Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвети при пътуване в Сърбия

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    От: Съвети при пътуване в Сърбия

    За да не ви клатят застрахователите - което се среща бая често - чете тук

    http://www.nbbaz.bg/OtherCountryTrip/GreenCard.aspx
    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

    Коментар


    • #32
      От: Съвети при пътуване в Сърбия

      Първоначално публикуван от alex052 Преглед на мнение
      Миналото лято на прибиране от Хърватска, точно къде не мога да кажа/по средата на нищото/ в една градче, дори не му помня името.
      Е то от Хърватска до Ниш е само магистрала? Явно някъде сте отбивали...
      помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

      Коментар


      • #33
        От: Съвети при пътуване в Сърбия

        Първоначално публикуван от Тедо /LJ73/ Преглед на мнение
        Е то от Хърватска до Ниш е само магистрала? Явно някъде сте отбивали...
        Не съм забелязъл да е магистрала целия път а маршрута ми беше:София-ниш-Крушевац-Кралево-Чачак-Ужице-Вишеград............Требине-Дубровник.Е може и да е магистрален по техните разбиорания но на мен ми се стори като първо и второкласен.Поне това са ми наблюденията от 2012 година, честно казано и от 2013 .
        Няма невъзможни неща,има просто недостатъчно финансиране.....
        GSM +359 895 236 182

        А Rhf +

        Коментар


        • #34
          От: Съвети при пътуване в Сърбия

          От Ниш до оня край на Хърватска към Словения е само магистрала и то много добра австрийско изпълнение поне в западна Хърватия на места е гадно като правят профилактики на крайпътните зони затварят цели платна ,особенно през Белград и моста на Сава .В Хърватска магистралната полиция има цивилни автомобили ,карат зад тебе и ти правят клипче,бях свидетел как един чичко австриец изгоря,няма пазарлък направо пишат след като си изгледаш клипчето ,глобите са сериозни ,като и в Сърбия,но според стандарта,по-добре са от нас!
          Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

          Коментар


          • #35
            От: Съвети при пътуване в Сърбия

            Благодаря на всички отзовали се, инфото е достатъчно за да си направя подготовката. Намеренията ми са от 30.03. до 02.04., пък каквото Господ рече.
            Ако констатирам нещо, което се различава от описаното в постовете, ще го споделя в тази тема като се върна.
            Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

            Коментар


            • #36
              От: Съвети при пътуване в Сърбия

              Лек път!
              edoors.bg- Джаджи за врати и врати

              Коментар


              • #37
                Съвети при пътуване в Сърбия

                Вчера се върнах от Капаоник. Супер курорт в Сърбия. Путувах с ново Ес 60, с лична карта и викса и гербера на кръста. Никаква драма никъде. Пред хотела колата стоя цяла нощ с напълно отворен заден прозорец. Нищо не изчезна. Хубава храна, хубави пътища. Колега преди месец изпревари на двойна непрекъсната полицейска кола. Беше закопчан, за два часа осъден на солена глоба и 3 месеца да не кара в Сърбия, ако го гепят да кара ще лежи. Спазвай ограниченията и не се шашкай.
                "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

                Коментар


                • #38
                  От: Съвети при пътуване в Сърбия

                  Така. Ходихме, видяхме и се върнахме. За Сърбия е писано много, така че от моя страна няма да има пътепис, а съвсем накратко впечатленията.
                  Белград е сравняем с Букурещ или София, само дето е малко по-неприветлив. Може би заради сградите, които преобладаващо са в „соц” архитектурен стил - едообразни и грозни. Не точно сталински, но дори по-сиви и безлични от тях. Малко са красивите барокови сгради, каквито има в Букурещ, а почти няма модерни нови, каквито има пък в София. 24-етажната „Београдянка”, която те наричат небостъргач не впечатлява с нищо, може би само с това, че е строена в средния соц : 1969-1974 г.
                  Автомобилният трафик е еднакво нерешен както и в другите две столици. Не е чак толкова голям, а предизвиква задръствания и лек хаос.
                  Забележителностите са малко. Основната е парка Калемегдан с крепостта, която е доста подобна на нашата Баба Вида. Другата е зоологическата им градина, която е по-малка на площ, но доста по-уредена и поддържана от Софийската. Освен това има и рядко срещаните екземпляри на бял бенгалски тигър и бял лъв.


