Обява

Свий
Няма добавени обяви.

OFFRoad на върховете на България

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: OFFRoad на върховете на България

Ето за това говоря, една малка табелка с едно име и бурна реакция на фанатичен турист. Да, Родопите са сравнително отворена планина с малко защитени местности и почти повсеместна липса на указателни табели. Да, някои части на Стара планина също. Някой от Вас знае ли например Етрополските зъбери, чудно красиво място на самото било далеч от всякакъв парк или резерват. И там е необходима една указателна табела, защото пътя минава на 200 метра, но малко хора знаят каква красота е наблизо. Така че нека се въздържаме от крайни мнения, тук никой не говори за снимане и подписване по табелите, а за една малка дървена дъсчица( еко материал) указваща на незапознатия къде се намира. Дори, за да е чиста работата, предлагам табелите да са нелакирани и надписани с пирограф. Пък ако някой счупи такава табела, не знам наистина как да го нарека...
    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Злати, някак си е неприятно да ме наричаш фанатичен турист. Както ти не си някакъв келеш, така и аз не се че чувствам такъв...и имам достатъчно бизнес и години в планините (при това много по-далечни и големи от нашите) за да знам какво говоря...

Конкретно за табелките, аз коментирам това, което прочетох. Ако идеята е друга, е хубаво да се обяснява отначало...

Извън парковете добре - то е ясно, че където има чешми, беседки и прочие могат и се слагат табелки, но това, което аз имам предвид е че в парковете и високите планини това е просто недопустимо. Не само защото е грозно, ами защото замърсява природата. Най-малкото поставянето на табелка на връх от алпийски характер е свързано или с това да я хванеш с анкери в скалите (ако има такива) или да изработиш постамент - и двете неща, които нямат място там. А самата табелка в дългосрочен план поради атмосферните условия също се превръща в боклук. На такива места, а и на почти всички останали за да знаеш къде си е просто необходимо да имаш карта и gps. И височината и мястото си ги пише, не е необходимо да четеш табелки.

Знам, че сега може да отговорите с аргументи и прочие, но просто е безпредметно - за високите планини, ако се слагат такива неща, те просто ще бъдат почистени и съм сигурен, че хората, които ще искат да го направят ще се подредят на опашка.

Коментар

Първоначално публикуван от jimmy Преглед на мнение
        Злати, някак си е неприятно да ме наричаш фанатичен турист. Както ти не си някакъв келеш, така и аз не се че чувствам такъв...и имам достатъчно бизнес и години в планините (при това много по-далечни и големи от нашите) за да знам какво говоря...

Конкретно за табелките, аз коментирам това, което прочетох. Ако идеята е друга, е хубаво да се обяснява отначало...

Извън парковете добре - то е ясно, че където има чешми, беседки и прочие могат и се слагат табелки, но това, което аз имам предвид е че в парковете и високите планини това е просто недопустимо. Не само защото е грозно, ами защото замърсява природата. Най-малкото поставянето на табелка на връх от алпийски характер е свързано или с това да я хванеш с анкери в скалите (ако има такива) или да изработиш постамент - и двете неща, които нямат място там. А самата табелка в дългосрочен план поради атмосферните условия също се превръща в боклук. На такива места, а и на почти всички останали за да знаеш къде си е просто необходимо да имаш карта и gps. И височината и мястото си ги пише, не е необходимо да четеш табелки.

Знам, че сега може да отговорите с аргументи и прочие, но просто е безпредметно - за високите планини, ако се слагат такива неща, те просто ще бъдат почистени и съм сигурен, че хората, които ще искат да го направят ще се подредят на опашка.
        Само едно уточнение, фанатичен турист не е обида и аз също съм такъв, а не келеш, който не знае какво е планина. Не съм и аз този, които неаргументирано и директно изразява крайно мнение. Аз самия бих приел всичко, различно от собственото ми мнение, което е ясно и точно обосновано. И явно тук определено се бърка алпийски връх, стена или въобще обект с място като връх Персенк например. Не всички се оправят с карта, а евтин ГПС струва 300 лева без инсталирана карта. Така че не виждам проблем на достъпни туристически места да седи по една такава табелка, казваша на случайно попадналия любител на природата къде се намира.
        И още един въпрос, съвместно с парк Централен Балкан ще монтираме табели, предупреждаващи за опасността от ерозия, на заслона Маринка и в района на самия връх Ботев. Те са с еднствена цел да кажат колко вредно е без нужда да се кара из тревата. Дали да очаквам, че някой с различни разбирания ще ги счупи и изхвърли в Калофер?
        www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Злати, да приемем, че прочитайки първите постове по темата не съм разбрал. Въпреки, това, освен спора, смятам, че уточнението е важно за да се знаят границите на инициативата с табелите - ако има такава.

