А в новините ни един. Или тоя, който е бил в незасегната част от колата.
Гледал съм такива глупости. Нищо освен реклама. Аз разбирам какво се опитват да кажат. Но го знам от другаде, не от тях. Противни са.
Ееее, хайде сега, всичко е относително...
За големината си смарта е похвално добре направен от гледна точка сигурност. Основният трик е че има много дебел под, което и вдига нависоко седалките. Да чукам на дърво - бих предпочел ако съм замесен в катастрофа да съм в такова нещо, а не в полско фиатче, запорожец или мини купър от истинските първо поколение. Или в застава от гърбавите. Че и от не-гърбавите.
Иначе - винаги при такива разговори си припомням следната информация: При челен удар между тир и рено туинго, всеки движещ се с 40 км/ч, тирът забавя скоростта си с 0.2 км/ч. Останалото са подробности.
В края на 70те години на спирка Шипка в Княжево гръцки Мерцедес беше помел москвич 408И. Цяло събитие. Още си спомням че всички ахкаха и се хилеха как на Москвича беше само леко влязла предницата, а Мерцедеса беше дезинтегриран до предното стъкло. Никой не отчиташе обаче че шофьорът на мерцедеса (дали не беше шофьорка, не помня) обикаляше около колата и се тюхкаше, а шофьорът на москвича беше в Пирогов.
...Иначе - винаги при такива разговори си припомням следната информация: При челен удар между тир и рено туинго, всеки движещ се с 40 км/ч, тирът забавя скоростта си с 0.2 км/ч. Останалото са подробности.
Даа, Проблемът е как да се направи рено туинго способно да се движи с 40 - 0,2 км/ч назад с живи хора вътре. след удара.
- Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
- Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.
Ами трябва да го направят да ги опазва при удар със 79.8км/ч демек. Аз лично не се подигравам на такива проучвания. Едно време тестовете за челен удар бяха при 40 км/ч. Твърдеше се че при повече няма смисъл. Сега май са при 60 км/ч. Каквото и да говорим, при сравнение на ябълки с ябълки и круши с круши - по-добре си е да си в по-добре направената кола. Просто слагаш колкото можеш козове на своя страна, пък останалото е Божа работа.
Всичко хубаво, само че посоката и мястото на удара са много по-важни от конструкцията. Понеже да направиш всеракурсно защитена кола може. Тя няма да може да се движи.
Всичко хубаво, само че посоката и мястото на удара са много по-важни от конструкцията.
Мисля си че теглото и материала за направата на автомобила също са от значение.На рисунката ви показвам схема на ПТП при която на едно и също място при една и съща ситуация имаше две проишествия. Случай 1: Трабант (управляван от баща ми) прави обратен завой на път.По пътя с несъобразена скорост се движи Рено 19 с пиян водач. Резултата :удър в зоната на предната врата на Трабанта и в предното окачване. Щети : По трабанта-Счупен преден калник ,крив шенкел, крива колонка на вратата (влязла с 5 см) и счупена облицовка на вратата,натъртен шофьор освободен след преглед.
По Реното- Криви два предни рога,преден капак,радиатор и всичко в зоната на удъра.
Случай2: VW Голф 3 прави обратен завой на същия път при същата ситуация. По пътя с несъобразена скорост се движи VW Пасат 3 . Резултата : Удър в зоната на предната врата на Голф-а и в предното окачване Щети: По Голфа-Пресен калник, преден рог ,предно окачване,колонка на вратата(влязла с 40см) ,предна врата ,рамка на предното стъкло,предно стъкл. Шофьора със счупен крак натъртени ребра и травма на главата. Задържан в болницата за операции.
По Пасата- Тотално цялата предница.
Според мен теглото и материала който поема удъра са от голямо значение. При посочените от мен случай Трабанта не се слави с технически хрумвания по пасивна безопастност. Конструкторите му на дали са си поставили за цел това но е факт че при странични удъри ,преобръщания и т.н. е по безопасен (само трябва да си сложиш колана)
Голф-а не го коментирам.Тежък и метален.
Във Формула едно всички знаем че кокпита е от въглеродни нишки(вид пласмаса).Там металните части са сведени до минимум а понася сериозни удъри които запазват пилота. Така че теорията ми за маса и материал смятам че съм защитил.
Прикачени файлове
Неможе да вземаш трезво решение ако мозъкът ти е изгорял от наркотици и алкохол . Дий Снайдер
Днес гледах по Discovery channel ,предаване в което сръвняваха кое купе е по-безопастно ,купето със самоносеща конструкция или с рама. http://www.youtube.com/watch?v=rIKu1UDoa6s
На видеото автомобилите ги блъскат с 65км/ч и целта на опита е да покаже кой от двата автомобила ще защити по добре семейството. При Еспейса носещата каросерия абсорбира удъра по-добре заради носещата каросерия.При Дискаварито заради меката предница (калник ,подкалник) се унищожава купето. Този тест показва коя конструкция е по добра при катастрофа но при нормална експлоатация си мисля че рамата ще поеме повече натоварвания
Неможе да вземаш трезво решение ако мозъкът ти е изгорял от наркотици и алкохол . Дий Снайдер
Колеги да не откриваме топлата вода... още 65-та Форд* или Волво, доказаха, че носещите конструкции в ЛЕКИТЕ автомобили са по-опасни... Останалото е въпрос на спекулации, докато не те ударят (не го пожелавам на никой...).
* Челен удар с 40 километра в час, на два мустанга (от тези, които много обичам - казвам го без ирония, наистина ги харесвам), на практика обезглавява "пътниците".
Трабанта изобщо не е проста конструкция от такава гледна точка. Струва ми се че енергопоглъщаемостта му е значително по-голяма от тая на железните деформируеми коли. С колите с подобна маса не може и да се сравнява, надвишава ги с много.
Ето той може да се разглежда донякъде като всеракурсно защитена кола. И Багирата, която е още по-висока технология.
Трабанта изобщо не е проста конструкция от такава гледна точка. Струва ми се че енергопоглъщаемостта му е значително по-голяма от тая на железните деформируеми коли. С колите с подобна маса не може и да се сравнява, надвишава ги с много.
Ето той може да се разглежда донякъде като всеракурсно защитена кола. И Багирата, която е още по-висока технология.
Вуйчо ми караше трабант... Въпреки повсеместния присмех, тази кола е била революция за времето си. За съжеление не бих я оценил като безопасна. Има един прост фактор, който колега по-горе беше споменал и той дава коефициента на безопасност на автомобилите. Фактора "поглъщане и разсейване на кинетична енергия". Факт е че шасито, което успее да разсее повече кинетична енергия, без да наруши целостта си напълно е по-безопасен вариант... до известни граници разбира се. Както Goblin по-горе писа - при удар с тир - тир-а намаля с 0.2 километра...
Kakто обикновено каквото си баба знае, това си бае.
Колата не защитава пътниците, защитават ги възд. възглавници и донякъде коланите. Става дума за защита от удара, който самият пътник си нанася в таблото, стъклото и по-напред...
Целта на купето е възможно по-малко да се деформира, за да не намачка пътниците.
Всичко останало, около купето е пък добре да се мачка лесно, за да абсорбира енергията на удара.
Накратко казано. За повече си има дебели книги.
Дискавъри си е научно-популярен канал. Повече популярен, отколкото научен, но ако е обратно пък никой няма да го гледа.
Коментар