Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пренебрегват ли се пешеходните пътеки в България?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Пренебрегват ли се пешеходните пътеки в България?

Първоначално публикуван от Райковски Преглед на мнение
    ...
    ''К'во искаш бе?''
    Първоначално публикуван от Kozzzec Преглед на мнение
    .....
    нарочно не пускат. Все едно искаш да ги ...
    А ти искаш ли? Ма вероятно предвид обстоятелствата искаш и то как искаш ..
    Последно редактирано от bilbo27; 21-12-13, 19:34.
    Hyundai Tucson JM 2.0 CRDI 4WD

Коментар

Първоначално публикуван от Kozzzec Преглед на мнение
      Винаги виждат и нарочно не пускат. Все едно искаш да ги ...
      Ако е за това - пускат.

В Козлодуй определено има подобрение с пешеходните пътеки. Допреди няколко години се стряскаха, когато спра на пешеходна пътека.
      “When you see the tree you’re about to hit it’s called understeer. When you can only hear and feel it it’s oversteer.”
      Walter Rohrl
      GSM: нула, три осмици, две двойки, девет, пет, девет, две.

Коментар

Re: Пренебрегват ли се пешеходните пътеки в България?

Винаги спирам на пешаходна пътека, даже миналата седмица ми размазаха колата заради това, в софия все повечето шофьори спират на пешаходните пътеки, само че пешаходците рядко ги ползват дори и да са на метър от тях.

Коментар

Колко е глобата за неспиране на пешеходна пътека? Познавате ли някой глобен?
          Колко е глобата за пресичане неправилно? Познавате ли някой глобен?
          Какво се получава, когато "повярвал' си индивид го оставиш безнаказано да си вярва?
          ...
          https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Глобата за непропускане на пешеходци е 100 кинта и аз знам за доста глобени ... Виж, обратното е много тегаво занимание, щото няма насмогване. Пешеходците са много по-нетолерантни на пътя и най-често са възрастни, които като им направиш забележка, изпадат в истерия и почват да говорят какви ли не дивотии. Пък ако тръгнеш да ги глобяваш направо линейка трябва да им викаш. Наблюдавал съм го и в З. Европа, а велосипедистите в някои страни са направо нагли и безочливи.
            "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
            Неизвестен мъдрец

Коментар

Понеже често съм в Италия , ако няма камера на кръгово или регулировчик , това че си с предимство нищо не означава , последния път в Флоренция озслушах половината албум на U2 преди да успея да мушна муцата на пасата в задръстването .
              Всяка държава с манталитета , тук в Бг си ходят накъдето решат .
              VW Passat 2.0 TDI 4motion
              Mercedes B 220 4matic
              Toyota Land Cruiser 150 3.0 D-4D
              Ford Fiesta RS-1.6

Коментар

Така,като ги задаваш въпросите се сещам за 1 случай. Карам по Дондуков,и малко преди МТСП-то,нали винаги седят полицай. Та карам си аз, а един дреме на пътеката,ама ем да пресича,ем блее у космоса... и аз си минах. И ме спира някъв пич... с един джип.. да ми пише акт, за не спиране на пътека. И се заговорихме за джипа му (така междодругото,докато му обясняям,че оня блеел и незнае пресича ли му се или не) .. и се оказа,че човека чете форума... и се смили над мене.. ма ми вика... "Глей ся... тука има камери,не мога да те пусна,ма дай ше ти напиша 1 фиш". Викам няма проблеми,пиши... и пише той и ми го дава да се подписвам.. и кога гледам.. написал ми "неправилно пресичане". И ми намига "глобата е по-малка" 10 кинта. Та по тоя повод... знам колко е глобата за неправилно пресичане,а сигурно съм и един от малкото глобени Така и не се сетих да го питам кой е,ама ако чете,да знае че си го платих фиша Беше с един зелен Ровър май... от тогава,не съм го мяркал там... за съжаление да почерпя по 1 кафе

Коментар

Ровърите са на ПСО-то (костенурките-нинджа, дето ги виждаш по протестите). И ние имахме един, ама го бракуваха.
                  Неизвестен мъдрец

Коментар

От: Re: Пренебрегват ли се пешеходните пътеки в България?

