Обява

Свий
Няма добавени обяви.

След новата стратегия и сънна апнея.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: След новата стратегия и сънна апнея.

Баси, аз хъркам яко. Да ида да ме прегледат ли?

Ама от друга страна-не съм заспивал докато карам. Вярно, много пъти ми се е доспивало, но не съм заспивал.
    Може и да е обикновено хъркане заради стеснена ноздра(имам я). Май няма да ида да ме излъжат, че трябва операция.
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Не съм специалист по медицина на съня (а тя е сравнително нова наука, която не се учи у нас) - просто взех да навързвам много факти и случаи.
      Друг мой приятел, хъркаше много и започна да използва лепенки с вградена пластина "Breathe Right". Залепва се около носа, така че повдигат ноздрите по време на сън. Беше доволен, и сега вече рядко ги използва.

Та нещата са различни, има хъркане и хъркане, има различни състояния на сънна апнея. Но човек трабва да има едно наум и положи грижи навреме за здравето си.
      Show must go on!
      LZ1VES

Коментар

Ясен признак за сънна апнея е не толкова здравото хъркане, а това че спираш да дишаш. Трябва да помолиш някой да те наблюдава. Хъркаш си нормално, и изведнъж просто спираш да дишаш. Мен жената ме изрита на доктор когато ми засече паузи по 20-30 секунди.

Естествено, след паузата поемането на дъж е съпроводено с хъркане което звучи горе долу като сърбането на Бай Ганьо когато бил на гости у Иречек.

Подобни паузи са нормални, когато са (ако не се лъжа) до пет на час, или нещо подобно.
        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Заради хъркането с жената спим в различни стаи.
          Но сега ще и кажа, че трябва да ме наблюдава колко пъти в час спирам да дишам, и това ще е повод да спим в едно легло тази вечер
          Не, че ще ми повярва де, ама нищо не пречи да опитам.
          Има ли желание-има и начин!

Коментар

Ако някой иска дискретно да разбере как спи, може да си направи запис, дори само звука ще се ориентира какво се случва с дишането му по време на сън.

Ето тук има упътване как човек може сам да си направи лепенки против хъркане.

Show must go on!
            LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
              Баси, аз хъркам яко. Да ида да ме прегледат ли?

Ама от друга страна-не съм заспивал докато карам. Вярно, много пъти ми се е доспивало, но не съм заспивал.
              Може и да е обикновено хъркане заради стеснена ноздра(имам я). Май няма да ида да ме излъжат, че трябва операция.
              Не е само до хъркането, то е симптом, а не причина. На мен ми се е случвало да сме седнали да пием кафе и млъквайки за няколко секунди да заспивам и тъй да изхъркам, че чак от съседните маси да се обръщат, незнаейки какво става. Появява се някакво мигновено успокоение и очите ти се затварят, има едно състояние, за което хората казват- "и сърцето ти спи" - е, нещо такова се получава, нещо като всеобхващащ мир, съзнанието ти се изключва и заспиваш в най-неочаквани ситуации и на най-немислимите места. Затова е опасно, защото се случва както караш, даже и с отворени очи. Изпадаш в мимолетен мир между мозъка и сърцето, и вече спиш. Особено състояние е. Заспивал съм от умора навремето както карам, не е същото. Като че ли разликата е в това, че при заспиването от умора чувстваш някакво напрежение, защото знаеш, че не бива и се опитваш да се съпротивляваш, а при апнеята няма такова напрежение- всичко е много по-лесно и от само себе си. Затова е и тъй опасно.

Коментар

Не заспиваш при апнеята, а тя е причина да заспиваш през дена, защото мозъкът не си е починал през нощта.
                През деня няма апнея, тя затова се и казва сънна, защото е при сън , а не в будно състояние.

ПП. Това , че си заспал докато пиеш кафе , може да е следствие на ракията от предната вечер, но със сигурност не е сънна апнея.
                Апнея - липса на въздух. Има го това понятие и при гмуркачите. При пиячите не. Там е апспирус.

ППП. Спал съм при марш на скок, в движение, крепили са ме двама армейски другари, ама не беше апнея, макар че и НЕЯ я нямаше дълго, беше си чисто апсън и апсили.
                подаръци за мъже от FACOM
                промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Наистина объркахме много понятия, и ми се иска в дискусията да се включи по-тесен специалист.

Болестта "Сънна апнея" представлява многократно и кратковременно събуждане от задушаване, по време на нощния сън. Заради кратките интервали, в които човек се буди, задушен, за да поеме глътка въздух, няма спомени и други преки симптоми.
                  Заспиването по време на монотонна работа и отпускане е следствие - мозъка в частност и ЦНС не са имали възможност да почиват, а човек си мисли, че е спал пълноценно.А всъщност е преживявал стотици пъти стрес в следствие на задушаване.
                  Show must go on!
                  LZ1VES

Коментар

Стига да има поне право на легитимация, че от тесни специалисти страдаме на широко. Когато ходих на консултация за тази сънна апнея, ми обясниха , че ако не си направя изследвания за 200 и нам си лева, мога да пукна по време на сън, е , имам ли вид на пукнал !? А беше преди 10 години, благодаря на специалистите от Борово.
                    подаръци за мъже от FACOM
                    промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Да, човек е голям дзвер, и има много резерви в организма си. Интересно е тук да изясним същността на заболяването, как може да направим предварителна диагностика, какви са рисковете за физическото и психическото здраве, а и за професиите които се упражняват. Защото всички резерви в един момент се изчерпват, и натрупалите се фактори може да ни изиграят лоша шега в най-неочаквания момент.
                      Show must go on!
                      LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                        Не заспиваш при апнеята, а тя е причина да заспиваш през дена, защото мозъкът не си е починал през нощта.
                        През деня няма апнея, тя затова се и казва сънна, защото е при сън , а не в будно състояние.

