Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Знаци със светлините

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Знаци със светлините

Това което аз лично съм виждал по аутобаните в Германия:
    - При нужда от рязко "убиване" на скоростта масово се ползват аварийните светлини. При такава ситуация все едно навлизаш в "нива със слънчоглед"... Почти всички скачат на педала на спирачката и копчето на аварийните едновременно.
    - Когато искаш да минеш в лява лента за да изпревариш (някой с каравана напр.), но няма пролука в реда от автомобили, с премигване на "светкавица" колегата от ляво ти дава възможност "да го прередиш" . Отблагодаряваш се с кратко ляво-дясно на мигачите или кратки аварийни.
    - Закон при TIR-овете, особенно вечер- не се прибират след изпреварване на колега (от същата категория) докато той не им присветне, че маневрата е в заключителен етап... Отблагодаряването при тях е с редуване на мигачите за кратко.
    Тук такситата ползват аварийните като предупреждение, че Ша спират, независимо къде и за колко време! Ти си се оправяй, те са с "аварийно" предимство...

Коментар

Първоначално публикуван от krasi_kros Преглед на мнение
      Колега,а през ноща как ще сигнализираш за рязко спиране на магистрала/като изброя ред причини-ПТП,0.5 метра вода на магистрала Тракия-наводнението в Гелеменово през която ми се наложи да мина,заспал водач на Турски ТИР/с десен мигач ли?Ами то всички ленти от дясно заети,аз кого да лъжа с десния мигач?
      Виждам, че си ме цитирал, но не разбрах, питаш ли ме нещо, разказваш някакъв случай или какво? Тъй като не съм писал нищо за десни мигачи, би ли пояснил какво имаш предвид.

Първоначално публикуван от komisar Преглед на мнение
      Това което аз лично съм виждал по аутобаните в Германия:
      - При нужда от рязко "убиване" на скоростта масово се ползват аварийните светлини. При такава ситуация все едно навлизаш в "нива със слънчоглед"... Почти всички скачат на педала на спирачката и копчето на аварийните едновременно...
      При рязко спиране (според моите разбирания) обикновено не ми остава време да търся къде точно беше бутона за аварийните светлини и да се занимавам с него, а се старая да спра и заобиколя това което е причинили спирането.
      Друг е въпросът, че на някои от по-новите автомобили, при екстремно спиране (разбирай, колкото може) аварийните се включват автоматично.
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Чувал съм за използване на двойно премигване със стоповете (предимно от професионални шофьори) за предупреждение/благодаря за движещия се зад теб.
        Използвал съм го само веднъж и за мое учудване водача зад мен ме разбра. Включи за кратко на дълги за да ми покаже, че това с което ме заслепява са му късите...
        По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
          При рязко спиране (според моите разбирания) обикновено не ми остава време да търся къде точно беше бутона за аварийните светлини и да се занимавам с него, а се старая да спра и заобиколя това което е причинили спирането.
          Друг е въпросът, че на някои от по-новите автомобили, при екстремно спиране (разбирай, колкото може) аварийните се включват автоматично.
          Нали за това се използват аварийните светлини,да привлечеш вниманието на тия зад тебе да не стане сакътлък
          Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Абе Ице ти за ден начатка повече постове отколкото аз имам откак съм се регнал бе .
            Тея неща са въведени от едни хора дето имат всички буквички в книжките си и които ама нищо не разбират от каране ти казвам. Целта им е да бъдат в помощ при извършване на рискови маневри. Примери от личната си практика мога да ти дам колкото искаш ама по-нататък, че да не отегчавам.
            Еми хубу де ако автомобила ми не е нов и не се включват аварийните при екстремно спиране кво праим?!
            Почва да не става съвсем ясно кой за какво се хаби да светка
            в зависимост от контекста.........
            Именно!
            Едно време се ползваше баналният поздрав, махване с ръка.
            И все още се ползва ама някак няма челъм да благодариш с махване на ръка на тоя зад теб.
            За "благодаря" се използват аварийни.
            Колега с всичко съм съгласен само тук не съм много съгласен. Не че не е вярно, но за благодаря професионалистите обикновено използват прецъкване ляв-десен мигач понеже както каза Ицето аварийните "започват да се използват за поръчване на чушки бюрек и кво беше още". Не че ако цъкнеш аварийни на колегата, който те е пуснал, той няма да разбере ама нейсе.