Добре де, всички спиращи, я да ми кажете кога трябва да спирате и кога не?
                    Виждате пешеходец на тротоара до пътеката и спирате... а той човека си чакал маршрутката... (евентуално може да слезете и да го почерпите нещо, та да мине все пак по пътеката, та да не ви е излишно спирането).
                    На теория си длъжен да спреш, когато има стъпил на пътеката или когато не е, но подаде сигнал с ръка че иска да пресече. Толкова. Другото е на добра воля, комуникация между шофьор и пешеходец - пешеходецът гледа превозното средство и виждайки, че предимството му е осигурено тръгва да пресича. Дали ще е само намаляване, махване с ръка кимване или нещо подобно, не е от значение.
                    От гледна точка на пешеходеца, ако искаш да пресечеш, стъпваш на пътеката и спираш, чак тогава са длъжни да те пуснат(или правиш знак с ръка, преди да си стъпил). Освен че са длъжни, ти се убеждаваш първо, че ще го направят, и чак тогава преминаваш. А не както си ходиш с бодра крачка да си минеш и по пътеката, все едно е дървено мостче над китна рекичка в парка.
                    Затова и не спирам винаги, а само когато пресичащите покажат култура на движение, както и когато спирането е неизбежно за да не ударя някой откровено тъпо пресичащ олигофрен.
                    Като пешеходец също леко се дразня, на криворазбраната толерантност. Винаги, независимо дали съм на пътека, гледам да не затруднявам излишно движението и изчаквам подходящ момент да стъпя на пътеката и да пресека. Обаче чат-пат се намери по нЕкой да спре и да ме подкани с ръка да пресичам и като правило, точно зад такъв "възпитан" водач, все някой бързащ или просто неочакващ(съвсем логично) такова излишно спиране. При нормално движещи се коли, аз съм преценил, че ще ги чакам десетина секунди(че и по-малко) да преминат без да спират(все пак тонове железа са, а и не бързам). А заради криворазбраната толерантност, аз печеля 5 секунди, а те губят по близо 15-20 секунди и едни пари за бензин. Сега, ако е натоварено доста, и бързам, си ползвам предимството, но не нагло, и пресичам бързо. Ама за такива които не знаят на къде са тръгнАли, как и кога трЕбва да стигнат, и ми дефилират на пътеките все едно са на моден подиум у Милано... е, нЕмам думи.
                    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Ти се дразниш на нашите, ма иди у Ойропата да видиш там що е наглост. Обаче а е писнАл, а си изгорел. Случвало ми се е велосипедист да профучава през платното (по маркирана велоалея) буквално на половин метър пред колата ми, както и да карам половин километър след успоредно каращи по цялото платно велосипедисти и кретащи едва-едва.
                      Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
                        Ти се дразниш на нашите, ма иди у Ойропата да видиш там що е наглост. Обаче а е писнАл, а си изгорел. Случвало ми се е велосипедист да профучава през платното (по маркирана велоалея) буквално на половин метър пред колата ми, както и да карам половин километър след успоредно каращи по цялото платно велосипедисти и кретащи едва-едва.
                        Т'ва доказва само, че и там са хора, и там търсят хлабавото. Също, че и там нЕма как да се приложи буквата на закона и пак едната страна си остава ощетена. Т.е. тезата че винаги нЕкъде си е по-читаво от тук, в случая не е съвсем вярна.

