Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пренебрегват ли се пешеходните пътеки в България?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Пренебрегват ли се пешеходните пътеки в България?

Бая препариран ще да е бил колегата ти щом не му е дошло на ум да дръпне ръчната поне за второто подбутване!

АБС-а под 5км/ч не действа. А за лед има и спиране с два педала - с десния крак на газта а с другия "десен" на спирачката.
    Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
    Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
      Бая препариран ще да е бил колегата ти щом не му е дошло на ум да дръпне ръчната поне за второто подбутване!

АБС-а под 5км/ч не действа. А за лед има и спиране с два педала - с десния крак на газта а с другия "десен" на спирачката.
      Подбутванията бяха много бързо едно след друго (просто бях поотпуснал газта), а тази случка я дадох като пример, че в момента, в който цялото внимание на човека е заето с това ще се удари или не, възприятията му се променят.

Може просто да не е усетил дали е сработил АБС... Или пък да си мисли - 'що ги слагат по колите тези щуротии - явно не работи, щом АБС не успря да ме спре за 5м при чист лед'
      А ако АБС наистина не е сработил, то това е признак за неизправен АБС...
      Не виждам какво би помогнало натискането на газта при спиране по лед и каквато и да е повърхност при автомобил с АБС...

Относно пешеходните пътеки може да се работи по няколко стереотипа - някои от които - 'балкански'
      Лично аз ползвам следните начини за борба с пешеходци при натоварено градско движение (когато има по-малко време за реакция)
      1. Намалявам скоростта в границите на ограниченията (абе почти, ама не винаги)
      2. При пешеходец, моткаш се около пешеходна пътека, но без да съм сигурен дали ще скочи на пътя - отнемам леко газта. Ако задния не спазва достатъчна според мен дистанция, чуквам леееко спирачката, без да намалявам по-интензивно скоростта, а колкото да светнат стоповете.
      3. При нужда от интензивно спиране в по-интензивен трафик натискам малко по-рязко и лееко прекомерно спирачката в първия момент, след което според обстановката намалявам усилието с разчета да спра на точното място. Така печеля няколко предимства:
      а) усещам колко е граничното спирачно усилие - на какво може да се разчита като минимална спирачна дистанция
      б) задния ако не е спазвал дистанция се стряска и започва интензивно или аварийно спиране с разчет, породен от моята минимална спирачна дистанция, след което при промяна на моя разчет от 'максимално спиране' към 'нужно', му се отпускат няколко метра 'аванс' за да не се блъсне в мен ако дистанцията наистина е била малка. Веднага след това дистанцията със задния става комфортна
      Разбира се тези 'експерименти' са нужни само в натоварен трафик. При спокойно движение разчета можеш да си го направиш без нужда от такива по-натоварващи за психиката и механиката задачи
      Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

На теория, а при мен, когато карам при поледица, доста често и на практика, натискането на газта заедно със спирачката предотвратява блокирането на двигателните колела при по-хлъзгаво покритие(силно утъпкан сняг, лед). Вярно, че до сега съм карал само една кола с АБС и то 2-3 месеца през лятото. От тази гледна точка на липса на опит наистина не знам дали такава техника ще помогне на лед + АБС, но всеки може да пробва и да сподели резултатите.
        Що се отнася до пешеходните пътеки, винаги подхождам с минималната възможна скорост именно поради скачащите с високомерно пренебрежение под колелата "правоимащи". За "майсторите", лепящи се по капаците ползвам почти същата практика като тебе с тази разлика, че след 2-3 премигвания със стоповете и липса на реакция, следва по-рязко спиране, след което дистанцията обикновено става приемлива.
        Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
        Из "Златния телец"

Коментар

Коко, имах предвид само спиране при автомобил с АБС - точно тази система предотвратява блокирането не само на двигателните, но на всички колела при по-хлъзгаво покритие...
          Затова и техниката с подаване на газ просто няма смисъл (влошаваш спирането, защото започваш да пречиш на системата)...
          Иначе без АБС там нещата са съвсем други - при много хлъзгав терен и спускане по надолнище с един бус ми се е налагало да подавам газ и без натискане на спирачката, защото дори само отпускането на газта в опит да намаля скоростта директно довеждаше до хлъзгане...
          Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
          Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от silverfox Преглед на мнение
            Гледам си уцелил точната дума Системата бачка като потегляш напред. А пробвал ли си назад нагоре по баира? Тъпата спирачка не освобождава, освен ако не се опиташ да тръгнеш напред. Освен ако на оня наистина не му е била наред системата и да не е работила назад. Та като речеш да тръгнеш назад, т.е. нагоре и спирачката си държи, не освобождава и няма тръгване. Тъпотия.
            Оффтопик - днеска я тествах - работи си нормално и напред и назад. Явно на твоя човек нещо му е била сбъгясан софтуера...
            Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Смешно ми стана но днес един козел на лед спря по-трудно от пасата .
              VW Passat 2.0 TDI 4motion
              Mercedes B 220 4matic
              Toyota Land Cruiser 150 3.0 D-4D
              Ford Fiesta RS-1.6

Коментар

София е пълна с пешеходци, които бързат да умрат с предимство...
                От Фейсбук, с единствената забележка, че не се отнася само за София.

