Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Из Европа без цел и посока
Свий
X
-
- 4 likes
-
Мноо глезотии бре 😄 Какви пари е котлоня и пълнителите колко грама и парици са?
Ще почна и аз да снимам по паркингите като правя кафе и бъркам вегетариански гурме блюда. Трябваше да щракна конфитюра дето си правих миналата седмица. 😁😁😁"Ob Arm, ob Reich, im Tode gleich“
Русофилия: Тежка, наследствена незаразна болест, която не се лекува и от която за съжаление не се умира. Същата е дефиницията и за шизофрения.
Коментар
-
Аа, много бе, моя дето е подарък струва(ше) 20-25Е и е с бутанови дезодоранти 190гр по 1,20-1,30Е от Декатлон и Екшън. А 10 кинта български ли? Ако видиш въпросните магазини(не в БГ) провери за пълнители.
-
Печка, от модела с дезодорантите имах и аз. Подарих я. Дифузьора на тази ли е различен, височината, като отвориш крачетата ли е правилната- не знам, но усещането, че готвиш на правилния котлон е абсолютно. Да, 10 лева е един пълнител 500 грама- на винт е и аз го свалям всеки път, като пътувам. Взел съм 4 балона, ама се съмнявам да изхабя и един.
-
След 4ри нощувки в къмпинг “Пивка яма”, утре смятаме да разтуряме катуна и да продължаваме по пътя. На къде- все още нямаме идея.
Причината да попаднем на този къмпинг, разбира се беше прочутата пещера “Постойна”. Ако не сте чували за “Постойна” и ако не сте обикаляли Словения, значи е крайно време да поправите грешката!
Пещерата.
Официално изследваните и картографирани тунели са 24 километра. В Словения официално са известни 13000 пещери. Казвам това, за да не се почне с: “е, за к’во ти е биеш път до майната си, като можеш да отидеш и в Магурата?” Ами, бая има какво да научим от словенците как се стопанисва и развива пещера. Всичко е безупречно!
В пещерата се влиза с влакче. Аз преброих 6 влака да въртят непрекъснато с туристите. Влакчетата са през 20 минути и няма как да не се качиш. Аз, като типичен балканец реших, че ще трябва да бързам, щото много хора, пък пара съм давАл, нали тъй де… трънци- на билета пише в колко ти е качването: по- рано или по- късно няма как. Абе, Европа…
Влакчетата са за по двама и са електрически:
Предупреждават те да не размахваш ръце и да не ставаш по време на движението, ама кой да ти слуша- пича пред нас мъдете ли си беше наседнал, реши ли че иска да изправи гърбО, обаче за една бройка щеше да си остави скалпа за спомен по един камънак.
Всичко е барнато до последния детайл: цялата пешеходна зона (километри) е покрита с шлайфан цимент, който обаче е с някаква добавка и грам не се пързаля- казвам, го понеже в “Магурата” винаги влизам с молитва и гледам да се ‘фана за нещо, докато може, че после на гъзната спирачка и се износва феродото, бързо…
Иначе, вътре сичко е Армани:
Последно редактирано от Вальо; 06-08-22, 23:47.08седемшест5едно513четири
- 6 likes
Коментар
-
Къмпинг “Пивка яма”.
Абе, вЕрно е пивко мястото.
Официално има 240 места. Хора идват и си тръгват непрекъснато. Деца, кучета- в изобилие. Никой на никого не пречи. В 22:00 става тихо, като в гроб. Има три помещения за миене на посуда. Единствените посетители вътре са мъже- ако видиш, че жена мие чиниите- мъжа или е инвалидизиран или са балканци. Изобщо това френци, немци и прочее западно- европейски мъжове- готвят, мият чинии, по цял ден се занимават с децата- ако не сте фенове на такъв вид упражнения, по- добре да не ходите с жените си, че не се знае- знае ли се…
Има басейн, тенис кортове, баскетболно и волейболно игрище, ток, ви-фи, котлони за готвене, перални, сушилни, абе с две думи- повече шукаритети от вкъщи.
Местата за палатките са иззидани с камъни, терасирани и идеално подравнени. Ток стига навсякъде.
