Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Полезни ли са броячите на светофарите...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Полезни ли са броячите на светофарите...

Дрън-дрън, Дрънчо... Откакто знам за ЗДвП, все си е било забранено навлизането и преминаването на жълто. А и навлизане на зелено е забранено, ако в кръстовището има спрели коли и е очевидно, че няма да минеш. Справка - ЗДвП....
    "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
    Неизвестен мъдрец

Коментар

Забранено навлизането на жълто освен...??? Можеш ли да допълниш? Сигурен съм, че можеш, та да не е само дрън дрън.
      А, като човек от системата можеш да споделиш подробности на какво ви учат относно този казус. Наистина ми е интересно да науча повече подробности от това, което споделят колегите ти на улицата.

Коментар

Докато екскурзиантствах в Щатите това лято бях много изненадан да видя как хамериканците си се засилват и минават на жълто, преди да им светне червеното. Те пък бяха много учудени защо у нас те глобяват, ако минеш на жълто. "За какво ви е тогава жълтото на светофарите ?" питаха.
        В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
          Забранено навлизането на жълто освен...??? Можеш ли да допълниш? Сигурен съм, че можеш, та да не е само дрън дрън.
          А, като човек от системата можеш да споделиш подробности на какво ви учат относно този казус. Наистина ми е интересно да науча повече подробности от това, което споделят колегите ти на улицата.
          Чл.31(7)т.4 от ППЗДвП:
          4. жълта светлина - означава "Внимание, спри!". Това не се отнася само за онези от водачите, които в момента на подаването на този сигнал, след като им е било разрешено преминаването, са толкова близо до светофара, че не могат да спрат, без да създадат опасност за движението. При подаване на този сигнал на кръстовище водачите, които навлизат или се намират в кръстовището, са длъжни да го освободят.
          Няма какво толкова да се тълкува. Ако светне жълто в момента, в който навлизаш или си вътре, преминаваш. Ако ли не, си в нарушение. Оставям настрани факта, че ако караш с 80 по Евлоги Георгиев например или със 100 по България, няма как да спреш навреме и без да те ударят отзад ако светне жълто десетина метра преди да навлезеш в кръстовището.
          Неизвестен мъдрец

Коментар

Не,а и жълтото му трябва повечко време.
            TOYOTA SEQUOIA ‘11
            W140 S420 '99

Коментар

Бе времето на жълтото си е еднакво навсякъде ама проблема е, че ако питаш 100 шофьора, поне 90 ще ти отговорят, че на жълто е разрешено да се навлиза в кръстовище, щот' нали много бързат (да се приберат вкъщи и да седнат пред телевизора)...
              Неизвестен мъдрец

Коментар

Може и да имаш известно основание за движението по Евлоги Георгиев, но според мене управлението на движението по този булевард в отсечката между НДК и ст.В.Левски е крайно лошо. Пешеходните светофари работят дори когато няма хора и намаляват пропускливостта наполовина, а може да са с копче, което да сработва през същия интервал, но само ако е натиснато. Кръстовището с ул.Христо Смирненски пред стр.техникум пък е ярък пример за безхаберието на управниците към проблемите на шофьорите в София.
                Иначе е много просто - слагай камери и събирай глоби. Ако тия пари бяха вложени за подобряване на условията за шофиране в града, ефектът щеше да е много по-полезен за хората.
                ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                  Чл.31(7)т.4 от ППЗДвП:

Няма какво толкова да се тълкува. Ако светне жълто в момента, в който навлизаш или си вътре, преминаваш. Ако ли не, си в нарушение. Оставям настрани факта, че ако караш с 80 по Евлоги Георгиев например или със 100 по България, няма как да спреш навреме и без да те ударят отзад ако светне жълто десетина метра преди да навлезеш в кръстовището.
                  Прав си! Само малка поправка - може и да не си навлязъл в кръстовището (т.е. не си пресякъл стоп-линията), но си достатъчно близо и не може да спреш безопасно. За този случай говоря. Измислят се правила. Написах го, за да си знаят хората правата.
                  За светофарите по Евлоги Георгиев, между НДК и Орлов мост, хич не ми се пише. Там ръчното управление тотално скапва пейзажа.

