Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Странен казус с пререгистрация на МПС

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Странен казус с пререгистрация на МПС

Нали си наясно, че стария собственик вероятно е спазил срока за подаване на декларация в данъчното за отчисляване на МПС-то?
    If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
      Колега, намери стария собственик, покажи му всички квитанции за платен данък през тези 5 години(за да не си помисли, че искаш да го прекараш да ги плати той), и го помоли да напишете нов договор-с прясна дата.
      Вече с този договор и с новите данни от личната ти карта отиваш в КАТ, и по каналния ред.

Елементарно е.
      Здравейте,
      По закон договорът за покупко-продажба на автомобил трябва да е нотариално заверен.В такъв случай старият собственик вече не го засягат никакви такси по автомобила.

Коментар

Как според вас "ще напишат нов договор" и стария собственик дефакто ще продаде пак същата кола..., нали договора затова се заверява от нотариус.

Простотията е, че в данъчното освен договора искат и талон на твое име (колата трябва да е минала през КАТ), да ама колата не може да мине през каналите ( всъщност то това е по-голямата простотия!) ако не е в годно за движение състояние (примерно разглобена в щайги, каквато имам аз една) и оставаш в дупката на геврека на закона. Има процедура за отлагане на регистрацията в КАТ, но не си заслужава да се занимава човек с опашките, защото данъчното не го интересува дали имаш такава или не.

Преди данъците се търсеха до две години назад. Също така нямаше глоба ако са минали две години от датата на договора.
        Сега при подаване на заявление (договора може да е от преди 10 години) ти се начисляват всички данъци от датата на договора до сега.

Коментар

Първоначално публикуван от BulAf Преглед на мнение
          Сега при подаване на заявление (договора може да е от преди 10 години) ти се начисляват всички данъци от датата на договора до сега.
          Не могат. Има давност. Дори за убийство.
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
            Не могат. Има давност. Дори за убийство.
            Давността за данъка май беше 5 години.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
              Давността за данъка май беше 5 години.
              Последно като проверявах беше 3, ама може да са променили нещо. Въпроса е че има давност, а колко точно е в момента може да се провери лесно, но мен ме мързи.
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Така "удариха" няколко колеги в няколко различни данъчни в София. Всъщност като нищо са им приложили някоя "плаши Пейо гаргите" хватка, която е хванала дикиш.
                Между другото повече от половината "изгорели" платиха данъци за отдавна продадени коли - бяха си мислели, че "новият собственик като си я регистрира и аз отпадам автоматично", да ама не - трябва да се подаде декларация за отписване. Другата голяма част бяха тези с "продажба с пълномощно" - там сагата е по-дълга.

/След някоя година когато дореставрирам купчината части и ламарина (ако изобщо... ) ще видя пак от първо лице как е филма. Не че ме притеснява - УАЗ-ки без регистрация се търсят доволно много /.

Коментар

Първоначално публикуван от BulAf Преглед на мнение
                  Така "удариха" няколко колеги в няколко различни данъчни в София. Всъщност като нищо са им приложили някоя "плаши Пейо гаргите" хватка, която е хванала дикиш.
                  Между другото повече от половината "изгорели" платиха данъци за отдавна продадени коли - бяха си мислели, че "новият собственик като си я регистрира и аз отпадам автоматично", да ама не - трябва да се подаде декларация за отписване. ....
                  Не вярвам да са платили данъци за отдавна продадени коли... А ако са платили, в данъчното им се води, че са надплатили данъци ако в някой момент все пак са отписали автомобила с нотариалния договор за продажба (става въпрос за коректна продажба, а не пълномощни и т.н.)...
                  Да, подава се декларация за отписване при продажба/бракуване на автомобила. Обаче няма срок за подаване...
                  Подавал съм декларация след няколко години, когато изведнъж разбера, че дължа няколкостотин лева данъци за предходни години...
                  Подавам декларацията (заедно с доказателствения документ - договор от дадена дата или талона, на който също има дата на бракуване в КАТ), и задълженията изчезват..
                  Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                  Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

За да я регистрираш не ти искат платен данък.Носиш си договора,гражданска и си я регистрираш това с адреса не е проблем..Оттам в когато си решиш отиваш в данъчното и си плащаш данъците.Вече не се ходи на място.За спиране от движение деклапация и номерата в КАТ.За отписване в данъчното -протокол за бракуване и предаване на скрап.Дори да е отписана от КАТ ,не е ли бракувана се дължат данъци.

