Обява

Свий
Няма добавени обяви.

OFFRoad на върховете на България

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: OFFRoad на върховете на България

Тъй като всяка туристическа пътека си има маркировка (бял-червен-бял или бял-светло син-бял и т.н ) няма ли да е по добре табелките да са същите като маркировката?
    Например бяла табелка с червена светлоотразителна лента по средата или в долната част,така също би служила и като маркировка.
    За размера 20-10см. и аз мисля че е напълно достатично.
    . LRE Bulgaria.
    RRC SE V8 91г.

Коментар

Колега Bgbul,
      Ентусиазмът ти е толкова голям, че непрекъснато минаваш от тема в тема и ми е трудно да проследя какво изкристализира в крайна сметка. Затова те моля да ме извиниш, ако нещо не съм те разбрал или ти приписвам идеи.
      1. В началото идеята бе да се слагат табели на върховете. Да сложиш табелка на Мальовица няма смисъл - този връх не може да се обърка. Ако все пак сложиш, значи смяташ туриста за идиот - нещо като надписът "не поставяйте домашни любимци в микровълновата". Но поради естествените интереси на участниците в този форум едва ли иде реч за Мальовица, Купените, Злият зъб и прочее скалисти върхове. Предполагам става въпрос за достъпни с джипове върхове.
      Ще използвам тази тема, за да ти илюстрирам колко безсмислена и нахална е идеята http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=64298 Разгледай снимките, ще видиш много върхове. Страшно си приличат помежду си. Между мен и автора възникна недоразумение откъде точно е минал. Ако имаше табелки, нямаше да се уточняваме - признавам този аргумент. НО... В тази планина се знаят имената на единствените 2 върха, които се отличават от останалите. И останалите си имат имена. Но ги знаем аз, човекът, който е писал книга за района и още двама трима. И много ни кефи да хванем двама овчари накуп, за да спорят кой точно връх беше Равно буче например. Защото отбелязаният с това име на картата нито е равен, нито има бук. Хубаво - ще вземеш авторът на книгата за района и ще наплякате табелите. Какво печелиш? Ставаш кръстник на планината? Преподаваш на местните хора урок къде са живели, защото досега не знаят? Оправяш обърквания между съфорумците, за да се разберат по-лесно дали са минали от север или от юг на Острец. В резултат на което (Баах маа му - Пешо минал от тям и я че минем) и от двете страни ще има коловози. Както си редим маршрути от град на град по картата на България ще си ги редим и в планините - от връх на връх. Щото е грехота Пешо да е минал през Мала могила, а аз дето ходя от 15 г. на Понор да не съм качил джипа дотам.
      2. Ако целта е да се сложат табелки на кръстовища към хижи и вече съществуващи обекти (язовири, станции) - изцяло подкрепям идеята. Участвал съм в правене на меркировка като доброволец, мъкнал съм боя и жалони без да искам пари и съм се чувствал полезен. НО за маркировка в планината си има строги правила. Зимните табели изглеждат по един начин, летните - по друг, билните маршрути винаги са червени, в долините е желателно да са жълти или светлосини. Ако се прави това просто трябва да вземем утвърдените туристически табели, да поръчаме такива и да ги поставим по утвърдения начин. За капак на всичко трябва да се следи и за описаната в карти и пътеводители маркировка, дори тя да е изчезнала. Защото описанията често са от типа на "вървите по жълтата маркировка, докато пресечете синята и после гледате за ясно личащ път вляво". Нали разбирате, колко народ ще ни псува, ако жълтата стане зелена, синята - червена, а върху немаркирания път сложим синьо. С други думи без БТС подобна акция няма да мине. Което, боя се, я прави неатрактивна - много разправии и никаква самостоятелност.
      3. Този аргумент го казвам с огромно съжаление. Европа дава пари за т.нар. екомаршрути, завъртяно име на обикновената маркировка. Процедурата за кандидатстване е бавна, много проекти отлежават. Парите не са кой знае колко, за да се юрнат всички, а някакъв контрол все пак има. Затова малкото заинтересовани и можещи да правят маркировка просто чакат да им дойде време за проекта. Затова освен вой на фанатични туристи, очаквайте и схватки с разни горски, екозащитници, кметове или обикновени бабаити.
      www.offnews.bg

Коментар

Първоначално публикуван от Владо Йончев Преглед на мнение
        Колега Bgbul,
        Ентусиазмът ти е толкова голям, че непрекъснато минаваш от тема в тема и ми е трудно да проследя какво изкристализира в крайна сметка. Затова те моля да ме извиниш, ако нещо не съм те разбрал или ти приписвам идеи.

