Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Наркотична зависимост?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    От позицията на житейския опит говорят бившите пушачи, които вече са се осъзнали и са се преборили. Такива като барбарона и мен, които никога не са пушили, биха казали същото и преди 15 г.

    Тук има и друга страна, която не се засяга - висшата и рафинирана наркомания. Западняците колеги на баща ми в голямото си число са наркомани. Зениците им не са разширени и нямат дупки по вените. Обаче типично застъпват на работа в 7 часа, пишат средно около 300 мейла (не само формални) до към 2, после хукват по задачи. Към 7 се прибират за по един душ и после търчат по срещи, приеми и т.н. Около 12-1 се прибират, вечерят и след това си викат някоя хубавица. На другия ден в 7 са кукуряци, все едно се връщат от едномесечна отпуска. Така са всеки работен ден, а през почивните или хващат самолета за някъде или спят по 30 часа без прекъсване. Какви са тия стимуланти, които пият само мога да гадая. Може и кокаин да е...

    Коментар


    • #32
      Кокаина стимулира особено добре мозъка и затова е известен като дрогата на хората на изкуството , но за да издържат на този ритъм на живот , който описа - не знам , мисля , че може би вземат някакви коктейли от кока , синтетични биостимуланти и някакви анаболи. Както ти каза - на запад са много модерни и използвани такива стимуланти , които ти позволяват да работиш като супермен и да се справяш със стреса , но това не е вечно - идва време , когато си плащаш цената за това. Но пък през това време си създаваш необходимите материални запаси от средства , за да бъдеш на гребена на вълната , тъй че всеки си избира пътя.

      Коментар


      • #33
        Да не забравяме, че има ясно определено състояние (медицинско патологично) което се нарича работохолизъм. То си е заболяване и се лекува като такова. За съжаление в съвременния свят то е издигнато в култ и е признак за "правилност на пътя"... Та не винаги има намесени конкретни биохимични стимуланти, понякога само психиката е достатъчна... особено когато дадена форма на социално поведение се култивира и стимулира от ранно детство…Най-големия враг на човека се намира в неговия мозък обикновено...

        А по-горе беше писано за подражанието и то съвсем вярно. Разбира се, че лошото винаги е много по-лесно да се предаде и копира. Не сте ли забелязали, че когато се съберат едни деца моментално се разменят лошите думи, знаци, приказки... Затова и има смисъл и бих казал необходимост за всеки да положи максимум усилия, за да покаже някакъв добър пример или поне своето отрицание към лошото...

        А сега да се върнем на темата: Я дайте сега да измислим как да откажем Стефан от цигарите, мислете идеи и предложения. Аз се сещам на първо време за: бой, бира, офроуд стимуланти, може пък и накрая да вземем да го помолим...ще го даваме после за пример и т.н.

        VPetrov.photography

        Коментар


        • #34
          Ще му купим от някой търг някоя Т34-ка и ще му я дадем след като една година не пуши!

          Коментар


          • #35
            Добро предложение, ама поне 2-3 години да не пуши че току виж от радост пак пропушил
            VPetrov.photography

            Коментар


            • #36
              И ще я затворим в ограда, само да и се облизва..

              Коментар


              • #37
                Запознат съм със състоянието на работохолизъм, защото преди време бях започнал да проявявам повечето му симптоми. Спирах работа към 1-2 през ноща, а сутрин почвах от 9. Всичко хубаво, ама за около година, започнах да усещам, че се износвам и си направих два основни извода - каквито и проблеми да имам, по-добре да си ги реша, вместо да намирам бягство в работата; пари се изкарват преди всичко с акъл, а не с труд. Резултатът, обаче беше, че сутрин се чувствах като премазан и изобщо ми личеше, че вървя на зле. За капак се разболях тежко, а не боледувам. Това вече преля чашата.

                Познавам и други нашенски работохолици. Сутрин не могат да се освестят и дълго имат вид на замаени. От друга страна, западняците са абсолютни свежарки всеки работен ден в продължение на години. И акълът им работи, и настроение имат, и изобщо все едно карат отпуска. Всички знаят, че здраво играе химията и редовно си пият "витамините".

                От моите наблюдения, Стефан е нервак и закоравял пушач. Не може да спре цигарите без да премине през сериозен катарзис. Единствено го виждам да се натовари на джипа и да го отняма няколко месеца в някое балканско село, далече от цигарите и от всичко друго. Отгоре на всичко, начинът му на живот предразполага към здраво пушене. Според мен, ще го оправи само доброволна каторга.

                Коментар


                • #38
                  Не мъчете човека, със сигурност това си е едно негово малко блаженство, което според мен може да се замени само със харем ...
                  А ти Обер си го карал много разспуснато, аз спах само на четни дати преди да навърша 30...

                  Леонардо, както знаеш е спал директно дълбок сън по 15 мин. на 4 часа и така е спечелил време за още един живот...

                  P.S. акъла всъщност се нарича и с думата "опит", а той идва само когато правиш нещата с които никой не иска да се гърби..
                  Най-опасни за всяка фирма са "балъците" които идват в почивните дни и които се натискат за най-неприятните задачи...

