Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Някой да е пътувал маршрута София - Анталия с кола?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Някой да е пътувал маршрута София - Анталия с кола?

Не е долара, това са лири (турски).

Бензина (началото на май) беше 3лири, а газта 1,70лири.
    Газ се среща сравнително рядко, може би на 20-30% от бензиностанциите.

ПП: 1 лира е приблизително 0.96лв.
    [url=http://www.peterhr.hit.bg/cars/vectraext/vectraext0.htm][img]http://images12.snimka.bg/001664421.jpg[/img][/url]

Коментар

Внимавайте с "анти радарите" забранени са един приятел миналата седмица изгоря жестоко.
      When I'm good, I'm very good. When I'm bad, I'm even better!

Коментар

Първоначално публикуван от peterhr Преглед на мнение
        Не е долара, това са лири (турски).
        ...
        Дано са лири, но на мен екскурзовода ми каза, че цените на бензиностанциите са в долари.

Не стана много ясно с пълномощното какво става. Колата е лизингова и ще ми трябва явно такова. На английски достатъчно ли е? Нотариална заверка достатъчна ли е или трябва и някъде другаде да заверявам. За мен и жена ми може ли да е само едно пълномощно? Ако някой има опит, ще съм благодарен!
        ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
        СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

Коментар

Първоначално публикуван от Stas Преглед на мнение
          Егати!!! Цената на бензин А-95 в Турция е от 3,00 до 3,25 долара за литър! Тия съвсем са се самозабравили!
          Газта е малко по-евтина - 1,57 долара за литър.
          Дааа, да беше чел повече из форума. Съфорумниците, които обикаляха по Турция с мотори писаха, дори за цени 3,80. Един от най-скъпия в света бил.
          Мото обиколка Турция 2008 - Снимки + Пътепис
          Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
          A2 (+)

Коментар

Пълномощно трябва за всички, които ще карат. Преведено на английски става - не са ми правили проблем. Легализирано от преводаческа фирма. Да пише изрично, че е валидно за Турция. Зелената карта трябва да е валидна за Турция също.
            Ако пълномощното е само за теб, тогава трябва да упълномощиш и другите водачи, ако карат без теб. С нотариално пълномощно, преведено.
            Горивото е скъпо. Пълниш до горе и една туба може да носиш.
            Show must go on!
            LZ1VES

Коментар

Благодаря Веско!

За пълномощното проверих - по закон трябва да имам легализирано пълномощно, преведено на турски.

Последователността е:
              1. Пълномощно от лизинговата компания.
              2. Заверка в Министерство на правосъдието.
              3. Превод на турски.
              4. Заверка в МвНР - консулски отдел.
              5. С всичките заверки - заверка и в Турското посолство.

Цялата работа излиза доста скъпо.
              От друга страна ми казаха, че наполедък не е имало върнати от границата с пълномощни на английски с нотариална заверка само.
              Не знам какво да направя, но не ми се рискува да тръгна и да се върна обратно. Ще пропаднат и резервациите, и децата ще се изтормозят.

Утре ще проверя дали не може да се направи по-изгодно цялата процедура.
              ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Много сложно!!!
                В Бургаското консулство ли посолство ли е не знам изкарването на пълномощно струва 18 долара плюс 15 лева за фирмата която ти движи нещата.Става от днес за утре.Просто си отиваш с българското пълномощно(без да си ходил в разни министерства),има фирми които са "посредници" и е супер елементарна цялата процедура.
                Защо не пратиш на някой бургазлия документите.Просто трябва да ги занесе и полсе да ги вземе.
                През М.Търново без да е на турски не става!!!

Коментар

Аз също не виждам за какво са заверките в нашите министерства, но такъв бил официалния ред.

Иначе защо да не може директно в Турското посолство?!
                  Не виждам какъв е проблема. Но ... реда си е ред.

Ще проверявам тепърва.
                  ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

пълномощното триабва да е преведено на турски.Лекализирано от фирма и с печат на турското консулство.Стружа около 30лв. и става за 24ч.На границата не са ми правили провлем.

Коментар

От друга страна ми казаха, че наполедък не е имало върнати от границата с пълномощни на английски с нотариална заверка само.
                      .
                      Минавал съм 5-6 пъти за последните 3 месеца само с преведено на английски пълномощно от лизингодателя. Пълномощното е заверено нотариално, превода е само с печат от агенцията за преводи. Не е имало никакъв проблем. Но с ако бях с деца бих го превел в турското консулство!
                      יעבור
                      «И това ще мине»

Коментар

Еййй, писна ми!
                        Сега установих друг проблем, а лизингодателя ми си затрая днес цял ден!

Автомобилът ми е взет на лизинг от ХЕБРОС АУТО ЕООД. Навремето - перфектни условия и обслужване!

В момента фирмата вече не съществува под това име. Респективно имам пълномощно от УНИКРЕДИТ АУТО ЛИЗИНГ ЕООД да управлявам автомобил, собственост по талон на ХЕБРОС АУТО ЕООД. Баси историята! Това ако не е проблем... Здраве му кажи!
                        ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Това не ти е проблем,би трябвало да ти дадат копие от решението но съда където се преобразуват дружествата.

Коментар

Еййй, писна ми!
                            Сега установих друг проблем, а лизингодателя ми си затрая днес цял ден!

Автомобилът ми е взет на лизинг от ХЕБРОС АУТО ЕООД. Навремето - перфектни условия и обслужване!

