Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Странен казус с пререгистрация на МПС

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Странен казус с пререгистрация на МПС

Първоначално публикуван от PinMaster Преглед на мнение
    Не ме разбра - бракувам си колата 2010-а като дължа данъка за 2010 и 2009-а - да кажем 600 лв.
    Към 2016-а дължа ли нещо - ако да - за каква данъчна давност говорите?
    Лесно е за разбиране
    Данъка се дължи независимо дали си я бракувал или не АКО не си я отписал от данъчното. Длъжен си мисля в едномесечен срок /не съм сигурен, но в твой интерес е да стане веднага/.
    А отписването става с документ от КАТ.
    /Известно време бях управител на общинския ДАП. Тези преди мен бракували рейсове и товарни коли, предавали на вторични да има за заплати, но никой не ебавал да ги отпише в данъчното звено на Общината. Отивам да вадя данъчна оценка за да оправя едни нотариални актове на същия ДАП. Мадамчето в звеното ми вика:"Имаш неплатени данъци на"...и ми реди регистрационни номера. Данъчното звено общинско, ДАП-а 100% общински, но си платих 5 200 лв. стари задължения като поп./

П.П. Данъчната давност важи за след пет години назад от момента в който си си сетил, че имаш нещо да плащаш и си благоволил да идеш евентуално да платиш. Ако имаш да плащаш данъци за седем години, ще платиш за пет и две ще ти опростят.
    Последно редактирано от Chicho1; 04-07-15, 22:26.
    сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
    dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Чичо, не е трябвало да ги плащаш...
      Мисля писах по-горе - имал съм подобен казус (разкаран автомобил, но не отписан в системите на данъчното)...
      Казаха ми да платя 600+лв за автомобил, който го водят с неплатени данъци от няколко години...
      Изкарах документите, откога не е мой автомобила (или както е в случая - датата на бракуване)...
      Данъчното преизчислиха данъка съобразно документите, и задължението отпадна изцяло, защото ми бяха начислили данъци след датата на продажба.
      Нямаш срок за обявяване в данъчното - в момента в който обявиш факта, се коригира задължението съобразно документите...
      Друг е въпроса как тълкуват юристите датата на възникване на задължението... Там не съм компетентен..
      Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
        Чичо, не е трябвало да ги плащаш...
        Мисля писах по-горе - имал съм подобен казус (разкаран автомобил, но не отписан в системите на данъчното)...
        Казаха ми да платя 600+лв за автомобил, който го водят с неплатени данъци от няколко години...
        Изкарах документите, откога не е мой автомобила (или както е в случая - датата на бракуване)...
        Данъчното преизчислиха данъка съобразно документите, и задължението отпадна изцяло, защото ми бяха начислили данъци след датата на продажба.
        Нямаш срок за обявяване в данъчното - в момента в който обявиш факта, се коригира задължението съобразно документите...
        Друг е въпроса как тълкуват юристите датата на възникване на задължението... Там не съм компетентен..
        Има разлика между бракуване и продажба.
        При продажба с договор задължението е на новия собственик и правилно са ти сторнирали сумите, ще ги търсят от другия, НОВИЯ собственик, докато при бракуване всички ангажименти са на последния собственик, в случая на ДАП-а и из като управител към момента.
        При мен по-голямата част от задълженията си бяха "редовни" щото МПС-тата са си били в регистрация, но не са плащани данъците. Може би както казваш е могло да се води спор и доказване с документи /които не ми бяха под ръка/ което би отнело време, а на мен данъчните оценки ми трябваха със срок "вчера" щото щеше да ми пропадне сделка за многократно повече пари отколкото платих "без да мрънкам".
        А срокове за разпореждане със собственост за която се дължат данъци има, има и глоби за неспазване, в момента не мога да коментирам в детайли, но "правото е на страната на бдящия, а не на спящия".
        сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
        dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Чичо, навярно просто не ви е бил бракуван автомобила до дадената дата(може само да е бил спрян от движение), и затова са ви изисквани данъци...
          Нямаш срокове за обявяване на събитието по продажба/брак и т.н. пред Местни данъци и такси...
          И няма разлика в това каква е причината за отпадане на данъчното задължение - дали е продажба, брак или нещо друго...
          Важното е от коя дата се води събитието...
          Миналата година бракувах един автомобил. Знаейки за опашките (но не искайки да пращам уведомлението по пощата) чаках удобен момент за да подам уведомлението за бракуване.
          Тази година ми излязоха данъци за същия автомобил. Платих си останалите данъци, без конкретно за този автомобил.
          Вися ми няколко месеца докато при сгоден момент подадох уведомплението...
          Данъците 'изчезнаха' със стара дата при подаване на уведомлението (то не е декларация със срокове, както при покупка на автомобила)...
          Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
          Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от Живко Костадинов Преглед на мнение
            Това изискване е от около година-две.Как ли,да обяснявам?
            Винаги са се дължали данъци при минаване на ГТП

