Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съвети при пътуване в Сърбия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Съвети при пътуване в Сърбия

Здравейте, колеги
    Често с колата пътувам до Турция и Гърция, чат-пат до Румъния и в това отношение имам опит, който неведнъж съм споделял в нашия форум. Никога, обаче, не съм ходил в Сърбия. Начетох се на какво ли не както тук, така и на много други места. Ако всичко, което съм чел е истина, не считам за нормално човек дори да си помисли да отиде в Сърбия ей-така, за разходка и да види нещо. Но знам, че хората ходят и са доволни, значи има нещо, което не е точно така, както го описват. За бургазлии Сърбия е най-далече и аз лично нямам познати, чийто опит да почерпя, затова моля за отговор на въпросите ми тези, които имат опит в пътуването в (или през) Сърбия с кола. Идеята ми е за съвсем семпла екскурзия с цел туристически забележителности : 1 ден в Ниш и 2 дена в Белград. Та ето и въпросите :

1. Валидна ли е шофьорската ми книжка в Сърбия или трябва да си вадя някаква допълнителна, наречена „международна” ?
    Рових из сайовете на КАТ и на Външно министерство и никъде не успях да намеря официална информация в кои страни важат нашите шофьорски книжки и в кои не.

2. Трябва ли на сръбската митница да декларирам колата си, която си е моя по талон ?
    Гърция и Румъния са в ЕС. В Турция колата ми я вписват в паспорта на влизане и на излизане я отписват, но ако се легитимирам в Сърбия с лична карта тогава как ?

3. Трябва ли да имам лепенка BG от ония овалните отпреди 20 г. (дето сега дори не знам откъде да си купя) или BG-то на синята ивица на номерата е достатъчно ?

4. Ще бъде ли третирано джобното ми ножче, купено от занаятчия в Етъра, чието острие е 8 см, като хладно оръжие и съотвено аз като углавен престъпник затова, че го нося в джоба си ?

5. Ако на планиниски път, където обичайно осовата линия е непрекъсната, застигна трактор как да постъпя : да се тътря зад него следващите няколко км или да го изпреваря, рискувайки да ме закарат при съдия, което ще ми коства солена глоба и един ден загуба от трите дни, които съм предназаначил за посещението си ? Въобще каква е тази мода с тези съдии по нарушенията ?

6. В сайта на Външно министерство пише така за зимните гуми :
    "По-важните промени включват задължително движение на автомобилите с четири зимни гуми, монтирани на задвижващите колела, което се отнася за периода 1 ноември - 1 април."
    Имам четири зимни гуми, но няма да бъда с Тераното, а с Волвото, на което не знам как да осигуря още две задвижващи колела. Въобще възможно ли такъв безсмислен текст да фигурира в закон на която и да е държава ?

7. Мога ли да ползвам GPS, да речем NUVI, в чиито възможности влиза и предупреждение за камери и засади ? За антирадар въобще не питам. По принцип съм дисциплиниран зад волана, особено в чужбина и нямам джигитски намерения. Въпросът ми е дали наличието на GPS в Сърбия е нарушение.

Има и още въпроси, но тези са най-съществените. Моля за отговори от хора с опит. Мисля, че по географски причини в София има много такива.
    Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

От: Съвети при пътуване в Сърбия

1. Достатъчна е. Не съм и чул на някой да са правили проблеми.
    2. Не.
    3. Не.
    4. По добре го остави вкъщи.
    5. Не са ми правили проблем, но нямам и толкова много опит.
    6. Някакви глупости ми изглеждат това.
    7. Не съм виждал да има такива екстри. Спазвай ограниченията и табелките.

Имай едно на ум къде оставяш колата. Застраховката Каско, не покрива Сърбия.
    Вземи си по-широки в талията панталони

Коментар

Колегата изчерпателно е отговорил на въпросите, та с две думи не е толкова страшно, ако не правиш нарушения никой няма да се огледа в теб. Случвало се е да премина през цяла Сърбия и да не видя полицейска кола... един съвет, метни си едни вериги в багажника че понякога на границата се филмират. Усмихвай се казваш -Добър дан, фала, прИятно
      ОФА ДБ 2.4 92 ML 270 CDI ETZ 250

Коментар

Нова година празнувах там. Влезнах и излезнах с лична карта. Имах "зелена карта", но никъде не ме питаха. Не съм правил нарушения и не са ме спирали. Ползвахме ГПС с Айгоу. Горивата са на почти същите цени, като в Бг, но не съм зареждал. Ядохме и пихме на корем. Особено скарата им е уникално вкусна.
        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

И друго се сетих, купи си динари от тук че ако плащаш с евро курса е дървен
          ОФА ДБ 2.4 92 ML 270 CDI ETZ 250

Коментар

Първоначално публикуван от zippel Преглед на мнение
            6. В сайта на Външно министерство пише така за зимните гуми :
            "По-важните промени включват задължително движение на автомобилите с четири зимни гуми, монтирани на задвижващите колела, което се отнася за периода 1 ноември - 1 април."
            Имам четири зимни гуми, но няма да бъда с Тераното, а с Волвото, на което не знам как да осигуря още две задвижващи колела. Въобще възможно ли такъв безсмислен текст да фигурира в закон на която и да е държава ?

