Обява

Свий
Няма добавени обяви.

- 10 точки....

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: - 10 точки....

Първоначално публикуван от ivanik1978 Преглед на мнение
    е, и аз не им давах и накрая останах без книжка, откак си имам втора - плащам като стой, та гледай
    Ми замисли се защо ти я взимат? На мен не са ми я взели, щото ме глобяват веднъж на 2 години, и то за глупости, и то на места, дето е безсмислено. А аз далеч не съм от кротките шофьори. Стремя се да карам правилно, но това не винаги означава че спазвам правилника, понякога и при добро желание е невъзможно, друг път безсмислено.

А за това че им плащаш - ми плащай, те на това разчитат. Аз НЕ плащам, и пак съм си с книжка.

с това не мога да се съглася - законът е обществена воля, тези закони не отговарят на действителната такава; сляпо подчинение - друг път !
    Щом си траем и не предприемаме нищо и допускаме да им мине номера - ще си сърбаме попарата. А ти ги и спонсорираш на всичкото отгоре. Помисли малко. Не е правилно да се нарушава закона, а да се коригира, когато е калпав. И това става по един единствен начин - с натиск. Айде да се хванем и да блокираме половин София, и да видиш дали няма да стане. Но явно още не е назрял момента.

колкото до алкохола, колата, стажа и т.н. - сякаш еднакво оценяваме фактите, но с различни изводи - аз твърдя, че е безумно всички водачи да са под един аршин за каквото и да било - именно затова нарушенията на просто извършване са сбъркана концепция !
    За сега нищо по-добро не е измислено никъде. Добре, казваш всеки отделен случай да се разглежда отделно, в зависимост от конкретните обстоятелства, шофьор и т.н. Е добре де, айде кажи този "аршин", за всеки поотделно, кой ще го определя? И как? За проверката за алкохол съм съгласен че трябва да е чрез преценка на състоянието, ама как да стане тук? И аз искам много работи, но при конкретния "морал" (така да се каже) на човечеството изобщо, България няма да я споменавам, щото просто няма смисъл, ще има много субективизъм, щото няма нито безгрешни съдии, нито безгрешни катаджии, нито безгрешни законодатели, и хора изобщо, никъде, не само тук.
    Ако например ти се случи нещо лошо (от личен характер да речем), ти пак може да си в неадекватно състояние, и пак да си предпоставка за ПТП, обаче, за разлика от напиването, това не зависи от теб. И изобщо е много трудно доказуемо както едното, така и противното мнение.
    А за алкохола е научно доказано какъв е ефекта. Другото е субективизъм.
    Единственото, което може да се направи е да се изгради система, чрез която да може да се проверява кой-какви нарушения е правил и през колко време. Ако са налице системни нарушения, съответно и санкцията трябва да е по-сериозна. И лично мойто мнение е че такава система трябва да е публична, за да може да се контролира и от обществото и да се търси сметка защо е взето конкретно решение.

защо ??? тия деца на родителите си ли са или на държавата ??? в Спарта ли сме или Третия райх ?!
    Защото децата няма как да решат трезво кое е безопасно за тях. А и не е редно да носят последствията от безотговорността/незнанието/безхаберието (както искаш, така го наречи) на родителите си. По твойта логика да хванеш да си пребиеш детето от бой (до смърт понякога) си е лично твоя работа, и държавата и обществото не трябва да се намесват, щото то си е твое, а не на държавата, така ли? Мен ако питаш такива са си за затвора, и при това за големи присъди, ако не и най-тежките, защото това поражда отново насилие и в следващото поколение и т.н. И това е доказано. Ти въобще наясно ли си че в някои държави при най-малкото подозрение за насилие или нещо подобно, или ако не можеш да ги издържаш/изхраниш/възпиташ/изучиш като хората, ще те спукат от проверки, а е възможно и да ти ги отнемат?

ами то, ако ти преценяваш кога е безопасно, може и телефона да си вдигнеш, и спътницата да ощипеш ... ама кой ти дава да преценяваш ти ?
    Може, но практиката показва друго. И това го виждам всеки ден с очите си, въпреки че не карам много.

