Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Тежка катастрофа на магистрала "Хемус"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Тежка катастрофа на магистрала "Хемус"

Съгласен съм,че моторната само не е достатъчна но поне би намалила скоростта в някаква степен и кой знае,може би щеше да има само ранени...
    А относно разхода не знам на този камион как е,но на по-новите коли разхода клони към 0 когато се кара на предавка по инерция.
    Renault Scenic RX4 2.0 16V 140hp

Коментар

Дявол знае кво му се е счупило. От много години влекачите са общо взето скоростни кутии. Извънредно сложни, всъщност те са и спирачката. Останалите мотори, колела и кардани са дребни подробности. Освен дето запушваш ауспуха, то и много бързо тръгва да превключва скоростите надолу, и какви ли не още хитри фокуси. Като му изчезне въздуха също врещи там, свети, спира мотора, разни акумулатори уж хващат колелата на ремаркето, после и на влекача, после не знам си кво. Цяло изкуство. Така че педала остава едва ли не само за паркиране и като го местиш по паркинга. Ама ей го на - няма - няма, па нещо стане.

Коментар

Колеги ....
        Няма по-голяма паплач по пътищата от турците!
        Повечето от вас са в другия край на България и не го усещате толкова, но тук в югоизтока ... положението е направо отчайващо.
        Тук са Лесово и Капитан Андреево, тук е и основния поток.
        Последно в сряда един турски идиот щеше да ме прати на ония свят ..... изпреварваше 3 тира едновременно ..... а аз срещу него ....
        Който познава пътя .. действието се развива точно по изкачването преди разклона за Лесово.
        При подобен случай преди време ... се обадих на приятел на митницата в Лесово.
        Полицаите го свалили (по точно паднал от камиона) ...... с 3.2 промила алкохол!
        Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Офтопик: Някой с опит може ли да каже - по наклон - ако си на трета с камион и най общо казано той продължава да ускорява - може ли да включиш втора - без да буташ спирачките?

Коментар

Карат пияни и не спазват правилата защото знаят че са в България.Държавата без закони виж че тука и да утрепаш човек може да не лежиш в затвора къде го има това?Гледал съм ги турците как карат в Германия като мушици са кротки.Ама а направиш беля и айде у затвора
            К мирной жизни не пригоден.
            Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
            ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от simeon Преглед на мнение
              Офтопик: Някой с опит може ли да каже - по наклон - ако си на трета с камион и най общо казано той продължава да ускорява - може ли да включиш втора - без да буташ спирачките?
              Не!

Коментар

Първоначално публикуван от simeon Преглед на мнение
                Може с много яка междинна газ.И много плавно след това да отпуснеш амбриажа за да не скъсаш я кардан я главинката на съединителя я некой вал вътре в скоростите и скачаш на моторната спирачка ако я има .И все пак зависи и от наклона и товара.И като натиснеш моторната една клапа затваря изпускателните тръби и една щангичка затваря притока на гориво и мотора започва да играе ролята на спирачка много ефективно
                ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Зависи от началната корост на задачата и от теглото на композицията.при скорост повече от 60-70 км -42 тона практически не е възможно без спирачки да се мине от трета на втора .

Коментар

Малко компетентност по темата:

Влекачите са с ограниител на 90 км/ч. При подаване на газ не може да постигне повече поради прекъсвач в помпата на автомобила.

Единствения начин да се движи по-бързо е да кара "по инерция" или на скорост по сериозен наклон. Силата на мотора не е в състояние да спре композиция чието общо тегло е = 40 тона.

При използване на моторна спирачка автомобила не може да намали достатъчно за да спре. Необходимо е комплексно използване на спирачните възможностти. Има още едно приспособление за спиране на композицията и то се нарича Ретардер (устрийството се монтира извън ск. кутия) или Интардер (монтора се в скоростната кутия). Използването на този агрегат води до намаляване на скоростта доста успешно, има обаче един проблем: при дълго използване температурата на маслото в този агрегат се повишава до изключително високи нива и когато това се случи този агрегат се изключва.

Доколкото чух шофьора на композицията е бил под влияние на алкохол, което е достатъчно показателно... всичко останало е без значение.

Бил съм свидетел на шофьори които дори гасят мотора с цел икономия на гориво. Това е възможно само на по-старите влекачи понеже новите са с ел помпи за маслото в ск. кутия и ако се загаси двигателя се чупят скоростите.

