Обява

Свий
Няма добавени обяви.

OFFRoad на върховете на България

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• OFFRoad на върховете на България

Колеги - понеже последните години съм постоянно из планините на България - събрах доста впечатления и идеи .
    Идеите естествено са свързани с нещо добро за Планината и Туристите в нея ( пеша или с кола ).
    Ето една идея , която реших да започна , но след замисляне - първо я предлагам на обсъждане ( преди да я започна ), защото :
    1. Аз не мога да я осъществя сам .
    2. Егоистично е да я започна и после да търся последователи и подкрепа.
    3. Не искам отново да се получава "нашенска " работа - добра идея и лошо изпълнение.
    4. Провокиран съм от липсата на отношение към Върховете , местностите и Туристите на Планината.

Идеята :
    Ходейки , пътувйки - посещавайки дадена местност и по-важното , някой Връх в Планината - да се поставят табелки с данни за този Връх или местност. Надморска височина , точното име и др.
    Но това не е всичко.... За да е по-интересно - нека да проличи колективното мислене и действие . Всички табелки да са еднакви по цвят , размер, и начин на изписване на данните.
    Да изглежда така , че все едно ги е правил един човек .
    За това предлагам обсъждането , преди началото - за уточняване на детайлите.
    И това пак не е всичко....
    Табелките да са по големи по размер( дайте идея - 50/60 ... 40/40 ...). На тях да може да се подписват посетителите на това място и да се снимат до табелката , като съпричастие към добрата идея.
    Съфорумците естествено ще си показваме снимките от посещенията . всеки ще се похвали на кой Връх е бил .
    В края на всяка година - се прави последна снимка с всички подписи и .... табелката се занулява ( подновява с боядисване или нова такава ).
    На всяка табелка да бъде отбелязан знака на Форума и НИКА ( името ) на колегата поставил табелката с дребен шрифт .
    Така бавно и постепенно ще обхванем почти всички Планини и Върхове. Ще има и пропуснати , но посещаваните ще са маркирани с уважение от нас .
    Това мисля е достойна кауза - и ще има вашето одобрение.
    Ако "не " ( в което не вярвам ) - ще си остане просто добра идея !

Нека модератора прецени къде да постави това предложение , моля ! Поздрави на всички !

До: OFFRoad на върховете на България

Чудесна идея, но мисля, че тези табелки ще бъдат рано или късно съборени, счупени и т.н. и всичко това ще си остане просто добра идея

Коментар

Аз съм против тази идея. Човек често се качва в планината, за да избяга от цивилизацията. Ще бъде доста досадно, ако драпа цял ден, за да види поредната табелка. Не мисля, че те ще допринесат за по-доброто ориентиране или ще помагат при загубване. Само ще вкарат повече град в планината.
      www.offnews.bg

