Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Някой да е пътувал маршрута София - Анталия с кола?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Някой да е пътувал маршрута София - Анталия с кола?

Здравейте,

Искам да помоля, ако някой е пътувал до Анталия с кола да сподели впечатлението си за пътя.

1. Колко време се пътува приблизително.

2. Препоръчван маршрут и състояние на пътищата.

3. Ограничения в скоростта.

4. Забележителности за разглеждане по пътя.

Колебая се дали да не тръгна на 25.08.2009 натам с деца на 2 и на 7 години и не мога да преценя дали е удачно или не. Вариантът със самолет със 7 нощувки ми струва колкото пътуване с кола с 10 нощувки. От една страна ми се иска да остана повече време и не ме плаши продължителното каране, а от друга страна леко се притеснявам как ще го понесат децата. Точка 4 по-горе също ме съблазнява.

Благодаря предварително!
    ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
    СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

До: Някой да е пътувал маршрута София - Анталия с кола?

С подробности ще отгворя на въпроса ти през следващите дни Съветвам те да си хванете самолетчето с ДЕЦАТА
    sigpic

Коментар

ходил съм да Коджаели и до там се стига от София за 8 часа нормално каране.Пътят е магистрала и чаша вода да сложиш на таблото няма да се разлее.От там надолу ти остават още 400 км приблизително, но нямам представа за пътя.

Коментар

Пътя беше много добър още преди 10 години. Може да се вземе и на веднъж, но с деца е сложно. Ако се мине през Чанакале с ферибота, вечерта може да се спи в Асос -Behramkale (хубаво старо каменно градче на север от Лезбос) или някъде преди или около Измир. Ако се разглежда, се остава там две вечери. Тръгване рано сутрин и вечерта си в Анталия.
        Show must go on!
        LZ1VES

Коментар

Пътувах го с Автобяс ... тъй де автобус преди 7 години.
          От София до Анталия го направи точно 18 часа със кратки
          спирания през 2-3 часа.Единия от шоферите беше пълен
          новобранец та още ме побиват тръпки от спомените.Едва
          по средата се научи да уцелва вярната предавка и да сменя скорости плавно без да
          разлюлее целия автобус - като резултат голям драйф от
          женската половина на пътниците.
          Пътя е отличен като няколко километра преди Чанаккале става
          малко тесен и гаден - не знам сега как е.Като минеш в Азиатската
          част има само магистрала, и едва преди курорта слизаш на нормален
          път.Пак казвам сега не знам как е но тогава магистралите бяха
          платени.Много важно е да се сдобиеш с разписанието на
          фериботите и да си там поне 40 минути преди тръгването за да
          е сигурно че ще се вредиш преди да се е напълнил.
          На връщане минахме през ферибота нощем - гледката е страхотна.
          По пътя имаше и интересни гледки но се минава и през супер затънтени селца.

Поздрави,Наско
          На старта на КВ състезание се чувствам като комар на нудистки плаж - знам какво да правя,ама не знам от къде да започна.

Коментар

Eдин от най-големите амфитеатри в света е наблизо, казва се Аспендос, до него има и невероятно красив и див каньон, по който организират рафтинг. Ако тръгнете по посока Мира пък може да изкарате чудно. Първа спира: най-високият амфитеатър в света, единствен непокорен от Александър Македонски - Термесос (до него се ходи с джип, а после пеш, убийствено красиво място на върха на планината, разрушените порти на амфитеатъра водят направо в бездната). Втора спирка: Фаселис, това пък е най-ниският древногръцки град в света, някои от руините са под вода, а централната алея води директно в морето. Трета спирка: Олимпос. Внимавайте да не го пропуснете, тъй като табелите за него са доста невзрачни. Освен древен град, има и една мистична скала, от която излиза огън. Това е полегата скала на върха на възвишение - стига се пеш по горска пътека, по която има безброй отвори. От всеки излиза огън, който при съприкосновение с въздуха се самозапалва. Гледката е изключителна и си заслужава пътя. Четвърта спирка: Мира. Скалният храм на Св. Николай е уникален. Не подлежи на описание, трябва да се види- с гробниците, издълбанси в скалите... до него е поредния амфитеатър/толкова вискок, че не посмях да сляза , след като се качих за резил на стадото дечурлига/.
            Най-удачният вариант за обхождане на тези обекти, които определено не са единствени, но в моята класация заемат първите места, е с кола под наем. Но търсете джип, че за Термесос това е спасението. Обикалянето отнема повече от един ден, разстоянията между тях са от порякъда на 100-200 км. Само Аспендос е в друга посока, останалите са на път.
            В самата Анталия има две атракции: водопадите Дюден - на 14 км североизточно от града (излива се от стотина метра директно в морето. Красота!) и още един - Куршунлу, който се води като миникопие на Ниагарския.
            Въпреки, че отговарям след писанитето аз също не препоръчвам това пътуване с деца-има доста полиция, която не бърза за никъде
            По пътя обаче можете да свърнете до Памуккале-приказно е!
            Ако се "прежалите" за самолет-на място можете да си организирате на съвсем нормални цени всякакви екскурзии до про-близо и далеч, стига да не Ви плашат горещините, че като гледам кои дати сте избрали не Ви завиждам! Въпреки това-ще изкарате чудесно
            Както и колегите, отговорили по-горе потвърждавам-пътищата са чудесни!

