Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Защо се присмиват оффроудърите на останалите?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Защо се присмиват оффроударите на останалите

Чета, чета, чета...
    Нещата пак започват да отиват до богаташи (някой от много подготвените джипове са единственото "ценно" на собствениците си), надувки, простаци...
    Факт е, че новите (от които съм и аз), трябва да се научат от по- опитните и от тези с по- оборудваните джипки и т.н.
    Въпросът е, че не виждам никакви предложения от никога, само констатации видях до тук... и мрънкане.
    За да не стане поредната заключена тема, нека всеки да предложи нещо, ако само ще плюе по другите, файда никаква.
    Зима иде

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
      А, в същност, сигурен ли си че някой има за какво да се извинява?

Понеже отвори дума за трудни зимни преходи, та да ти задам една задачка:

Събира се група за зимен преход в планината и ти виждаш, че наред с добре екипираните за целта хора са се подредили 1-2-3 с дънки, маратонки, тънки якенца, а бе, каквото там неподходящо се сетиш ...

Та, пита се в задачката, какво правиш ти в такава ситуация? Обясняваш на въпросните, че така не се ходи в планината или си траеш и се надяваш че няма да се случи това, което от опит знаеш, че ще се случи, ако те тръгнат с вас?
      Пак да обяснявам - аз не искам извинение . Не знам дали е нужно - но като го предлагам - то важи и за двете страни .
      Ако съм аз единия ( без значение кой)- просто ще напиша малко напътствия за моето поведение и ..... ще пиша едно ИЗВИНЯВАЙТЕ !
      Не защото имам вина - (всеки е прав за себе си) , а защото уважавам колегите и във Форума и от разходката.
      Като го предлагам - то е за да няма негативни спомени в бъдещата разходка .

Сега за планинския въпрос :

Не е нужно да се замислям - вече съм го правил , а именно :
      С няколко въпроса към неподготвените им вдигам предела на умора , измръзване и им разяснявам колко ще е трудно .
      Ако ТЕ преценят , че ще се справят - да им е яко дупето .
      Ако се откажат - избора е техен ?
      Аз не се отказвам от тях - нали съм им водач ! И съм поел отговорността - да ги заведа в крайната точка живи и здрави !
      По пътя - пресен и неутъпкан сняг се прокарва( бие ) партина.
      Водача се сменя постоянно ( на 10 - 20 ) крачки .Тези с дънките също им идва реда и ....ако издържат - браво .
      Ако се появят проблеми ( а те обикновено идват от неочаквано място и хора ) - се следва плана на разделяне на групата .
      Разликата при водачите е , че силните водачи водят групата ( силната ) до хижата и ....... след 5 минутен чай и почивка се ВРЪЩАТ да помагат на изостаналите ( за кураж , носим им багажа и ските и ако се наложи палим огън за почивка ) .
      Това е в общи линии ! Има и изненади - но къде няма ?

Коментар

Първоначално публикуван от huko Преглед на мнение
        Чета, чета, чета...
        Нещата пак започват да отиват до богаташи (някой от много подготвените джипове са единственото "ценно" на собствениците си), надувки, простаци...
        Факт е, че новите (от които съм и аз), трябва да се научат от по- опитните и от тези с по- оборудваните джипки и т.н.
        Въпросът е, че не виждам никакви предложения от никога, само констатации видях до тук... и мрънкане.
        За да не стане поредната заключена тема, нека всеки да предложи нещо, ако само ще плюе по другите, файда никаква.
        Ами за това си правя труда да пиша за неща в които не участвам .
        Заради изводите и бъдещите успешни преходи !
        А как да си подготвиш колата - тя вече е подготвена щом е 4х4.
        Едни гуми и вече си на средно ниво .
        За зимни преходи - средната трудност е достатъчна . Няма сух терен и буксуването е постоянно .
        Затова - събирайте се редовно и ходете по познати маршрути .Така се придобива и опит и самочувствие .
        А закъсването е право пропорционално на твоята подготовка - кокото си по-подготвен , толкова по закъсал може да се окажеш !
        И това не заради колата- а заради по-големите рискове които си позволяваш !
        Мисля , че всеки с подготовка ще ме подкрепи !
        С това не казвам , че не трябва да си подготвен .Моля да помислите преди да отречете .