Иначе, за ерозията, може да се очакват подобни действия за съжаление, само че с други подбуди. Само за пример - на Витоша от асоциацията по екстремни ски сложиха няколко табели, с разрешение на парка и прочие, на места, които са изключително опасни и на които загиват хора (най-вече младежи) зимата от лавини влизайки със ските или сноуборд там (например района на Комините). Факта, е че табелите си бяха супер, доста информативни, но издържаха само няколко месеца преди да го изпочупят.

Коментар

Първоначално публикуван от jimmy Преглед на мнение
            Злати, да приемем, че прочитайки първите постове по темата не съм разбрал. Въпреки, това, освен спора, смятам, че уточнението е важно за да се знаят границите на инициативата с табелите - ако има такава.

Иначе, за ерозията, може да се очакват подобни действия за съжаление, само че с други подбуди. Само за пример - на Витоша от асоциацията по екстремни ски сложиха няколко табели, с разрешение на парка и прочие, на места, които са изключително опасни и на които загиват хора (най-вече младежи) зимата от лавини влизайки със ските или сноуборд там (например района на Комините). Факта, е че табелите си бяха супер, доста информативни, но издържаха само няколко месеца преди да го изпочупят.
            Смисалът на публичното поставяне на темата е точно такъв :
            Да се видят нещата от страни - и други гледни точки . Дори и твоята ( ...) е полезна .
            Предложението беше спонтанно - но явно и малко наивно . Доста нечувани проблеми прочетох . Дори не мога да повярвам , че има хора които са против ОффРоудърите .......Не разбирам защо .......
            В родопите като видиш джип - значи идва спасението за уморения пътник , или спасението за неориентирания турист . Спасението за жадния или гладния .
            Ние ( с жената ) като обикаляме и срещнем непознати - винаги ще се намери за какво да се попитаме . И винаги питаме - имат ли нужда от вода или храна ..... Имало е всякакви отговори .
            За дърпане или техн. помощ не говоря - то е ясно .
            Дори последния разговор беше за загубено куче ( над Лилково ) - но не можахме да помогнем .....
            Дайте да отворим очите на хората , които смятат джипа за враг на Планината . Не е така .
            Просто моето семейство достатъчно е било туристическо .
            После мотори .... и сега джипове.
            Това е израстване - а не падение.
            За един ден минавам през 3 била на Планината ( ако съм пеша - ще спра на първото )
            Пример :
            Тръгване от Пловдив - х. Бяла Черква - слизане в с. Хвойна .
            Второто било - с.Хвойна- през х. Кабата - слизам в с.Студенец ( или Забърдо ). И третото - обратно през х.Кабата - х. Персенк - слизам в с. Ситово или с.Орехово .И се прибирам в Пловдив.
            Това е един излет за моето семейство . И се връщаме с килограми гъби - а не само шофиране....
            Не сме срещали лошо отношение нито в Планината , нито в селата .
            За това може би не ви разбирам.... и даже се бях пообидил .....
            Ходих в парк Рила - и там пазача ( с бялата Нива ) се отнесе чудесно .
            Поздравявам го ( ако чете ) - аз съм онзи със Зелената нива и жената - от Родопите - дето дойдохме в непроходимия сняг още.
            И той ни обясни всичко което го попитахме най-доброжелателно .
            Къде виждате онова - лошото отношение в Планината ? ( дано не го срещам ).
            Около Рилския манастир - пак много добри хора ни обясняваха всички местни тънкости ( даже как се прави контрабанда дърва ).... с усмивка и ни поканиха на кафе .
            Как да ви повярвам - че хората не ни понасят ......къде го това животно ...
            Дълго стана моето ,наивното - ама ...... нещо не съм в час !

Коментар

Пак казвам - идеята е прекрасна!
              Табелите трябва да са изработени и поставени след съгласуване със съответното ведомство. Това не е политика, а необходима практика.
              Табелите следва да съдържат нужната информация, без да се използват за насаждане на определени емоции.
              Полезни - да, но без да се натрапваме и да парадираме с никове и принадлежност.
              Пък снимките и разказите са си право на всеки участник. На когото, както му харесва.
              Няма безнадежни ситуации; има единствено хора, които гледат безнадежно на тях.