В средата на къмпинга е въпросната пещера “Пивка яма”
Последно редактирано от Вальо; 06-08-22, 23:50.08седемшест5едно513четири
- 8 likes
Коментар
-
- 5 likes
Коментар
-
- 7 likes
Коментар
-
Разкошно!
Преди години минах с кемпера през Постойна яма. Пристигнахме вечерта по тъмно. Паркирах на голям и необитаем паркинг в центъра на Постойна. Мисля, че до пешерата беше 2-3 км. На сутринта с кемпера се придвижихме до паркинг около пещерата. Имаше огромни тълпи чакащи като нас. Купихме си билети с група на английски. Доста чакахме докато влезем. Имаше организиран хаос от организирани групи туристи с автобуси и екскурзоводи, които не чакаха. Много комерсиализирано място. Не бих го посетил отново.
На излизане от паркинга платихме таксата, но нещо се "запъна" бариерата и повикахме техник от паркинга. Трябваше около 45 мин. да изчакаме да дойде човек и да отвори ръчно бариерата. Стана опашка от бусове, които се мъчиха да излязат. Имаше и пререкания с служителя на паркинга, че времето за напускане е изтекло и че трябва отново да се доплати за престой.
Така си загубихме половин ден. Но пък жена ми почисти кемпера.
Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!
"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."
- 1 like
Коментар
-
Абе, сега нещата са коренно (!) различни. Явно словенците са си взели поука или поне са слушали оплакванията на посетителите и има сериозен напредък във всяко отношение. В “Постойна” организацията им беше безупречна, екскурзоводите говореха перфектен английски, включително отговаряха на всякакви безумни питания, без да те запсуват. Плащането на паркинга е фиксирано (6 евра), заплаща се при купуването на билетите ( 45 евро за всички четири изложби- Постойна, Предяма, Карстова галерия и дупката с оня червей, с четирите крака, дето много му се радват).
-
Имам някакви спомени за някакъв червей, който не бил виждал слънчева светлина и не трябвало да вижда. Гледах някакви клипчета.
А по-рано за леки автомобили паркирането беше безплатно до 2 часа и се плащаше само за бусове, каравани и кемпери.
-
Съвсем близо до Постойна e Предямски Град (Predjamski grad) - замък построен на входа на пещера.
Коментар
-
ГолЕм смЕх беше с тоя Предямски замък. Най- известния му обитател- словенският Робин Худ, удържал една година обсада на редовна армия, която била пратена да го ликвидира и въпреки всички пинизи, не успяла. Умрял докато спокойно си серял в личния кенеф на края та крепостта, премазан от откъсналата се скала над него. Басиму и нелепицата… :-)
-
-
Алекс ме подсети, че не описах Предямският замък (от пред ямата/ пещерата).
Реално фортификационно приложение без ненужни шукаритети: малки прозорци без стъкла, но за сметка на това с дебели стени. Мрачно, но за сметка на това влажно през по- голямата част от годината- само летоска му е било рахат на сенкя с мастиката, зимата е било майка плаче- грамофон свири…
Като всяко подобно съоръжение е имал и одая за специални гости- стая за мъчения. “Щастливеца” бил вдиган завързан с въже през китките, след което рязко го пускали върху дървено “магаре”, което обаче е с остра, триъгълна форма- ефекта си представям е, като цепеница, в която ти се е забила брадвата и ти млатиш на обратно…
Иначе, геройската смърт на най- известния му обитател- словенския Робин Худ, се е случила, докато… спокойно си кендзал в барачката на край замъка (горе, в ляво) и Нек’ъв камИк като го изплющи отгоре го направИл труден за описване…
08седемшест5едно513четири
- 6 likes
Коментар
-
Най- голямата гордост на Постойна ( след всичките му сталактити и прочее) е един 30 сантиметров червей със сложното име Proteus, който освен, че го имало само там, живеел над 100 години и поради липсата на храна така си бил изградил диетата, че можел да не яде 8 години (!!!) и да му нЕма нищо… Като, обаче се случвало някой от тях да ритне менчето на стотната година и водата го изхвърляла извън пещерата, местните, намирайки трупчето му подпиквали, щото си мислели, че тове е бебето на змей, дето живеел в пещерата. Абе смахната работа- всъщност на мен ми прилича на кренвирш с четири крака и 6 уши- къф змей им се е привиждал- не знам:
- 3 likes
Коментар
-
Последен ден в Блед. В далечината, се вижда крепостта, която била любимата резиденция на оня мискинин Тито. С две думи, от тук е управлявал държавата- искало му се е да е като австрийците, ама дедов… Разпускаме на плажа. Водата е все едно си в Гърция, а на вън е 24 градуса. Баси рая…
Вчера се лигавихме на най- дългата zip line (абе сиджимка, по която се спускаш вързан с друга сиджимка). Обща дължина 4 км., 7 последователни трасета минаващи над сек’ви пропасти:
Още с идването си заплюхме едно местенце, където кемпер не може да влезе, щото има камъни и дънери, палатка не става, щото има коренища. Дедо Мицу, обаче заспа там, като шамар на врат. До нас обаче, нек’ви кисели холандци се размрънкаха, че там си закачали хамаците и сме им пречели. Мизерниците му, не стига че бяха заели реално две места, ами и в наш’та горичка се огледали. Като предложихме да повикаме управата да арбитрира кой прав, кой- крив, омекнаха като макарони. Тая сутрин си махнаха катуна, та направих една снимка, как все им е малко територията:
- 4 likes
Коментар
-
Австрия.