а ако пепелта ти падне в скута, не трепваш ? алгоритъмът ти за вдигане на телефон спокойно може да се напасне към палене на цигара - търсиш кутията, вадиш цигарата, търсиш запалката, палиш .... всичко е строго индивидуално; аз говоря по телефон поне 4 часа на ден - дали съм толкова бавен и разсеян, както го описваш, дали ти палиш цигара, както аз го описвам ?
    Първо за пепелта: Еми трепвам, но нищо повече, не си отклонявам вниманието от пътя, нито ръката ми е заета така че например да не мога да я използвам.

Сега за паленето: търсиш кутията, вадиш цигарата, търсиш запалката (нея не я търся, щото тя във всяка кола се знае къде е), палиш - да, ама когато ти прецениш, а не когато ти звънне телефона. Докато пушиш ръката не ти е заета, а като говориш по телефона е заета, и съответно неизползваема за друго. Като пиеш кафе е същото - пак е заета. Това е.

А ти като говориш по 4 часа на ден си има решение точно за теб - handsfree, и това си е съвсем законно, и никой не може да ти каже нищо. Кеф ти жично, кеф ти безжично, кеф ти вързано за компа и аудио системата в колата, съответно може да отговаряш и с копче на волана. Е не е ли по добре?

може би залитам по краен либерализъм, но искам КАТ закрит, зеленчуците безработни и умрели в кофите, отговорността на водачите - само ако причинят щета някому;
    Не мислиш ли че трябва да има превенция, а не да се борим с последствията? По твойта логика държава и полиция и кат изобщо не трябва да има, а да чакаме някой да утрепе и себеси и още 20 човека, че да му търсим отговорност? Да ти кажа ли тогава всички в българия как ще карат - С колкото може. А да ти кажа ли колко ще са утрепаните - барем 50 пъти повече от сега.
    Нямам нищо против всеки да кара както намери за добре, и да се трепе ако иска, обаче загиват невинни хора.

другият колега оспорва подоходните санкции - дали 100 лева са еднакво ценни за човек с G55 и с Golf 2 ? само дето в България почти никой не си декларира доходите, така че - според стойността на автомобила: искаш да минаваш тънко - караш каручка
    С жигула можеш да направиш същото меле, каквото и с мерцедес, но е по-вероятно, защото чисто технически жигулата е по-несигурна/нестабилна/кофти спирачни/остаряла/карана от мангал и т.н. А това няма никакво отношение към доходите. Според доходите се плащат само данъци - ако всичко е като в нормална държава - тия, дето карат скъпите коли са си платили глобите предварително, като са си платили данъците веднъж, като си плащат скъпите коли, фирмите, от които ги купуват също плащат данъци, плащата повече гориво, по-високи застраховки и т.н. Това всичко, пряко и непряко отива в държавата. Ако има държава. А държавата си я правим ние. Щом е такава, значи колкова сме кадърни. На който не му изнася - свят широк.
    Аз например за да си взема талона от КАТ и да си платя глоба от 15лв. трябва да не работя поне половин ден, ако не цял. Като сметнеш че обикновено удължават акта - още един път. Сметни тогава, за един човек със заплата 2000лв. да речем (а това отдавна не е изключение и не се смята за кой-знае каква заплата), тия две ходения ще му костват 200лв. + глобата. Тоест, за да платиш глоба от 15лв., ти плащаш 215. Е, на кой му излиза по-евтино?

А ако искаш да минаваш тънко - просто не прави нарушения.

Изобщо, разсъжденията са ти на тинейждър-анархист. Нищо лично. Не те познавам и не се заяждам. Отговарям с аргументи.

...Малиии... пак се поолях
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

няма смисъл да флудим темата, за някои неща не ме разбираш какво имам предвид, за други просто сме на различно мнение
      интересно ми е и други колеги да се включат
      Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила.

Коментар

може би залитам по краен либерализъм, но искам КАТ закрит, зеленчуците безработни и умрели в кофите, отговорността на водачите - само ако причинят щета някому;

Колега, преди има - няма час бях на косъм от челен удар. На бул "Кл. Охридски" близо до ХТИ, някакво дебилче с ниска спортна колица пресече двойна непрекъсната линия и с мръсна газ тръгна да изпреварва в насрещното, право срещу мене. Ако не бях скочил на спирачките, в бюлетина на КАТ вероятно щеше да има още едно ПТП с много щети и може би едно ранено или мъртво малоумно комплексарче.