Пак казвам тея сигнали са, за да си помагаме не да си пречим. А и някак си се сещам, че сме хора като сме се качили да караме, когато някой се сети да благодари, че съм го пуснал примерно.

Айде поздрави и утре още толкова постове .

Коментар

Първоначално публикуван от Y_B Преглед на мнение
              ...Тея неща са въведени от едни хора дето имат всички буквички в книжките си и които ама нищо не разбират от каране ти казвам...
              Дори да имат в книжките си повече букви от енциклопедията, все тая. Казали са хората, и аз ще го повторя: Книжка кола не кара.
              Пусни си тема за начина на шофиране на някои от тия с "многото букви" да ти разкажа те как карат, как засичат, как се извиняват като те засекат, как спазват дистанция, ала-бала. А до тогава ако обичаш, не ми ги давай като еталон за шофиране! Същите като останалите шофери по пътищата са, ако не и по-зле!
              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

В "белите" държави ляв мигач на магистралата означава, че искаш да изпревариш колегата пред теб, т.е. той да се върне в по-дясна лента и да даде път. В България все още масово се използва святкане с фарове, но забелязвам вече че има и българи, които подават ляв мигач и чакат.
                Аварийни също се използват ако автомобила след вас кара на дълги и ни заслепява в огледалата.

Коментар

да допълня
                  в Англия примигване със светлини означава, че пускате водача пред вас (пускате го да мине)

Коментар

Не знам колко е вярно, но актът за забравени светлини (според акция "Светлина") бил 100лв и 10т. - бая си е.
                    А още от баща ми помня (преди 15-20г.), че ползваше примигване с фаровете да привлече внимание и после с показалеца и палеца на ръката мърдаше бързо - все едно щипе - ама така, че да го види другия шофер. Тъй бил едно време сигнал за забравени фарове. Дали това е вярно или има друг - актуален сигнал?
                    Черно, мирише и разваля характера!

Коментар

Това е за забравен мигач...
                      Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от drago_pishinkov Преглед на мнение
                        Не знам колко е вярно, но актът за забравени светлини (според акция "Светлина") бил 100лв и 10т. - бая си е.
                        А още от баща ми помня (преди 15-20г.), че ползваше примигване с фаровете да привлече внимание и после с показалеца и палеца на ръката мърдаше бързо - все едно щипе - ама така, че да го види другия шофер. Тъй бил едно време сигнал за забравени фарове. Дали това е вярно или има друг - актуален сигнал?
                        Драго ле,това с пръстите е подсещане да се дава(или изгаси) мигач.Незнам как е било преди,но сега е придружено и с поздрави към роднините от женски пол...Иначе сега ако видя някой без фарове(или ако аз съм ги забравил),следва къси-дълги.Ако отсрещния има малко акъл сам се сеща
                        Виден столичен ихтиолог

Коментар

А за забравени фарове- опулваш се, правиш "V" с показалеца и средния пръст и си сочиш очите. Обикновенно го разбират... Няколко пъти, като се движа с/у колеги забравили да си включат фаровете, включвам на дълги (за кратко- 1, 2 сек.) и пак се сещат- повечето...

Коментар

То,какъвто и жест да видиш насреща,и хич да не го разбираш,почваш да се оглеждаш и ослушваш,какво не е наред.Обикновенно се намира лесно причината,ама има и фалшиви сигнали,та не трЕбва да се шашка човек.
                            А за комуникацията освен светлините,на моменти,помага и клаксона.
                            Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Гърците например карат като ненормални, новата магистрала до игуменица е с 4 ленти в едната посока, но когато някой реши да изпреварва нощно време, отдалече ти присветва с дългите за да не му се изнесеш в ляво изневиделица и да не може да реагира при скорост 140-160 км/час. Първия път се ядосах, нали съм българче реших, че някой нарочно ме нерви...но след като разтълкувах сигнала правилно и аз действах по същия начин и винаги имаше ефект

Коментар

И аз се чудя защо наскоро като дадах път на един - той си пусна аварийните за секунда Иначе пресвяткането с фаровете е объркващо понякога. Един път пътувам от Приморско към Созопол и по пътя поне 3 коли ми присветнаха , а нямаше нито полицай, нито карах на дълги - оказа се че късите фарове били вдигнати много нагоре и блестели Но затова и са доста полезни ако има кой да ги види , случвало се е да си пресвяткам , пресвяткам на колата пред мен да мине в дясната лента -та да е изпреваря ама човека като решил ,че там ще кара не можеш да го махнеш

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X