Иначе пътя през Стъргел до върха го знам, минава се покрай хижа Чавдар. Виж от Стъргел до Кремиковци не знам пътя, совен асфалтовия (подбалканският)
От Стъргел към вр. Звездец не се минава през х. Чавдар - грубо казано като се качите на билото правите нещо като обратен завой и тръгвате на запад към Звездец - на трака на Илийката се вижда прекрасно, а тракът се отваря Map Source, поне аз го отварям с това.
За да минете покрай х.Чавдар трябва да се качите откъм Буново.
Има и директен път от Арабаконак до вр. Звездец, но се опасявам че поради сериозния наклон няма да е проходим при сняг в частта си непосредствено под върха. Все пак за информация - това е пътят от паметника на Арабаконак към х. Чавдар, но скоро след паметника се отделя нагоре (наляво) в посока Звездец, след което се отделя отново нагоре (надясно) директно към върха. Разгледай в maps.google.com - много ясно си личат вариантите за качване от паметника до Звездец.
Ако искате да го пробвате откъм паметника мога да ви дам няколко опорни точки с координати на местата където трябва да се отклоните от по-главните пътища.
Благодаря, знам пътищата. Утре ще се качваме точно покрай паметника пък ще видим откъде ще слизаме.
Иначе от Стъргел може да се качи към Звездец и се тръгва по пътя за хижа Чавдар (от Стъргел) и горе на билото остро ляво към Звездец. През хижата не се минава, но пътят е посока хижата, това имах предвид.
Jeep Grand Cherokee 5.9 V8 - "Mountain Rambler" project
0888/00-55-37
Да, така написано е напълно точно!
Погледнах отново трака на Илийката, те са спуснали от Звездец до паметника точно по маршрута който имах предвид, и който по мое скромно мнение на сняг е невъзможен за изкачване, защото точно под върха има къси наклон около 25 градуса между стръмни скали околовръст.
Най-малките наклони по спомен са по билния път към Ботевград (х. Рудината) - червеният трак, а за да стъпите на него трява да заобиколите Звездец или от запад (зелените тракова на ГПС-а, при извора на река Бебреш) или от изток (откъм х.Чавдар)
P.S. Изкачването към върха при тези координати имам предвид като тегава работа на сняг:
N42.779472, E23.891882
Коментар