Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Предупреждавате ли за КАТаджии на пътя?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Предупреждавате ли за КАТаджии на пътя?

и аз присветвам,но почвам да се замислям как се е родило това явление,а дали повечето от нас не сме страдали от нагли куки?
    ПАВКО
    0888802068

Коментар

Първоначално публикуван от the_trident Преглед на мнение
      и аз присветвам,но почвам да се замислям как се е родило това явление,а дали повечето от нас не сме страдали от нагли куки?
      Присвяткането го има и в най-далечните ми спомени-може би 1976-77 година. А тогава май нямаше полицаи които да подпитват: "Ами сега ще пишем ли, илиии..." Но първото ми самостоятелно(легално) шофиране беше през1990 година, та не споря. Нека да кажат по-старите шофьори.
      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
        Значи, ако лети със 150 и не те тресне е колега, а ако лети със 150 и те тресне не е колега?...
        Исках да кажа, че ние-колегите сме достатъчно разумни и пресметливи и отговорни и т.н. та да предотвратим "тряскането". Преди 20 и повече години, т.е. когато шофирането ми беше фикс-идея, мечта, и "шофьор" за мен беше титла, отнякъде съм запомнил следното:Добрият шофьр е този, който умее да предотврати инцидент, а не който може да кара бързо и ефектно". Не е точно, но смисълът е такъв. А сега "шофьор" означава просто човек, който има книжка. А и тогава, докато не направиш две години стаж, на задното стъкло се поставяше знак "Внимание, млад шофьор!", та да се пазиш, а и него да не поставяш в трудни ситуации. А сега какво-с купена книжка, кола за ххх хиляди(купена от тати), с 200+ коня под капака "фърчи" с 200+ км/ч, и даже няма въпросният стикер. А стажа му е едва няколко хиляди километра..."Тряскач', та дрънка... Дано този път сте ме разбрали, че стават недоразумения...

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
          Исках да кажа, че ние-колегите сме достатъчно разумни и пресметливи и отговорни и т.н. та да предотвратим "тряскането". Преди 20 и повече години, т.е. когато шофирането ми беше фикс-идея, мечта, и "шофьор" за мен беше титла, отнякъде съм запомнил следното:Добрият шофьр е този, който умее да предотврати инцидент, а не който може да кара бързо и ефектно". Не е точно, но смисълът е такъв. А сега "шофьор" означава просто човек, който има книжка. А и тогава, докато не направиш две години стаж, на задното стъкло се поставяше знак "Внимание, млад шофьор!", та да се пазиш, а и него да не поставяш в трудни ситуации. А сега какво-с купена книжка, кола за ххх хиляди(купена от тати), с 200+ коня под капака "фърчи" с 200+ км/ч, и даже няма въпросният стикер. А стажа му е едва няколко хиляди километра..."Тряскач', та дрънка... Дано този път сте ме разбрали, че стават недоразумения...
          Не, пак не разбрах. Зощото не вярвам в ясновидци, а според теб тези, които наричаш колеги трябва да разполагат с такива възможности. Твърдя, че някой летящ със 150 по шосе със завои, дори да разполага с рефлексите и опита на шампион от Формула 1, ако не може по някакъв начин да вижда какво има зад завоите, както и да предсказва траекторията на всички щъкащи из селата през които минава шосето, е заплаха! Защото, ако на 2 метра зад следващия завой или връх на хълмче има стадо овце или повредена кола и някой му присветне може и да успее да намали... ама, ако няма насрещно движение какво правиме?!
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
            Не, пак не разбрах. Зощото не вярвам в ясновидци, а според теб тези, които наричаш колеги трябва да разполагат с такива възможности. Твърдя, че някой летящ със 150 по шосе със завои, дори да разполага с рефлексите и опита на шампион от Формула 1, ако не може по някакъв начин да вижда какво има зад завоите, както и да предсказва траекторията на всички щъкащи из селата през които минава шосето, е заплаха! Защото, ако на 2 метра зад следващия завой или връх на хълмче има стадо овце или повредена кола и някой му присветне може и да успее да намали... ама, ако няма насрещно движение какво правиме?!
            На мен дарбата ми е в плямпането, та може би и затова не можем да се разберем. Ако си говорехме наживо, досега да се бяхме разбрали няколко пъти. А точно това е и моето мнение-като нямаш видимост- какви 150, при положение,че и 50 са прекалено много. Искам да кажа,че трябва да си достатъчно предвидлив, да очакваш най-лошото и да се движиш със скорост която ти позволява да спреш преди да е станало късно. Не мисля, че става въпрос за ясновидство тук. И точно защото не разполагаме с рефлексите на пилот от F1, а и техниката ни е с много, много по-малки възможности трябва да се научим да предвиждаме опасностите по пътя и да се опитаме да ги предотвратяваме доколкото можем. В това число смятам карането с един светещ фар(може да те помислят за мотор), непревключването на къси навреме, карането с галоши през зимата, неспазването на дистанция...много има още. За никакво ясновидство не става въпрос. Не вярвам да има някой който да хвърчи със150 по заледен път с летни гуми, докарани до състяние "слик" Защо не се случва това-защото този е достатъчно разумен да си помисли за последствията. И същият този непознавайки възможностите на колата, своите собствени, и разчитайки на това,че няма да има никой след завоя, на що-годе нормален път лети със 150, а като дойде страшното...(Максим Стависки) Ето такива отказвам да наричам свои колеги.
            И след като стана дума за дистанция, може ли някой да ми каже как се определя колко е безопасната? Аз я знам, и си я спазвам, даже оставям по-голяма, и досега не съм имал проблеми. А се определя така: Разстоянието, което колата изминава с дадената скорост за две секунди.
            Последно редактирано от Кольо; 21-10-07, 17:36.

