Обява

Свий
Няма добавени обяви.

моля за компетентно мнение,по въпрос за изисквания към АГУ!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • моля за компетентно мнение,по въпрос за изисквания към АГУ!

    На 29.10.2014г,ходих до пункт за ГТП в гр.Суворово,тъй като прегледа на Витарата изтича на 06.11.2014г.Тъй,като Витарата в омента се кара на село,това бе най-близката дестинация за ГТП,след като във Вълчи дол не работят.Юнак от комисията ми каза,че вече семинава и преглед на АГУ,освен този за изправността на автомобила.Добре,викам:'така или иначе,прегледа на АГУ-то от миналата година изтече,ще направим 2 в 1'.Давам на младежа паспорта на АГУ-то,а той казва: 'добре,поставено е ново през 2005г,обаче не виждам щампа на бутилката с новият одобрен стандарт - кръгче с буквата 'Е' в него,и 'R 6701 ....',товае стандарта,че бутилката ти отговаря на изискването за експлоатация,и няма навършени 10г. самата бутилка'.'Дори и да имаш 'стандарта',ако бутилката ти е над 10г,директно се бракува,и си вземаш нова'.'Обаче,вземеш ли си нова,задължително се снабдяваш с протокол от газаджия,че ти е изправна системата,после в КАТ за регистрация-смяна на талони, става майка си в г.за'! 'Обаче,има и вариант без да се ходи в КАТ,като си намериш бутилка нова,или 2-ра употреба,но произведена преди 2014г-най-добре 2012/13г,защото тогава хем ще има щампа със нужният 'сертификат',хем ще си в заватено положение,и не си задължен да регистрираш в КАТ'.Такаа...пред мен се очерта след ата дилема : ако мина ГТП-ще пишат че е без АГУ,и ще увисна к'ат 'прано гащи' при среща с орган от служба КАТ.Ако,си взема нова бутилка-айде през Газаджия,айде през КАТ за нови талони.....Остана да си намеря бутилка 2-ра употреба-2011/12/13г,и всичко се оправя.Да,ама не - убих се да търся 3 дена подобна бутилка (диаметър 315мм,около 30-35л.),но удрям все на камък-нито в нета,нито по газаджий,ни по вестници!!!Нека се изкаже някой по 'окумуш',да видим има ли такава Наредба,Закон ли,що ли???

  • #2
    От: моля за компетентно мнение,по въпрос за изисквания към АГУ!

    Аз скоро карах едната кошница на преглед, питаха ме за газ ама тя е само на бензин. Питах какво е положението с газта, че другата е газифицирана, казаха ми трябва паспорт на бутилката и толкова. Ама това беше първи ден с новата разпоредба. Преди бутилките трябваше да минат на хидравлична проба на 5 години. Сега новите наредби май не са никому ясни. Сефте...
    Ford Maverick II 2.3 XLT
    Ford Mondeo MK5

    Коментар


    • #3
      От: моля за компетентно мнение,по въпрос за изисквания към АГУ!

      Вчера минавах преглед. Скараха ми се, че не нося паспорт на бутилката. Уредбата е слагана е миналата година, бутилката е 2011г.. Казаха винаги да си нося паспорта на бутилката и да си лепна триъгълниче на задния прозорец, за това, че не е вписана в талона нищо не казаха.
      Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
      Телефон - в профила!

      Коментар


      • #4
        Изрових тази тема от нафталина поради последните напъни на КАТ срещу "незаконноползващите" АГУ. Въпреки усиленото търсене на нещо в писмена форма, което да потвърждава изказванията за заварено положение на АГУ, монтирани преди 2014-та, не попаднах на такова. По-скоро, зачитайки се по-задълбочено в закувирканите членове и алинеи, стигнах до извода, че няма такова нещо като заварено положение. Някой друг да е в състояние да ме опровергае?
        Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
        Из "Златния телец"

        Коментар


        • #5
          Тя и моята е преди 2014...ама много преди , та сега трябва да сменя бутилката , но ...няма .../ имам предвид бутилки няма /
          На нас клиренс ни трябва , не скорост

          Коментар


          • #6
            Между другото, излиза, че бутилка може да се монтира на почти всяко място по колата/джипката, ако се спазят изискванията за отстояния и обезопасяване. С други думи, монтажа на бутилката под багажника на Нивата примерно, не е съвсем незаконен .

            П.П. Ако на някой му се чете, да си пусне търсене за Правило 67 ИКЕ/ООН.
            Последно редактирано от коко келеша; 27-02-20, 21:08.
            Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
            Из "Златния телец"

            Коментар


            • aldr
              aldr коментира
              Редактиране на коментар
              Имаше някакви сантиметри от земята , но колко не знам

          • #7
            Някой въобще проверявали ли са го за АГУ и как протича проверката, понеже новини много много не гледам, но днес като видях каква опашка се дипли пред КАТ, май е същата пародия като през 2014-та
            Тогава за пръв път писнаха за тези талони, смених си стария книжен талон, който вече на нищо не приличаше с нов с надпис Бензин/Втечнен Нефтен Газ, но това е само в големия талон в малкия не пише абсолютно нищо.


