Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Предупреждавате ли за КАТаджии на пътя?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Предупреждавате ли за КАТаджии на пътя?

Ми, Венци малкия каза всичко. Щом от мигането са намалили - превантивната функция е проработила. Полезната работа е свършена.
    Тоя номер с аварийните сигурно преди 20 години ми го каза един, в Германия така правели. Веднага почнах да го използвам, и вече спрях и да броя колко пъти ме е спасявало. Задължително ги пускам. Не само като има коли, квото и неразбираемо да започне да става отпред, едновременно ги пускам и почвам да спирам.

Коментар

Да, това за аварийните е доста хубаво. И аз се опитвам да го практикувам, но за съжаление ми се отдава да го правя достъчно бързо само на колата, която карам по-често . Доста нови модели при рязко натискане на спирачката си пускат сами аварийките и след това ги спират при вдигане на над някакви обороти. Полезно нещо.

Другата ситуация при която ги използвам е, когато карам в колона по тесен, но натоварен път и искам да направя ляв завой по малко пътче, за което не е предвидена отделна лента за ляв завой, ако дам ляв мигач тоя зад мен обикновено решава, че съм видял, че пътя е чист и тръгвам да изпреварвам и директно се изтрелва в лявата лента да не остане по-назад... Така че чукам аварийките за няколко секунди, колкото да го накарам да се замисли, че ще има разминаване от сценария и чак след това започвам да намалявам(понякога се изисква и напълно да спреш), изключвам ги и давам ляв мигач.
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Колеги автомобилисти, присвяткането е задължително - а от нашия челен опит са учат даже и колегите в Германия! И там вече присветват по второстепенните пътища, а по аутобаните няма полицаи.
        Принципно присветването означава "ВНИМАНИЕ". Не е задължително да са полицаи - много по-често е катастрофа. Представяте ли си да не присветнете и някой засилил се да връхлети с висока скорост върху и без това вече смачканите коли? Да убие и хората суетящи се около тях? А смятате ли, че всички спрени от полицаите спират на банкета? Голяма част от неопитните шофьори и особено, когато са от женски род така се панират, когато ги спрат полицаи, че спират върху платното и какво - засилилият се да ги връхлети?
        Относно полицаите, мисля че бяха приели поправка сами да поставят предупредителен знак, когато ще правят пътна проверка, но мисля че просъществува много кратко и го отмениха.
        А за аварийните също - те заместват сигнала с присветването за намиращите се зад теб.
        Така, че присветвайте и благодарете, когато ви присветват - това е едно уважение към останалите членове на шофьорската общност.
        "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Предупреждавам, но не за полицаи, а за опасности. Ние само обвиняваме полицаите / не че не заслужават/, но с това разбиране и психика- няма скоро да станем нормална държава. От мен това!
          Борислав Русенов - 0889593977

Коментар

Много забравят, че полицията има И превантивна функция, а не само наказателна.
            Това със святкането си е като постоянно включен радар. Писка ти детекторът и си караш с 50 през селото. Иначе всички летят с 100 и само един от пет ще бъде хванат, а другите...
            Не можем да се сравняваме с германците, те работата си я вършат по магистралата, по второкласните се разхождат между градчетата. И те ако трябва да карат 400 км по нашите пътища със средна скорост 65 и те ще откачат.
            Ride to arrive.