ПП. Това , че си заспал докато пиеш кафе , може да е следствие на ракията от предната вечер, но със сигурност не е сънна апнея.
                        Апнея - липса на въздух. Има го това понятие и при гмуркачите. При пиячите не. Там е апспирус.

ППП. Спал съм при марш на скок, в движение, крепили са ме двама армейски другари, ама не беше апнея, макар че и НЕЯ я нямаше дълго, беше си чисто апсън и апсили.
                        Алкохол = 0 и то в продължение айде, не на години ама на месеци със сигурност. Съотношение на кислород/ въглероден двуокис в кръвта при здрав човек - 80/20, при мен 25/75. Оттам липса на кислород в мозъка и апнея. Сънната апнея не се проявява само нощем, често се случва да се проявява и денем
                        Затова трудно се концентрират, а и честичко заспиват през деня, ако тялото им за миг се отпусне. Това е причината да виждаме някои дори и известни личности да си подремват, докато са на заседание, пътувайки в автобуса или зад волана, чакайки червен светофар.

Който се интересува повече от апнеята и проблемите с нея, а не с алкохола от предната вечер и марша на скок -> http://www.narodnodelo.bg/news.php?news=20893 -

където може да разбере, че от сънна апнея човек може да заспи дори на сватбата си, докато готви на печката или чака на светофар. Както и други неща.

Коментар

При мен е много подобно на това, което обяснява Тишо, но няма хъркане - карала съм да ме наблюдават; едва последната 1 година сама се чувам че похърквам, най-вече като заспивам. А имам това състояние от около 20 годишна възраст и ровейки се в миналото го свързвам само с едно леко комоцио от падане от дърво, със загуба на съзнанието за около 1 минута - преди да лежа в болница и да ме лекуват (не помня с какво точно) съм сигурна, че нямах подобни заспивания. Наблюдавам се и също съм забелязала, че най-често се появява ако съм в помещение без достатъчно пресен въздух (кислород). И понякога наистина спя с отворени очи, дори виждам, но не мога да реагирам, а сякаш съм само наблюдател - като някаква блажена вцепененост е. А - и не съм трудно концентрираща се, разсеяна и тем под.
                          @Гоблин - това ми се случва като пътувам наспана (аз си спя по 8 часа от край време), не му влияе пиене на кафе и кола с литри ако щеш, разходка, даже шамари съм си удряла, посред зима с отворен прозорец съм карала и гимнастика съм правила, а спра ли с намерение да поспя за 15-20 мин. просто не мога да се събудя - продължава по 2, 3 часа. Дори съм навивала аларма (откакто има гсм-и) да ме събуди след 20 мин. и първоначално съм бодра, тръгвам, и след малко пак усещам, че "сърцето ми заспива". Нещо друго е моето състояние, може би не апнея (професора каза, че може да е нарколепсия) и явно трябва да се изследва, но поне да се поемаше от здравната каса или да има някакви програми и да е по-евтино.
                          ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Коментар

Сънната апнея определено е по-сериозен проблем, отколкото голямата част от българите осъзнават. Баща ми беше в това състояние доста време и всичко беше точно както Тишо и Веско го описват. Заспиваше на светофарите, както и докато си говорехме следобед. Цигарите му бяха изпогорили мокета в спалнята, а през нощта през повечето време си беше буден. Хъркаше МНОГО силно и изнервеността също беше налице. Не се е сдобивал с апарати и изследвания, но когато (сам) откри, че има сънна апнея, се постара да отслабне и с това почти всичките проблеми изчезнаха. (Аз му бях казала, че е това, но не ми повярва, докато не се увери сам ).

Та, проблемът е МНОГО сериозен и както се оказва, неподозирано голяма част от хората го имат

Коментар

Заспиването при професионалните шофьори обикновенно няма нищо общо с хъркането или има до толкова ако колегата ти така хърка че не можеш да спиш На кревата в кабината на камион много трудно можеш да се наспиш като хората особено ако сте на двойна езда и единя кара докато другия спи .
                              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                                Заспиването при професионалните шофьори обикновенно няма нищо общо с хъркането или има до толкова ако колегата ти така хърка че не можеш да спиш На кревата в кабината на камион много трудно можеш да се наспиш като хората особено ако сте на двойна езда и единя кара докато другия спи .
                                Ако си си взел дозата преди да легнеш спиш като бебепа и другия като кара те полюшква баш като в люлката

Сега за заспиването при професионално каране.Заспиваш когато„ сърцето ти заспи“характеризира се с внезапно трепкане и усещането че си изминал N растояние без да знаеш как
                                При всеки е различно аз примерно до 4 сабале айде до четири и половина деяна и ми няма нищо и стане ли четири почвам е такива трепкания и чудене.Слизам мия си очите със студена вода лицеви опори за раздвижване.И след 20 минути пак същотоПак слизам пак плискане с вода.Лимони съм ял помага ама слабо .И така до расъмване.Съмне ли се да се развидели и може да си карам до следващото утро без да слизам.Що така ми се доспива точно в този промеждутък не знам.
                                К мирной жизни не пригоден.
                                Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                                ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X