Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос относно респиратор МП-70

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #61
    Иван Иванов написа, цитирам:
    "вирусът не се рее свободно в пространството, че да заобиколи и да се шмугне през процепите около носа. Полу и цели маски все още има в ибей, макар и на неприлични цени, а в олх е пълно с МР-70.................. който иска да слага такива , но те ако бяха с нещо по-подходящи за случая, щяха да раздадат на докторите на първа линия."

    Иван Иванов, сещаш се, че ИМА МНОГО СЪЩЕСТВЕНА РАЗЛИКА,между това да си ежедневно в обстановка, поставен сред много хора, установено заразени с коронавирус, с които да контактуваш практически постоянно, в ограничено затворено пространство, в непосредствена физическа близост /понякога на 10 сантиметра от лицата им/ и това да контактуваш с хора, дори в градския транспорт /който вече рядко се използва/, като не ти се налага да се навеждаш на 20 см от лицето на хора, за които знаеш, че са установено заразени. Степента на интензивност на излагане на заразата в горепосочената обстановка, в който работят лекарите и медицинските сестри, които са на първа линия в борбата с COVID-19 в момента, е много по-голяма, дори от това да пътуваш с градски транспорт или със самолет, в който има заразени с коронавирус.
    За медицинският състав на първа линия в борбата с COVID-19, полумаските МР70 наистина не са подходящо средство за защита на дихателните пътища. За медицински цели и нужди, най-подходящи са целолицевите маски, при които има пълна защита, както на дихателните пътища, така и на очите.
    Много зависи, за каква точно употреба става дума...За мен лично, като индивидуално предпазно средство за човек, който не е медик и не е на първа линия в борбата с корона вирус, за механична защита на носоглътката и устата, няма по-добър и удобен вариант от полумаска 3М, модел 7500! По-добро от нея вече са целолицевите маски от серията 3М 6900, ии на друг утвърден призводител, но тук вече говорим за друг клас, за друг сегмент на лични предпазни средства. Целолицевите маски са по-подходящи за медици. Те са и по-скъпи за придобиване. Но и висок клас полумаска също би била полезна за медици, стига да бъде съчетана с наистина качествени предпазни очила.
    https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

    Коментар


    • #62
      andreiS40
      Почистващи тампони за лице не съм сложил понеже големия размер все още не мога да го намеря по магазините,! И за това набързичко си спретнах от памук. Също така маската така трябва да се направи че и да може лесно д се диша . Понеже ако се наложи да си повечко време с нея няма да можеш да издържиш. За добър клас маски и аз съм на същото мнение за 3М маските които имат много добри разработки. Но и цената им е добра 😉

      Коментар


      • #63
        АндрейS40, не съм служител на ГЗ, иначе преди години съм карал курс в техния център в Монтана и имам даже документ от там.
        Много добре си нацелил големите предимства на МР-ката. Относно дебелината на филтърните кутии. Имай предвид, че с нея се е предвиждало все пак и да се стреля от легнало положение /естествено, с онова така познато оръжие дето също беше заскладено къде ли не/, така че поне едната кутия не трябва да е прекалено дебела. Другото което е масовост и достъпност - буквално във всеки ведомствен склад имаше наличности. И съвсем трето и четвърто, по Бай Тошово време бяха изнесли цехове по селата които за дни можеха да завъртят машините и да осигуряват доставки за "братски" страни. Считай, че това нещо ако не беше унищожено до сега да сме осигурили Европата. По гумите производство през 70-те години аз лично нямам никакви притеснения - имам в наличност 5 или 6 противогаза които са при мен от 90-та година и няколко МР-ки не знам от кога - стават и на днешно време. За филтрите, естествено, няма кой да ми гарантира нищо, всички срокове са минали отдавна, ама то и с някои от панелните блокове е така. Потта вътре в гумената маска или противогаза от стария тип е точно така, да - ако не знаеш как да я изхвърлиш, може да я събираш с лъжица. Бъди сигурен, че при определени обстоятелства и, разбира се - натрупан поне минимален опит - това ще ти е един от малките проблеми. Даже бих казал - незначителен проблем. Правилно си обяснил и как се проверява херметичността, да не разказвам специално за противогазите какви брутални похвати има
        Специално необходимостта от маска, каквато и да е, дори и носна кърпа голям формат, аз лично съм го разбрал и запомнил завинаги още преди 43 години. Това съм го споделял в една съседна тема и още преди 5 години там съм написал, че на първо време в масовия случай ще трябват маски, дрехи и ръкавици. Оттам нататък нека всеки да си го тълкува и изпълнява както му е удобно. В сегашната ситуация все още почти не съм слагал маска даже и на работа, иначе имам няколко платнени и строителни и т.н., МР-тата са дълбок запас, все още.
        Ще ви помоля, по-специално Наско, да изписваме маската респиратор както трябва - МР. За Машинен Пистолет може да си говорим в друг раздел.
        Надявам се и някой компетентен модератор да коригира заглавието, щото при евентуално търсене да има коректен резултат все пак.