Първоначално публикуван от BulAf Преглед на мнение
            Простотията е, че в данъчното освен договора искат и талон на твое име (колата трябва да е минала през КАТ), да ама колата не може да мине през каналите ( всъщност то това е по-голямата простотия!) ако не е в годно за движение състояние (примерно разглобена в щайги, каквато имам аз една) и оставаш в дупката на геврека на закона. Има процедура за отлагане на регистрацията в КАТ, но не си заслужава да се занимава човек с опашките, защото данъчното не го интересува дали имаш такава или не.
            Не разчитай на това, защото историята познава случай на регистриране на МПС в данъчното с номер от чужда област без да е собственост по талон на човека, който го обявява в неговата община. Те гледат да приберат пари от данъци, дали е съвсем законна - ако искаш си плати да си търсиш правата.

Да, подава се декларация за отписване при продажба/бракуване на автомобила. Обаче няма срок за подаване...
            Подавал съм декларация след няколко години, когато изведнъж разбера, че дължа няколкостотин лева данъци за предходни години...
            Подавам декларацията (заедно с доказателствения документ - договор от дадена дата или талона, на който също има дата на бракуване в КАТ), и задълженията изчезват..
            Съвършено вярно.

Давал съм автомобили за скрап (последно преди около 4 месеца), така, че що годе съм запознат с процедурата... Никаква сериозна бумащина няма... Има документ (Удостоверение образец 1 по чл.19, ал.1 от Наредбата за излезлите от употреба МПС), издаван от фирмата за скрап, което да послужи за прекратяване регистрацията по чл.18а, ал.2, т.1 от Наредбата I-45/2000 за регистриране, отчет, пускане в движение, спиране от движение на МПС, ремаркета и т.н......
            Също съвършено вярно.

Още един практически съвет към всички, които продават автомобили.
            1. Винаги! с договор за покупко-продажба.
            2. Ако се излъжете да я дадете без договор докато оправите документите и стигнете до там да ги оправите - винаги пишете в договора от кога е встъпил или стъпил (ба ли го кой е правилния термин) във владение новия собственик - може да е преди датата на подписване на договора.
            3. След продажба - задължително си правите копие на договора и го пазите някъде отделно от оригинала, който ви се дава от нотариуса (някои нотариуси дават на продавача само копие - копирайте него и пазете и двете като очите си на различни места)
            4. След продажба задължително отивате в Данъчното и си искате входящ номер на молбата за снемане от отчет. Пазите като очите си.
            5. След продажба задължително отивате в КАТ по регистрация и подавате документи, че колата вече не е ваша собственост. Това уж се правело вече автоматично, когато новия собственик отиде да си я регистира, но както виждаме до тогава могат да минат години.

Не са фатални горните неща, ако не се спазят, водят до малко повече главоболия. Ще нахвърлям само няколко думи в стаята - ПТП с продадената кола, камера с продадената кола, гори базата данни на данъчното.

Ако на някого му се слушат истории - да отвори нова тема и да пита, ще отговоря. Макар че като гледам моя градски от Варна е доста по-запознат от мен.

Коментар

Първоначално публикуван от doni1980 Преглед на мнение
              Здравейте колеги! ...!
              Не ми се четат три страници "мъдрости"! Нямаш абсолютно никакъв проблем да си прехвърлиш собствеността по талон. Ти и САМО ТИ си собственик на возилото след прехвърлянето при нотариуса. Регистрацията се извършва по постоянен адрес (демек по ЛК). Тоест към момента в КАТ София! При това в момента И без глоби.
              Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X