Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Наркотична зависимост?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

http://www.erowid.org/

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан
      Само не разбрах кво ви интересуват мойте цигари. Пуша наркоманно, никъв кеф. Просто ми е зле като не пуша. Да не би някой да знае оправия? Може направо да се обади в Стокхолм, там раздават Нобеловите награди.
      Казах, че изключвам хората от сферата на изкуството..
      А ти си нещо като Вагнер в словесната симфония...
      Или по-скоро като Вагнер от "Апокалипсис сега"!

Коментар

Казах, че изключвам хората от сферата на изкуството
        аз свиря на китара - да разбирам че съм ОК с 2 кутии на ден

Волк какво работиш?

Коментар

Всичко е въпрос на ценностна система, ако ти трябват пари за да си купуваш всякакви боклуци и да се демонстрираш пред съседите, трябва да си със сериозен набор от качества, аз си формулирах на времето собствена сентенция по въпроса:
          "Ако искаш на старини да играеш билярд, недей на младини да играеш билярд!", демек ако докато си млад не си вържеш панталонките, ще ти паднат като остарееш..
          А най-свободните и силни хора са тези на които не им трябват пари..

P.S. Contractor съм...

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан
            Нетолерантността докарва наркотиците. Годишно в Щатите от свръхдоза умират 5 000 (пет хиляди) души. Във връзка с борбата с наркотрафика и в него самия загиват 60 000 (шейсет хиляди).
            ама кой каза, че не е така ... но зщо не продължи статистиката? Годишно умират 200 000 от тютюнопушене ... и 130 000 от пасивно тютюнопушене ... Смъртноста от наркотици се намира на 82-ро място в ранклистата ... като далеч пред нея се класират катастрофите и дори броя на самоубийствата ... статистика ...

Но дори да са легални ... нищо няма да се промени - имам предвид статистиката и паричните потоци ...
            Иначе сега се сещам, че има някои неща, на най-ниските етажи, които ще се променят - малките дилърчета и принуждаването на деца да работят за тях ... така че може и аз да се обявя ЗА легализирането на леките дроги ...

А оная дето си лекувала мигрената - според мен е било ганджа (или кой както го нарича). Имало е доста доктори, които са го предписвали като лек и между другото е действало ... Освен това облекчава зрителния нерв ...

Само не разбрах кво ви интересуват мойте цигари. Пуша наркоманно, никъв кеф. Просто ми е зле като не пуша. Да не би някой да знае оправия? Може направо да се обади в Стокхолм, там раздават Нобеловите награди.
            Ами оправия има - ама е трудна ... Много воля, чист алпийски въздух, малко мирис на бензин и барут ... и да не се впрягаш за неща, които не можеш да промениш ...

Въпроса е , че и след като ги спреш организма ти няма да се изчисти ... Всъщност скоро имаше предаване по телевизията ... и нещо за център против тютюнопушенето ... даваха и интервю с таксиджия, който е спрял цигарите след 40 години пушене (поне каза, че не е пушил от една година) ... докторите му обяснили, че няма много да се подобри белия му дроб, но той спестил парите от цигари и купил велосипед на внука ви - изгеждаше много доволен ...
            Път без препятствия обикновено не води до никъде.

Коментар

като стана дума за статистики, сещам се 1 в която сравняват смъртноста от препиване с ВОДА и препушване с марихуана в САЩ. Ха представете си, от вода умирали 10-тина души годишно, а от канабис 0!?

"Прекален светец и богу не е драг!"