2. Ако целта е да се сложат табелки на кръстовища към хижи и вече съществуващи обекти (язовири, станции) - изцяло подкрепям идеята. Участвал съм в правене на меркировка като доброволец, мъкнал съм боя и жалони без да искам пари и съм се чувствал контрол все пак има. Затова малкото заинтересовани и можещи да правят маркировка просто чакат да им дойде време за проекта. Затова освен вой на фанатични туристи, очаквайте и схватки с разни горски, екозащитници, кметове или обикновени бабаити.
        Само и единствено табелки с имена на следващата забележителност или хижа и т.н.
        Идеята ми хрумна от двучасовото лутане КОЙ е верният път до еди коя си хижа и ....навъртях 50 км грешен черен път ( безмислено ) и накрая в знак на протест че няма табелки - отидох до хижата и ..... не останах там . Просто ядосан се върнах по другият възможен път ( и той без табелки )
        Нямам никакво намерение да върша работата на Туристическите дружества и организации.
        Идеята ми е просто хората които идват след мен да знаят къде отиват и какво следва след тази табелка.
        Винаги в БГ нещата се усложняват от "знаещи " и "можещи " хора , които нямат желание да свършат нещо .
        Който иска - да слага табелки в помощ на другите , който не иска - да не слага , а да си кара както до сега .
        Видях , че една простичка работа става мноооого сложна на думи - на дела :
        Дори и без табелки - само със спрей бележа някой местности - за ориентир на следващите гости на Планината !
        Нищо сложно ( според някой - много грозно ).
        Нищо трудно ( според някой - много трудно )
        Нищо незаконно и нередно ( според теб - обратното )
        Дори съжалих , че се опитах да бъдем колектив ( еднакви табелки и др. глупости ) Не става !
        За това - направете проекти , вземете разрешения и одобрения .
        Платете пари за табелки и ги поставете както смятате за правилно .
        Аз съм всеки ден в Планината и каквото смятам за правилно го правя .
        Поздрави !
        снимка 1: примерна табелка ( не е моя , но е добра за ориентиране. колко ли струва на МОСВ и е законна ....)
        снимка 2: за забрани има големи табели - всеки обича да забранява на другите , ама да си мръдне малкия пръст за доброто на другите - няма да личи колко е велик този писател на табели.
        снимка 3: тук трябваше да има табелка за хижа Бунтовна , ама ...... няма кой да я постави . Много е трудно и незаконно .....
        Прикачени файлове
        Последно редактирано от bgbul; 10-07-09, 11:05.

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
          снимка 3: тук трябваше да има табелка за хижа Бунтовна , ама ...... няма кой да я постави . Много е трудно и незаконно .....
          Точно преди паметника има дървено информацинно табло, на което от атмосферните влияния всичко написано е изтрито. Сега със зелен спрей има стрелка и надпис Бунтовна, написан лично от мен на 19 юни. Не се ли вижда вече? Веднъж говорихме за Бунтовна, това е мястото откъм Копривщица където най-често се бърка пътя, та решихме да сложим нещо указателно. Учуден съм, че не си го видял. Ако върнеш джипа 10-12 метра назад от позицията, от която е направена снимката, ще видиш таблото
          LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
          www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Реперите в жълто черно изправени посредством купчина от камъни - които трасират зимната маткировка обикновенно стигат до самият връх, който представлява - от каменна купчина - през бетонна пресечена пирамидка - до - нещо като стаичка - тук таме...
            Моето предложение за указваща място табела е по-различно, но се вписва в графа здрави - не скъпи и сравнително лесни за изработване. .
            Понеже не навсякъде по върховете има дървета - а силни ветрове има често ... а повечето върхове са маркирани с бетонно - каменни купчинки предлагам:
            В овални капаци от баки с боя или мазилка - да се изливат бетонни - циментови плочки - които с цимент да се фиксират на вино място, така че да са максимално устойчиви на атмосферните условия и на вандализъм (циментът може да се разбърка на място в здрава наелонова торба и отпадъжите да се свалят до градските кофи лесно и чисто.
            Предварително излятите и изсъхнали плочи може още преди монтирането да са боядисани и надписани а обратната на надписа страна да се направи награпена още при изливането за да залепне по-добре. При възможност да се монтира на дърво може преди изливането да се поставят 4 цилиндърчета пластелин (на местата за пироните) и така плочката да може да бъде фиксирана и с гвоздеи освен с цимент(теракол или нещо подобно и здраво).
            За по лесно отделяне на плочката от капака при изливането- форма - може да се постели тънък наелон.
            Така формата ще е подобна(овална), независимо кой я прави и поставя. По края може да се мине с червено - за да се забелязва а надписа да е чрен на бял или жълт фон за да е контрастно и видимо.
            Недостатък на предложението е тежеста , но формата е достатъчно голяма за да е видима и в същото време да влиза в средно голяма раница.
            Недостатък също е и че, при обилен снеговалеж може да не се види...
            Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
              Точно преди паметника има дървено информацинно табло, на което от атмосферните влияния всичко написано е изтрито. Сега със зелен спрей има стрелка и надпис Бунтовна, написан лично от мен на 19 юни. Не се ли вижда вече? Веднъж говорихме за Бунтовна, това е мястото откъм Копривщица където най-често се бърка пътя, та решихме да сложим нещо указателно. Учуден съм, че не си го видял. Ако върнеш джипа 10-12 метра назад от позицията, от която е направена снимката, ще видиш таблото
              Когато аз минах от там - таблото си беше само БЯЛО . После се разговорихме и ..... ти си написал .( аз нямах още идея , нито спрей в колата )
              Днес пуснах снимки от времето на Бялото табло ( кой ли го е боядисал бяло , а една стрелка не е оставил ? )
              Та ето за това е идеята - някой ( в случая ТИ ) - да си направи труда да драсне една стрелка и надпис . Без разрешителни и големи приказки за закони и разни там ....За доброто на следващите гости на Бунтовна и другите хижи .
              Ето това е идеята !
              А на теб - ХВАЛА , че си сложил стрелката !

