Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Шофьорски изпити през 15 години?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Шофьорски изпити през 15 години?

    По номера ли да отговарям сега?
    1. Аз не съм зубрил в училище, та сега нек'ви листовки. К'вото съм учил и чел, е било за да го знам, защото ще го ползвам, включително и ЗДвП. И смятам, че така е правилно, другото е грешно.
    2. Не ги знам багажниците за които говориш, пък и ти ги мериш по една педя от покрива настрани, а то се мери по една педя(пардон 20см) от най-издадената част на автомобила(обикновено страничните огледала в случая). Чисто субективно на мен не ми изглежда излишно, защото знам конкретни случки, как колега с автобус, си счупи предното стъкло(цена 1800лв с отстъпката) от стърчащ необозначен предмет от едно от тези бусчета, които возят алуминиева дограма и подобни.
    3. Имал съм акт за без винетка преди години. Беше глоба. Дай линк за това отнемане на книжката за "без винетка". Мен не ме касае, щото си пазарувам годишни, но ако е вярно, ще се съглася, че не е редно и според мен. Това за доказване "незнанието" ми е ясно, затова на евентуални периодични изпити би се доказало черно на бяло.
    4. Не си прочел все пак какво е автомобилен път обозначен като такъв и по смисъла на закона. Не е обикновен път. Прочети и ще разбереш. А смисъла баш на това всъщност е, да не се прави ляв завой на такъв път, щото е опасно(или пък да не се изпреварва в насрещното).
    5.Имай предвид, че си погледнал някакви листовки, които няма да ти ги дадат на изпита. Там вероятността за сгрешени е наистина много малка, а и когато си сигурен в знанията си, може да ти се признае верен отговор - имаш право да си видиш листовката, грешките, и евентуално да поискаш обяснение. Тези листовки остават като документ, така че ако случайно не ти обърнат внимание(вероятността е направо несъществуваща), можеш и по друг начин да търсиш справедливост. В общия случай вадят книжката със Закона и правилника и ти четат точно и ясно, така че да разбереш.
    6. Частна собственост има навсякъде, но почти навсякъде се предвижда възможност държавата да се разпорежда с нея при необходимост, без да ти вреди целенасочено и с евентуални компенсации за това.

    ПП: Повечето твърди връзки за теглене са ни боядисани както е според закона.
    Последно редактирано от cecoa1; 16-10-13, 23:07.
    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

    Коментар


    • От: Шофьорски изпити през 15 години?

      Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
      Наистина не знаех разликата между намалена и ограничена видимост, опасен съм на пътя, не споря. Моля коментирай останалото, хич не е малко.
      Има и още по разтегливи понятия като несъобразена скорост с пътните условия и не спазване на дистанция . Тези два члена получава всеки ударил те отзад и само първия когато някой по някаква причина е уцелил стълб ; дърво и тнт .
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

      Коментар


      • От: Шофьорски изпити през 15 години?

        Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
        ...
        3. Имал съм акт за без винетка преди години. Беше глоба. Дай линк за това отнемане на книжката за "без винетка". Мен не ме касае, щото си пазарувам годишни, но ако е вярно, ще се съглася, че не е редно и според мен. Това за доказване "незнанието" ми е ясно, затова на евентуални периодични изпити би се доказало черно на бяло...
        Пак от тия листовки, сега не ми се търси, и аз се чудих. Докато търсим минималния едва забележим ефект от поредната чантаджийска измишльотина - тихомълком ще гласуват и конфискация на колата, каквито идеи имаше, и то от горския. Там нямат хранилки, да ги компенсират един вид.
        Периодичните листовки няма да направят по-добри шофьори, а само по-изнервени.
        Тая сутрин един твой колега с автобус 83 засече цялото кръстовище, като взе ляв завой "вътрешно". Притисна някаква черна кола, без инцидент. Без коментар!

        Коментар


        • От: Шофьорски изпити през 15 години?

          Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
          .... Листовките се назубрят, а правилник никой не чете. Ти може да си го чел, ама аз не познавам такъв около мене. Да, и аз не съм го чел подробно целия.....
          ......
          Е тогава за какво спориш ?!

          Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
          ...... Той не ти трябва за изпита......
          .......


          Ако до там сме я докарали ...заеби !
          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

          Коментар


          • От: Шофьорски изпити през 15 години?