За колоездачите да не отваряме приказка, че ми става лошо като се сетя за някои... Нали съм от "адския" транспорт, и ща не ща, спазвам маршрут, разписание, спирам на спирки... А колоездача си движи по платното баш колкото да не мога да го изпреваря, или да не мога да спра на спирката. Ако все пак успея, човека си ме заобикаля отляво на спирката и до следващата е същата мъка... И така поне по няколко пъти на ден в топлите месеци и като разстояние и време не съвсем незначително. Още по-тъпото е, че се случва и там където са им направили велоалеи, но те не ги ползват. Между другото има читави и от тях, дано да стават все повече.
                        Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Не мога да си представя неспиране на пешеходна пътека ,даже пускам аварийните на разстояние от нея ,да не би някой да тръгне да ме надминава ,защото съм имал няколко такива случая ,единия беше с деца,спирам и некаква овца тръгва с мръсна газ да ме надминава,такъв удар набих на клаксона ,че дечицата замръзнаха на място ,оная дори и не се спече!Как да ги толерираш такива свине-!Преди няколко дни спирам на зебра в Батак, пешеходеца и шофьорите ме гледат като извънземен-нали имаше големи глоби за тия нарушения или са само за трупане на активи!В Хърватска /Опатия/ходиме с колеги по тротоара и единия без да иска, както си се бъзикаме ,стъпи на платното ,е цялото движение около нас се закова за секунди,та май си е до култура на пътно поведение къде по лична съвест,къде по наложена!!
                          Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Преди 2 седмици бях в Кембридж. От Хийтроу до Кеймбридж (около 110км) - по магистрала.
                            Много се изкефих на толерантността. Няма примигване с фарове, а клаксон не чух..
                            Та в градчето точно пред хотела имаше една много натоварена пешеходна пътека, по която имаше много пешеходци и велосипедисти, които излизаха внезапно от едно мостче -ширината на тротоара (т.е. дистанцията, в която могат да бъдат забелязани) бе около 4м...
                            Там за първи път видях ОПАШКА от автомобили пред нерегулирана (и неповдигната) пешеходна пътека. Сценката през цялото време, когато бях там бе: забелязват пешеходец, насочил се към пътеката. СПИРАТ и двете ленти (нищо, че в едната лента автомобила може да премине със странична дистанция сигурно над 5м)...
                            Ако до преминаването на пешеходеца се появи друг такъв - автомобилите не мърдат (така се събират десеттина автомобила - уличката е малка). Ако няма друг пешеходец - преминава автомобил. Но обикновено почти веднага се появява следващия...
                            И тогава става интересно - не е както тук - цялата опашка да се изниже на малка дистанция. Нищо подобно - следващия автомобил набива спирачки и дава път на поредния пешеходец.
                            Става въпрос за това място:https://maps.google.com/maps?q=%D0%9...,,0,16.84&z=18
                            Вижда се, че дори в момента на снимката вече има автомобил спрял зад гугълския (а ако се поразходите напред назад от пътеката, ще видите и една опашка от над 10 автомобила)...
                            Така, че да - в БГ пешеходните пътеки се пренебрегват...
                            И от пешеходците и от автомобилистите...
                            Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                            Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
                              ...даже пускам аварийните на разстояние от нея ,да не би някой да тръгне да ме надминава ,защото съм имал няколко такива случая ,...
                              А замислял ли си се, че пускането на аварийните обърква тези зад теб? Аварийните се използват за определени случаи а не да подаваш сигнали за спиране пред пешеходна пътека. Аз например ако видя, че някой пред мен пуска аварийни ще реша, че спира по непредвидена причина и ще го заобиколя.
                              Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Прекалено драг и Богу не е драг. Аз като видя кола на аварийни смятам че има проблем. В закона не пише така да се спира на пешеходни пътеки. Нищо чудно да сътвориш някоя беля от престараване. Понякога съвсем съзнателно не спирам, особено на места с много ленти за движение в една посока. Просто като спра с автобуса, пешеходците нямат видимост към колите, а и шофьорите на автомобилите покрай мен не ги виждат и в зависимост от ситуацията може да стане беля(от опит го казвам, макар до сега все да се разминава). Няма лошо да се спира, но когато всичко е нормално, пешеходеца тръгнал да пресича наистина, и си чака предимството. Ама да се спира, че някой си говори по телефона на тротоара до пътеката и да го каня с официална покана да пресича, ако въобще има намерение, това нЕма да стане. Нито пък искам на мен да ми спира некой с аварийки и да ми ръкомаха да пресичам, просто щото може въобще да не съм тръгнал да пресичам и ситуацията става малко конфузна.

ПП: Това, че някой се е насочил към пътека, не му дава предимство докато не стъпи на нея или не подаде сигнал с ръка. Такъв е закона сега. Не мога да разбера, защо трябва да се възхищаваме на нечия тъпотия, облечена в лъскави одежди като велика и незаменима толерантност? Ама щом мислите, че е по-добре 20-30 тона метал да спира от 40км, да бачкат 20 двигателя на празен ход две-три минути и повече, и после да ускоряват пак до 40км(примерно), за да могат други 20 човека да си спестят по половин минута, ОК. 20 човека губят по няколко минути и известно количество бензин, за да могат други 20 пак такива хорица да спестят няколко секунди. А може загубите на време да са като цяло по-малки, както и загубата на гориво, без да се жертва безопасност, само прословутото им джентълменство ще пострада.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X