Коментар

Първоначално публикуван от Plamen WR Преглед на мнение
              Много забравят, че полицията има И превантивна функция, а не само наказателна.
              Това със святкането си е като постоянно включен радар. Писка ти детекторът и си караш с 50 през селото. Иначе всички летят с 100 и само един от пет ще бъде хванат, а другите...
              Не можем да се сравняваме с германците, те работата си я вършат по магистралата, по второкласните се разхождат между градчетата. И те ако трябва да карат 400 км по нашите пътища със средна скорост 65 и те ще откачат.
              Има известна логика... ама понакуцва леко... Ако се светка винаги, когато има полицаи, то тогава хората ще намаляват само в села, за които са им присветнали, а през тези дето няма полицаи ще летят със 100... А то не във всяко село има. Святкането за фалшива тревога също не ми допада. Ще стане като с лъжливото овчарче и баш когато има нужда да се предупреждава някой ще си каже "Абе, аман от идиоти!"... И ще помете нещо или някой...
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Винаги присвяткам!
                Както вече беше отбелязано, освен всички други функции, КАТ има и превантивна такава, и в сравнение с констативната, превантивната е много по-важна. И друг път съм го споменавал: КАТ не правят нищо за да предотвратят произшествия на пътя, стараят се да ги констатират и едновременно с това да констатират "оток на джобовете" си, да не говорим, че нерядко имат интерес да ги провокират.
                Когато КАТ започнат да застават на места с вероятност за проблеми и при това с целия си авторитет се стараят да афишират присъствието си, за да респектират евентуални нарушители, тогава ще започна да се замислям дали постъпвам уместно, присвяткайки. В момента, аз дори смятам, че върша част от работата им повишавайки вниманието на останалите участници в движението.
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                  Има известна логика... ама понакуцва леко... Ако се светка винаги, когато има полицаи, то тогава хората ще намаляват само в села, за които са им присветнали, а през тези дето няма полицаи ще летят със 100... А то не във всяко село има. Святкането за фалшива тревога също не ми допада. Ще стане като с лъжливото овчарче и баш когато има нужда да се предупреждава някой ще си каже "Абе, аман от идиоти!"... И ще помете нещо или някой...
                  +1 Присвяткам само при опастност на пътя! Преди време присвятках и за КАТ, но разбрах че много хора карат като луди, даже и преминавайки през населени места, като се успокояват и разчитат че ако има КАТ все някой ще им присветне! Постепенно в мене се оформи убеждението че ако не се присвятка за КАТ, може би неизвестността и страха от санкции, ще накара тези хора да се съобразяват с ограниченията!
                  "Do not correct a fool, for he will hate you;
                  Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

За катаджии - редовно, откакто карам. Но анкетата е от тип "радиокопче" (един отговор), иначе веднага натиснах и "за опасност на пътя". Скоро - два пъти за два дни - имах тази възможност, за свлечени камъни на един от завоите северно от Нови Искър.

А за катаджиите предупреждавам не само от колегиалност, а и поради следното размшление:

Хората са край шосето в пек и студ, за да има повече сигурност при движението по пътищата. Уважавам това и им помагам, като присветквам на насрещните коли. Те забавят, внимават повече и повишената сигурност се разнася километри след "засадата".

Колкото повече хора предупреждават другите хора - толкова по-ефективно е присъствието на пътната полиция.

Катаджии, които непременно искат да заклещят нарушител, или - още по-неприятно - да си вземат от него някой лев, не ми влизат в работата. Проблемът е техен.

Но с удоволствие помагам и ще продължа да помагам на съвестните пътни полицаи.

Поздрави!
                    Искам България чиста!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                      Винаги присвяткам! ...
                      Когато КАТ започнат да застават на места с вероятност за проблеми и при това с целия си авторитет се стараят да афишират присъствието си, за да респектират евентуални нарушители, тогава ще започна да се замислям дали постъпвам уместно, присвяткайки. В момента, аз дори смятам, че върша част от работата им повишавайки вниманието на останалите участници в движението.
                      Смятам, че в много случаи "присъствието" на КАТ може да се приравни към третата точка от анкетата. Затова гласувах за нея.
                      Приятели не се печелят - губят се завинаги.
                      УМЪТ НЕ Е ЗА ВСЕКИ
                      Времето е ценно, само ако не бързаш.
                      0889623098

Коментар

Аз смятам, че редовното получаване на актове или дори редовното раздаване на рушвети(дори и на някой да не му пука за парите е доста времеемко и язък ти за бързането) има доста по траен и превъзпитателен ефект от половин километър забавяне след присветкване. Да не говорим и за якото настъпване на газта след като се отмине патрулката... с надеждата, че преди следващата засада пак ще ти присветнат...

И пак питам - ако човек си спазва правилника за какво му е да му светкат настреща при наличието на КАТ? Да не говорим и, че до сега не съм чувал за случай някой да е бил спрян за по-малко от 10 - 15 км/ч превишена скорост, така че и някакви неточности на километража или леко отплескване на крака не са фатални.

А, между другото много се нервирам на тези, на които като им присветнат забавят до скорост с 20 километра под максималната разрешена и си карат така 1 - 2 километра до "засадата"... Ама то гузен негонен бяга...