Та ти какво казваш, такъв да не го наказваме, докато не убие някого ли? Ами ако убитият си ти или твой близък?
        Ние не сме неутрални!

Коментар

даваш пример с откровено малоумие, а аз коментирам други неща - скорости, телефони, колани; обсъждаме, така или иначе дори да избистрим рецепта, няма утре да мине в НС
          твоят пример е като да кажеш: който стреля напосоки, но не уцелва никого, за наказване ли е ?
          а ако живеехме в моя идеален свят ти щеше да имаш правото да го прегазиш с джипа или да го застреляш отдалече, защото те застрашава ... но става твърде абстрактно;
          от друга страна, аз съм правил точно същото, естествено без да притеснявам тези отсреща; а не ти ли се случва, когато изпреварваш извън града, колегата отсреща да почва да ти присветва, щото се притеснява, че се приближавате твърде много или бързо ?
          единственото,което искам да кажа е, че хората са твърде различни (като водачи), няма разум в това да бъдат слагани под едни норми (ограничения);
          даже си помислих, че си срещнал един приятел, но после се сетих, че не е в БГ - той живее в тази махала, кара доволно бърза спортна кола, понякога поема сериозни наглед рискове, но е перфектен шофьор, няма нито едно ПТП, а в 30% от времето кара сериозно пил ...
          а, и все пак ви убягва основната ми мисъл - не казвам този от примера дай да не го наказваме, докато не убие някого; казвам: ако този знае, че няма проблем да сгази маркировката, НО ако го направи И стане ПТП, отговорността му ще е ТЕЖКА (затвор) - няма да тръгне срещу твоята кола;
          превенцията се гради не на разтегливото толериране на нарушения срещу дребни суми, а не тежки неизбежни сериозни (съобразени) наказания;
          а аз питах друго - защото обратната теза си има клакьори в лицето на журналистите, на тях какъв им е интересът ?

Коментар

, и все пак ви убягва основната ми мисъл - не казвам този от примера дай да не го наказваме, докато не убие някого; казвам: ако този знае, че няма проблем да сгази маркировката, НО ако го направи И стане ПТП, отговорността му ще е ТЕЖКА (затвор) - няма да тръгне срещу твоята кола;
            превенцията се гради не на разтегливото толериране на нарушения срещу дребни суми, а не тежки неизбежни сериозни (съобразени) наказания;
            Ти не коментираш "други неща", а декларираш принцип "наказание само при причинени щети".

Т.е., така както си го написал, днешният келеш ще минава метър. Докато не убие някого. Защото следващият път срещу него може да не е двутонен джип с броня на височината на главата на кретена, а примерно Корсичка, карана от майка с малко дете, която може и да не избегне удара ...

Така че на мене основната ми мисъл е, че такива трябва да се пердашат безмилостно ПРЕДИ да са осакатили или убили някого. СЛЕД ТОВА ще е вече твърде късно ...
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Добре, ама аз пак не разбрах на какво основание ще ми е забранено да знам какво се случва наоколо ми. Нито като в гръцкия случай, как така чрез измама ще имат право да получават от мене информация.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                Добре, ама аз пак не разбрах на какво основание ще ми е забранено да знам какво се случва наоколо ми. Нито като в гръцкия случай, как така чрез измама ще имат право да получават от мене информация.
                Що, с подобни доводи не се пробваш в съда? Резултата ще е интересен
                Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Между другото точно от някакъв такъв на мен колата ми в момента е на ремонт. Докато се бях изнесъл за ляв завой на трамвайните линии на бул. Янко Сакъзов, на разрешено със знак за това място, при това точно на 2 - 3 метра преди една пешеходна пътека, някакъв кретен изпреварвайки по НАСРЕЩНИТЕ трамвайни линии образувалата се колонка спрели автомобили ми отнесе предницата, която беше тръгнала да се подава леко докато аз гледах за насрещно идващите автомобили. При това, понеже се наложи да преместим колите, защото трамваите не можеха да минават, ченгетата отчетаха, че на мен удъра ми се пада от ляво(той естествено твърдеше, че ме е ударил не чак в насрещните, а минаващите автомобили и трамваи бяха разнесли отломките навсякъде), а на него от дясно и следователно поради липса на свидетели съм виновен аз като дясностоящ . Е, в случая той причини удър, но му се размина... Ако обаче при всяко подобно изпреварване в нарушение му взимаха глоба, точки и съответно книжката потенцялната опасност от него щеше да е премахната... Абе пак се радвам, че спрелите коли бяха заради моята маневра, а не заради пешеходци на намиращата се както казах на 2 - 3 метра по-натам пешеходна пътека...
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Ей! Няма ли тука модератори да изхвърлят обсъждането на ПТПта където им е мястото? Темата беше за РЕБ на пътя.