Всъщност защо трябва да сде плаща данък за притежаване на нещо си?

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Крумов Преглед на мнение
                      ...

Всъщност защо трябва да сде плаща данък за притежаване на нещо си?
                      Навици от миналото, допреди 20-тина години се плащаше данък за телевизор и касетофон.
                      Това, че има давност за данъчни задължения трябва да е нещо ново, защото си спомням, че 2000 или 2001 получих писмо за дължими данъци за един Вартбург, който баща ми беше дал на някакъв колега още в началото на 90-те.След време онзи го отвя вятъра нанякъде, ама заедно с колата и историята се забрави. Опитах се да обяснявам после в данъчното и в КАТ, но се наложи да платя данъците за над 10 години назад (помня, че беше 8 лв. на година, а платих около 120) за да я свалим от отчет.

Коментар

За периодичните плащания /които се плащат на вноски/ примерно данък сгради и такса смет данъчната давност е 3 /три/ години.
                        За еднократните както е данък собственост на МПС е 5 /пет/ години.
                        сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                        dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Първоначално публикуван от doni1980 Преглед на мнение
                          Здравейте колеги! Имам малко странно питане за пререгистрация. Имам Паджеро което закупих преди около 5 години от София. Регистрационният номер му е СА...... Имам договор за покупко-продажбс а в който пише старият ми адрес в провинцията. Сега вече съм с нов адрес в личната карта, който е в София. Искам да пререгистрирам Паджерото на мое име в кат София. Има ли някакъв проблем, че адреса по договора и по лична карта са различни и къде трябва да направя пререгистрацията, в София или в провинцията както пише в договора? Благодаря предварително!
                          Няма проблем да си пререгистрираш колата. Човек се идентифицира с трите имена и ЕГН. От там нататък няма никакво значение адреса,освен в момента в,който вече отидеш да регистрираш. Ако до вдруги ден се регистрираш в Самоводене примерно,ще трябва да регистрираш колата там. Това,че сума години не е бил регистриран няма никакво значение,нито за собствеността,нито за данъците. Дължиш данък от датата на придобиване на колата. Не от датата на регистрацията. Съответно стария собственик не дължи данък от датата на продажбата,но теб това не те интересува. Ако смяташ,че давността е минала, броиш не от датата на която е трябвало вече да платиш данъка,а от първи януари следващата година. Пет години са. Давността не се прилага служебно,така че и да се е погасило вземането на държавата се подава заявление по образец,за да се отпише. Ако не го подадеш,си е дължимо.

За периодичните плащания /които се плащат на вноски/ примерно данък сгради и такса смет данъчната давност е 3 /три/ години.
                          За еднократните както е данък собственост на МПС е 5 /пет/ години.
                          Това не е вярно! Данъците сап ублични вземания на държавата и се погасяват в 5г. срок. Справка ДОПК.

Коментар

Мен нещо хич не ми се вижда логично да можеш да избягаш от данъци. На какво точно основание?
                            Пример - бракувам си колата - дължа данък за миналата и половината от тази година.
                            Понеже съм гъзар с 200 коня - данъка ми е 400 (примерно) кинта - общо 600.
                            Просто си мълча 5 години и държавата няма да си ги потърси???
                            Колкото повече книги четат децата ви, толкова по-малко ще слушат чалга!

Коментар

Първоначално публикуван от PinMaster Преглед на мнение
                              Просто си мълча 5 години и държавата няма да си ги потърси???
                              Не става.
                              Данък се дължи докато не го отпишеш в данъчната служба на Общината, нищо, че си го бракувал.
                              Ще ти амнистират само последните пет години.
                              В твоя пример ще дължиш 600 и още 1400 за три години и половина /общо пет години и 2000 лв. когато и да се сетиш, че ти трябва някакъв документ от Общината и ти излезе недобора/.
                              Досега така беше, ако свържат системите на КАТ и данъчните както се говори - ще видим.
                              сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                              dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

Коментар

Не ме разбра - бракувам си колата 2010-а като дължа данъка за 2010 и 2009-а - да кажем 600 лв.
                                Към 2016-а дължа ли нещо - ако да - за каква данъчна давност говорите?
                                Колкото повече книги четат децата ви, толкова по-малко ще слушат чалга!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X