Коментар

Първоначално публикуван от Владо Йончев Преглед на мнение
        Аз съм против тази идея. Човек често се качва в планината, за да избяга от цивилизацията. Ще бъде доста досадно, ако драпа цял ден, за да види поредната табелка. Не мисля, че те ще допринесат за по-доброто ориентиране или ще помагат при загубване. Само ще вкарат повече град в планината.
        Ти наистина може би ходиш в планината за да избягаш ( или някой други) , както си писал .
        Но други ходят там ( в Планината и по Върховете ) за удоволствие , по работа или за опознаване на красотите на България.
        Дори не мога да преброя пътите в които се оказвам на някое място , местност или връх и ...... не знам къде съм стигнал и къде съм в момента.
        Ясно е , че не знам и на къде да тръгна ...
        За пример - Рила , Царев Връх - подход и от Благоевград , и от към Рилския манастир .
        От страна на Рилския манастир има много хубави табелки с карта на района и Планината. Поставени са на прекрасни отбивки с чешмичка или кът за отдих .Доста пари са отпуснали за това, но все пак е похвално .
        Аз - пришалеца се ориентирах почти добре и с помощ от местните се доориентирах . Но ..... като стигнеш на по-високото и .... до там с ориентацията. А исках да знам къде съм .
        Съвсем скоро бях към Персенк - там съм си местен. Знам всичко ( изхвърлих се .....). Подход от Лилково . И чак тази година научих как се казва мястото през което минавам и на каква Н.В. е .
        Просто един ентусиаст се беше сетил със спрей да напише на заслона данните и името на местността. Простичко , но ефикасно и ....виждаш почерка на човек , който е на ТИ с Планината.
        Ето само 3 примера - как да пиша къде се намирам . Знам как , но говоря за 2-3 думи.
        Първата снимка е в самия Пловдив - инфо няма.....само с питане..
        Втората е над село Борово към Кръстова гора - само с питане
        Третата е над Лилково , посока Персенк но ..... този път завършва след 3-4 км преминава в козя пътечка . Даже и с питане не се ориентирах - и другите не знаеха името на тази точка ...
        За това - Планината има нужда от нашата намеса .
        От уважение към нея и самите нас !
        Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от nextvasko Преглед на мнение
          Чудесна идея, но мисля, че тези табелки ще бъдат рано или късно съборени, счупени и т.н. и всичко това ще си остане просто добра идея
          Не трябва табелките да са луксозни или скъпи.
          Аз направих такава табелка за 20-30 стотинки.
          Парче дъска ( 20 /30 см), слой боя и надпис . Два пирона и .... на удобно дърво около мястото . Това е .
          Не говоря за пари , проекти и т.н.

МОЛЯ тази тема да бъде преместена в " Пътешествия , маршрути ..." раздела . Защото я предлагам не като акция , а като жест на всеки който отива да посети някой връх или необозначена местност.
          Просто слага една табелка в колата и я поставя на мястото.
          Единственото нещо за обсъждане са размерите и начина на изписване - за да личи Колектива , ако се появи такъв в тази тема ??? Ако не... - соло !
          Последно редактирано от bgbul; 31-05-09, 11:46.

Коментар

Аз съм за, само трябва да измислим как всичките табелки да са еднакви-да направим мостра и по нея като тръгнем на разходка или излет да си я направим и след това поставим,също така и да записваме къде има поставени за да не се дублират.
            . LRE Bulgaria.
            RRC SE V8 91г.

Коментар

И аз съм за!
              Нека bgbul, като инициатор да даде примерен размер и дизаин на табелките, и всички да се съобразят с него.
              Не е лошо преди да се приеме окончателният вариант да се обсъди, за да се намери най-добрият вариант.
              Като начало на обсъжданията предлагам размера на табелката да е такъв, че да се събира в средна по големина раница. За да е лесна за носене, и да не затруднява навитият за инициативата колега.
              Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                И аз съм за!
                Нека bgbul, като инициатор да даде примерен размер и дизаин на табелките, и всички да се съобразят с него.
                Не е лошо преди да се приеме окончателният вариант да се обсъди, за да се намери най-добрият вариант.
                Като начало на обсъжданията предлагам размера на табелката да е такъв, че да се събира в средна по големина раница. За да е лесна за носене, и да не затруднява навитият за инициативата колега.
                Колега - Благодаря за уважението .
                Може би още не сте ме усетили - аз не искам да съм водещ или да се съобразяват с мен . Харесва ми това , че мога да споделя всичко което ме вълнува с колеги и да получа разбиране , помощ или съвет . Дори и упрека върши работа . Толкова за мен !

Понеже съм все с кола - не се бях сещал за раницата . Това си е важно - до върхове се стига само пеша .
                За това - който има раница - да казва какъв размер е добре.
                Табелката трябва да е лека и не голяма . Не се бях замислял ...
                Друго си е колективното мислене !

Коментар

Това с табелките е хубава идея!
                  Надписите обаче са регламентирани от общински или държавни разпоредби. Някъде еднакви /например манастири и др./, а другаде различни /напр. Чудните мостове../.
                  Идеята е прекрасна навсякъде да има табели и указания, но те трябва да са съобразени с нормативите или изискванията. Ние може само да ги поставяме - като инициатива. Не бива нито да си слагаме никове, нито да се подписваме. Нито сме комплексари, нито сме суетни. Правим едно добро дело и си гледаме кефа и природата.
                  Може да създадеш една група за маркировка, но тя задължително трябва да съгласува своите действия със съответните институции.
                  Няма безнадежни ситуации; има единствено хора, които гледат безнадежно на тях.

