Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Знаци със светлините

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Знаци със светлините

С уговорката, че има много хора тук с много повече стаж зад волана от мен, но се надявам тая тема да е полезна на някого. Практиката ми показва, че повечето шофьори не ги знаят тези неща.
    Всеки знае примигването къси-дълги е за полицаи или за опасност напред на пътя. Когато някои тръгне да ви изпреварва и ви светне това може да означава "виж ме", но ако е камион или автобус най-вероятно ви моли да му помогнете и да го пуснете. В такава ситуация или му давате десен мигач за да му покажете, че го пускате (съответно ляв ако прецените че не може да ви изпревари). За да му покажете, че ви е изпреварил и може да се прибере святкате къси-дълги. Това е особено полезно за водачите на дълги машини при изпреварвания на двулентов натоварен път, но е хубаво да се прави дори на магистрали, за да се освобождава максимално бързо лявата лента.
    Един от сравнително безопасните начини да изпреварите камион или автобус, който ви скрива видимостта е да му се покажете наполовина в огледалото да му мигнете с фарове последвано за кратко от ляв мигач и да разчитате, че е разбрал намека и ще ви пусне при първа възможност.
    Както повечето знаят десният мигач се пуска, за да покажете на човека зад вас, че пътят е свободен и може да ви изпревари (ако много припира). Левият за кратко понякога се ползва при изразяване на благодарност, когато ви светнат за полицаи примерно, но това е рядко и само ако не се виждат катаджиите. Левият се ползва и за да покажете на някой състезател да не бърза да ви изпреварва.
    Няколко последователни включвания ляв-десен мигач се използва за благодарност ако някой ви е пуснал или е проявил колегиалност по някакъв друг начин. За благодарност се използват и аварийните. Освен за благодарност тези знаци се използват и за извинение ако сте засекли този зад вас или се включвате от път без предимство и той е принуден да намали.
    Друг случай на използване на аварийните е за сигнализиране на тези зад вас ако рязко се наложи да намалите скоростта (поради ПТП, бавнодвижеща се машина или нещо друго). Секунда преди да започнете рязкото сваляне на скоростта пускате аварийните, за да не влезе някой при вас. Аварийни се използват и за да покажете на човека зад вас, че ви заслепява.
    Общо взето мигачи и аварийни се използват за сигнализиране на колите зад вас.
    Ако се сетя още за нещо ще пиша. Надявам се съм бил полезен!

До: Знаци със светлините

Аварийните светлини имат име, което би трябвало достатъчно ясно да указва функцията им. Те не са за пращане на есемеси или за диктуване на рецепти за манджи!
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
      Аварийните светлини имат име, което би трябвало достатъчно ясно да указва функцията им. Те не са за пращане на есемеси или за диктуване на рецепти за манджи!
      Аз съм съгласен с колегата по горе.Светлинните сигнали са много важни в такива моменти.
      Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Първоначално публикуван от nyvatest Преглед на мнение
        Аз съм съгласен с колегата по горе.Светлинните сигнали са много важни в такива моменти.
        Първоначално публикуван от Y_B Преглед на мнение
        ...Няколко последователни включвания ляв-десен мигач се използва за благодарност ако някой ви е пуснал или е проявил колегиалност по някакъв друг начин. За благодарност се използват и аварийните. Освен за благодарност тези знаци се използват и за извинение ако сте засекли този зад вас или се включвате от път без предимство и той е принуден да намали...
        И аз това чета, важно е. Много даже. Едно време се ползваше баналният поздрав, махване с ръка. Ама явно е демоде вече.
        От първото мнение само едно не разбрах. С колко мигвания и на кои светлини мога да си поръчам чушка бюрек и сокче? Кой ще ми я донесе, шофера пред мен или тоя зад мен? Те мигват ли с аварийните като е готова? Как става дейта-чушка-трансферът за да не се слиза от автомобилите? Имейл?

И коментаторите...

Коментар

не нападайте така момчето.аварийните се използват и за благодарност в цяла европа и от много водачи у нас..... мисля че всеки може да прецени според ситуацията.....
          висете отпуснато

Коментар

И аз това чета, важно е. Много даже. Едно време се ползваше баналният поздрав, махване с ръка. Ама явно е демоде вече.
            От първото мнение само едно не разбрах. С колко мигвания и на кои светлини мога да си поръчам чушка бюрек и сокче? Кой ще ми я донесе, шофера пред мен или тоя зад мен? Те мигват ли с аварийните като е готова? Как става дейта-чушка-трансферът за да не се слиза от автомобилите? Имейл?
            споко. бира се поръчва след като оставиш ключовете от колата вкъщи и обикновено вербално
            - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
            - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Първоначално публикуван от dhx Преглед на мнение
              не нападайте така момчето.аварийните се използват и за благодарност в цяла европа и от много водачи у нас..... мисля че всеки може да прецени според ситуацията.....
              Аз не мога да разбера какво ти пречат знаците със светлините
              Като не ти харесва не ги използвай.Човекът се е опитал да помогне на хората които не знаят за какво се използват(а те не са малко),да не се чудят тоя зад тях за какво им светка с фарове,пуска мигачи и т.н.
              Според мен те повече помагат от колкото да пречат.
              П.П.Т да не си полицай
              Където Бирата, Там и Аз...

Коментар

Няма нужда да слизаш просто като ти се наложи да намолиш по ряско и този от зад ти ги донася в багажника

П.П Според мен информацията е ценна
                Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 09-07-08, 10:01. Причина: Поправен цитат

Коментар

Първоначално публикуван от nedialko dimitrov Преглед на мнение
                  ... като ти се наложи да намолиш по ряско и този от зад ти ги донася в багажника
                  Вчера следобед за пореден път
                  (този път един мерц. бус опита да ми влезе при бутилката... ама видя,че е газова и се отказа..., та се размина само със спукана пластмаса.Предишният пернишки пасат беше по-весел). това жегите ... а и тъпотията не ходи по дърветата.