Коментар

Първоначално публикуван от nikita66 Преглед на мнение
                Пак казвам - идеята е прекрасна!
                Табелите трябва да са изработени и поставени след съгласуване със съответното ведомство. Това не е политика, а необходима практика.
                Табелите следва да съдържат нужната информация, без да се използват за насаждане на определени емоции.
                Полезни - да, но без да се натрапваме и да парадираме с никове и принадлежност.
                Пък снимките и разказите са си право на всеки участник. На когото, както му харесва.
                Днес се убедих - че идеята трябва да се осъществи .
                Ходих до х.Бунтовник ( сега новото име е х. Воеводи )
                По цялото трасе от Копривщица - няма НИТО една табелка до самата хижа.
                Нямам думи колко си отпсувах . Дори на разклона за х. Барикади има голямо указателно табло .... но някой " Умник " го е заличил с бяла боя и .... не важи . Само бяло табло .....
                И така се лутах в грешните посоки ...- няма жив човек наоколо .
                Единствените хора ( товареха дърва ) не бяха местни и не знаеха !
                И отгоре на всичко е валял дъжд и проследяване на следи не ставаше ....
                Дано скоро решим как да постъпим с табелките .
                Днес със спрей насочих следващите - две стрелки и инициалите на хижата .... но не е достатъчно. Смешна работа ... и ОБИДНА !
                После се качих и над Пирдоп - до най- високото . Табелки НЯМА . НЯМА !

Чудя се - всички хижари , общинари , местни туристи и горските - толкова ли е трудно да се сложат два надписа на кръст . Поне само на разклоните . Простички табелки с простичък надпис !
                Направо си е резил . Все едно посещението на техните територии и райони не е желателно .
                Как човек да не пожелае да сложи табелки ?
                Аз започвам - от утре ще имам табелки в колата и спрей .
                Направете го и вие !

Коментар

Колега идеята наистина е добра, но и Ники (никита66) е прав, послушай го.
                  Освен това, щом ще започваш, дай снимка на табелката, размери, за да могат и другите ентусиасти да ги правят подобни.
                  ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                    Днес се убедих - че идеята трябва да се осъществи .
                    Ходих до х.Бунтовник ( сега новото име е х. Воеводи )
                    По цялото трасе от Копривщица - няма НИТО една табелка до самата хижа.
                    !
                    Туристически Възпоменателен Комплекс (ТВК) Бунтовна се сътои от 6 хижи, от които сега работи само Вовеводска. А табели наистина няма никъде, чак горе в гората на едно място малка ламаринена от старите.
                    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от Фани Преглед на мнение
                      Колега идеята наистина е добра, но и Ники (никита66) е прав, послушай го.
                      Освен това, щом ще започваш, дай снимка на табелката, размери, за да могат и другите ентусиасти да ги правят подобни.
                      Пуснах допитването до вас - за да сме колектив . Иначе да съм почнал ...
                      Чух доводи "ЗА" и "ПРОТИВ" - каквито не бях си и помислял . За това не съжалявам , че пуснах темата .
                      Очаквам още мнения - и щом съм казал колектив - значи ще изчакам решението на Форума .
                      Толкова бях афектиран от липсата на простички надписи или табелки , че не се сдържах ....
                      Давайте да решаваме - форма , цвят и размери . Нищо сложно .
                      Вече е ясно ( с неочаквани доводи ) - няма да има надписи ОффРОУД или БГБУЛ или подобни . Добре - правилно е при вашите доводи !
                      Толкова е простичко .....
                      Ето :
                      Предлагам размер А4 - колкото и да значи това . По-добре малко по-голяма за да може да се пишат повече данни . Днес със спрея написах посоката за едната хижа и посоката за другата . И стрелките ...
                      Цвят - май БЯЛ е най-видим ( за зимата ....не знам ).Значи ... не бял.
                      Жълт - значи Внимание и се забелязва . И понася надпис с всеки друг цвят - примерно червен.
                      Финално предложение :
                      Ярко жълт цвят с червен надпис и размер А4 . .....?
                      Какво ще кажете ?

Коментар

Жълтото дразни, и ще има доста начупени табели, просто така, "щото ме подразни". Мисля, че бяло, или светлосиво е по-добрият вариант. Нищо, че в снега не се забелязват. То на заснежен връх не ходят хора които не знаят къде са.
                        Има ли желание-има и начин!