При прегряване на спирачките, което се случва при каране по инерция няма абсолютно никакви шансове за спиране на композицията. Т.е. представете си че феродото се превръща в смес подобна на желе. Колкото и усилие да се прилага влекача не може да бъде дори и забавен....

На последно място - влекача от снимките е произведен някъде около края на 80-те години. При условие че за окло 5 години един влекач навърта около 1 милион км. ??? !!!

Коментар

Жалко за загиналите хора.За съжаление не можем да предвидим кой срещу нас или зад нас е пиян.Аз като видя такива идиоти по пътя бягам далеч от тях ако са зад мене ги пускам напред, ако трябва ще спра, но мисля ,че е по важно да се прибера по живо и здраво.Стефан правилно каза ,че магистралите са правени основно за тях и там наистина е безопасно.Но там те си знаят спазват се всички ограничения защото глобите са жестоки и не напразно са ги приели тези правила.С това тегло такива поражениия се правят.

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
                        Колеги ....
                        Няма по-голяма паплач по пътищата от турците!
                        Повечето от вас са в другия край на България и не го усещате толкова, но тук в югоизтока ... положението е направо отчайващо.
                        Тук са Лесово и Капитан Андреево, тук е и основния поток.
                        Последно в сряда един турски идиот щеше да ме прати на ония свят ..... изпреварваше 3 тира едновременно ..... а аз срещу него ....
                        Който познава пътя .. действието се развива точно по изкачването преди разклона за Лесово.
                        При подобен случай преди време ... се обадих на приятел на митницата в Лесово.
                        Полицаите го свалили (по точно паднал от камиона) ...... с 3.2 промила алкохол!
                        А ако законът се промени така? - на момента се прибира ТИРа със стоката в полза на държавта и 5 год затвор за шофьора по бързата процедура , в случай , че няма ПТП?!

Коментар

Първоначално публикуван от gtsvg Преглед на мнение
                          А ако законът се промени така? - на момента се прибира ТИРа със стоката в полза на държавта и 5 год затвор за шофьора по бързата процедура , в случай , че няма ПТП?!
                          Да ,ама в БГ законите са врата у поле...То и сега има не лоши закони,ама кой ти ги спазва...
                          Виден столичен ихтиолог

Коментар

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
                            Зависи от началната корост на задачата и от теглото на композицията.при скорост повече от 60-70 км -42 тона практически не е възможно без спирачки да се мине от трета на втора .
                            Как ще вдигнеш 60 70 километра на трета с камион?Малките камиони на трета вдигат 30 до 40 км в час а при тировете трета бавна е съвсем бавна.Въпроса на колегата беше как да превключи от трета на втора .По принцип става стига да не си го изпуснал по некое нанадолнище на трета да се засили и моторът да реве до пръсване тогава ква междинна газ въртиш към склона и се кръстиш с двете ръце ега се спре у нещо
                            ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Не е много по темата, но какво Ви е мнението за спазването на дистанция между автомобилите? Мен този въпрос много ме тормози и ядосва!!!
                              като се лепне някой келеш зад задната ми броня - така си кара! - даже не смея да намаля!!! камо ли спирачка да натисна! Ами в дъжд и ли сняг?!
                              Ако пък /аз си спазвам дистанция!/ спазвам моите 30-50м тоя тъпанар отзад веднага дава ляв мигач и се набутва пред носа ми - веднага спирачка!!! Това е изразът на АГРЕСИВНОТО КАРАНЕ! Това е тема....

Коментар

Първоначално публикуван от gtsvg Преглед на мнение
                                Не е много по темата, но какво Ви е мнението за спазването на дистанция между автомобилите? Мен този въпрос много ме тормози и ядосва!!!
                                като се лепне някой келеш зад задната ми броня - така си кара! - даже не смея да намаля!!! камо ли спирачка да натисна! Ами в дъжд и ли сняг?!
                                Ако пък /аз си спазвам дистанция!/ спазвам моите 30-50м тоя тъпанар отзад веднага дава ляв мигач и се набутва пред носа ми - веднага спирачка!!! Това е изразът на АГРЕСИВНОТО КАРАНЕ! Това е тема....
                                Аз като ми се лепне някой и веднага връщам газта. А имам 25 см. теглич който на повечето автомобили им идва над решетката и ако знаеш как се набират на спирачките.
                                no signature no problems

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X