Коментар

Казано в резюме: Прекалено усложнената комуникация посредством светлините я прави безсмислема. Ако на някой му се занимава, да направи една статистика за да се види при колко различни ситуации се използват едни и същи светлини. Почва да не става съвсем ясно кой за какво се хаби да светка. Усещам, че ще потръгне бизнеса с помагалата, например с "кратък тълковник на фаровите присветквания - 400 страници".

И коментаторите...

Коментар

в зависимост от контекста.........

Коментар

Казано в резюме: Прекалено усложнената комуникация посредством светлините я прави безсмислема. Ако на някой му се занимава, да направи една статистика за да се види при колко различни ситуации се използват едни и същи светлини. Почва да не става съвсем ясно кой за какво се хаби да светка. Усещам, че ще потръгне бизнеса с помагалата, например с "кратък тълковник на фаровите присветквания - 400 страници".
                        Май не излизаш мого-много по пътищата
                        Ако беше пътувал повечко,щеше да знаеш че от светлините има някяква полза

Коментар

Малко корекции:

За "благодаря" се използват аварийни.
                          За "моля" от страна на изпреварвания се "светка" веднъж с дългите.

Иначе казано формата на общуване е такава в света на професионалните шофьори. Ако "набиете" аварийни на някой незапознат човечец като нищо ще си изкарате "продухване на ушите посредством клаксон".

Други интересни моменти са:

Светкане веднъж с дългите фарове = "здравей" или "караш на дълги"

Светкане 2 пъти = Полиция (респективно ДАИ)

Светкане 3 или повече !!! = катастрофа или препятствие в непосредственна от вас близост (иначе казано - СПИРАЙ докато можеш)

(Важи само ако сигнализиращия е с Камион или микробус)

Другите интересни сигнали са въпрос на договорки предимно когато колона от познати пътуват нанякъде.Най-полезни са знаците за изпреварване, когато единя вече е изпреварил а втория все още не, а именно:

ЛЯВ !ляв! мигач означава - напред е чисто и ти можеш да изпреварваш.

Десен означава - идва автомобил, не изпреварвай.

На тези които ще подскточат до небето от по-горното ще обясня:

Дава се ляв мигач за "изпреварвай" за да може автомобила който е отпред да се прибере до някаква степен в своето платно и по този начин да осигури видимост на втория автомобил в колоната. Представете си че вашия приятел "Гошо" е изпреварил вече камиона пред вас и стои в лявата лента и ви включва десен мигач дали ще съберете достатъчно смелост за да предприемете изпреварване при условие че не вижате нищо ???

А сигналите са хубаво нещо. Ето ви един виц по темата:

В един остър завой се разминават два автомобила. От единия жена щръква от прозореца и крещи колкото сила има:
                          - ОВЕН
                          Мъжът от другата кола максимално бързо се изважда и той от прозореца и вика:
                          -ПАТКА
                          След като се разминават и вече в края на завоя мъжа с висока скорост се удря в стоящия на пътя овен...

Коментар

Първоначално публикуван от nikito776 Преглед на мнение
                            Май не излизаш мого-много по пътищата
                            Ако беше пътувал повечко,щеше да знаеш че от светлините има някяква полза
                            Естествено, че има полза, когато се използват с някаква мярка. Не е като да не пътувам, доста често и извън страната. Не съм забелязвал някой там да ми праща есемеси с аварийните. Сигурно щот' не са отворени кат' нас. Което не им пречи чинно да си дават мигачи където трябва, за разлика от нас.

За благодарност се използват и аварийните. Освен за благодарност тези знаци се използват и за извинение ако сте засекли този зад вас или се включвате от път без предимство и той е принуден да намали. Друг случай на използване на аварийните е за сигнализиране на тези зад вас ако рязко се наложи да намалите скоростта (поради ПТП, бавнодвижеща се машина или нещо друго). Секунда преди да започнете рязкото сваляне на скоростта пускате аварийните, за да не влезе някой при вас. Аварийни се използват и за да покажете на човека зад вас, че ви заслепява.
                            Да добавя към горното, че аварийните се използват от доста водачи и като сигнализация, че ще спират, нищо, че в закона пише друго. Използват се и при маневри на заден ход. Само никъде не прочетох, че се ползват при аварийни ситуации.
                            Та за т'ва идеше реч, че доста често светлините се използват за какво ли не, само не и по предназначение. Да, някои от сигнализациите са полезни, но не трябва да се прекалява, иначе отиваме на варианта с наръчника или на изучаването на Морзовата азбука още при карането на шофьорския курс, та да можем да си чатим.

И коментаторите...

Коментар

Да добавя към горното, че аварийните се използват от доста водачи и като сигнализация, че ще спират, нищо, че в закона пише друго. Използват се и при маневри на заден ход. Само никъде не прочетох, че се ползват при аварийни ситуации.
                              Та за т'ва идеше реч, че доста често светлините се използват за какво ли не, само не и по предназначение. Да, някои от сигнализациите са полезни, но не трябва да се прекалява, иначе отиваме на варианта с наръчника или на изучаването на Морзовата азбука още при карането на шофьорския курс, та да можем да си чатим. [/QUOTE]

Колега,а през ноща как ще сигнализираш за рязко спиране на магистрала/като изброя ред причини-ПТП,0.5 метра вода на магистрала Тракия-наводнението в Гелеменово през която ми се наложи да мина,заспал водач на Турски ТИР/с десен мигач ли?Ами то всички ленти от дясно заети,аз кого да лъжа с десния мигач?
                              ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X