            Спорене става с факти, цитати и чат-пат някой линк. Направих го.
            Наистина нещата са до такава степен изкривени, че Правилник не ти е нужен за изпита за шофьор. Зубриш к'вото са ти сипали в коритцето, зубриш го с грешките и това е. Има въпроси "какви са признаците на умора", това в правилника не го пише, и за всеки е различно. Ако не издекламираш комбинацията, считана за правилен отговор - фуражката ще ти насрочи следваща дата, докато ги наизустиш. За меките гуми вече обърнах внимание какво считат за правилен отговор, а да се аргументирам защо "правилният отговор" е грешен - точно в тоя форум е излишно.
            http://www.rta.government.bg/images/...evodachi/MABT/
            Ей тука листовките може да се източат на PDF.
            Последно редактирано от Rabin; 17-10-13, 11:06.

            Коментар


            • От: Шофьорски изпити през 15 години?

              Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
              .....
              Наистина нещата са до такава степен изкривени, че Правилник не ти е нужен за изпита за шофьор. Зубриш к'вото са ти сипали в коритцето, зубриш го с грешките и това е......
              Баси ! Че аз тогава съм последния мохиканин !

              Моят син преди 5 месеца взе книжка . Понеже възпитавам децата си , че като вършат една работа , трябва да гледат сериозно на нея и да я довеждат до край , докато караше курса лично го изпитвах с въпроси от ЗДП от корица до корица. Изпита си взе с 0 наказателни точки.
              След като си получи свидетелството и седна зад волана , го закарах на един запустял и буренясал полигон и го започнах: каране на зиг-заг между импровизирани с камъни "пилони" напред и назад , паркиране перпендикулярно и успоредно на "тротоара" ( на задна скорост , разбира се ) , докато мерцедеса вдигна 100 градуса , тръгване по кой знае как оцелялата "гърбица" от ръчна ...и това в няколко поредни дни. ...

              Допълнителното "кормуване" си го бях планирал от месеци по-рано , щото знаех че на нищо не ги учат в това отношение ( имах вече опит с кака му и същата процедура 5 години преди това ) , но не съм предполагал че и теорията е паднала толкова ниско . Въпросите му "Що да уча Закона от книгата" ги пренебрегвах , считайки ги за субективни , а не че момчето искрено е било учудено . ... а то какво било ....

              ПС. Сега чакам да дойде зимата и да го почна по заледени участъци . С леката кола , разбира се . С джипа и баба знае .....
              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

              Коментар


              • От: Шофьорски изпити през 15 години?

                Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                ...Допълнителното "кормуване" си го бях планирал от месеци по-рано , щото знаех че на нищо не ги учат в това отношение ( имах вече опит с кака му и същата процедура 5 години преди това ) , но не съм предполагал че и теорията е паднала толкова ниско ....
                Абсолютно съм съгласен колега...
                Интересното е, че полигона наистина не го практикуват и излизат абсолютно неподготвени за маневриране...
                А още по-интересно е, че във Варна единия от незнайно как останали полигони понякога се използва за полицейска 'хранилка' - проверяват да не би някой да кара по полигона без книжка...
                Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

                Коментар


                • От: Шофьорски изпити през 15 години?

                  Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                  ...
                  А още по-интересно е, че във Варна единия от незнайно как останали полигони понякога се използва за полицейска 'хранилка' - проверяват да не би някой да кара по полигона без книжка...
                  Е такава им е цялата работа, не, че им дреме за безопасност. Искат пълна хазна и празни джобове.
                  Последно редактирано от Rabin; 17-10-13, 13:00.

                  Коментар


                  • От: Шофьорски изпити през 15 години?

                    Аз все още чакам отговор от СБА. Почти съм сигурен, че няма да го получа, просто, защото изследване на влиянието на непознаването на ЗДП, ППЗДП, ЗАНН и т.н. не е правено, а ако го има, със сигурност процентите ще са минимални. Всъщност, както в Европа, така и у нас, най-честите причини за ПТП са грубо неспазване на добре познати, дори на децата, правила - поне така посочва официалната статистика, която се използва като аргумент за увеличаване на наказанията за тези нарушения.
                    Доколкото виждам от пропадналата среща във връзка с новия закон, явно спорът е кой да вземе парите от законодателната комисия.
                    Резултатът вероятно ще е като сръбския закон - пожелателен документ, преписван от десетки чужди закони, в който правата, задълженията и вината се размиват. И ако имаш достатъчно пари, можеш да направиш ПТП и да се отървеш - доказателства има в пресата, по няколко нашумели случая. Ще отчетат падане на ПТП(което и сега се случва), но причината няма да е в новия закон, а в камерите, наказанията и контрола, изобщо.
                    С други думи - само одиране на данъкоплатеца, за нищо, ако хонорарите на комисиите са нищо, де.