Коментар

Ето, ще си дойдем на думата. Тогава защо да предупреждавам всеки идиот засилил се със 150, че има КАТ зад завоя? Не е ли по-добре да му вземат точките или поне парите та следващия път да не лети със 150 на такова с надеждата, че ще го предупредят? И как разбираме кой може и кой не може да кара, че да предупреждаваме избирателно? Или дай да предупреждавама наред, с презункцията, че така все ще помогнем на някой супер печен шофьор, пък майната му, че всеки ден загиват десетки хора по пътищата... важното е, че сме спестили на двама "пичове" по някой друг?!?!?!?! Доста евтин излиза човешкия живот... Ето това не мога да разбера... Ограниченията ги има, за да се спазват. Щом ограничението на шосе е 90 км/ч значи е толкова и ВСЕКИ, дори да е Шумахер, който го превишава е заплаха. Другото е все едно Весела Лечeва да застане на Витошка и да почне да стреля по мишена от другата страна на улицата между минувачите и да вика "Спокойно! какво от това, че минават хора! Аз съм шампион по стрелба, никого няма да уцеля.".
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Предупреждението за засада на пътя е възникнала в едни по-други времена, когато всички бяха еднакво бедни, е почти всички, а милиционерите не вземаха подкупи, поне аз не съм чувал. И шофьорите бяха "истински", та нямаше опасност да те тресне със 150. Не,че колите не вървяха с толкова, както си мислят сега някои по-млади, напротив. То и тогава се превишаваше скоростта, та една среща с КАТ се отразяваше сериозно на бюджета на семейството. Шофьорска солидарност, както писах. И по инерция стигна и до днес. Но май се замислям като чета последните постове на Zaarin, дали си заслужава.

Коментар

И след като стана дума за дистанция, може ли някой да ми каже как се определя колко е безопасната? Аз я знам, и си я спазвам, даже оставям по-голяма, и досега не съм имал проблеми. А се определя така: Разстоянието, което колата изминава с дадената скорост за две секунди.
                  Невъзможно

Ако караш в лявата лента на цариградско шосе с 80 км/ч, това прави 44 метра. Откъде толкова...

А ако е в средната с 60 км/ч, това са си 33 метра, когато до предния има няма 7-8 метра!

P.S. Аз за това не обичам да минавам от там...

Коментар

Първоначално публикуван от Tougi Преглед на мнение
                    Невъзможно

Ако караш в лявата лента на цариградско шосе с 80 км/ч, това прави 44 метра. Откъде толкова...

А ако е в средната с 60 км/ч, това са си 33 метра, когато до предния има няма 7-8 метра!

P.S. Аз за това не обичам да минавам от там...
                    Аз пък за това живея в Шумен!

Коментар

Aз обикновенно като видя някоя нова и скъпа кола, спазвам по-голяма дистанция защото знам че спира много по добре от мен. Обикновенно правя така в града извън града тези коли рядко карат със скорост по-ниска или равна на ограничението.

А за присветването съм твърдо ЗА когато има опасност на пътя, било то паднал камък на някой завой или пък задръстена канафка и през пътя тече вода и пясък.

Но тези които карат бързо да си ги спират.