Коментар

Volk, сори , брат , ама ще кажа нещо смешно по повод това , че на най-свободните и силни хора не им трябват пари. Ами , че лудите са и свободни и силни - и пари не им трябват - значи ли , че трябва да са наш пример? Това беше майтап , не се ядосвай! А за наркотиците мога да кажа , че преди 15-тина години съм опитвал почти всичко без хероин , и не ми хареса , може би поради факта , че ме правят неспособен на самоконтрол и трезва преценка.Оттогава не съм ползвал такива гадости . Но виж цигари пуша , макар , че не трябва и не ги одобрявам.Според мен младите винаги се блазнят да нарушават всякакви табута и забрани и ако се легализира марихуаната например , вече няма да е модерно да се правят на отворени и да се пънат да правят впечатление на околните , и полека - лека ще отшуми. Но спрямо хероина , ЛСД-ито и др. твърди наркотици санкциите трябва да са още по-строги.Както здравият не вярва на болния , тъй и аз съм убеден , че непушачите няма да разберат тия , които пушат , и няма да спрат войната срещу тях.Аз лично уважавам тия , които не пушат , и ако съм в ситуация , в която има някой непушач около мен , не пуша в близост , за да не не му причинявам това , което правя със себе си , но съм решително против да се ограничават правата ми и някой да ми заповядва какво да правя. Затова не станах нито военен , нито бях дълго полицай. Жалко е само , че каквото и да се направи в България по въпроса с дрогата , в края на краищата ще се изроди , ще направи някои много богати , а ефекта ще е нулев , ако не и обратен. ИМХО.

Коментар

По-добре зарежете статистиката.

За парите - ако някой иска да се "освобождава", с радост ще му помогна в това благородно начинание. Пък, ако говорим сериозно, изобщо не ми е зле да имам кинти. Освен другото, знам, че винаги мога да помогна финансово на приятел или на роднина (в разумни граници). Правил съм го нерядко, като резултатът, естествено е минусов за мен. Вярно, че понякога човек има нужда от морална подкрепа, но по-често се случва да е материална. Стига ми, като видя облекчението като помогна за някакъв изход от дадената ситуация. Това го казвам, защото смятам, че можещите трябва да акумулират ресурси - и за себе си и за близките си, пък после вече според преценката. Иначе, хипарски комуни колкото щем.

Тихомире, младите го правят, не защото е забранено, а защото са прости (без лоши чувства). Цигарите не са забранени, но тенденцията в нарастването на броя на пушачите и на сваляне на възрастовата граница е срамна и опасна. Нерядко съм виждал 10-12 годишни българчета, не циганета, да пушат. За по-големите не искам да говоря изобщо.

Моите колеги недоволстват от скорошното повишение на цените, обаче няма да ги намалят. Напротив, смятам, че ще продължат плавно да ги увеличават. Ще се ограничат от други неща, но от това не могат.

Именно това е мръсното на всякакъв бизнес с пристрастяващи стоки - веднъж като ти паднат слабаците, много трудно ще се отърват. Създадеш ли зависимост към стоките или услугите ти, можеш директно да отиваш на Бахамите.

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer
                    ... Пък, ако говорим сериозно, изобщо не ми е зле да имам кинти...
                    Не си "Стоиностен" човек Ти - това си е (Жалко че и аз не съм - не че имам пари , ама ми се иска)
                    Освен другото, знам, че винаги мога да помогна финансово на приятел или на роднина (в разумни граници). ...
                    Смятай ме за приател, ако не роднина
                    ...Цигарите не са забранени, но тенденцията в нарастването на броя на пушачите и на сваляне на възрастовата граница е срамна и опасна. Нерядко съм виждал 10-12 годишни българчета, не циганета, да пушат. За по-големите не искам да говоря изобщо....
                    Напротив - Забранени са - всички родители инструктират децата чинно - "Ще те прИбия ако те хвана да пушиш" което си е примане че наследника пуши, но е само въпрос на време да го хванат
                    ...
                    Моите колеги недоволстват от скорошното повишение на цените, обаче няма да ги намалят. Напротив, смятам, че ще продължат плавно да ги увеличават. Ще се ограничат от други неща, но от това не могат.