            Другото МПС регистрирах 2016-та, идиотите разбира се не ми вписаха еврокатегорията, която достатъчно добре се виждаше на швейцарските талони, въобще не забелязаха че има монтирано АГУ, предполагах че ще го впишат без да ги подсещам, но уви.Когато си получих талоните вече беше късно, нямах и време за разправии.
            При проверка на пътя никой не ме задължава да си нося големия талон, даже от застрахователна гледна точка хич не е желателно.Газовото е така монтирано, че явно трудно се забелязва от очите на компетентните органи, а и нямам никакво желание да вися още един ден и да водя неравна битка с пенсионери наредили се на опашка от 5.30 сутринта.Май този път ще си барам дедовия както много хора направиха през 2014-та, тогава се тръбеше за големи глоби, спиране от движение и т.н. накрая нищо.

            Коментар


            • коко келеша
              коко келеша коментира
              Редактиране на коментар
              Е та първия пост е от 2014-та в тая тема и аз затова я повдигнах, защото вчера един комшия ми излезе с твърдението за завареното положение, но нито катаджиите, нито интернет казват нещо в подкрепа на това. В големия отрязък от талончето за преглед е вписано, че колата е с изправна АГУ и може да се движи по пътищата, но вчера някакъв индивид от СБА обясняваше, че това било недостатъчно..

            • Kirilpm
              Kirilpm коментира
              Редактиране на коментар
              Това за завареното положение и аз го чух от приятел и колата, която минах през 2014-та можеше да си я карам още със стария книжен талон, понеже газовото е монтирано много преди наредбата.
              Само не знам дали има в закона поправка за забляно положение на служителите от КАТ, които са пропуснали да впишат разни подробности в талона?

          • #8
            Какво би станало, ако ме спрат и кажа, че не ползвам колата на газ, карам само на бензин. Уредбата стои, но не функционира. Не съм длъжен да я демонтирам. Как ще докажат тяхната теза?
            Или, има бутилка и отвор на калника, има проблем. Какво би станало в съда?
            Grand Cherokee WJ
            Dodge Caliber
            E 430 4-matic-T(S210)
            GLK

            Коментар


            • sek.1
              sek.1 коментира
              Редактиране на коментар
              Навремето в КАТ категорично ми отказаха да ми впишат газта в талона . Казаха ми имаш си паспорт на уредбата .

            • KingofROAD
              KingofROAD коментира
              Редактиране на коментар
              Аз така с паспорта минавах прегледа до миналото лято. Когато ме върнАха, че не ми излизала газовата в прегледа. Айде смяна на бутилка, протоколи-мротоколи за монтажа, щото сам си я монтирАФ. И накрая и смяна на талоните. Явно е имало защо :-)

          • #9
            Акцията беше до днес,карайте си хич да не ви пука!150 лв. глоба е почти равно на разходите по висването,а за изгубеното време да не говорим.
            Тойота Ленд Крузер RJ 73 22R-E,LPG
            Субару Форестер 2.0 ХТ,253к.с.
            Враца

            Коментар


            • Пламен С
              Пламен С коментира
              Редактиране на коментар
              Даже и не съм се замислял да правя нещо. Но ми е чудно, какво би станало ако...

          • #10
            Първоначално публикуван от Пламен С Преглед на мнение
            Какво би станало, ако ме спрат и кажа, че не ползвам колата на газ, карам само на бензин. Уредбата стои, но не функционира. Не съм длъжен да я демонтирам. Как ще докажат тяхната теза?
            Или, има бутилка и отвор на калника, има проблем. Какво би станало в съда?
            Краткият отговор е : ще те глобят .
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

            Коментар


            • sek.1
              sek.1 коментира
              Редактиране на коментар
              Владо каква е тая дивотия с бутилките ? Живота на съд под налягане по БДС е 40 години от датата на производство . Това си важи за всички останали технически газове а част от тях са къде къде по взривоопасни от пропан - бутана и метана .

            • KingofROAD
              KingofROAD коментира
              Редактиране на коментар
              Бутилките за АГУ/ГИ на пропан бутан ми казаха в сервиза дето ми вписвАха уредбата, че били с 10г. експлоатационен срок. Водни проби и дефектоскопия на рентген сега се минавали в завода. И тоя срок е от датата на производство. След като изтече срока се сменя с нова.

            • Vlado_Ts
              Vlado_Ts коментира
              Редактиране на коментар
              Абе не е дивотия. Специално при бутилките за АГУ- в изискването за 10-годишния срок има резон , но не знам дали е тук мястото да обяснявам що тъй.
              ..и за протокола : от 20 години насам БДС не е на задължителен , а на препоръчителен режим . По времето на Ваньо Костов го вкарАха това.