                    Коментар


                    • От: Шофьорски изпити през 15 години?

                      Ако наистина се постави на дневен ред въпросният текст, ще започна събиране на подписи, в рамките на обществената дискусия, за да се върнат изпитите само пред КАТ. Последните събития доказаха, че системата на изпитване от всевъзможни измислени школи, доведе само до ПРОДАВАНЕ на книжки без покритие. Мисля, че вече има достатъчно аргументи в полза на тезата, че лицензираните изпитващи се провалиха изцяло. И последният скандал с подправените изпити подкрепя това мнение. Може би трябва да се подложат на преразглеждане само книжките, свързани с изпит пред други организации, различни от КАТ.

                      Коментар


                      • От: Шофьорски изпити през 15 години?

                        Е, к'ви други организации различни от КАТ?! Те да не са един милион, изпитващите си бяха от ДАИ, което сега е ИА АА. Освен аз да съм пропуснал нещо напоследък, но не вярвам. И тези от ИА АА са си държавни служители и си носят същата отговорност като катаджийте едно време. Изпити пред КАТ нЕма много отдавна, барем 15-20 години минимум(ако някой знае точно да каже). А да бориш корупцията в тая област с КАТ, е все едно куче със салам да плашиш. Това днес, след 5 години може и да е друго, след 15 хептен... И колкото повече изпити има и колкото по-често се налага да се осъществяват корупционни практики, толкова повече ще се хващат злоупотребяващите и в крайна сметка ще останат читавите(уж).
                        Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

                        Коментар


                        • От: Шофьорски изпити през 15 години?

                          Вярваш ли? Аз - не. освен това, изпитите пред КАТ си бяха пред офицери, които в общи линии и си вардят мястото, не пред гл. сержант Х. За ДАИ и КАТ, просто няма място за сравнение, според мен.
                          Изпитите ще дават хляб на много "посредници", ако се въведат така. Както и пряко ще хранят школите. Вместо да се занимават с глупости, можеха да извадят едно тълкувателно документче на сегашните закони, за да се знае кое кога, как и защо.
                          Дадох примера със сръбския закон. Поредните парадокси, които скоро срещнах, бяха в различни тълкувания на дадени текстове. Полицията пише, съдът налага наказания, а в последствие се оказва, че текстът има изключения и не се знае колко глоби са наложени неправомерно. Конкретния пример: Заобикаляне на автобус на спирка. Според закона - забранено. Според тълкуването, забранено, когато автобусът подаде ляв мигач. Докато е с десен - може да бъде заобиколен.
                          До това води напъването при преписване на закони. Събрали разни текстове - все професори и доценти от Университета по транспорт и резултатът - недоносче, в което нищо не се знае.

                          Коментар


                          • От: Шофьорски изпити през 15 години?

                            Последно, говорят за опреснителни курсове на 10 години, но кой, за колко пари, с изпит или без...Не е ясно.
                            Lancia Delta HF Integrale Evolucione

                            Коментар


                            • От: Шофьорски изпити през 15 години?

                              "Браншовите организации" искат едни пари и затова го внасят това. Ще се откажат от изпитите, ако им осигурят хранилка със задължително опресняване. Затова и първото, което ми хрумна беше "конфликт на интереси".
                              Между другото, не е зле да се минава опресняване от време на време. Аз лично съм "за" такова нещо от една страна. От друга, живеем в 21 век и май ще предложа алтернатива - контролиран on-line опреснителен курс, за онези, които не искат да ходят по разни школи. Съществуват добри практики, при които може точно да се контролира колко време е работено по даден материал(например freelancer имат отлична система за почасова мрежово контролирана хонорарна работа). Т.е. - новите технологии може би са добра и ефтина алтернатива на опресняването по школите. Ще го поставя пред съответните специалисти в един университет(може и в два). Да видим...
                              Последно редактирано от Еmil; 24-10-13, 22:21.

                              Коментар


                              • От: Шофьорски изпити през 15 години?

                                Предлагам , тия (тези) водещите опреснителни курсове да ги командироваме , за наша сметка , в тукашните европейски "джунгли , или щати"-за да могат да ни ъпдейтват как се кара из Европа без маайките им , само...
                                Човешкият прогрес е резултат от обмен на информация?Аз поне съм съгласен.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X