Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изненада ме липсата на указателни табели около и в София

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Изненада ме липсата на указателни табели около и в София

Първоначално публикуван от Еmil Преглед на мнение
    Защото:... ...в кой учебник по география

Влизайки в София откъм Драгоман/Сливница, трябва да си наясно, че идваш откъм северозапад, т. е. изходите и за Варна, и за Пловдив се явяват в една и съща посока (на изток от тази точка). Предвид, че Варна е в посока североизток, а Пловдив - югоизток, следва, че първо ще стигнеш този за Варна.
    Не става въпрос за урок конкретно върху географията на София, а за общи понятия, навици, предстви и в резултат като цяло - основа на елементарно, първосигнално ориентиране.

п п Не знам, някого конкретно ли визираш, или всички вкупом, но точно аз, по никакъв начин не мога да бъда определен като "шопийски патриот"... (с извинение за израза пред тези, които се чувстват такива).
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Пичуви, да уточним нещо. Шопете не са кореняци софиянци, вижте кореняци самоковлии (например) да. Тва от много преди Горубляне, Драгалевци и прочее села да станат жеката и когато тука се е говорело на турски. Така де почти щото същите тия дървени полуградски полушопски глави много са биели турците.

На входа откъм Драгоман има табелки на околовръстното. Другото интересно е, че дори да не гледаш никакви табелки и да караш само и единствено направо ще излезеш на правилното място.
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
        Влизайки в София откъм Драгоман/Сливница, трябва да си наясно, че идваш откъм северозапад, т. е. изходите и за Варна, и за Пловдив се явяват в една и съща посока (на изток от тази точка). Предвид, че Варна е в посока североизток, а Пловдив - югоизток, следва, че първо ще стигнеш този за Варна.
        Не става въпрос за урок конкретно върху географията на София, а за общи понятия, навици, предстви и в резултат като цяло - основа на елементарно, първосигнално ориентиране.

п п Не знам, някого конкретно ли визираш, или всички вкупом, но точно аз, по никакъв начин не мога да бъда определен като "шопийски патриот"... (с извинение за израза пред тези, които се чувстват такива).

Веднага ми идва сценарий на ум. Чужденец съм. Кацам на летището. Возят ме с кола до .../избери си град в България/, взимам кола под наем и подкарвам към София. Длъжен ли съм да съм запознат с географията на България или някой трябва да сложи нормални табели? Питам защото без да съм чужденец и след като съм учил география на България и след като уриентиране по карти ми е професия, пак се утрепвам да се губя. Табелите са за незапознатите с география. И за тия дето не си носят компас в джоба за да знаят "северозапад'...
        https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
          Веднага ми идва сценарий на ум...
          Дотук, никой не е споменавал чужденци, нито такива по някакъв начин са обект на темата. Никой не очаква от тях да са изключително в час със географията на България, но посоките на света са същите и в техните страни (абсолютно съм сигурен). Като ще влизаме в частни случаи, аз пък имам достатъчно добра представа за поне основните селища, примерно из Европа. Тук не става въпрос за намирането на номер еди кой си, на улица еди коя си, а за съвсем обща представа за взаимното разположение на първите три по големина селища в родната ни страна.

Коментар

Ами нали за табели си говорим. Те на чужденците са им най-нужни. И на незапознатите с района. И директно ти казвам- като ме е нямало петилетка и нещо, се оглеждам като чужденец и търся табели. А тях ги нямааа. Или поне аз не ги виждам.

Коментар

.... при тотално объркване, е нормална реакция да се направят куп грешки, директно свързани с безопасността на движението. Затова смятам, че указателните табели не са само лукс, а необходимост. ........
              Не споря, че табелите са необходимост. Виж, за объркването съм склонен да поспоря, ако е свързано с нарушаване на 2 забрани в рамките на 100-200 м. Който не забележи един знак, забраняващ навлизането в улицата и след 100 м не забележи друг знак, задължаващ го да продължи в дясното платно и се набие в насрещното движение е малко повече от "тотално объркан". Тотално некадърен шофьор по би му отивало... Колкото до твоя случай, малко ми е странно как българин не може да се ориентира в посоките за най-големите градове у нас, ама както и да е. Случвало ми се е да сбъркам и да подмина някоя отбивка, да се замотая из някой непознат град, ама да не мога да се ориентирам накъде е цял град и къде са двете магистрали ....
              "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
              Неизвестен мъдрец

Коментар

Ами нали за табели си говорим...
                Да, за табели си говорим. Аз не съм ходил специално да видя има ли там такава, или няма, но тук вече се написа (от няколко участника, при това), че всъщност има!

Географията не е задължителна, посоките на света са без значение - Ми то следващото ниво в тази тенденция е да се окаже, че съм неграмотен и да имам претенции персонален полицай да ми обяснява лично (на съответния език), защото не мога да чета самостоятелно!...