Коментар

В няколко поста по горе се споменава дистанцията. Колко според Вас е нормалната дистанция при скорост 50, 100, и 200 км/ч ?

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
                          В няколко поста по горе се споменава дистанцията. Колко според Вас е нормалната дистанция при скорост 50, 100, и 200 км/ч ?
                          В по-предният си пост писах за безопасната дистанция.
                          Има разлика между нормална и безопасна.

Коментар

твърдо "за" предупреждението за опасност и "куки". Защо за "куки"-те. Ами защото моята лична статистика - над милион изминати километра с лека кола, 15 акта за превишена скорост, нито едно сериозно ПТП по моя вина (под сериозно разбирам да се вика КАТ).... Ще кажете - тоя е идиот, самоубиец.... Ами не съм .... Там е работата... Актовете са резултат от многото шофиране, а не от лошо поведение на пътя..... Вечер 02.00 часа, пътя Варна - Бургас, спират ме на входа на Приселци на табелата с 95 км./час, ограничение 50 - акт. (междудругото имам толкова актове защото не давам на ръка - принцип), на пътя Варна - София при Ловеч, замислил съм се и минавам с 80 където има ограничение 50 - акт..... Всичките ми актове са такива...... Не отричам че е имало случаи да шофирам бързо в миналото.... Но винаги съм спазвал желязно правилото - да шофирам безопасно. Т.е. да не изпреварвам без видимост, да спазвам ограниченията в населени места и т.н. Какво се получава? Аз си имам моя КАТ в мозъка, с увеличаването на изминатите километри пропорционално спадна и скоростта с която шофирам, моя КАТ е станал вече много строг.... много по-строг и справедлив от измисления КАТ по пътищата..... Няма как да хвърлям боб дали насрещния има същия КАТ в главата си или е някое безумно младо пичлеме от рода Маклауд.... Ако мога да му помогна с малко човещина, като го предупредя аз съм допринесъл за неговата безопасност и доверието в хората поне малко.....
                            И по-полека с тия определения - идиоти, тъпаци, безумници... Говорим за наши приятели, роднини, познати. КОито са хубави усмихнати и весели хора, но по една или друга причина стигат дои сериозни грешки при управление на автомобила. За мен еднозначно причината за толкова ПТП са лошо обучени и неопитни шофьори, които в комбинация с отвратителни пътища, ужасна маркировка и непрофесионалисти с униформа и просешка палка при това количество коли на пътя..... И още много мога да пиша, но трябва да слагам късмети в баницата..... Примерно - късмет - "остани жив на път Е72" Или цяла година без смачкани ламарини и т.н.....

Коментар

Първоначално публикуван от ivanik1978 Преглед на мнение
                              ...личното ми мнение е, че катастрофите и жертвите са даденост, чието превръщане в "проблем" е чиста пропаганда...
                              Те са даденост, ама бройката им не е. Може да са 1000 жертви годишно, може и да са 100, а пък може и 10. На тези, 1000-та, после ние останалите им вършим работата (косвено - чрез данъци, кадрови недостиг, "гаранционен фонд"... те са си директна, материална загуба за обществото). Отделно, че са оправдание за все по-големи репресии върху нормалните шофьори.

Затова - каране по правилник, светене само за опасности, срещите с КАТ (и всякакви други чиновници) се записват с диктофон, а думата "подкуп" е на непознат за мен местен диалект. По този начин, акт не са ми писали много отдавна.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                                Те са даденост, ама бройката им не е. Може да са 1000 жертви годишно, може и да са 100, а пък може и 10. На тези, 1000-та, после ние останалите им вършим работата (косвено - чрез данъци, кадрови недостиг, "гаранционен фонд"... те са си директна, материална загуба за обществото). Отделно, че са оправдание за все по-големи репресии върху нормалните шофьори.

Затова - каране по правилник, светене само за опасности, срещите с КАТ (и всякакви други чиновници) се записват с диктофон, а думата "подкуп" е на непознат за мен местен диалект. По този начин, акт не са ми писали много отдавна.
                                Ясене, моите поздрави за диктофона, но първата част на поста ти ме подразни. Само с това ли "тези 1000" заслужават нашето внимание-защото ние ще им вършим работата, или защото са били живи хора, които вече ги няма, и самият факт е толкова гаден... Не искам да се заяждам, но това звучи цинично. Мисля, че почти всички ще са съгласни да вършат работата на някой друг, че и на двама, но тези хора да са живи.
                                Не съм ли прав?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X