Именно това е мръсното на всякакъв бизнес с пристрастяващи стоки - веднъж като ти паднат слабаците, много трудно ще се отърват. Създадеш ли зависимост към стоките или услугите ти, можеш директно да отиваш на Бахамите.
                    True, True Това всъщност му е "готиното" на този бизнес - клиента не спори с продавача за цената, а НАСТОЯВА да си получи Стоката - как да му откажат

Коментар

Oberst , съгласен съм с всичко , което каза по-горе , освен с едно - че младите пушат , защото са прости.Малко максимализирано ми звучи. Не всички , които пушат са прости - просто да пушиш в техните среди е "мъжествено" и модно - с което аз не съм съгласен. Така стои въпросът и с наркотиците.Просто лошите винаги са били на мода и обект на възхищение и подражание - още в годините на моята младост , тоест преди около30-тина.И така ще бъде винаги.А точно децата са най-податливи на внушения , които не винаги имат нещо общо с разума или нравствените критерии на обществото.Примери много-от еничарите и Хитлерюгенд , до пионерски и комсомолски , или ислямски фундаменталистки медресета. Мисля , че трябва повече разяснителна работа сред подрастващите за вредата от цигарите и наркотиците , но поднесена по приемлив и подходящ за възрастта начин , и то така че тия които не пушат и не се дрогират , да не изглеждат смешни и задръстени в очите на приятелите си , и обратно - да им се докаже , че връстниците им , които пушат и употребяват наркотици , съвсем не са герои достойни , за подражание. Или с други думи - да им докажат , че израза- "Добрите момчета отиват в рая , а лошите , където си поискат!"- не е верен/а дали?/. Това обаче ще е много трудна задача!

Коментар

E, абсолютно потвърждаващ моята теза - младите са прости и затова правят всякакви свинщини. Мода, възхищение, стадо... Като повечето са слабохарактерни комплаксарчета само се чудят каква по-голяма простотия да измислят, за да се откроят. Давам елементарен пример с братовчед ми - от много акъл и рейвърстване си докара двустранна пневмония с повторение и се астмоса окончателно. Така че не пуши. Обаче за оригиналничене си сложи обица на пъпа?! На поредния преглед, докторът като го видял, откачил и му казал, че му е писнало да шият хернии на тъпаци като него и го изгонил.

За татуировки и още по-драстичен пиърсинг не искам да говоря. Така че явно и ти си съгласен - огромна част от младите са прости (не съм казал глупави) и слабохарактерни. Все още част от тях се оправят с възрастта, но не успяват да отръскат пушенето и пиенето, защото вече имат биохимическа зависимост.

Друг пример - играем баскетбол с разни двуметрови 18 годишни. Обаче те правят смени в отбора, щото издишат. Като излязат да почиват, палят цигара. Около някои от тях се носи и смрад на ганджа. Че всеки от нас "дъртите" може да върже на възел всички тях на куп, смятам е ясно. Лошото е, че тези пак не са от най-изпадналите, щото поне нещо тренират и подтичват. За геймърите в залите, особено от крайните квартали е ясно.

За съжаление, с малки изключения, пуберитетите са крайно лабилни и оставиш ли ги сами да се ориентират потъват в блатото. Да не говоря, че тези, които са "лошите" и са пример за подражание са просто други комплексари по-нагоре в йерархията. От моите наблюдения, истинските лоши са съвсем други хора - изключително сдържани, владеещи се и любезни.

Все още не съм чул нито една основателна причина някой да подхване цигарите. На въпроса защо са почнали, по-осъзнатите пушачи отговарят именно така - щото са били прости, а сега вече не могат да спрат.

За себе си имам едно наблюдение - рядкост е в семейство на пушачи детето да е непушач и обратното. Тук Алекс каза, че родителите заплашвали лапетата си да не пушат. Сигурен съм, че всички тези родители самите са пушачи и понеже те не могат да спрат, затова подтискат децата. Вкъщи никога не се е пушело и нито веднъж не сме имали разговор на тема цигари.

А, че младите са прости е ясно, но няма да ти изброявам в колко семейства децата открито пушат пред/със родителите си още от училище. Какво става с тоя народ не мога да си обясня... Всъщност, мога...