В момента фирмата вече не съществува под това име. Респективно имам пълномощно от УНИКРЕДИТ АУТО ЛИЗИНГ ЕООД да управлявам автомобил, собственост по талон на ХЕБРОС АУТО ЕООД. Баси историята! Това ако не е проблем... Здраве му кажи!
                            Турското консулство не прави заверки. Значи относно пълномощните- заверка в нотариус - 3 лв срещу турското посолство например - на Паренсов. Превод от агенция на турски - пак там срещу Турското посолство за 10-15лв. Легализация не е нужна, признават го щом е превод от техни агенции - с печат и пр. Проблема с имената обаче наистина си е проблем май. Най-добре е някакъв документ за това (или поне декларация) и той да се преведе на турски в същата агенция - още 10лв ако не е експресно.

Коментар

В понеделник в 6:00 мисля да тръгвам.
                              Избрах маршрута през Истанбул - повече магистрали, по-добри пътища, по-кратко разстояние, по-малко натоварване. Ще се връщам през Чанаккале и ще разглеждаме забележителности по пътя към България. На отиване ще се опитаме да не се мотаем много-много.

Ще преспим някъде след Истанбул и във вторник сутринта ще тръгнем към Алания.

Полезна информация за други, които биха пътували:
                              1. Турски лири можете да си купите в София на две места - на ул. Граф Игнатиев 36 и на бул. Витоша 36. Курсът е по-добър, отколкото ако обменяте в Турция. (Аз купувах лири на курс 0,94 лв. и 0,928 лв.)
                              2. По отношение на пълномощните - мога да помогна вече на всеки, който има нужда! Пишете ми ЛС, ако ви трябва помощ.

Всичко друго ще споделя като се върна.
                              ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Пиша от хотел Utopia World - 16 км след Alanya, в Kargicak.

Първо да споделя за пътуването, т.к. някога някой може да се поинтересува, а на мен сега ми е прясно още.

Най-краткия път от София до Анталия е този, по който минах.

Тръгнахме от София в 6:15 сутринта като по този начин избягнахме задръстванията сутрин в София. В 9:30 бяхме на Капитан Андреево. Там задължително се пълни резервоара с гориво догоре. Точно преди КПП-то има бензиностанция Shell.

Пълномощно се иска. Мойто не го провериха, но питаха дали имам.
                                В 9:55 вече бяхме в Турция. От там има магистрала към Истанбул.
                                Внимавайте, преди да сте си взели билет за магистралата, ограничението на скоростта е 90! След това - 120.

Към 12:00 стигнахме Истанбул. Това беше пиков час и задръстванията сериозни. За да минеш моста над Босфора се взима карта KGS срещу 30 турски лири. Това е предплатена карта за магистралите, но за моста няма вариант да платиш само с билет. С тази карта се ползва и 20% отстъпка при таксите за магистрали. После с нея и опашките са по-малки.

Спряхме след Истанбул на един паркинг - много цивилизовано направени места за почивка, хранене, WC и всичко необходимо, даже и баня в тоалетните има!

От там хванахме пътя към Bilecik - изключително културни пътища! Приличат на магистралите в България. Все пак карах винаги зад някоя турска кола, за да няма разправии. Турците си карат бързо както ние в България. Искам да отбележа, че турската карта от 2008-ма година е крайно неактуална, защото GPS-а твърде често ме водеше през ... полета! Просто турците са направили нови преки пътища, които през 2008-ма явно ги е нямало. Всеки, който тръгва за Турция е добре да си вземе най-новата карта.

Тук имаше едно препятствие - прекия път между Bilecik и Bozuyuk беше затворен и се наложи заобикаляне през Sogut. Много неприятен тесен път с много завои и изкачвания и слизания. Но пък нито една дупка!

В Bozuyuk заредих 47,8 литра гориво 95 срещу 150 турски лири и направихме втора почивка. Това се случи около 16 часа. Решихме, че е рано за спиране за нощувка и се прицелих към Isparta като спирка. Тръгнахме...

Към 20:40 часа пристигнахме в Isparta. Вече по тъмно. Бяхме минали почти 1200 км, но интересно - само през последните около 100 км усетих умора. Пътува се леко, въпреки че според жена ми съм карал като пенсионер. И все пак - средна скорост 95 км/ч.

В Isparta си намерихме хотел и в 21 часа вече се настанихме. Чудесно място си намерихме, но това не е важно за пътуването. На другата сутрин закусихме в хотела, разходихме се в центъра на града и сметнах, че към 11 трябва да тръгнем, за да пристигнем в хотела в Kargicak към 14:00, когато е часът за настаняване. По-рано не биха ни дали стая вероятно.

Така и стана - в 11:00 тръгнахме от Isparta към Antalya и от там към Alanya. Не се минава през самата Анталия, а се включваме в пътя Анталия-Алания някъде след Анталия. Пак имаше нови пътища, които ги нямаше на картата на GPS-а. В крайна сметка в 14:10 бяхме в хотела след изминати 1447 км. Това включва и заобикалянето след Bilecik. Времето за пътуване беше 17,5 часа с две спирания по за 20 минути и няколко други по за 2-3 минути.

Засега толкова информация. Връщането ще е през Чанаккале с цел разглеждане на някои забележителности по пътя. Ще пиша допълнително и за този път, но една от колите дойде по него и са пътували 24 часа общо, без да нощуват никъде. Явно е по-дълго пътуването от там.
                                Последно редактирано от Stas; 07-09-09, 18:28.
                                ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X