          • #11
            Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение

            Краткият отговор е : ще те глобят .
            Това е повече от ясно. По-интересно е после, как ще се развият събитията, ако влезем в съда?
            Тази уредба не е заводска, колата върви и без нея, спорно е, дали и как е била на колата, работеща, за украса и други такива мисли...
            Ще трябва може би експертно мнение или друго преди съда да вземе безпристрастно решение. Освен ако, има нещо в закона, което ми убягва?
            Grand Cherokee WJ
            Dodge Caliber
            E 430 4-matic-T(S210)
            GLK

            Коментар


            • #12
              Предполагам,че ако свалиш бутилката,и караш на бензин,няма да има проблем.Има ли сега сервизи за водни проби на стари бутилки,и признават ли катаджиите това?

              Коментар


              • Kirilpm
                Kirilpm коментира
                Редактиране на коментар
                Е как пък катаджията ще признае водна проба, още малко ще ги карат и да признават дефектоскопия на шевовете по бутилката.Водната проба беше преди като бяха паспортите, сега си минавам на ГТП без никой да ме пита колко е годишна бутилката.

            • #13
              Първоначално публикуван от krassitch Преглед на мнение
              Предполагам,че ако свалиш бутилката,и караш на бензин,няма да има проблем.Има ли сега сервизи за водни проби на стари бутилки,и признават ли катаджиите това?
              - не. Признават само големия талон ( в малкия не го пише) от ГТП , в който е описано каквото трябва за газовата уредба.

              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

              Коментар


              • коко келеша
                коко келеша коментира
                Редактиране на коментар
                Лошото е, че 10-годишния живот на моята бутилка също трябва да приключи до края на септември. Искам или не искам, ще се пускам по пързалката .

            • #14
              Днеска минах въпросния преглед ,като преди това смених бутилка в същия сервиз .Бутилката е отдолу под джипа.Газовата ми е с документална история и техпически газ прегледи от 2012 .Хората прегледаха докуметите и казаха ,че ако не съм сменявал бутилката съм редовен до 2022 с нея .Не че не беше за смяна,като я видях свалена.Сутринта с новата минах с протокол за монтаж ,двата талона голям,малък и лична карта.С новия талон на газовата и новата лепенка на стъклото ,казаха че до 3 години трябва да сменя големия талон .На колега вчера са му казали обаче ,че трябва да го смени до датата на която е направен първонамалния технически преглед на АГУ ,демек до година.Питах ги в сервиза в който минах /Суходол-околовръстното/,бяха категорични 3 години!А сега де ?Шах с пешката!Пак клинч и игра курвачката!
              Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

              Коментар


              • krassitch
                krassitch коментира
                Редактиране на коментар
                Точно така е-шах с пешката.До 3 години трябва да смениш голямия талон,ама ако не е сменен за следващия ГТП,не ти дават да го минеш

              • коко келеша
                коко келеша коментира
                Редактиране на коментар
                Трите години са за чисто нов автомобил, на който първи ГТП се прави на 3-тата година. За дъртаняните е до датата, на която трябва да представиш автомобила на ГТП. Няма шах с пешка. "Оторизираните" сервизи са платили едни пари, за да ги оторизират за лапаница. Не за юридическо ограмотяване .

              • tomil
                tomil коментира
                Редактиране на коментар
                На мен при предишния преглед ми казаха,че не могат да ми впишат газовата в талоните за преглед,зашото я няма в талоните на колата.Обаче ако си сменя талоните в КАТ,и вече е вписана АГУ, мога да отида в пункта за прегледи веднага,да покажа новите талони и ми отразяват в талончетата за преглед,че колата е с газова уредба,без да минавам пак на преглед.

            • #15
              Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
              Днеска минах въпросния преглед ,като преди това смених бутилка в същия сервиз .Бутилката е отдолу под джипа.Газовата ми е с документална история и техпически газ прегледи от 2012 .Хората прегледаха докуметите и казаха ,че ако не съм сменявал бутилката съм редовен до 2022 с нея .Не че не беше за смяна,като я видях свалена.Сутринта с новата минах с протокол за монтаж ,двата талона голям,малък и лична карта.С новия талон на газовата и новата лепенка на стъклото ,казаха че до 3 години трябва да сменя големия талон .На колега вчера са му казали обаче ,че трябва да го смени до датата на която е направен първонамалния технически преглед на АГУ ,демек до година.Питах ги в сервиза в който минах /Суходол-околовръстното/,бяха категорични 3 години!А сега де ?Шах с пешката!Пак клинч и игра курвачката!
              Само докато чета и ми идва да си сваля газовата.
              Или пък няма да я свалям, но и нищо няма да правя, освен необходимата профилактика за мое успокоение и сигурност.
              Grand Cherokee WJ
              Dodge Caliber
              E 430 4-matic-T(S210)
              GLK

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X