Коментар

Аз също не виждам нищо нередно по кръстовищата на разните горски пътища да се поставят табелки накъде водят. А,че има нужда от това съм убеден.
                Subaru Outback H6 MY 05 продаден :(
                Opel Frontera V6

Коментар

Първоначално публикуван от bobeck Преглед на мнение
                  Аз също не виждам нищо нередно по кръстовищата на разните горски пътища да се поставят табелки накъде водят. А,че има нужда от това съм убеден.
                  И аз това казвам , ама ме изкараха враг на върховете и Планината .
                  ( щели хората да ги свалят , нямало да са законни , било тъпо да се вгрозява природата и още други имаше )
                  За това и се отказах от единомислие на колектива.
                  Но все пак има и хора , които не говорят , а действат - виж предните 3 поста ( З.Златев ) е сложил надпис и стрелка на едното кръстовище вече .Значи все пак Темата не е била напразна .
                  А ти като отиваш към Персенк ( през Лилково ) - ще видиш местните хора как са си надписали заслона . Това е идеята - семпло и ефективно.
                  Ако искаш да доразвиеш идеята - сложи си един спрей в колата и където познаваш местността , а липсва указание на къде да продължи човек - драсни една стрелка и надпис . Това е достатъчно .
                  Поздрави !( дано не съм те объркал )
                  Последно редактирано от bgbul; 10-07-09, 16:57.

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                    И аз това казвам , ама ме изкараха враг на върховете и Планината .
                    ( щели хората да ги свалят , нямало да са законни , било тъпо да се вгрозява природата и още други имаше )
                    За това и се отказах от единомислие на колектива.
                    Но все пак има и хора , които не говорят , а действат - виж предните 3 поста ( З.Златев ) е сложил надпис и стрелка на едното кръстовище вече .Значи все пак Темата не е била напразна .
                    А ти като отиваш към Персенк ( през Лилково ) - ще видиш местните хора как са си надписали заслона . Това е идеята - семпло и ефективно.
                    Ако искаш да доразвиеш идеята - сложи си един спрей в колата и където познаваш местността , а липсва указание на къде да продължи човек - драсни една стрелка и надпис . Това е достатъчно .
                    Поздрави !( дано не съм те объркал )
                    Няма грешка.
                    Subaru Outback H6 MY 05 продаден :(
                    Opel Frontera V6

Коментар

Браво колега за идеята!!
                      Против това може много да се пише, но липсата на табели и указания е нещо с което всеки тук се е сблъсквал. Бе то лятото ходих до Мелник през Гоце Делчев и нямаше табели и се озърташ като гърмян заек по чукарите ние за върхове и хижи говорим.
                      Браво за ентусиазмът. Както и да го правиш все е добре. А, че за енти път ситуацията говори за нас като народ и за държавата като отношение се подразбира. Жив и здрав.
                      Пийте червено вино! Дава здраве.
                      А то ни трябва за да пием ракия!

Коментар

bgbul, третата снимка от първия пост не е посока персенк. Тия конструкции са от широката поляна след лилково надясно, по пътя за модър.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X