Коментар

Аз смятам, че редовното получаване на актове или дори редовното раздаване на рушвети(дори и на някой да не му пука за парите е доста времеемко и язък ти за бързането) има доста по траен и превъзпитателен ефект от половин километър забавяне след присветкване. Да не говорим и за якото настъпване на газта след като се отмине патрулката... с надеждата, че преди следващата засада пак ще ти присветнат...

И пак питам - ако човек си спазва правилника за какво му е да му светкат настреща при наличието на КАТ? Да не говорим и, че до сега не съм чувал за случай някой да е бил спрян за по-малко от 10 - 15 км/ч превишена скорост, така че и някакви неточности на километража или леко отплескване на крака не са фатални.

А, между другото много се нервирам на тези, на които като им присветнат забавят до скорост с 20 километра под максималната разрешена и си карат така 1 - 2 километра до "засадата"... Ама то гузен негонен бяга...
                          + 1

Ето затова, аз не предупреждавам за патрули на КАТ.
                          Ще ми кара той със 120 в града...Я отбий У дЕсно! Опитвал съм и фалшиви, превантивни пресвятквания, ама оня така се е засилил, че изобщо не ме вижда...Разбързал се...За къде?! За гробищата...
                          За т'ва нека да го спрат. Пък дали ще дава рушвети или ще му пишат акт, все му е вътрешно, както се казва...

Виж, за опасност е друго...Тогава предупреждавам не само с присветкване или аварийки ами правя знаци с ръце. Например при катастрофа - двата юмрука един срещу друг и т.н.

Коментар

Аз смятам, че редовното получаване на актове или дори редовното раздаване на рушвети(дори и на някой да не му пука за парите е доста времеемко и язък ти за бързането) има доста по траен и превъзпитателен ефект от половин километър забавяне след присветкване.
                            Рушвети и актове постфактум имат ефекта на качулка след дъжд. "Половин километър забавяне след присвяткане" /или каквото и да е друго предотвратяване на нарушение/ може да спести голяма беля, при която всякакви пари са безпредметни.
                            След като присъствието на контролни органи по пътя е незабележимо /случайно, или нарочно/, ние сме длъжни да направим всичко възможно за осмисляне на съществуването и реализиране на функцията им!
                            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Колега davc, и ти също си прав...Истината е пак някъде по-средата...Значи предупреждение според случая. Ако някой е полетял а патрулката, която ти си подминал е в кофти положение(скрита в храстите) и няма да успее да го спре - бих му присветнал. Но ако имат възможност да го спрат, например след завой или от другата страна на моста, няма да го предупредя - трябва да го спрат и да му треснат един акт... А дали ще го направят е друг въпрос...

Коментар

Голям купон днеска!
                                Завивам си след околовръстното към Брестник и хоп! махат ми с палка. Гледай ти, и на мен се случи. Идва полицаят, а аз му отпервам 32-каратова усмивка. Спокойна съм си, щото знам, че всичко ми е наред. Той като че се почувства длъжен да ми отговори с усмивка от подобен порядък. Казва - "документите за проверка". И ме пита "Чудя се защо Ви е толкова весело". " Ми весел човек съм, отговарям, пък и за пръв път ме спират" Той поглежда озадачено книжката..."Е, добавям, предният път беше преди 15 години, та съм забравила." " След кратко разглеждане на документите полицаите ми ги връщат и се разделяме с благопожелания като стари дружки. На връщане към Пловдив, наближавайки мястото, от една кола ми присветнаха. Махам за благодарност и ме напушва пак смях. За какво ме предупреждават? Че напред има две готини полицайчета, които проверяват документи? Който прави простотии, да се страхува от проверки. Това се и оплаках на момчетата, че ми е неудобно да ругая пред дъщеря ми, ама за 20 минути, откак съм излязла, пешеходци минаха на червено и три пъти ме засичаха състезатели из града!?

Преди години много се кефех на тази солидарност на шофиращите, докато не проумях, че дребният тарикатлък ни убива в пряк и преносен смисъл. Не съм гласувала в анкетата, но ще се замислям всеки път дали си струва да предупредя за чакащи "контролни органи". Виждала съм и другия случай - че на изряден водач, който си отстоява правата, си остават само със "заявката за рушвет". И с пръст в уста.
                                НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                                Omnia vincit amor !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X