Коментар

Първоначално публикуван от nikita66 Преглед на мнение
                    Това с табелките е хубава идея!
                    Надписите обаче са регламентирани от общински или държавни разпоредби. Някъде еднакви /например манастири и др./, а другаде различни /напр. Чудните мостове../.
                    Идеята е прекрасна навсякъде да има табели и указания, но те трябва да са съобразени с нормативите или изискванията. Ние може само да ги поставяме - като инициатива. Не бива нито да си слагаме никове, нито да се подписваме. Нито сме комплексари, нито сме суетни. Правим едно добро дело и си гледаме кефа и природата.
                    Може да създадеш една група за маркировка, но тя задължително трябва да съгласува своите действия със съответните институции.
                    Ще развалим идеята...
                    Никакви институции не могат да ме упрекнат , че съм сложил табелка ( подходяща ) на места където няма или е изтрита . Могат само да кажат -" Благодарим , че свършихте нещо добро , което е наше задължение ."
                    Като толкова се притесняваш за упреци - ще боядисаме табелките като ТРИКОЛЬОР.
                    Аз съм надписал със спрей няколко Дървета - ще ме глобят ли ?
                    Също така съм надписал улицата на която живея - без да питам институциите. Иначе куриерите търсеха адреса по половин час . ( щото не работят с Навигация ).
                    За подобно дело Европейския съюз отпуска пари по програма.( ЕКО програми )
                    Аз не искам никакви политизирания или комерсиализирания на идеята.
                    Простичко - отивам на мястото , слагам на близкото дърво една табелка на която пише :
                    Връх Персенк
                    Н.В. 2091 м
                    А в долния десен ъгъл - с по-дребен надпис : OFFRoad България 2009

Коментар

ЕС отпуска пари за еко пътеки и други след одобрение на проекта. Минава се през няколко институции и носиш отговорност. Както финансова, така и административна.
                      Идеята е добра, но трябва да бъде съобразена с много закони/за горите, паметниците на културата../ и общинските наредби.
                      Затова за такива табели следва одобрение, разходи за направата им, конкурси....
                      Отпускат се доста средства за изграждане, маркиране, възстановяване и развитие на пътеки, алеи и пътища. То не е само връх ..., НВ..
                      Пък ти като искаш грабвай спрея и пиши. Държавата не си е свършила работата и в много отношения.
                      Затова казвам, че да поставиш табела иди дойде, ама да си драскаме имената, никовете - няма нужда.
                      Едно нещо или го правиш благотворително или не.
                      Няма безнадежни ситуации; има единствено хора, които гледат безнадежно на тях.

Коментар

Само да вметна, никой никъде няма да се разсърди или санкционира една поставена табела с размер А4. Хората, които познавам в парк Централен Балкан или Пирин дори биха се зарадвали. Но имайте впредвид, че повечето интересни върхове и места в нашата държава попадат в паркове или защитени местнсоти и ходенето с кола често е сериозен проблем( пример връх Ботев въпреки отличния път). И да се има впредвид, че на много места има доста крайни туристи-пешеходци, настроени негативно към нас въобще без да ни познават и само заради надписа с дребните букви могат да потрошат табелата.
                        Последно редактирано от zzlatev; 01-06-09, 19:07.
                        LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                        www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
                          Само да вметна, никой никъде няма да се разсърди или санкционира една поставена табела с размер А4. Хората, които познавам в парк Централен Балкан илил Пирин дори биха се зарадвали. Но имайте впредвид, че повечето интересни върхове и места в нашата държава попадат в паркове или защитени местнсти и ходенето с кола често проблем( пример връх Ботев въпреки отличния път). И да се има впредвид, че на много места има доста крайни туристи-пешеходци, настроени негативно към нас въобще без да ни познават и само заради надписа с дребните букви могат да потрошат табелата.
                          Явно има много неща да се обмислят !...
                          За подобно нещо - да потрошат табелата дори и през ум не ми е минавало . Не съм срещал такова отношение .... до сега . Но е възможно ( има по-опитни и патили ) и за това - добре е , че се спомена.
                          Остава само данните и цвят да се измисли . Предлагайте.
                          А за това - да се снимаш до табелката - мисля , че ще е като хубав спомен на всеки покорил този Връх . А не лечение на комплекси .....
                          Така хората които посещаваме мнооого непознати места и върхове няма да се замисляме "къде беше тази снимка " , а ще четем надписа на табелката .
                          Ето защо - трябва да е семпла и стилна . Да се забелязва , но да не се натрапва . И да дава нужната информация .
                          Предложения .....?
                          Цвят , размер и данни .....? А ,и Форма - дали няма да е интересна нетрадиционна форма - стилизиран Връх или Планина ...?