Коментар

Първоначално публикуван от huko Преглед на мнение
          Чета, чета, чета...
          Не може да има универсални предложения по тази тема.
          Колкото и коне да има под капака, важното е магарето зад волана
          NULLA TENACI INVIA EST VIA

Коментар

И най скъпия джип не може да направи това което ти искаш ако не умеешЗатова яхвай текезарката и вперьод
            К мирной жизни не пригоден.
            Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
            ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от Pursie Преглед на мнение
              Не може да има универсални предложения по тази тема.
              Защо да не може? Ето едно:

В темата или на място да се решава кой ще води разходката и въпросният да организира нещата на място и да казва кой - какво и дали може.
              За мен по подразбиране това става "по старшинство" (в смисъл на опит, не на възраст), това очевидно не важи за всички и трябва изрично да се знае "кой е шефът".
              Така е при катерачите, при тежките планински преходи, при гмуркачите и къде ли още не.
              Офроудът не е безопасен спорт, особено за тези, които до вчера са се дърпали по светофарите, а днес имат бюджетен джип...
              Зима иде

Коментар

Не се ядосвай колега, хората са различни , харектери различни , и култури пък
                аз ще застана на страната на този неподготвенят защото и аз съм нямал възможности и наистина едни по остри думи може да те накарат повече никога да не искаш посред такива готини хора ( както повечето офродисти ), а целта е да ставаме все повече , да накараме повече желаещи да са постоянно колеги , и да даваме добър пример за подкрепа и за търпение към новите и начинаещите , мисля че оффроада има нужда от повече реклама, един или два сайта плус едно месечно списание не е достатъчно , или репортаж за 5 мин в ринг за сестезанята .
                подкрепата и помоща от по опитните може да накарат този с кола за 4000 лв да се лиши от какво ли не и да купи подходящи гуми само и само да е сред нас.
                в живота всеки един от нас има нужда от рамо, независимо къде,в работата, в семеиството , или друго ,,
                хубаво би било да се научиме да дадеме рамо, за да някой ден да получиме и ние нужната подкрепа неочаквано.
                преди време Явор пусна един репортаж за една такава разходка , та човека се скъса да дърпа този и онзи и никога ама никога не се оплаквал , чест му прави този човек за този дух и богата душа, даже семейството му не помрънка и хубаво си спинкаха от зад докато таткото помага на закъсалите колеги.
                искрено вярвам че всеки един от нас може да запали най близките прятели с подкрепа и хубави думи, и само така можем да станеме много повече за една две години.

Коментар

Сподели кой е този толкова "злонамерен" колега и ако има рег тук в сайта нека се покаже и може би има нямакво оправдание за неговата постъпка,и колега не се пали толко за такива неща може тогава колегата да е насъбрал негативна енергия и това да е било искрицата която е запалила оганя и той се е испуснал.Не бъдете толкова сурови един към друг,трябва да се подкрепяме !!!
                  OffRoad-a - за някои е страст, за други хоби, за трети професия, а за мен - начин на живот !!!

Коментар

Първоначално публикуван от ormr Преглед на мнение
                    Сподели кой е този толкова "злонамерен" колега и ако има рег тук в сайта нека се покаже и може би има нямакво оправдание за неговата постъпка,и колега не се пали толко за такива неща може тогава колегата да е насъбрал негативна енергия и това да е било искрицата която е запалила оганя и той се е испуснал.Не бъдете толкова сурови един към друг,трябва да се подкрепяме !!!
                    Да ти кажа чесно не искам да му споменавам името не искам да плюя хората . просто искам колегите който идват за първи път да не се държат с тях все едно са някакви новобранци и бъкел не разбиращи от джипове.Надявам се че колегите от Търговище и Добрич са си прекара ли добре с нас !
                    http://lh6.ggpht.com/_nwJHDgN9VrQ/Si...128/suzuki.jpg

Коментар

Първоначално публикуван от krasito Преглед на мнение
                      Да ти кажа чесно не искам да му споменавам името не искам да плюя хората . просто искам колегите който идват за първи път да не се държат с тях все едно са някакви новобранци и бъкел не разбиращи от джипове.Надявам се че колегите от Търговище и Добрич са си прекара ли добре с нас !
                      И аз прочетох темата, медала винаги има две страни .............. а цветовете не са бял и черен .................

И не изхождайте от позицията, че някой Ви е длъжен, бъдете благодарни за оказаната помощ ДОБРИ ХОРА ИМА

Не знаем дали не искате да плюете "виновника" , но е факт тази тема насочена срещу него и доразвита до изводите от случилото се ........

не ми допада начина, казваш кого имаш предвид, а не разлаймаш кучетата и отбой.......

Коментар

Първоначално публикуван от Софианитка Преглед на мнение
                        И аз прочетох темата, медала винаги има две страни .............. а цветовете не са бял и черен .................