Коментар

Веднага ми идва сценарий на ум. Чужденец съм. Кацам на летището. Возят ме с кола до .../избери си град в България/, взимам кола под наем и подкарвам към София. Длъжен ли съм да съм запознат с географията на България или някой трябва да сложи нормални табели? Питам защото без да съм чужденец и след като съм учил география на България и след като уриентиране по карти ми е професия, пак се утрепвам да се губя. Табелите са за незапознатите с география. И за тия дето не си носят компас в джоба за да знаят "северозапад'...
                  А картите за какво са? Табели за всички селца и градчета ли трябва да се слагат?
                  Пътеуказването в София трябва тотално да се обнови, това е повече от ясно. С нова стратегия и т.н. Но кога ще стане...

Коментар

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
                    А картите за какво са? Табели за всички селца и градчета ли трябва да се слагат?...
                    Абсолютно си прав, извинявам се! Пълно е с табели, объркал съм се /отново/.

Я прочети пак, че говоря за "от град .. до Столицата". Какви селца споменаваш?

Коментар

Абсолютно си прав, извинявам се! Пълно е с табели, объркал съм се /отново/.

Я прочети пак, че говоря за "от град .. до Столицата". Какви селца споменаваш?
                      Не казвам, че е пълно с табели, напротив.
                      Столицата също не е задължително да се пътеуказва навсякъде.

Коментар

при тотално объркване, е нормална реакция да се направят куп грешки, директно свързани с безопасността на движението. Затова смятам, че указателните табели не са само лукс, а необходимост.
                        Ето това според мен е най-същественото в случая. Кой как бил с географията - то си е за него. Въпросът е, че правилата и знаците, в т.ч. указателните табели имат една първостепенна цел: да сведат до минимум инцидентите. Оттук нататък не виждам много за какво да спорим. Повече от очевидно е, че има много места и в/около София, и в цялата страна, в която основното внимание на шофьора трябва да бъде съсредоточено в ориентирането, а това е опасно за всички. И е супер излишно; някак си абсурдно е да се пести от табели или толкова да няма кой да ги измисли разумно. Лошото е, че по мои наблюдения такъв проблем има дори на нови отсечки, пътища, магистрали...

Коментар

От преди да си взема ГПС ползвам този сайт. Почти не бърка. http://www.viamichelin.com/web/Itine...routeConso=5.6

Коментар

Първоначално публикуван от eager Преглед на мнение
                            ...правилата и знаците, в т.ч. указателните табели имат една първостепенна цел: да сведат до минимум инцидентите...
                            Точно така. И в конкретният случай табела си има.
                            Сега - ако трябва тези табели да са "една върху друга", така `щото все-пак, ако и да не бъдат видяни, то да се спрем в тях... Мисля, че ще е в противоречие именно на това условие.

Коментар

Защото:
                              1. Магистралата за Варна е от северната страна на Стара Планина, а тази за Пловдив - от южната.
                              Теоритично е така но... От София и двете магистрали тръгват от южната страна на Стара планина...
                              Входовете на двете магистрали са на няколко км. един от друг, и там определено има табели.
                              2. Най-елементарно погледнато, ако се набия по автомагистрала "Тракия", ще трябва да се "разходя" до някой проход, за да се върна накъдето съм тръгнал.
                              Там поне има табели, днес минавах точно оттам и се загледах, има си.

3. Най-малкото - това са две различни направления и в частта, в която са заедно, трябва да бъдат посочени и двете.
                              По това две мнения няма. Определено маркировката и табелите е необходимо да бъдат обновени и добавени още.
                              Мен лично повече ме дразни липсата на маркировка на 90% от кръстовищата. Като минаваш за пръв път през такова е голямо чудене от къде и как...
                              4. Можеха да сложат поне "Русе", защото и това е международен път и е важна точка по пътя за Букурещ. А за чии... дявол не сложиха една табела "Правец"? Съвсем кратка дестинация. Ама да оставим това. След това прочуто Околовръстно, никъде другаде няма табели за излизане от града. Ще ви пратя малко снимки как е другаде. Ама явно всички други са тъпи, та харчат пари за табели...
                              Това го обясни на господа бюроподпирачите отговорни за сигнализацията и маркировката. На Цариградско шосе при полагане на маркировка(онези жълтите линии в края на пътя) миналата година бяха боядисали и едно блъснато куче...

Аз лятото на изхода на магистрала Тракия до Стара Загора на едно кръстовище (на две нива от тези които единия път минава над другия) спирах за да включа GPS за да разбера вярната посока... Табела Бургас - тръгвам в тази посока, след малко още една табела Бургас и хоп в изходна позиция. Карайки по табелите трябваше да се въртя в кръг.

Коментар

Първоначално публикуван от Tisho Преглед на мнение
                                На Цариградско шосе при полагане на маркировка(онези жълтите линии в края на пътя) миналата година бяха боядисали и едно блъснато куче...

Самата истина!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X