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Севов
                          ... Не всички , които пушат са прости - просто да пушиш в техните среди е "мъжествено" и модно - с което аз не съм съгласен. Така стои въпросът и с наркотиците.Просто лошите винаги са били на мода и обект на възхищение и подражание
                          Донякъде си прав - просто за да ги "допуснат в кръга/глутницата" и се правят на "мъжкари" ... и в повечето случаи е родителска грешка на възпитанието ... на може да пушиш като комин и за му кажеш, че "ш гу прИбиеш" ... не е само това - има доста подробности, но не мога да коментирам възпитанието ...

Така аз съм много благодарен на моите приятели от ученическите години - въпреки, че повечето пушеха - никога никой не ми каза "Ти па къ`ф мъж си кат не пушиш" - нещо, което ми казваха съученичките ми ...

Всъщност бях пробвал цигарите и нито станах по-як нито с по-голяма пишка, нито ми беше кеф да пуша ... и така един ден като ме заядоха съученичките - запалих една цигара и я изпуших до край - с 10-15 теста дали гълтам дима ... след като я изгасих и ги попитах "Сега станах ли по-глям мъж?" ... После 2 седмици не ми проговориха ... и никога не повдигнаха отново въпроса ... но и никога не станах от "техния кръг" - за което обаче не съжалявам ...

Коментар

мисля, че и примера на един наркоман може да ича и обратен ефект - ако видиш някой доволно надрусан да халюцинира какво ли не или такъв който целия се тресе защото няма дозата - едва ли ще помислиш дори да опиташ

а се случват и по-лоши неща - твои съученици или приятели от махалата умират от свръх - доза - а това е ставало и тогава когато и аз бях в 7 клас

Коментар

Първоначално публикуван от Софианитка
                              мисля, че и примера на един наркоман може да ича и обратен ефект - ако видиш някой доволно надрусан да халюцинира какво ли не или такъв който целия се тресе защото няма дозата - едва ли ще помислиш дори да опиташ

а се случват и по-лоши неща - твои съученици или приятели от махалата умират от свръх - доза - а това е ставало и тогава когато и аз бях в 7 клас
                              Всъщност - не ... основната презумция (и за кражби и т.н.) е "На мен няма да се случи - тоя е просто неудачник"

Като цяло - въпроса е децата да имат "доверие" и "респект/уважение" към продителите си ... нещо, което все по-често липсва ...

Коментар

Окей , прави сте всички , но! - не забравяйте , че сега говорим от позицията на житейския си опит и ни е много лесно да кажем - това е добро , а това не - и е още по-лесно да правим квалификации , изводи и обобщения . Така е , но наистина ли знаем какво мислят и харесват , и какво - не , децата ни?Ние не живеем в затворени кланове , а информацията/полезна и вредна/ залива безцеремонно от всякъде младите. Добре , ние знаем какво да правим , а те?Мисля , че не само семейството е виновно за пороците , макар че основният фактор за възпитание е то, а упадъкът на моралните ценности в световен мащаб. Докато бяхме зад желязната завеса беше друго - по-малко външна информация = по-малко вредни пороци - а сега е съвсем друго. Светът е болен , и няма изгледи да се оправи. Това обаче не значи , че трябва да спрем да се борим и да оставим всичко на самотек. Не е достатъчно да показваме грешките , трябва да посочваме начини те да не се правят. В този смисъл предлагам някой да направи хубави и интелигентни стикери например и всеки от нас да си купи от тях и да залепи на джипа /или колата / си .В този форум има много кадърни и способни да направят това хора. Аз ще купя и за служебните ми коли. Само трябва да са хубави и не само да привличат окото , ами и да накарат тия които ги видят , да ги прочетат и да се замислят. Така можем да дадем макар и малък , но все пак някакъв принос в борбата с дрогата. Нека , ако някой му хареса идеята и реши да направи такова нещо , да изложи във форума свои виждания по въпроса! Дайте да направим нещо , иначе само си приказваме и всичко си отава тук. Ето например - смятам , че в инициативата за засаждане на дървета с ученици догодина може да се включи и мото за борба с дрогата. Нещо от рода на -"Повече природа - по-малко дрога!" или подобно.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X