Коментар

Ще слагате табелки за да може като ходим по планините да ги четем и да не забравим къде сме ходили...??!!?? Ще покоряваме, ще се подписваме на тях и после ще се хвалим ??!? Ще накичим национални паркове с табелки ?!?

Много странна идея, успокоителното е, че дори и да се осъществи табелките много бързо ще си намерят пътя обратно към кофите за боклук в първото населено място....при това без никакви публични дискусии....

Коментар

Първоначално публикуван от jimmy Преглед на мнение
                              Ще слагате табелки за да може като ходим по планините да ги четем и да не забравим къде сме ходили...??!!?? Ще покоряваме, ще се подписваме на тях и после ще се хвалим ??!? Ще накичим национални паркове с табелки ?!?

Много странна идея, успокоителното е, че дори и да се осъществи табелките много бързо ще си намерят пътя обратно към кофите за боклук в първото населено място....при това без никакви публични дискусии....
                              За жалост - има и такива , които вместо да надграждат , те рушат вече нещо съградено . За справка - последните 20 години на България .
                              Това което предлагам - сега ви се струва неприятно или грешно .Няма лошо да реагирате спонтанно . Свободна воля .
                              Дано когато видите примера на Истинските развити туристически страни - не промените мнението си .
                              Бях в Гърция - планината между България и Гърция .
                              Караш ОФФ Роуд , без асвалтов път и ...... стигаш до кът за отдих . Чист , с детска люлка и пейки .Всичко е прекрасно . Само от дърво . Не боядисано .
                              Веднага ти харесва . И в близост - указателни табелки с посоките , разстоянието и следващия такъв кът за отдих .
                              Без да е парк ( ЗАЩИТЕН- много гордо ) - няма сечене на дървесина , няма бетон или мръсотия. Сърни и зайци - на воля - като в зоопарк .
                              Няма забрани за влизане , няма забрани за коли . Просто няма забрани . И табелките си стоят ( никой не ги хвърля на боклука в близкото населено място ) . И не пречат на никой . Напротив - помагат на такива като мен и колегите да се ориентираме . Дори видях на колко е границата с България . Параклиса - пише си му Името и Н.В..
                              И се снимах там - за кеф и приятни спомени . До параклиса , на върха с колата ( Нива ). И никой не се сърди .
                              А все пак Гърците знаят какво са туристите и как да ги спечелят .
                              А доброто впечетление е много важно . Много .
                              Колега - че няма да сложиш табелка е ясно . Жалко .
                              Но ако видиш такава - в Родопите - не я махай . В нашия край забрани няма . И има табелки ( ако някой като теб не ги е махнал ).
                              А веднъж едни туристи се движиха в обратна посока ( някой беше обърнал табелката ) ...... някой .... с подбни мисли .
                              Обиждай се ако искаш - свободна воля !
                              Ако модератора прецени - може да закрие темата .
                              Пак се разделихме на " за " и " по-добре НЕ от колкото нещо" .
                              Жалко !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X