Коментар

По пътя има страшно интересни и красиви места, но изискват спокойно каране и още няколко спанета. Монтекристо - Чешме, Кушадасъ където са къщата на Дева Мария и Ефес - уникално запазен античен град, Мармарис, Фетие, Кемер - около тези курорти може да се се разглеждат с дни забележителностите...
              Аз даже не препоръчвам магистралата - нищо не се вижда оттам, а крайбрежните пътища. По-бавно, но ако се планира добре е много приятно.
              Show must go on!
              LZ1VES

Коментар

...затрупахме го с инфо, горкия турист , но наистина има много за гледане-да не забравим величествената Бергама /бившия Пергамон/-впечатляващ , а и по пътя такива чевермета има...пръстите да си оближеш!

Коментар

Явно ще се пътува с кола.
                  През Чанаккале е по-красиво разбирам, а през Истанбул са магистрали и било по-бързо... Тепърва ще се чудя.

Това с разглеждането на забележителности по пътя може да отпадне, имайки предвид, че по-краткото пътуване ще се понесе по-лесно от децата.

Чудя се още.
                  ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

През Истанбул се ходи за други места - няма какво да правите там. Трафика и заобикалянето ще ви забавят с поне 6 часа спрямо Чанакале. Ако ще търсиш магистрали, по-добре не ходи с кола - нищо не се вижда. Самолет и кола под наем после...
                    Show must go on!
                    LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от Веско Преглед на мнение
                      През Истанбул се ходи за други места - няма какво да правите там. Трафика и заобикалянето ще ви забавят с поне 6 часа спрямо Чанакале. Ако ще търсиш магистрали, по-добре не ходи с кола - нищо не се вижда. Самолет и кола под наем после...
                      Мерси Веско, ще го коментирам с останалите от групата. 5 коли ще бъдем. Ако е така наистина няма смисъл. Мен лично ме интересува най-краткия път като време.
                      ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Според мен задължително през Чанаккале. Поствам два линка към един мой пътепис от миналата година. За съжаление са от друг форум и не знам тук как ще се зареждат. Там са описани местата, които са по пътя до Мармарис. Ако имаш време го погледни. Аз бях с мотор, но за автомобил няма никакъв проблем. Освен описаното по пътя близо до Кушадасъ се намира Ефес, който задължително трябва да се посети. По пътя ограниченията са както при нас 90км извън населено място, 120 по магистрала и 50 в населено място, или 40 но тогава задължително има табела. За да няма проблеми по пътя трябва да се внимава за цивилни автомобили, които са спрели близо до пътя срещу посоката на движение. Това са полицейски коли с радар, предават по станция и обикновено след 2-3 километра е поста на КАТ. В никакъв случай не се дават пари. Ако се напише акт, то той се плаща в пощата, но има някои на които от две години им пишат актове, не ги плащат и няма проблеми. Аз лично винаги гледам за такива паркирани коли и от три години не са ме спирали. Освен КАТ има и постове на жандармерията, но те проверяват само документи и нищо друго, а и обикновено излизат ако търсят някого. Миналата година 6 пъти ме спираха по маршрута, но няма проблеми. Ако не бързате за Анталия може да карате по самото крайбрежие. Пътя не е натоварен и много красив. На около 3-4 километра преди Кушадасъ в дясно има огромен воден парк с делфинариум. Там мисля, че децата доста ще се зарадват, защото има страшно много забавления за тях. Като километри по този наш маршрут се събират около 1200 от Капитан Андреево.

http://forum.moto-zone.bg/index.php/topic,32039.0.html
                        http://forum.moto-zone.bg/index.php/topic,32044.0.html

Коментар

Нека и аз да посъветвам, ако не е решено вече: твърдо, през Август, хващай самолета с децата! Не разбрах каква ти е колата, но и най-добрия климатик трудно ще смогне на тази жега през Август! Не ми се мисли за големите, камо ли за дечицата - не знам дали си пътувал с тях на дълъг път, но ако нямаш супер забавления- двд и пр. и през октомври не е за препоръчване да ходи човек до Анталия с кола, особено през летните месеци.
                          Аз самия миналата година бях в Анталия със самолет, на място можеш да си вземеш чисто ново рено с климатик за 20евро на ден и да обикаляш наоколо по водопади.
                          Тази година пътувахме до Мармарис на 1май с кола (Нисан X-Trail 2,0 dci 2007). Пътя през Чанаккале, Троя, Айвалък, Къшадасъ, Измир е много хубав наистина -живописен и приятен и с хубава кола е удоволствие. Но има едно неудобство - повечето не е магистрала, макар и да е широк и често 4 платна. Всички населени места съответно имат ограничения и често има и полицаи. Там не помага да караш зад някого, защото като спират, спират наред всички в пакет. Така че пътя си е бавен и то много. В тия жеги едва ли ще ти е до забележителности. До Мармарис са около 1200км от София и от там още 250-300 до Анталия. С малки деца през Август не е за препоръчване! И още нещо важно - не си помисляй да пътуваш нощно време на хладина, защото е твърде опасно видях много турци които не си включват фаровете дори и вечерта! Когато правиш сметка за парите със самолет и кола имай напредвид че горивото там е доста по-скъпо от тук. Ако все пак решите да пътувате с кола, изберете си маршрут с повече магистрала или си планирайте една нощувка около Асос, Троя или Айвалък.
                          Изобщо, съжалявам, че трябва да ти го кажа, но Анталия през летните месеци не е особено подходящо място за почивка, особено с малки деца. Жегата и влагата са ужасни! Там е хубаво през Май, началото на Юни, втората половина на Септември и Октомври.

Коментар

Благодаря много.

Аз заминавам утре през нощта за там със самолет.
                            Това за август е допълнително. Ще се ходи и то с кола. Ще помисля да пренощуваме някъде.
                            ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Егати!!! Цената на бензин А-95 в Турция е от 3,00 до 3,25 долара за литър! Тия съвсем са се самозабравили!
                              Газта е малко по-евтина - 1,57 долара за литър.
                              ДНЕВНИКЪТ НА СТАС

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X