Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Караш чужда кола - регистрираш се в КАТ - иначе сваляме номера!?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Караш чужда кола - регистрираш се в КАТ - иначе сваляме номера!?

Мотористите са ми ясни, не са ми ясни мерките срещу тях.

Първоначално публикуван от kuzdov Преглед на мнение
    И законите, правилниците и наредбите не ги измислят те
    За наредбите, и особено за заповедите, не си 100% прав. От наредба надолу общо взето се правят от професионалния, а не от политическия клон на администрацията. Заповед специално може всеки началник-отдел да издаде. И тя ще важи за всичките му подчинени и за всички граждани, имащи работа с тази администрация.

Та остави ти, "не ги измислят те". Няма сарказъм, ако някой тук знае как работят механизмите на държавната администрация, това съм аз.

Коментар

Те мерките на никой не са ясни. Аз лично с мотористи не се занимавам, защото обикновено не спират когато са в нарушение. Ако тръгна да го гоня рискувам да се претрепе и после да вляза във филм. И почти всички правят така, оставят ги на естествения подбор. Мотористите много добре го знаят и затова си крият табелите или използват невалидни ако въобще имат. И докато законът за МВР е такъв, ще я караме по този начин - ще чакаме да настъпи "абсолютна необходимост" за да се намесим. То и не само с мотористите е така, ама ... Относно заповеди, вътрешни правилници и т.н. си прав, но те не засягат външните за институцията лица. Никоя заповед не отменя закон.
      Последно редактирано от kuzdov; 29-07-13, 13:33.
      "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
      Неизвестен мъдрец

Коментар

Затова ли днес както спрях с мотора да си купя цигари, до мен заковаха ДВЕ "Ефки" и тигрите, които ги караха, поискаха документи? Почувствах се като гангстер, въпреки, че всички документи са ми наред и нарушение не бях направил. Начинът за проверка ми се стори странен а обноските им още по-странни.
        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Вероятно щото редовните мотористи са изключение....
          Неизвестен мъдрец

Коментар

Не знам какво се пенявите за нероден Петко. Според мен идеята е да се извадят "на светло" сделки от типа "дай парите, на ти ключа". На такива МПС обикновено собственика не живее на адреса в регистрацията, а ползвателя е неизвестен. Особено при мотоциклетите е масова практика. При извършено нарушение или престъпление остават висящи преписки или ако собственика случайно се намери, влиза във филм да доказва, че няма сестра (кола). В КАТ колкото и да са малоумни, също им се случва да предоставят колите си на трети лица и вероятно им е минало през акъл, че ще е тъпичко всеки път да тичат при нотариус.
            Чакай сега .
            Първо не се пенявиме , ами се бъзикаме . Щото не го ли удариме на смях , требе да ревеме.
            Второ , ако сега не обърнем внимание на този нероден Петко , то той със сигурност ще си се роди . Със всичките му детски болести.
            Защото не знам каква е идеята и какво ще се вади на светло , но от тази "идея" възникват 2 въпроса :

1. Кой е вкарал на тъмно тзи материя и дали не е същия , дето сега иска да я вади на светло ? Щото верно политиците гласуват Закона , ама баш за Закона за движение по пъщита най-деен принос по принцип носят другаря полк. Стратиев и компания. Ония първите само натискат "Да" на копчетоза това , дето им е поднесено да се облече в законна форма.
            2. Вероятно си запознат с проекта , но дали чете казусите от началото на темата ? Аз като имам 5-6 служебни микробуса и ги кара почти целия ЛС на фирмата (понеже може и с "Б" категория) , издам им пълномощни и после дойдат честитките със снимки от високоскоростните камери , с какво ме облегчава новата постановка ? Ще изпращам упълномощените в КАТ да се оправят ? Преливане от пусто в празно ....
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

О, със сигурност ще има и драми ако мине в тоя му вид. Изобщо нямам идея кой е в комисията по съставянето на законопроекта, но не вярвам никому да не е минало през ума, че ако колата е на негово име, пък я карат жена му или децата му, ще стане фал. Предполагам, че ще се ограничи срока на действие на т.нар. "генерално пълномощно" и ще се задължат ползвателите да регистрират автомобилите на тяхно име (или да бъдат вписани в КАТ като такива), както и лизинговите компании да регистрират лизингополучателя. Иначе КАТ слабо ги вълнува дали аз съм карал или жена ми, щото в ЗДвП по презумпция виновния е собственика, ако друг не си признае (да подпише декларация). Не знам в твоя случай как ще е, но там няма драма. Доколкото знам служебните (фирмените) автомобили трябва да имат пътна книжка и др. такива и там да пише кой-кога и като дойде честитка, в нея любезно канят да се яви собственика (управителя) и този, който е шофирал на картинката. Не съм сигурен дали точно такъв е текста, но е нещо подобно.
              Неизвестен мъдрец

Коментар

КАТ слабо ги вълнува дали аз съм карал или жена ми, щото в ЗДвП по презумпция виновния е собственика, ако друг не си признае (да подпише декларация).
                В момента е обратното - собственикът трябва да декларира кой е шофирал. Предполагам, че на всеки му е хрумвало да декларира, че е шофирал чичото от Америка, който си идва веднъж на 20 години. С предлаганите изменения това се премахва и глобата ще се шие винаги на собственик/управител/ползвател по талон.

Разбирам аз, че искат да си съкратят работата, но защо както винаги - с нови тежести към изрядните?

