Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се крадат МПС с keyless go?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как се крадат МПС с keyless go?

Магическите способности на айдуците са силно преувеличени...

Sent from my OLD PC without Tapatalk
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Точност не му трябва. Трябва му горна граница от 10м което се решава с 200 мегахерца часовник. Процесори на 200 мегахерца в ключалките мисля че са обичайни вече. Той все едно има да прави асиметрична криптография там вътре. Таймщампинга ще го преживее.
      Каква връзка има честотата на процесора с границата на сработване?

Коментар

Пряка.

Разстоянието се определя от времето през което сигналът пътува от ключа до ключалката и обратно. Процесорите от двете страни трябва да могат да определят това време с някаква точност. Тази точност зависи от собствените им часовници.

Ако честотата е 1 гигахерц, всеки такт е 1 наносекунда и за тази наносекунда сигналът изминава около 30см. Съответно с такава точност (1 такт = 30см) ще се измерва разстоянието.

Разбира се, разстоянието (т.е. времето) може да се измерва не в процесора, а в нарочна схема която да се занимава само с това и която да работи много по-бързо от процесора. Но такава явно няма иначе нямаше да са възможни атаките описани горе. А и няма нужда защото нас 2-3 метра повече или по-малко не ни бъркат, важното е да не са десетки или стотици метри. Ако искаме чисто софтуерно решение, което да се приложи върху наличните ключове и ключалки - караме процесора да брои тактове. Това всички процесори го могат.

Коментар

Процесорът изобщо не е нужно да работи в реално време, т.е. да е бърз. А измерване на тия разстояния се правят с хардуер за стотинки! Не знам как точно са пробили защитата, но едва ли защото са спестили от гореспоменатия хардуер за стотинки.
          Криптографията ако е направена читаво - е непробиваема. Явно са намерили друго слабо място в системата.

Коментар

Прочети как се провежда атаката. С ретранслатори препредават сигнала между ключа и колата така че механизмът да сработва на много голямо разстояние (примерно от работното място на собственика до паркинга).

Не са пробили криптографията, а по традиция са я заобиколили. Качествена криптография се прави не чак толкова трудно - т.е. трудно е ама работата вече е свършена и има утвърдени алгоритми и софтуерни библиотеки.

Както и при повечето успешни атаки, използва се не слабост на криптографията, а на протокола.
            Системата е предвидена да сработва при сближаване на ключа с колата и "измерва" разстоянието по явно ненадежден начин - по силата на сигнала. То е ясно че може да го измерва с хардуер за стотинки ама за целта този хардуер трябва да е предвиден и поставен там при проектирането и производството. А той явно не е.
            Другото което е направило възможна атаката е компромисът между функционалност и сигурност - ако ключът имаше копче което да го задейства, проблемът нямаше да седи. Ама това изисква от потребителя да натиска копче.
            Има и друг компромис между функционалност и сигурност - криптографската проверка се прави само при запалване, а не и после докато пътува. Иначе ще трябва често да се сменя батерийка.
            Колкото до процесора - при положение че е способен да прави асиметрична криптография без забележимо забавяне, явно работи на прилична честота и една таймщампа няма да го препоти.
            Последно редактирано от Ясен; 10-08-16, 12:52.

Коментар

Което е последния пост ме подсеща следното. Влизам и паля, ако излезна с ключа ми се показва индикация на таблото, че ключа не е в колата, но тя си работи!? Не съм пробвал още, но нещо ще я спре ли някой да си я подкара!? Ако не от къв зор свети тъпата индикация, и с нея и без, се тая!?

Коментар

С нея ще се върнеш да си го вземеш, вместо да установиш чак като ти потрябва следващия път.

Не знам дали нещо ще я спре, по-скоро не. Самоволното спиране на колата (еле пък на съвременна кола в съвременното движение) е опасно и никой производител не би си позволил да го направи.

Коментар

Не спира,само свети на таблото и евентуално има звуков сигнал.

Коментар

Е не блокира ли нещо спирачки, ск кутия?
                    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Нъцки...
                      Нправено е както казва Ясен.

Коментар

Първоначално публикуван от Живко Костадинов Преглед на мнение
                        ...
                        Нaправено е както казва Ясен.
                        И с право е направено така...

- Караш по дефилето, завоите на ръчна, гледаш пътя през страничните прозорци. В следващия момент батерията на ключа ти пада - двигателя гасне.
                        - Караш в напрегната пътна обстановка. Жената/Любовницата ти мърмори на седалката до теб. В един момент малко се ядосва че не я слушаш и ти изхвърля якето/чантата/портфейла през прозореца. Двигателя гасне, оставаш без серво в кола тежаща два тона с кормилна уредба с предавателно число което дава 2.5 оборота на кормилото от край до край.
                        - Горния вариант с кабриолет - вятъра ти вдига якето в което е ключа и го замотава.

И т.н и т.н. Сравняваш този вариант с варианта да те извадят от обувките и да ти заминат с колата - кое се случва по-често...

Между другото не съм съвсем сигурен дали при липсващ ключ колата няма все пак да изгасне ако я спреш и примерно дръпнеш ръчната. Трябва да проверя. Просто няма да го направи в движение, и с право.

Модерните коли не са като едно време когато серво кормилата бяха опция, и половината коли по пътищата бяха без (и тежаха по тон). Вече всичко е тежко, а почти никой вече не си позволява да произвежда коли с 4 оборота на кормилото от край до край - 3 е златния стандарт.

На мен ми е гърмяла хидравлика на чисто нов VW Мултиван и кормилото беше като заварено. Единственото ми подобно преживяване беше когато в УПК-то като тролейджия на ЗиУ-то му гръмна бушона на сервото. На обратния завой на сервизното обръщало на Попа на волана натискахме трима души
                        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Докато не изгасиш автомобила, няма да го притесни липсата на ключа..
                          Пробвано лично - бях дал автомобила на колега, който дойде да ме прибере, ама забрави да ми върне ключа, щото аз карах... Оставих колегата, паркирах, пробвам да заключа колата - нъцки...
                          Дали е пищяла колата - ами сигурно само е светнала лампата (не съм отварял шофьорската врата), ама паркинга е на 40м и не съм я забелязал...
                          Предполагам проверката за наличие на ключ се прави винаги, а не само при стартиране и съвсем не заради икономия на ток в батерийката - та нали колата веднага разбира когато ключа е извън нея... Значи прави проверката постоянно...
                          Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                          Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                            ... Значи прави проверката постоянно...
                            Потвърждавам. Моята пищи чинно, и пищялката е и вътрешна и външна. Чуваш я включително и като затвориш вратата.
                            Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Гоблине, завиждам ти за ръчната щото служебната има електрическа и тогава нъцки дрифт и всичко хубаво идващо от това! Изобщо егати новите коли, гаснат когато щат палят бавно, ръчни с ел.копчета и сумати простотий!
                              Колкото по-проходим джип имаш, толкова по-далеч ще ходиш за трактор.....
                              0882 52 00 52 - Жоро

Коментар

Явно системата не случайно е кръстена "keyless go" - може да се пали и без ключ. Айдуците това и правят...
                                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X