Мислех да го пусна в смешния раздел, ама понеже не е много смешно, си изрових старото мнение в тази тема:

И аз забелязвам доста положителна тенденция при спиране на пешеходна пътека. Но лошото е, както казва и Джамбазов, че много пешеходци стават по-невнимателни. Едно време като малък всички - майка, баща, баби, чичовци... всички ми набиваха в главата като пресичам да се оглеждам по 5 пъти. Сега неведнъж виждам пешеходци дето като че ли са напълно сигурни, че ще спра. Един ми направи особено впечатление. Наближавам го аз, а той гледа в другата посока и тръгва да пресича. Държеше за ръка дете от моята страна. Е аз спрях. Ама ако не бях... 2 тона джип а той даже и не погледна да види ще спра ли, няма ли... идиот.
                Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

От Фейсбук, с единствената забележка, че не се отнася само за София.

Мислех да го пусна в смешния раздел, ама понеже не е много смешно, си изрових старото мнение в тази тема:
                  Много точно казано! Мисля, че това се отнася повече за "истинските" пешеходци, шофьорите няма да се хвърлят пред връхлитащ автомобил защото знаят какво ще последва!
                  Honda XL600LM, 1987
                  Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
                  Jeep Renegade Trailhawk, 2.0 Multijet 2, 2016

Коментар

Абе, напоследък май започнахме да спираме на пешеходните пътеки, но това започна да създава неизвестни досега ситуации по кръстовищата и особено в кръговите.
                    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
                      Абе, напоследък май започнахме да спираме на пешеходните пътеки, но това започна да създава неизвестни досега ситуации по кръстовищата и особено в кръговите.
                      Така е. Което докара друг проблем - пешеходци пресичат без да гледат. А за кръговите какъв е проблема, който визираш?

Коментар

Я, колко актуална тема.

Тия дни някакъв голфон ме заплаши с бой защото не съм пресичал на пешеходната пътека. Боят се размина, но се наложи да мисля. Докато шофирам, просто пускам пешеходеца да ходи където знае и всичко е наред. Като ходя обаче, става сложно.

На кръстовището (такива са много в центъра на София) имаше нарисувана само една пешеходна пътека, започваща от ъгъл, на който не бях и стигаща до ъгъл, на който нямах желание да отида. Даже и да имах, за да стигна до пешеходната пътека трябваше пак да споря за предимство с въпросния Гоуф, но на другата улица.

Коментар

Първоначално публикуван от Kozzzec Преглед на мнение
                          Така е. Което докара друг проблем - пешеходци пресичат без да гледат. А за кръговите какъв е проблема, който визираш?
                          Влизайки в кръговото, обикновено, си с предимство пред дясностоящия. Спирайки на пешеходната пътека (особено ако са 5-6 човека, баба, детска количка и т.н.) в кръговото се залостват 2-3-5 коли и настава малък мармалад, особено в малките кръгови кръстовища. Саморегулиращият се принцип на движението леко се обърква.
                          Преди няколко дни спрях на една баба, а синът ми си играе на таблета на третия ред, отзад. Виждам го един, дето се е засилил отдясно на мен, с явното намерение да продължава направо, а мойта задница стърчи точно на пътя му... абе, трябва да рисувам, ама ме мързи. Много малко ми трябваше, за да бутна бабата и не ми пука колко ще я лежа. Оня, шпорейки в неговата крайно дясна лента, явно беше решил, че ще се шмугне между мен и тия в неговата средна... Подместих се с пълен ляв мъъъъничко напред, почти настъпвайки бастуна на бабата и оня профуча зад мен. Жената ме изгледа малко изненадано, заобиколи ме с твърдото убеждение, че съм дрогиран регенерат , но не си струва да се разправя със съмнителен тип, с бръсната глава и голяма кола.

Коментар

Действително, има случаи , при които пешеходците трябва да отстъпват предимството си. Въпросът е къде е критерият?
                            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                              Действително, има случаи , при които пешеходците трябва да отстъпват предимството си. Въпросът е къде е критерият?
                              Където и всички други, които имат предимство - когато възползването от предимството създава непосредствена опасност от ПТП.

Коментар

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
                                Тц! Няма такива случаи, еле па, на пешеходна пътека. В моята ситуация, оня пършинг със сивия Пасат беше за бой и ако бях сам в колата щях да му гледам сеира. По субективната ми преценка, тези 70-100 см, които му дадох бяха решаващи.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X