Коментар

Мне, в закона изрично е записано и сега, че ако не се установи виновния го отнася собственика. На декларацията трябва да се подпише виновния, иначе не важи. Обаче ако собственика е починал или е 90 годишен инвалид, тогава к'во пра'им?
                  Неизвестен мъдрец

Коментар

..... Обаче ако собственика е починал ...
                    Ако е починал - и сега си има ред : удостоверение за наследници и смяна собственост . Изобщо , съгласен съм с Ясен : по-лесно е като Пилат Понтийски

Изобщо , в случая неволно се сещам за онзи виц : Ако си ми дал пари на заем - проблемът е мой : имам да връщам . Ако не мога да ти ги върна - проблемът е твой : имаш да взимаш

Между другото , сещам се за времената по комунистическо , когато този въпрос беше решен генерално : караш чужда кола - пълномощно ! Дори и ако комшията ти я е дал да отидеш до супермаркета за лимонада.

.. ама то тогава така си ги решаваха : решил си от София да отидеш на гости на чичо си , живеещ на сръбската или на гръцката граница : хукваш първо до районното да ти издадат открит лист . Нищо , че ти е чичо и нищо , че си си на българска територия . Защото врагът е хитър и коварен .
                    Последно редактирано от Vlado_Ts; 29-07-13, 17:59.
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

А защо точно сега ги мъдрят тези нещица, които специално на мен, простия човек, ми изглеждат като преливане от пусто в празно?! Това ли е най-належащото?!
                      Кой гонят и кого ще хванат с тези промени?! Нито приходите от събираемост на глобите ще скочат, нито безопасността ще се повиши баш от тези промени.
                      Баш бандюгите такива документчета и подробности не ги касаят, щото или им ги носят на бюрото, или никой никога нищо не им иска. Но обикновения човек ще трябва да отдели време и пари за да угоди и на тези измишльотини, без дори да се вижда някаква нужда или полза от тях.

За комерсиалните превозни средства(автобуси/камиони) и до сега органите на ИА АА искат наличие на трудов договор(или заверено копие) при проверка на пътя. Но чак пълномощно, при положение че има фирми с над 1000 камиона и близо двойно повече шофьори, и всички хора трябва да могат да карат всички камиони(пълно комбиниране), тегава работа ще станат тези регистрации. Явно искат като при военните както беше(сигурно още е така) в пътната книжка на всяко МПС се пише на кой е зачислено и само тези хора имат право да го карат. И военна полиция ги гледаше тези неща, но си беше зор даже като бЕха по 30-40 човека зачислени на МПС(рядко са по толкова в повечето поделения, но в моето беше именно така), а какво остава да са хиляда. И другото е, че зачисляването си го правеха в самите поделения за минути когато им трябва, а сега ако ще се ходи до КАТ за всяка регистрация няма да е удобно. Още повече, че в комерсиалните вече те следят и с дигитални тахографи с персонални карти и пр, та сигурно много е нужно и пълномощно да имаш...
                      Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Ред има, ама не се спазва. А не се спазва, щото няма как да се контролира. Всеки ще заяви, че не е купил колата, а я е взел назаем. И с новите изменения не виждам как ще стане това и предполагам, че ако минат потърпевши от усложненията ще са пак тези, които и без друго не се крият. Ако има електронна система примерно, която да следи ако лицето Х кара колата на лицето У и е проверено на 01.01.2013 и е заявило, че я е взел назаем за уикенда, пък след 1 година примерно пак е установено, че кара същата кола вероятно биха излезли част от тия сделки. Но нищо не пречи някой наистина да ползва чужда кола от време на време и пак нищо не се доказва. Въобще, вижда ми се безсмислена цялата работа.
                        Неизвестен мъдрец

Коментар

Всъщност, какво му е лошото на сегашния ред? Каква интрига има държавата с това, че някой карал колата на друг?
                          За санкциите ред има и сега.

Коментар

Ясене, ако темата постепенно прелее към е-правителството, ще има отговор на въпроса ти.
                            Имах едни много впечатляващи разговори с едни интересни хора -случайно се разговорих с косовар в Албания, и понеже момъка се оказа колега - ми разправи мнооого интересни нещица....
                            ако не се премести това някъде, утре ще попиша малко по въпроса.

Коментар

Къде е проблема не разбирам? Някой кара, снимат го в нарушение. Идва честитка на името на собственика. Ако не е собственика, той доказва кой е бил. Да се разбират както искат. Честитката е малка, просто за сефте толкова дават. Отсвирваш и плащаш. Втората честитка е голяма, явно си тъп, и се налага повишаване на тон. Третата честитка струва колкото колата...
                              Я да видим, при такава система дали няма да си прехвърлиш колата като я продадеш.
                              Малки са ви глобите. И не развържат ръцете на Куздов и сие, че да ви покажат "демокрация"... Ама е нарочно, ония си намират начини да сте им виновни. Няма как, пак ще съм в издънка като се прибера. Българин в България... Кофти!
                              https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                                Между другото , сещам се за времената по комунистическо , когато този въпрос беше решен генерално : караш чужда кола - пълномощно ! Дори и ако комшията ти я е дал да отидеш до супермаркета за лимонада.
                                Спомняте се по-лекия вариант.Когато зачестиха "продажбите" на "КОРЕКОМ"- ски автомобили преди изтичането на тригодишната "митническа" забрана по едно време имаше задължение собственикът по документи задължително да се вози в проверявания автомобил.Позволено бе само по права линия -баща, майка- деца и съпруг- съпруга.В тогавашните "зелени" паспорти се вписваха децата, родителите и съпрузите.
                                А иначе както във фирмите има МОЛ/ материално отговорно лице/ нека и в талоните на колите да има НОВ/ наказателно отговорен водач/ , задължително с правоспособност за даденото превозно средство!
                                Ако се използват пълните възможности на едно нещо, то се счупва!!!
                                Пламен Златарев 0888 66 03 18

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X