа.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0567.jpg
Прегледи:1
Размер:102.5 КБ
ID:5509178
        ... to be continued

Коментар

Браво, бе, след като изписваме 5 страници намери тая снимка...
          "The only regret I will have in dying is if it is not for love."
          Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Ами аз откъде да знам, че такъв труд се хвърля тук по въпроса. Случайно видях писанията.
            Пък и съм на работа по цял ден, вечер се занимаваме с малката, че вече стана на 14 дни и нямам много време за Вас
            ... to be continued

Коментар

14 дни?! Ми тя съвсем прясна
              Да ви е жива и здрава и много кранци да види!
              Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Може да има нещо по-тежко от кранец, по подобен начин изглижда връзването на скауша и висъодка. Когато малко повече товар е добреда имаповече волти и възелът да бъде след волта която поема товара

Коментар

Eто тук в този учебник на стр.14 са посочени всички възли които се ползват в морето, има и обяснение всеки възел за къде е нужен:
                  RYA Competent Crew.pdf

Коментар

Ама темата има сериозен интерес, поздравления на автора и на всички взели отношение. Гледай ти какви еУементи наизпълзяха ... некви скрити уИмонки с регистрации от преди пет години и такива. Казвам го не с лошо чувство не ме разбирайте погрешно.

Коментар

Първоначално публикуван от spear Преглед на мнение
                      Eто тук в този учебник на стр.14 са посочени всички възли които се ползват в морето, има и обяснение всеки възел за къде е нужен:
                      [ATTACH]615611[/ATTACH]

Ееееее най-после нещо просто и лесно за разбиране.

Благодаря
                      TOYOTA SEQUOIA ‘11
                      W140 S420 '99

Коментар

Ти пък тези книжки не си ли ги чел ?
                        Едно курсче да изкараш при Брато ми се струва,че трябва

Май ще ходиш да търкаш палубата

Коментар

Книжки?Кой ти даваше да четеш едно време,практика,пот и сълзи,какви книжки.
                          TOYOTA SEQUOIA ‘11
                          W140 S420 '99

Коментар

Аз пак за тия кранци... Ей тоя възел не е ли най-удобен за тая цел?

Аз съм го виждал в разновидност, дето края на въжето слиза надолу, вместо под намотката вдясно, но и така ми се вижда много лесен и бърза за работа, а?
                            Gabriel Garcia Mаrquez

Коментар

Това е най-бързия вариант, защото не теглиш целия край на въжето, като при истинско стреме, съответно се развързва и по-бързо.

Тука да кажа относно булина на утката, към който съм с половинчато харесване-вече хич не го харесвам. След като преди време на мен ми се наложи да му бера гайлето, преди седмица видях ситуация, която тотално ме отказа от тази опция. Израелско семейство пристава кърмово(med mooring) при някакъв страничен вятър: бащата държи геврека и командва, майката държи балона да пази кърмата, а сина е натоварен да хвърля швартовите въжета. Еле, метна ги, с по няколко възела всяко, върнахме му ги и го питаме бащата : "Абе на тебе защо така ти играе носа, я натегни малко котвата" Той: "Ами аз нямам котва, чаках да ми дадете въжето на мъртвата котва".

Да, ама мъртва котва няма, т.е. отвързвай пак и наново приставане. Обаче малкия пак завързал не знам си колко възела на въжето, преметнал го през 18 места, т.е. не се получава отдаването, особено на едното. В това време баща му крещи и дава преден-заден, майката панирана хвърли балона, лодката играе. Ако имаше обикновена намотка на късия край, проблем нямаше да има, ама там сложили булин за по-лесно. И двата края на въжето под напрежение, развързване няма и т.н.... Оправиха се с чужда помощ, но щяха да имат един дерт по-малко без булина на утката. А аз си взимам бележка и вече хич няма и да помислям за връзване там.

Коментар

1. Андрей, тоя вързел е мислен преди да е имало яхти със релинг от полирана неръждавейка. Ако не ти трябват кранците, връзвай така, до края на седмицата няма да остане кьорав кранец на лодката.

2. Булина му виновен на израелеца. Дааам... Ами, ако швартовото въже е с дебелината на китката ми и е мокро, тогава катапулт за швартовката ли да си носим?
                                Връзва се булин на края. За булина се връзва тънко въженце с нещо гумено и тежичко на края. Като наближиш, мяташ малкото въженце /мяташ го като ласо, нали по каубойските филми.../. Ония от брега издърпват малкото въже, после и голямото, и го слагат на утката.
                                Булина е толкова виновен, колкото и космоса на кривата ракета...
                                И израелеца защо не си е сложил очилата и да се загледа, че комшиите си ползват собствените котви? Да ви кажа ли защо ... Като всяко друго нещо, иска се малко, но навреме.
                                https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X