7. Мога ли да ползвам GPS, да речем NUVI, в чиито възможности влиза и предупреждение за камери и засади ? За антирадар въобще не питам. По принцип съм дисциплиниран зад волана, особено в чужбина и нямам джигитски намерения. Въпросът ми е дали наличието на GPS в Сърбия е нарушение.
            За 6 не се притеснявай. Ти за всяка буква ако се хващаш...
            За 7 Да. Ако си качиш точките за предупреждение на известните камери и радари(Чичко гугул-спийд камери Сърбия)
            LZ1ZAH

Коментар

Хм-м... Пътувал си Румъния и в Турция, пък се плашиш от Сърбия... Единственият проблем, който съм имал в Сърбия е когато пътувах с баничарката с немските "цолови" номера... Сърбите имали някакво извратено изискване товарните МПС с такива номера да се декларират на митница /транзитна декларация + гаранция/... Загубиха ми няколко часа и около 150 евро... Иначе си караш и си пееш - хубави пътища, няма патрулки в храстите...
              помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Излишно се притесняваш, нищо опасно няма, но спазвай правилата за движение, да не ходуш НА СУД. Няма да ти искат зелена карта на границата, но виж твоята ГО, да не е с отстъпка /без роуминг/ че застрахователя може да те върти ако стане нещо, въпреки че по закон важи за зоната. Внимавай какви хранителни продукти ще накупиш от там, може на влизане в БГ, ако си напълнил багажника с мръвки, брашно и т.н.

Коментар

По-скоро проблем правят ако си си накупил цигари.

Коментар

Първоначално публикуван от Венци- малкия Преглед на мнение
                    По-скоро проблем правят ако си си накупил цигари.
                    Това е според настроението на нашите митничари.
                    подаръци за мъже от FACOM
                    промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Благодаря на всички за отговорите. Малко уточнения :

4. По добре го остави вкъщи.
                      Ще те послушам, но не мога да си обясня как може да е забранено да притежаваш нещо, което можеш да си купиш във всяка железария или домашни потреби. Само защото си чужденец ли ? Или сърбите не си купуват кухненски ножове и джобни ножчета? Що за безумия ?

Имай едно на ум къде оставяш колата. Застраховката Каско, не покрива Сърбия.
                      Да внимавам в какъв смисъл ? Все някъде трябва да я оставя. Има ли платени паркинги ? То ужким моето 14-годишно V70 е от тези дето "сами се пазят", защото не са атрактивни за джамбазите, но все пак...

Вземи си по-широки в талията панталони
                      Ееее, това е една от главните атракции, всички го изтъкват.

Първоначално публикуван от Zahari007 Преглед на мнение
                      За 7 Да. Ако си качиш точките за предупреждение на известните камери и радари(Чичко гугул-спийд камери Сърбия)
                      Въпросът ми е в стил "Соломон брада ли е имал или мустаци", на който не може да се отговори с ДА или НЕ, това е моя грешка. Както и да е. Моля за уточнение разрешено ли е ? Ако да, значи мога да си кача и файла с камерите, защото едва ли полицаят ще започне да преглежда менюто на GPS-а за да разбере какво има вътре. А ако не - значи, че по принцип са забранени GPS-те, които имат такава функция, т,е, почти всички модели на Garmin да речем.

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
                      Няма да ти искат зелена карта на границата, но виж твоята ГО, да не е с отстъпка /без роуминг/ че застрахователя може да те върти ако стане нещо, въпреки че по закон важи за зоната. Внимавай какви хранителни продукти ще накупиш от там, може на влизане в БГ, ако си напълнил багажника с мръвки, брашно и т.н.
                      Имам зелена карта заради Турция. А това с мръвките не го разбрах. Няма да съм с хладилен камион, но все пак има ли ограничения и от чия страна са ?
                      Последно редактирано от zippel; 13-03-14, 13:14.
                      Ако някой от компанията мълчи, причините може да са две : Или няма какво да каже или няма на кого да го каже.

Коментар

Не знам дали са забранени жипиесите, но декември 13г. минах на два пъти през Сърбия по диагонал и никой не ме спря за нищо, не е като да съм крил жипиеса под таблото.
                        Има при един застраховател каско с покритие за Сърбия и Македония.
                        подаръци за мъже от FACOM
                        промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от zippel Преглед на мнение
                          .................... А това с мръвките не го разбрах. Няма да съм с хладилен камион, но все пак има ли ограничения и от чия страна са ?
                          Месото там, както и сиренето, и кашкавала, и брашното и да не изброявам, са много по-качествени и по-евтини от тук. Ограничението е на входа обратно, от нашите ЕС-овци, не дават да подкопаваш икономиката ни чрез внос на такива благинки.

Коментар

Трябват ти:
                            1 Пари !
                            В никакъв случай не си купувай динари от тук ! Еврото го обръщаш в динари на място, но не и на границата, а като пристигнеш примерно в Ниш.
                            До там може да си плащаш и в левове, ако е за нещо спешно.
                            2. Шофьорска книжка, лична карта и гражданска с която, освен в Бургас, може да се движиш в Русе или Пазарджик.
                            3. Добро настроение !

Горивата гонят нашенските по цени, но май са по-добри.
                            Плащаш освен в брой, и със всякакви карти в по-големите търговски обекти, като курса си го смята автоматично, и е по-изгоден от обменните бюра.
                            Няма нужда да им се радваш на границата или на полицаите, защото не го оценяват (оценят ) , а даже и по-лошо, особено ако отсреща е жена !
                            На връщане можеш да носиш каквото, и колкото си поискаш, но забрави за цигарите !

И внимавай: Имат синя и зелена зона и в събота !
                            ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT

Коментар

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
                              Месото там, както и сиренето, и кашкавала, и брашното и да не изброявам, са много по-качествени и по-евтини от тук. Ограничението е на входа обратно, от нашите ЕС-овци, не дават да подкопаваш икономиката ни чрез внос на такива благинки.
                              Това за цената на месото беше. поскъпна драстично. За качеството на храните съм ама напълно съгласен.
                              Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
                              Селска фурна аспух нема. Пак същият.
                              В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X