                  Видяхме и прословутата катедрала „Св. Сава”, която трябва да бъде най-високата на Балканите. Тази сграда у мен предизвика пълно недоумение. Строи се вече 120 години, отвън е почти завършена, а отвътре почти незавършена. Подът е на замазка, стените и куполите на бетон. Бих казал, че е на „груб строеж”. Огромен храм, на чиито стени няма нито една икона. Някакъв импровизиран олтар, място за палене на свещи, няколко икони на стативи и толкова. Дори и някога да я завършат, няма да има никакво историческо значение освен парадокса колко години е строена. Не ми идва на ум никаква причина за това начинание освен псевдопатриотизъм и мегаломания.

                  Много бях чел за кафаните и сръбската скара. След 4 дена опит мога да кажа, че почти беше това, което очаквах. Блюдата им са вкусни, бирата хубава, а вилиамовката е неповторима. Дюлевата също. Ценово както при нас, може би една идея по-скъпо.
                  В Ниш посетихме „Стара Сърбия” - много стилно и приятно заведение, добро обслужване, добра кухня и приемливи цени.
                  В Белград бяхме две вечери. Първата се набутaхме в една кафана, която бях си отбелязал заедно с други подобни от нета. Обстановката бе хубава, сервитьорите бяха поне петима, но освен нас други клиенти нямаше. В БГ не бих се вързал, но понеже я имаше в нета...
                  От трите блюда, които поръчахме двете не бяха вкусни, а вешалицата беше толкова гранясала, че трябваше да я поставим на съседната маса, за да не усещаме неприятната миризма. Ако беше у нас, със сигурност шефът щеше да иде да се извини лично на клиента, гафът не подлежеше на съмнение. А те тръгнаха да „недоумяват” какво има и нито донесоха друга, нито я махнаха от сметката. Тази кафана веднага се причислява към темата „НИКОГА ПОВЕЧЕ ТАМ”, затова давам координатите :

                  Национални ресторан „МИКАН”
                  ул. Маршала Бирjузова 14, Београд
                  GPS : N44 48 54.0 E20 27 28.8

                  Втората вечер бяхме в известната „Три шешира”. Малко по-скъпо, но не и ценови шок. Иначе всичко беше на ниво. Като изключим циганските музиканти, които се присламчваха от маса на маса. Но този „чар” го има и по механите в Банско.
                  По пътищата и на границите никакви проблеми. Дори бих казал нещо повече - никакъв интерес към нас от страна на властите. Така е най-добре.
                  Това е всичко. Общо взето сме доволни, получи се една приятна екскурзия.
                  Без да искам направих една глупост, не знам дали това има някакво значение. На влизане в Сърбия се легитимирах с паспорт, а на излизане с лична карта (бях забравил). Сега имам печат, че съм влязал в Сърбия, а нямам за излизането. Трябва ли да отида пак и да направя обратното, за да „изчистя” грешката ?
                  Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

                  Коментар


                  • #39
                    От: Съвети при пътуване в Сърбия

                    Първоначално публикуван от zippel Преглед на мнение
                    Сега имам печат, че съм влязал в Сърбия, а нямам за излизането. Трябва ли да отида пак и да направя обратното, за да „изчистя” грешката ?
                    Mисля, че не трябва да се занимаваш. На децата в паспортите слагат печат само на излизане. На връщане, често пъти, дори не искат документи.
                    edoors.bg- Джаджи за врати и врати

                    Коментар


                    • #40
                      От: Съвети при пътуване в Сърбия

                      Тъй като тази тема си стана един добър съветник и пътеводител, да споделя аз още две нещица, които до сега не съм отразил...

                      1. На менячницата, или казано на чист български език- чейндж бюрото, излиза много по-изгодно да смениш евро за динари, отколкото лв. Нямаше да го разбера, ако в бързината си бях взел моето бордеро, а не някакво за 10 евро. Конкретно:

                      1 BGN= 50 динара
                      1 евро= 114 динара

                      Аз смених 400 лв, което е около 204 евро.

                      400х50 = 20 000 динара

                      204х114 = 23 256 динара.

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2014-05-04 08.14.13.jpg
Прегледи:1
Размер:88.8 КБ
ID:5584539

                      2. В един централен магазин за дрехи, в Пирот, купих на чавето едно яке (най-вероятно е закупено от Илиянци, но на мен там ми е далече...). На етикета пише цената в много валути. Най-интересното е, че в лв пишеше "99", а в динари -"6799".