Голяма красота и… голямо дърво. Два къмпинга и двата голяма греда.
Първия в Халщат. Не стига, че цената му е като първа вноска за “Москвич”, ами и собственика- Нек’ъв превъзбуден французин се държеше, все едно съм го изплющял и сега трябва да му се извинявам. Мястото- до пътя, но за сметка на това- усойно. Чакахме ги един час да отворят рецепцията, защото от обяд до 15:00 часа не бачкат. Баните и мивките са затворени преди 08:00 и след 20:00. На всеки наш въпрос “ мога ли да Ви попитам нещо”, отговора естествено е “найн!” и “I don’t care”. Разделяме се скоропостижно с “have a good life” (???) от негова страна и “да го **** на майка ти, баща ти и дебелата ти котка” от моя”.
Втория в Attersee.
Езерото е сълза от елен. Богатите чичаци са настроили къщета по брега, но тротоари нихт- т.е. “нЕма чии да го дириш тук”. Всички къмпинги са тотално резервирани до края на август. Намираме нек’ в къмпинг на местната партия на социалистическата младеж”. Ми, к’во да кажа- кафяви запетайки имаше и по блажната боя над писоарите, което не си го представям как точно е станало. Социализъм в действие.Тая нощ ще спим на диво, пък утре или ще пиша или нЕма, ако местното гестапо ни е прибрало…
- 5 likes
Коментар
-
And if all others accepted the lie, then the lie passed into history and became truth.
- 3 likes
Коментар
-
Водопада май се води най-големия в Европа. А по немския бряг на Бодензее се "разхождах" почти ежедневно над шест години, та повечето къмпинги и забележителности ги знам. Лошото е, че за толкова време, вече не мога да ги оценя обективно като привлекателност за туристи. А и къмпинги не съм ползвал(подозирам, че не са чак толкова добри, като споменатите в началото на темата), само ги знам къде са, и наистина са доста, почти във всяко градче по крайбрежието. Хубаво е, че има доста транспорт в района, и сега с тоя месечен билет за 9 евро, може да се пообиколи доста изгодно и без кемпера за по-удобно. Иначе цепелините са два във Фридрихсхафен, на летището където излитат има и авио-музей на Клод Дорние(в града има и на граф Цепелин, който е и патрон на града и много неща носят името му...не случайно де). Ферибот от там има до Романсхорн в Швейцария. Има и катамаран до Констанс(а ферибот до там има от Меерсбург, на около 15км западно от Фридрихсхафен, но може и по суша да се заобиколи езерото). Общо взето лозя, овощни градини, малко замъци, разни музеи и атракциони, архитектурата, кораби за туристи в езерото, хубави гледки(слънчевото езеро пълно с плавателни съдове, Алпите на заден план, хълмистия район по брега), разни кафенета и ресторанти на колоритни места, островърхи църкви, някоя и друга катедрала, доста история(за който го влече), множество известни индустриални фирми са свързани с района(но не пречат на туризма)... Не е лошо, може би понякога е прекалено оживено от много туристи...
Активност за темата
Свий
В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар