Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Смолян - каньона на водопадите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Смолян - каньона на водопадите

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
    Колега, дай някакви данни за тези пътеки, в смисъл за поддръжката им , на ниво доброволци.
    След като си участвувал в изграждането би трябвало да имаш поглед върху нещата.
    Ние в момента се нуждаем от всякаква допълнителна информация, за нашите доброволни акции.

Разгледай , моля тази тема : http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=60023

Благодаря !
    нещо май се събуди интереса за тази пътека
    ще го подкарам накратко, че незнам точно какво те интересува от всичко това. ние бяхме планински водачи /и все още сме/ които тъкмо завършвахме курса, а аз паралелно с това завършвах туризъм. изчетох доста за изграждането на екопътеки и еко маршрути - има разлика между двете. решихме да участваме в този проект на РИОСВ - Смолян, който беше в изпълнение на строителна фирма. но нейната бейност беше само документална и финансова. за целия проект бяха отпуснати 50 000лв. от които ние изразходвахме само пари за консумативи на резачките и пирони. накрая от няма и как ни дадоха по 200лв. на човек, което е някак си смешно за целият ни труд положен за около месец /много от нас си бяха взели отпуски за да се направи това нещо/ и за това доброволци е в кавичкиза коментара по-горе за таксите.....не сме го измислили ние а хората които са изготвяли проекта и които стопанисват част от пътеката която е резерват и там се иска специално разрешение за промяна и поддръжка на терена. всмисъл ръцете ни са вързани...
    прочетох темата за лакиране на дървото....това не се допуска за екопътеки, ако искаш изискванията ще ти ги пратя, а и не е практично поради това че мостовете простоянно се мокрят и от лака хлъзга, което не е отговаря за сигурността й.
    при поддръжка на една пътека се правят няколко основни неща. преглед на мостовете за повреда или изнасяне от водата както и прилежащите и парапети; ерозирали пътеки от свлачище и дъжд, като съответно се окопават и усилват, но само с природни материали /клони, камъни/; преглед на кошчетата за боклук, тоалетни ако има такива, приковаване и укрепване на стълбички и панорамни площадки. основното изискване за екопътеките е тя да бъде изградена и в последствие поддържана само от природни материали. допуска се изпозлване на пирони и в краен случай циментиране на места които застрашават сигурността на туриста, но това трябва да бъде много добре прикрито.....уж щеше да е накратко ако има още нещо...пиши

Коментар

Първоначално публикуван от orell Преглед на мнение
      здравейте, късно прочетох тази тема, но се надявам някой да надникне пак тук. аз съм един от "доброволците" при изграждането на пътеката има специални изисквания при нейното изграждане - все пак е ЕКО-пътека, трябва да се използват само природни материали, само с едно изключение, пироните. с години наред никой не беше чувал за това място. ние като планински водачи и алпинисти се връзвахме по дърветата, за да къртим скали и да прокарваме някакъв вид пътечка, а това повечето стоители нямат в своите способности само да направя пояснение за самата пътека. след нейното удължаване преди около година тя вече е 10 км. и най-големия водопад е 68м. тя преминава през резерват "Сосковчето" което е предпоставка за преминаването на групи само с лицензиран водач, но това неможе да се усъществи поради същуствуваща битка на високо равнище, кой аджеба да я стопанисва /за някои думата стопанисване е само да се вземат парите от таксата, без да се поддържа самата пътека/ ако някой иска допълнителна информация както за самата пътека, така и за всички съществуващи туристически забележителности и анимации в региона да пише
      Колега в събота (16.06.2009) бях на това уникално място с децата - споредмен всеки Българин трябва да го види
      Ако ми дадеш инфо за забелезителностите в региона щесъм ти благодарен (ще почерпа и бира).Защото спокойно мога да кажа че годишно съм поне 3-4 месеца(сумарно) в Родопите
      "Докато умните се намъдруват,лудите се налудуват"
      "LZ1WAN"

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
        Колега, дай някакви данни за тези пътеки, в смисъл за поддръжката им , на ниво доброволци.
        След като си участвувал в изграждането би трябвало да имаш поглед върху нещата.
        Ние в момента се нуждаем от всякаква допълнителна информация, за нашите доброволни акции.

Разгледай , моля тази тема : http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=60023

Благодаря !
        Уважаеми доброволци,
        Пътеката си е перфектна във вида, в който си е и не се нуждае от промяна. Моля, не я лакирайте и не я разчиствайте, още повече, че се намира на територията на РЕЗЕРВАТ. Там всяко едно паднало дърво си е на мястото и се вписва по неповторим начин в цялостната атмосфера на местността като част от този уникален проект. Няма нищо по-съвършено от това, което природата сама е създала. Нека се отнасяме с нужния респект към дивото и да не се опитваме непрекъснато да го облагородяваме, а да се постараем да го оставим такова, каквото си е, защото няма нищо по-хубаво от естествено създаденото. Нека това прекрасно кътче си остане такова, а не да заприлича на градинка в центъра на града!
        Нека не забравяме, че "пътя към ада е послан с добри намерения".

Коментар

Първоначално публикуван от Жоро Преглед на мнение
          За справка потърсете теми за Крушуна - там все още няма такса, но вече е пренаселено. Ако ще се редя на опашка за да мина по пътеката - няма нужда.
          Вече са се усетили. от няколко седмици има такса
          Последно редактирано от Камен Пецов; 19-05-09, 13:52. Причина: правопис
          Мислих,Мислих и на Края го измислих - Не Може така,Треа нещо да се Измисли

Коментар

СОСКОВЧЕТО

Категория: Резерват

Площ: 177.50 хектара

Цели на обявяване:
            1. Девствена вековна смърчова гора

Режим на дейности:
            1. В резервата се забраняват всякакви дейности, с изключение на: 1. тяхната охрана; 2. посещения с научна цел; 3. преминаването на хора по маркирани пътеки, включително с образователна цел; 4. събиране на семенен материал, диви растения и животни с научна цел или за възстановяването им на други места в количества, начини и време, изключващи нарушения в екосистемите;

Коментар

Е, щом вече събират "Такса", то нещата са решени.
              Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Днес бях и няма никаква такса
                Наистина е много красиво, поздравления за положения труд
                Прикачени файлове

Коментар

няма такса и дано да няма - природата е обща

Коментар

Първоначално публикуван от vnsh Преглед на мнение
                    Колега в събота (16.06.2009) бях на това уникално място с децата - споредмен всеки Българин трябва да го види
                    Ако ми дадеш инфо за забелезителностите в региона щесъм ти благодарен (ще почерпа и бира).Защото спокойно мога да кажа че годишно съм поне 3-4 месеца(сумарно) в Родопите
                    кажи за какъв вид туризъм те интересува, пешеходен, вело, OFF road..... че то много инфо се събира

Коментар

До: orell

И аз се интересувам - кажи някои вело маршрути, че вече поостарях, а и няма време да ходя по много пеша.
                      По-добре късно, отколкото по-късно.

Коментар

Това за стопанисването и таксата нещо ми се струва...
                        За справка потърсете теми за Крушуна - там все още няма такса, но вече е пренаселено. Ако ще се редя на опашка за да мина по пътеката - няма нужда.
                        А според мен такива неща следва да се финансират от държавата или общината, но май това е друга тема.
                        Колега, на Крушуна през уикенда има такса от 1 лев, която се събира по нареждане на Кмета на селото. Използвала се била за поддържането на мястото, но аз не съм убеден на 100%.
                        LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                        www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
                          Колега, на Крушуна през уикенда има такса от 1 лев, която се събира по нареждане на Кмета на селото. Използвала се била за поддържането на мястото, но аз не съм убеден на 100%.
                          а аз съм убеден защото преди повече от 10 години мостовете бяха дървени, горе на поляната имаше 20 метрови орехови дървета и жигула комби се качваше с майсторлък. След това дойдоха туристите и убиха всичко. Водопадите бяха със едни синьо зелени образувания и уникални мъхове. В момента хората гледат "демо" версия на тези водопади и благодарение на тоя контрол ги има все още. Но никога няма да се възстановят ...

Коментар

здравейте, късно прочетох тази тема, но се надявам някой да надникне пак тук. аз съм един от "доброволците" при изграждането на пътеката има специални изисквания при нейното изграждане - все пак е ЕКО-пътека, трябва да се използват само природни материали, само с едно изключение, пироните. с години наред никой не беше чувал за това място. ние като планински водачи и алпинисти се връзвахме по дърветата, за да къртим скали и да прокарваме някакъв вид пътечка, а това повечето стоители нямат в своите способности само да направя пояснение за самата пътека. след нейното удължаване преди около година тя вече е 10 км. и най-големия водопад е 68м. тя преминава през резерват "Сосковчето" което е предпоставка за преминаването на групи само с лицензиран водач, но това неможе да се усъществи поради същуствуваща битка на високо равнище, кой аджеба да я стопанисва /за някои думата стопанисване е само да се вземат парите от таксата, без да се поддържа самата пътека/ ако някой иска допълнителна информация както за самата пътека, така и за всички съществуващи туристически забележителности и анимации в региона да пише
                            нещо май се събуди интереса за тази пътека
                            ще го подкарам накратко, че незнам точно какво те интересува от всичко това. ние бяхме планински водачи /и все още сме/ които тъкмо завършвахме курса, а аз паралелно с това завършвах туризъм. изчетох доста за изграждането на екопътеки и еко маршрути - има допуска се изпозлване на пирони и в краен случай циментиране на места които застрашават сигурността на туриста, но това трябва да бъде много добре прикрито.....уж щеше да е накратко ако има още нещо...пиши
                            Гледам - доста болка и обида за вашия труд криете в себе си ....
                            Жалко е - но за момента е така . За парите ( да дойдат при вас ) се иска не само труд . Оказва се , че той е най -евтината част от един проект. В България .... за сега.
                            Аз съм Смолянчанин .В тези изоставени рибарници съм бракониерствал ( гладни ученически години ) и после в тях се къпехме лятото с децата . Радвам се да чуя , че там има Еко пътека .
                            Съвсем деликатно намеквам - " За подкрепа с Управниците на Смолян "- случайно мога да помогна. Отдавна съм напуснал този град ., но там имам къща - стаи за нощувки и .....всичко.
                            Ако искате мааалко подкрепа с властите - на Лично или по телефона.
                            Ако имате идея за други подобни проекти - ще ви свържа с хора , които ги изготвят . А останалото зависи от вас .Бъдещето е на младите . Вие вече знаете как се прави една пътека.
                            Толкова за вас !

====================================================
                            А сега за колегите , посещаващи град Смолян.
                            Ако случайно искате да нощувате там - в спокойна и уютна обстановка - кажете дали да си предлагам услугите.
                            Етаж от къща - обзаведен . Четири стаи ( 10 легла) с две сервизни .
                            Хладилник на коридора ( голям ) . Телевизор във всяка стая и кабелна . Имам снимки - но само ,ако има интерес .
                            Докато почивате - чувате ромоленето на река и малък водопад - естествен. На 5 м от къщата ми .
                            Ако това представлява интерес за Съфорумците - казвайте .
                            Няма да давате повече от 10 лв/легло на вечер. Обещавам.
                            И това е за да има все пак някакви доходи домакинята която ще ви посрещне и настани ( майка ми ) и да се покриват разходите за чисти чаршафи и ток .

Коментар

До: orell

И аз се интересувам - кажи някои вело маршрути, че вече поостарях, а и няма време да ходя по много пеша.
                              като изходна точка на всеки маршрут поставям смолян /все пак съм от тук и маршрутите са засичани от града/. един вело маршрут който минавах беше смолян-турян-кошница-смилян-чокманово-смолян. минахме го за около 10 часа при условие, че ми беше първото качване на колело от детските години. но и правихме постоянни почивки и се наслаждавахме на природата. ако имате повече време може да се отклоните в дясно от село кошница и да отидете до село арда и изворите на р.арда /но за товави предлагам да си направите и една нощувка - това е район със силно развит селски туризъм/. самият път не е натоварен от автомобилно движение и пътуването е приятно а в жегите прохладно от горите и река арда. в смилян посетете млечен дом, там има изобилие от сирена и млечни изкушения. въпреки че съм си родом от този край - винаги ми е харесвал този маршрут и винаги има какво да се види. а ако си падате и рибар избегнете буферната зона която е над село кошница /по течението под самото село е разрешен риболова/ и ще се накефите на кефалчета и балканска пастърва

Коментар

bgbul болка няма има яд, че парите не отидоха за това което бяха планирани. има още сто неща да се правят по тази пътека. искахме да направиме заслони и WC но парите се изпариха. благодаря за предложението за помощ - ще се възползвам

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X