                      99х50 = 4950 din

                      В евро беше 59,95, което отговаря на цената им в динари (с някакви стотинки разлика).

                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2014-05-04 08.26.42.jpg
Прегледи:1
Размер:101.0 КБ
ID:5584540

                      Иначе вървят и левове, особено в Димитровград. В магазините по главната улица се смятат 1 лв = 53 динара, а в кръчмите- 1 лв = 55 динара. Туй от мен. Живели!
                      edoors.bg- Джаджи за врати и врати

                      Коментар


                      • #41
                        От: Съвети при пътуване в Сърбия

                        Поздрави от Крагуйевац... Динари кОпувам от България 1000 динара за 17 лева. СмЕтайте сами... Това е курс продава на три бюра в София.
                        "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

                        Коментар


                        • #42
                          От: Съвети при пътуване в Сърбия

                          За кръчмите в Белград идете на някой "сплав". Това е шлеп преустроен на кръчма. Добри са и то много.
                          Nothing comes from nothing...

                          Коментар


                          • #43
                            От: Съвети при пътуване в Сърбия

                            Първоначално публикуван от edoors Преглед на мнение
                            Тъй като тази тема си стана един добър съветник и пътеводител, да споделя аз още две нещица, които до сега не съм отразил...

                            1. На менячницата, или казано на чист български език- чейндж бюрото, излиза много по-изгодно да смениш евро за динари, отколкото лв. Нямаше да го разбера, ако в бързината си бях взел моето бордеро, а не някакво за 10 евро. Конкретно:

                            1 BGN= 50 динара
                            1 евро= 114 динара

                            Аз смених 400 лв, което е около 204 евро.

                            400х50 = 20 000 динара

                            204х114 = 23 256 динара.

                            [ATTACH=CONFIG]707881[/ATTACH]

                            2. В един централен магазин за дрехи, в Пирот, купих на чавето едно яке (най-вероятно е закупено от Илиянци, но на мен там ми е далече...). На етикета пише цената в много валути. Най-интересното е, че в лв пишеше "99", а в динари -"6799".

                            99х50 = 4950 din

                            В евро беше 59,95, което отговаря на цената им в динари (с някакви стотинки разлика).

                            [ATTACH=CONFIG]707882[/ATTACH]

                            Иначе вървят и левове, особено в Димитровград. В магазините по главната улица се смятат 1 лв = 53 динара, а в кръчмите- 1 лв = 55 динара. Туй от мен. Живели!
                            Според етикета цената в лева е колкото и в швейцарски франкове.
                            емил златков
                            паджеро 2.5тд
                            ве стром 650

                            Коментар


                            • #44
                              От: Съвети при пътуване в Сърбия

                              Да вдигна малко темата.

                              1.Колко твърд алкохол имаме право да внесем в Сърбия ( 4 човека, 1 кола )? Последно като проверявах беше 1 литър/човек.
                              2.Как върви цената на алкохола в Сърбия по магазините.. примерно джеймисън, джак, джони... ( само не започвайте с ракията... ракия не пием ). С бираа сме наясно .
                              3.В първия пост се питаше за чекийка, аз да питам за викторинокс и ледерман.. тия са на постоянно носене... а в багажа проблем ли ще е някоя мора, кершоу... ( тия няма да напускат хотела и са основно с домакински цели )?
                              4.Кажете някакви по-интересни места за посещение в Нови Сад?
                              5.Такова животно като "дюти-фри" има ли още? До сега като съм минавал калотина, никога не ми е правило впечетление да има такива магазини... но не съм и гледал толкова де.
                              6.Как седи въпроса с хотспотовете за интернет в Нови Сад?
                              Последно редактирано от _kalata_; 06-07-15, 17:32.

                              Коментар


                              • #45
                                От: Съвети при пътуване в Сърбия

                                Никой няма да ви пита за внос на каквото и да било в Сърбия, ако минавате на Калотина (на Стрезимировци сърбите са ми отваряли багажника без да ровят, но ако има 2-3 кашона уЙски и някакви мачете или саби, може и да е друго). Практическа далавера едва ли ще имате, цените на вносен алкохол са като у нас, може би + 2-5 лв. на бутилка. Дюти-мюти - само на летищата.
                                Нови Сад - Петроварадин не е за изпускане.
                                "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X