И не изхождайте от позицията, че някой Ви е длъжен, бъдете благодарни за оказаната помощ ДОБРИ ХОРА ИМА

Не знаем дали не искате да плюете "виновника" , но е факт тази тема насочена срещу него и доразвита до изводите от случилото се ........

не ми допада начина, казваш кого имаш предвид, а не разлаймаш кучетата и отбой.......
                        Като не ти допада начина недей да четеш ,но дори и да му кажа името ти на да ли го познаваш,и какво ще направиш ще му дадеш акъл да не се държи така .И не разлайвам кучета а споделям с хората какво съм чула .
                        http://lh6.ggpht.com/_nwJHDgN9VrQ/Si...128/suzuki.jpg

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                          Най -трудно се организират масови мероприятия . Това е ясно .
                          Затова мисля да споделя как постъпваме при трудни зимни туристически преходи - приличат на трудните оффроуд преходи :
                          При събирането на всички се прави оценка ( визуална и деликатна ) от водачите или от по-опитните.
                          Участниците се подреждат така , че на 4-5 подготвени се вклинват 2 по-слабо подготвени.
                          Ако неподготвените са болшинство - се избира по-лек маршрут и на 4-5 участника се вклинва 1-2 подготвени.

След подреждането и предупреждението да се следва този ред се потегля с постепенно увеличаващо се темпо.
                          Когато започне разкъсване на групата - малко се забавя темпото и ....това е темпото което трябва да се следва .
                          При първата почивка ( за джиповете - се използват първите демонстрации на възможностите на добрите за почивка ) се прави оценка - дали групата да се раздели на две - едната с по-бързо темпо , а другата по- бавна.
                          Ако се прецени разделяне ( прави се заради реално изпитване на удоволствие от прехода) .
                          По-слабите ( видяли и осъзнали своето място ) се движат по бавно и с по-чести почивки .При тях се оставят поне двама подготвени - да водят и избират проходите , и отзад да поддържа групата.
                          Силната група ,като толеранс може по-често да си правят забавления с преодоляването на препятствия , като през това време догонващата група се появи . Така не се губи връзката на двете групи в случай на нужда !
                          И така с емоции и забавления се постига ефекта на прехода.
                          И силната група си е вдигнала адреналина , и другата група си е направила разходката без да е в тежест .

А сега за преценките на хората участници в преход с джипове >
                          Няма как новите , неподготвените и младите да знаят колко трябва да са подготвени . Може да се окажат подготвени , ако е по-лек маршрута и обратното.
                          Ето защо - това трябва да го преценят организаторите - би трябвало ТЕ да определят маршрута и препятствията.
                          Иначе се губи смисъла на идеята - ОФФРОУД разходка , ако ще се състезават само подготвените . В такъв случай трябва участниците да са наясно - че става въпрос за съревнование и .... неподготвените няма да дойдат .
                          Напълно подкрепям гореказаното!
                          Идеята на една разходка е да сме сред природата с любимата си машина, в приятна компания.
                          Винаги има възможност за хард изпълнения, но те не трябва да са задължителни за участващите, които ще са добра публика.
                          Когато се съчетаят по този начин нещата, всеки ще остане доволен.
                          ________________________________________________________________________________________
                          Grand Cherokee WJ 3.1TD 1999
                          HARLEY DAVIDSON - HARITADGE SOFTAIL CLASIC 2006

Коментар

Първоначално публикуван от Ba4e Mite Преглед на мнение
                            ... Винаги има възможност за хард изпълнения, но те не трябва да са задължителни за участващите, които ще са добра публика ...
                            Само дето често пъти "хард изпълненията" се получават в следствие на природните закони, които, за разлика от човешките, са неумолими ...
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Рядко влизам в джипарските подфоруми, но като влезна вечно има ревливи теми в крайна сметка нали се събирате да си правите кефа а не да плачете после в нета или докато не приключат нещата с катинар няма мирясване. Поначало след като прочетох темата мислех изобщо да не пиша нищо ама не се стърпях.
                              Съвеста ми е чиста, просто защото не я използвам.

Коментар

Първоначално публикуван от krasito Преглед на мнение
                                Явно в всяко стадо има черна овца.разходката немога да определя каква беше защото се разделихме на три групи но господин оффроудар беше с нас бяхме до един байр ,почнаха да си викат един на друг никой не може да се качи по този байр ,какво последва качи ха се три самурая ,един нисан ,и един роувър а господин оффроудар що не се качи нали уж му е много оборудван джипа.
                                Изкачването на баЙрите е трудна работа

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X