                  Коментар


                  • #39
                    Другият, който спеше на четни дати, скоро се пенсионира по болест...

                    Акълът далеч надхвърля рамките на опита, бих казал. Отделно от това, важно е не времето, а продуктивността. Всичките ми наблюдения, вкл. и над мен самия са, че функцията има екстремум и след него вече е умряла работа. Все едно постоянно да караш колата в края на червената зона, където кривите са яко надолу. Няма да стигнеш по бързо и по-далеч, само ще скапеш двигателя.

                    Откакто се "разпуснах" още повече, резултатите не са намаляли спрямо преди. За сметка на това се чувствам много по-добре и правя по-малко грешки от припряност. Заделяното времето е измерител, дотолкова, че да се получи оценка на ефективността.

                    Коментар


                    • #40
                      Просто не си разбрал, че си натрупал опит.. След това всичко става по-лесно!

                      Коментар


                      • #41
                        Това, което съм разбрал е, че повечето неща в тоя живот са една стръмна експонента. В началото много усилия и никакъв напредък, а после малко усилия и значителен резултат. За мен, обаче, опитът е само материал. За да се надскочи, трябва сериозно да се осмисли и да се действа извън него. Иначе няма качествен ръстеж или както са казали нашите приятели диалектиците - количествените натрупвания водят до качествени изменения ;-) Тук вече е до акъл и става пресявката.

                        Въпросът не беше в това, ами в химикалите. Споменатите юнаци много добре ги разбирам защо се тровят. Над нормалните си западняшки заплати, месечно взимат минимум 10 000 отгоре и бичат кариери до тлъста пенсия. Да се живее на тези обороти, обаче не иска само психическа възбуда. Стероиди ли пият, кво правят, обаче и физически са като самолетчета.

                        Естествено, това има своята цена и единият скоро малко му прилошало на франкфуртското летище и в болницата го успокоили с приличен инфаркт. Това на 48 години. С натрупаното сега се стабилизира някъде из Полинезия сигурно...

                        Във всичко си требе мярка, пък как ни се услажда екстремизмът само...

                        Коментар


                        • #42
                          Re: Наркотична зависимост?

                          Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                          Да не забравяме, че има ясно определено състояние (медицинско патологично) което се нарича работохолизъм. То си е заболяване и се лекува като такова. За съжаление в съвременния свят то е издигнато в култ и е признак за "правилност на пътя"... Та не винаги има намесени конкретни биохимични стимуланти, понякога само психиката е достатъчна... особено когато дадена форма на социално поведение се култивира и стимулира от ранно детство…Най-големия враг на човека се намира в неговия мозък обикновено...
                          Поредното модерно влияние се нарича "downshifting" (дауншифтинг). На практика това е преход от високоплатена, но напрегната работа, към по-спокойна, но не толкова доходна. Преминаването от ситуацията на безмилостно печелене на пари към придобиване на душевен комфорт.
                          Защото именно освобождаването от материалната зависимост осигурява вътрешна свобода.
                          Натисни спирачките
                          Може би не виждаш точно сега необходимост да намалиш оборотите. Възможно е и никога да не се решиш на подобна стъпка. Но за повечето хора в света този ход е реалност, подплатена, разбира се, с основателни причини.
                          Най-разпространената от тях е свързана е желанието на човек да прекарва повече време с близките и приятелите си.
                          Кризисната възраст е 30, 35 и 42-45 години
                          Вторият сериозен повод е възможността да подобрим здравето си или поне да го запазим такова, каквото е. Забързаният ритъм, неуравновесените колеги, кратките срокове, нервите и сривовете - всичко това се отразява пагубно на здравословното ни състояние.
                          Трета причина - да живееш така, както искаш.
                          Кой не мечтае за работа, която не изисква голяма отговорност и постоянно присъствие?
                          Така ще има възможност да се посвети на приятни неща или просто да отпочине, намалявайки темпото.
                          И накрая - възможността да преоткриеш себе си.
                          Представи си само колко хора се чувстват не на мястото си. Не са малко тези, които с идването на работа започват да планират какво ще обядват или как ще прекарат вечерта.
                          НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
                          Omnia vincit amor !

                          Коментар


                          • #43
                            Re: Наркотична зависимост?

                            Обере, преди няколко дни зяпах едно филмче за метамфетамините и единият от примерите беше, че се взимат точно от "кариеристи". Авторите интервюираха дори бояджии в Тайланд, които ги взимат, за да работят по 20-ина часа дневно.

                            Коментар


                            • #44
                              До: Наркотична зависимост?

                              Здравейте, аз съм роднина на зависимо момче. Според него вече не употребява, но продължава да се секне, почти постоянно. той ми обяснява че това е защото вече не шмърка. Моля ви, разяснете ми- така ли е? Има ли друг начин да го хвана в противоречие, освен с тестове?
                              Ще ви бъда благодарна за всяка информация.
                              Да ми пишат и зависими, и такива кое.ито не употребяват, но знаят повече от мен

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X