Коментар

А защо не - в естествения цвят на дървото, само цвета на буквите (и боята) да се предвиди такъв, че трудно да се заличава от слънце, дъжд и пр. атмосферни условия. Нали идеята е, освен информативно, да бъде и вписващо се по естествен начин сред природата.
                          ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Първоначално публикуван от Фани Преглед на мнение
                            А защо не - в естествения цвят на дървото, само цвета на буквите (и боята) да се предвиди такъв, че трудно да се заличава от слънце, дъжд и пр. атмосферни условия. Нали идеята е, освен информативно, да бъде и вписващо се по естествен начин сред природата.
                            Защото нали по-горе коментираха, че дъската ще изгние, и ще стане "боклук". Иначе много по-естетично е да е от дърво.
                            И друго ме притеснява-начина на закрепване-не може просто да се остави на земята, все си тръбва някакъв кол. Ако наоколо има дърво-на него, но ако е на гол камънак? Или поляна?
                            Ето аз в събота тръгвам за хижа Рай, може да се качим и на връх Ботев, но понеже не знам как ще закрепя някаква табела не съм приготвил и такава. А и размер, и дизайн не са уточнени, така, че засега съм пас.
                            Има ли желание-има и начин!

Коментар

Трябва да попитам фирмата, която прави табелите за Пловдив.
                              Колеги, моля Ви не драскайте със спрейове по дърветата или разни производни.
                              Знам, че bgbul го прави от добро сърце, но все пак има и някои по "дълбоки" краски.
                              Първо трябва да се направи списък на по-важните обекти.
                              Второ да се изработят необходимите табели. Говоря за национални и др. важни места.
                              Трето да се разпределят по райони и съответните колеги да ги сложат.
                              Ето защо, ще попитам къде могат да се изработят. Да се намерят спонсори. Табелите трябва да са стилни, еднакви, леки, устойчиви на атмосферни влияния, лесно закрепяеми, да са със знак /лого/.
                              Така , че от вас списък и предложения за еталон.
                              От мен - кой да ги изработи.
                              За по-малки обекти, трябва да се направи само база и на место да се лепят буквите. Може би светлоотразителни.
                              Естествените материали са тежки, неусточиви и както забелязвате - не се прилагат никъде.
                              Може би само за няколко места е необходимо изработката на VIP табели. Т.е да са по специални.
                              Последно редактирано от nikita66; 04-06-09, 10:16.
                              Няма безнадежни ситуации; има единствено хора, които гледат безнадежно на тях.

Коментар

Първоначално публикуван от nikita66 Преглед на мнение
                                Трябва да попитам фирмата, която прави табелите за Пловдив.
                                Колеги, моля Ви не драскайте със спрейове по дърветата или разни производни.
                                Знам, че bgbul го прави от добро сърце, но все пак има и някои по "дълбоки" краски.
                                Първо трябва да се направи списък на по-важните обекти.
                                Второ да се изработят необходимите табели. Говоря за национални и др. важни места.
                                Трето да се разпределят по райони и съответните колеги да ги сложат.
                                Ето защо, ще попитам къде могат да се изработят. Да се намерят спонсори. Табелите трябва да са стилни, еднакви, леки, устойчиви на атмосферни влияния, лесно закрепяеми, да са със знак /лого/.
                                Така , че от вас списък и предложения за еталон.
                                От мен - кой да ги изработи.
                                За по-малки обекти, трябва да се направи само база и на место да се лепят буквите. Може би светлоотразителни.
                                Естествените материали са тежки, неусточиви и както забелязвате - не се прилагат никъде.
                                Може би само за няколко места е необходимо изработката на VIP табели. Т.е да са по специални.
                                Това което предлагаш е много по-добра идея !
                                Но колко е възможна тя ?
                                Твоята идея е за по-напреднали цивилизации от нашата ....
                                Да си видял табелка от хубав материал да си стои на мястото ?
                                Да си видял светлоотразителни букви да са всичките ?
                                Да си видял красиви и удобни указателни табелки в гората - и те да не са надраскани със спрейове ?
                                Аз съм виждал само новите табелки - до един месец. После .....
                                Но може пак да греша ....?
                                Моята идея е - всеки сам и доброволно да изработи една табелка . Като отиде с детето си на терена - да я поставят като детска игра - с два пирона на дървото . Или с две капки лепило на някой камък .
                                Доброволно , незабележимо , поучително за младите и .... много ефективно за следващите туристи !

За размера - трябва да е по-малък от А4 . За да се носи неусетно в раница!
                                За това - предлагам :
                                размер 20/10 см - малка и няма да представлява интерес за надписи по нея , нито за взимане или чупене.
                                цвят - бял - и всички негови нюанси ( слонова кост ,пясъчен или друг бял цват )
                                Лесна е за носене и за поставяне.
                                надпис - черен цвят , не дразни , и се чете добре на белия фон.
                                Въобще - просто и ефективно . Приемате ли ? Или .....?

Приятелю (nikita66 ) - дай да се срещнем с теб - нали сме Майнички и да развием твоята идея по този въпрос ! Това сериозно !
                                До тогава - да си укажем неясните места с подръчни табелки .
                                Даже не красиви , а само ефективни . Малки , но с голямо значение !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X