Коментар

Малии... Кви са тия картони, кво е това чудо! Бах маа.. му!

Edit: off: Бах' ти заплеса съм. Имам вече право и аз да раздавам картони . Куха лейка.

даваш пример с откровено малоумие, а аз коментирам други неща - скорости, телефони, колани; обсъждаме, така или иначе дори да избистрим рецепта, няма утре да мине в НС
                      Може и да мине, просто не сме осъзнали още че от нас зависи. И това че до момента не минава, пак зависи от нас.

Колкото до телефоните - пресен пример, направо горещ: преди два-три часа бяхме на разходка с жена ми и малкия. Малоумник, говорещ по телефон и не знаещ къде е, тръгна да минава на червен светофар, с таймер при това, без да има никаква видимост към пешеходната пътека, защото в съседната колона имаше автобус (става въпрос за десен завой на Y образно кръстовище, с две ленти за десен завой, и две за направо). Нищо не виждаше и нищо не чуваше и едва се усети в последния момент, щото просто не беше в колата. Дали на такъв е редно да не се търси отговорност? Дали не му се е случвало и той да "бутне", та да му се размине? Или са му много 15-те лева за хендсфри?

твоят пример е като да кажеш: който стреля напосоки, но не уцелва никого, за наказване ли е ?
                      а ако живеехме в моя идеален свят ти щеше да имаш правото да го прегазиш с джипа или да го застреляш отдалече, защото те застрашава ... но става твърде абстрактно;
                      Такива проби за идеялен свят/общество май са правени. И какъв е резултата питам аз, и отговор не искам. Слез на земята!

от друга страна, аз съм правил точно същото, естествено без да притеснявам тези отсреща; а не ти ли се случва, когато изпреварваш извън града, колегата отсреща да почва да ти присветва, щото се притеснява, че се приближавате твърде много или бързо ?
                      единственото,което искам да кажа е, че хората са твърде различни (като водачи), няма разум в това да бъдат слагани под едни норми (ограничения);
                      даже си помислих, че си срещнал един приятел, но после се сетих, че не е в БГ - той живее в тази махала, кара доволно бърза спортна кола, понякога поема сериозни наглед рискове, но е перфектен шофьор, няма нито едно ПТП, а в 30% от времето кара сериозно пил ...
                      Голяма хвалба! Бурни овации моля!
                      Явно не случайно са ти взели книжката. А ако бях катаджия нямаше и да ти дам повече.
                      А за приятеля ти - евала!!! Страшен! А я си представи че докато прави това, нещо стане с колата, и не ми разправяй че не може, щото е много наточена, поддържана и тем подобни. Такава кола, дето не дава дефекти, още не е измислена. И какво правим тогава? Трепем себеси? Или трепем един куп народ, щото ни е страх да си носим последствията? (мисля че примера е доста пресен и няма нужда да го посочвам).
                      А и щом кара постоянно сериозно пил и ги върши такива, няма начин да не е спиран, и няма начин да не е "бутвал" за да се оправи. Това ли ви е цалта в живота? Да сте големите "тарикати", дето вечно ви се разминава? Нямам против да карате както си искате, обаче това не касае само вас, а стават невинни жертви. А че главите рано или късно ще си ги строшите - то е ясно, и дано минете само с това, щото ако попаднете на някой достатъчно луд и с достатъчно пари/връзки, и реши да ви смачка, е вервай ми че ще ви смачка безцеремонно. Не визирам себе си, но начини винаги има, помнете това.
                      а, и все пак ви убягва основната ми мисъл - не казвам този от примера дай да не го наказваме, докато не убие някого; казвам: ако този знае, че няма проблем да сгази маркировката, НО ако го направи И стане ПТП, отговорността му ще е ТЕЖКА (затвор) - няма да тръгне срещу твоята кола;
                      Ми дай тогава да не слагаме маркировка! След като всеки може да я гази, когато прецени че е безопасно.
                      Газене на маркировка мога да оправдая когато се преодолява препятствие, или когато се избягва катастрофа, или когато ачик-ачик е направена обратно на всякаква логика. Не че няма такива места достатъчно, но да излезе някой в насрещното, за да изпревари чакащата на светофар колона, а после да изнахалства някой да го пусне, щото е много тарикат, или бърза за някъде, аз поне не мога да оправдая. И знаеш ли колко такива съм качвал по тротоарите (преди време карах ръждясал форд транзит, и все се надявах някой такъв да ме удари, та да си сменя калниците, ама нейсе - страх ги е ).