Коментар

Ръчното управление навсякъде скапва системата, ама при автоматичното се оплесква още повече именно заради "бързащите" да минат 2 метра напред, които се набиват в кръстовището и пречат на напречно преминаващите като им светне зелено. Няма да ти казвам колко гневни свирки и майни отнасям като спра на зелено, когато видя, че пред мен има тапа и няма да мина. Ето ти и ползата от броячите - като ти остават 1-2 секунди зелено, а си на 50 метра от светофара, намали и спри вместо да настъпиш и да минеш на жълто-червено и после да хленчиш "ама аз нямаше да мога да спра безопасно".
                    Неизвестен мъдрец

Коментар

Ръчното управление навсякъде скапва системата, ама при автоматичното се оплесква още повече именно заради "бързащите" да минат 2 метра напред, които се набиват в кръстовището и пречат на напречно преминаващите като им светне зелено. Няма да ти казвам колко гневни свирки и майни отнасям като спра на зелено, когато видя, че пред мен има тапа и няма да мина. Ето ти и ползата от броячите - като ти остават 1-2 секунди зелено, а си на 50 метра от светофара, намали и спри вместо да настъпиш и да минеш на жълто-червено и после да хленчиш "ама аз нямаше да мога да спра безопасно".
                      Добре де, а какво пречи да се изберат пет-шест по-проблемни кръстовища и да се сложат там по пет-шест човека в униформи да пишат фишове групово на тия дето остават вътре след червеното. На третия ден ще могат и секретарка да си вземат да не се морят да пишат и за един месец ще се изкорени тая простотия. И за неправилното престрояване - същата работа. Се ми се струва, че това е по-важно и ще има повече ефект от спирането за забравени фарове.
                      Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Първоначално публикуван от stargazer Преглед на мнение
                        Добре де, а какво пречи да се изберат пет-шест по-проблемни кръстовища и да се сложат там по пет-шест човека в униформи да пишат фишове групово на тия дето остават вътре след червеното. На третия ден ще могат и секретарка да си вземат да не се морят да пишат и за един месец ще се изкорени тая простотия. И за неправилното престрояване - същата работа. Се ми се струва, че това е по-важно и ще има повече ефект от спирането за забравени фарове.
                        Е кой е казал че целите на кат са да оптимизира движението. Винаги съм си мислел че е точно обратното.
                        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                          Е кой е казал че целите на кат са да оптимизира движението. Винаги съм си мислел че е точно обратното.
                          Също си мисля, че настоящите служители на КАТ по улиците и пътищата и да искат не са подготвени да помагат на движещите се превозни средства и пешеходци.
                          Глупости вършат умните хора, за останалите това е ежедневие.

Пияният е винаги по-щедър от трезвеният... питайте катаджиите...

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                            Е как кой?
                            Стадо оФци води ожесточен спор дали вълците или чакалите го обичат повече...

Коментар

Eдинствената видима от хората цел на кат е ченгетата да се перчат и да пишат глоби. Аз за над 1 млн. км, шофирани в България, до сега не съм видял да помогнат на когото и да било - шофьор или пешеходец.
                              ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Ръчното управление навсякъде скапва системата, ама при автоматичното се оплесква още повече именно заради "бързащите" да минат 2 метра напред, които се набиват в кръстовището и пречат на напречно преминаващите като им светне зелено. Няма да ти казвам колко гневни свирки и майни отнасям като спра на зелено, когато видя, че пред мен има тапа и няма да мина.
                                Ето я ролята на КАТ - санкционирането на тези нарушители.

Ето ти и ползата от броячите - като ти остават 1-2 секунди зелено, а си на 50 метра от светофара, намали и спри вместо да настъпиш и да минеш на жълто-червено и после да хленчиш "ама аз нямаше да мога да спра безопасно".
                                Никаква полза не е това, напротив, създава предпоставки за ПТП. Един ще намали, друг ще настъпи да мине. Без брояч няма такъв проблем.
                                Вместо да вкарваме интелигентни транспортни системи, ние слагаме броячи.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X