а аз питах друго - защото обратната теза си има клакьори в лицето на журналистите, на тях какъв им е интересът ?
                      Интересът им е да си изкарат хонорара/заплатата.
                      В България журналисти няма. Има неграмотни самозабравили се драскачи, дето и един смислен въпрос не могат да зададат като хората. С нулева обща култура. И това е жалко. Ама каквато ни държавата, такива ни и журналистите.

"Бутване" тук-там не одобрявам категорично! Особено на катаджии.

Друг е въпроса че понякога си длъжен, щото иначе не можеш да си сършиш работата, която в цивилизовани държави се върши без "бутване" за 5 минути, и едва ли не те молят да я свършиш, щото ще приберат повече данъци.
                      Я ми кажи като се явиш на конкурс за нещо, да речем доставка/поддръжка/разработване на софтуер, че това ми е работата, в държавна институция, как ще спечелиш, без да бутнеш? А съм имал интерес конкурса да е честен, щото пак ще го спечеля. И в случая търсиш връзки, правиш услуги, "бутваш" ако се налага. Щото иначе загиваш. И по случая за съжаление нищо не мога да направя.
                      А с катаджиите мога - и го правя.

Като е калпав закона, все си мисля че трябва да се борим да се промени, а не да го нарушаваме, и да се спасяваме по единично, което в крайна сметка ни излиза по-скъпо.
                      За да се спазва един закон обаче, добър или лош, трябва да се създадат предпоставки, а не да се пречи на спазването му, щото се разчита някой да "бутне", че после да се хвалим по кръчмите, едните - как сме се отървали, а другите - колко пари сме "изкарали" днеска.

Това твойто не е решение на проблема. Това е САМИЯТ проблем.

Нищо лично. Визирам всички, вършещи подобни неща.

Дано и аз не си изкарам картон, ама това мисля, и това ми е на клавиатурата. И картона няма да го промени.
                      Последно редактирано от sparkybg; 18-10-07, 01:38.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                        Ми много просто! На основание и с правото на по-силния! Просто държавата като институция и структура е много по-силна от отделния индивид така че може да му налага каквато си иска воля! Виж, ако се събере достатъчно голяма група индивиди и съумее да обедини волята си и да я противопостави на държавната такава, тогава ........ се създава нова държава, или поне ново държавно управление!
                        "Do not correct a fool, for he will hate you;
                        Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Аха. Значи с чиста съвест мога да ги лъжа. Понеже знам как се прави тоя номер.

Коментар

Ми ако знаеш как се прави и как да не те хванат, и не те е шубе, имаш пълното право.
                            То не се прави много трудно, от гледна точка на електрониката, май.

Коментар

Това е тактика, не електроника. Те познават че го имаш, по това че веднага след като те осветят ти скачаш на спирачките. Ако не им скочиш няма как да знаят че ти знаеш че са те засекли.
                              Така че просто го изключи с тайното копче да не се разписка като му светнат отблизо, спри преди поста и демонстративно си оправи жилото на газта. Или каквото друго умееш от театъра. Просто не реагирай веднага на пискуна и не си признавай че го има. Щото пък ако не го намерят понеже ти е в джоба, много ми е интересно кой ще плаща за фокусите със сервиза за търсене на тайни джаджи.

Коментар

в примера с гърците ще ти трябва и доста ловкост да си го изхвърлиш - като те прибират, ти опразват джобовете
                                чел съм по форуми как хората по света си зареждат координатите на стационарни радари/камери в навигационните системи като POI (интересни обекти) и онова им пискуни, когато наближат - добра подпомагаща стратегия, особено когато си някъде на гости

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X