        Коментар


        • коко келеша
          коко келеша коментира
          Редактиране на коментар
          Аз подведох колегите още в началото, щото нали само латински означения насекъде, та си викам това сигурно ше да е нашенско П Отдавна съм им забравил документалното наименование, независимо, че съм ги ползвал неколко години.

      • #64
        Първоначално публикуван от Наско Преглед на мнение
        andreiS40
        Почистващи тампони за лице не съм сложил понеже големия размер все още не мога да го намеря по магазините,! И за това набързичко си спретнах от памук. Също така маската така трябва да се направи че и да може лесно д се диша . Понеже ако се наложи да си повечко време с нея няма да можеш да издържиш. За добър клас маски и аз съм на същото мнение за 3М маските които имат много добри разработки. Но и цената им е добра 😉
        Ами добре и направил! Няма да ходиш напълно незащитен, я! Можеш и чист памучен плат да използваш, прегънат неколкократно.Така също става, още повече се връзва с първоначалният замисъл и идея за филтърните кутии на полумаските МР70. С подръчни средства да се правиш филтри. Това им е основното и ГОЛЯМО предимство на МР70.
        Уверявам те, ча така, както съм направил моите полумаски МР70, си се диша напълно нормално, няма пречка на дишнаето.
        ПАК КАЗВАМ, ЧЕ И ПОТРЕТВАМ:

        ВЪВ ВСЯКА ЕДНА ОТ ФИЛТЪРНИТЕ КУТИИ НА МОИТЕ МР70, АЗ СЪМ СЛОЖИЛ ЕЛИПСОВИДНИ ТАМПОНИ ОТ ПРЕСОВАН ПАМУК ЗА ЧЕЛЕН ФИЛТРИРАЩ ЕЛЕМЕНТ, СЪЧЕТАНИ С ПО ЕДИН БРОЙ ВЪВ ВСЯКА ОТ ФИЛТЪРНИТЕ КУТИИ ПРЕФИЛТЪР НА 3М, с код: 5935 Р3R /Р3, означава, че префилтърът е с ниво на защита FFP3/. Диша се доста добре през маските /при проверена и действителна обтурация, т.е. нямам теч на нефилтрина въздух при вдишване/, филтрите не създават затруднения при вдишване. мОЖЕШ И ПО 2/два/ БРОЯ ВЪВ ВЯСАКА ЕДНА ОТ ФИЛТЪРНИТЕ КУТИИ НА МР70 ДА ПОСТАВИШ, СТИГА ДА ТИ Е ПО ДЖОБА. Според мен, този вариант, вече не е финансово изгоден и се обезсмисля основното качество на МР70, просто ще стане скъпо.

        Ако си от София, мога да ти покажа как съм ги направил моите. Но мисля си, че от снимковия материал, който съм публикувал в настоящата тема до момента, се вижда достатъчно ясно.
        Послепис:
        Съжалявам само, че не се бях запасил с полумаски МР70 преди кризата с COVID-19. Мисля да поръчам по още един брой за всеки от членовете на фамилията, просто е така да има, защото не се знае, докога ще продължи това.
        https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

        Коментар


        • jordanov sv
          jordanov sv коментира
          Редактиране на коментар
          Според мен задръж поръчките, пазарът лека-полека се наводнява, а засега не се очертава чак такава екстрена необходимост. После ще има и вторичен пазар, евентуално.
          Като пишеш, недей да подчертаваш текста, че много дразни очите. конкретиката и без това е напълно ясна и достъпна за тук четящите.

        • Наско
          Наско коментира
          Редактиране на коментар
          Ако ще купуваш купи си нови от Зебра АД.
          Но все още не са обявили цената.

        • santaclash
          santaclash коментира
          Редактиране на коментар
          Такива заводи обикновено не продват на дребно. Европата има и сега кой да я наводни. Руснаците примерно. Ама поръчките са за от 10 хил броя нагоре. Все пак е завод.

      • #65
        Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение
        ....
        Ще ви помоля, по-специално Наско, да изписваме маската респиратор както трябва - МР. За Машинен Пистолет може да си говорим в друг раздел.
        Надявам се и някой компетентен модератор да коригира заглавието, щото при евентуално търсене да има коректен резултат все пак....
        Абе чукни у гуглето - и ше се учудиш как масово го има и в двата варианта на изписване

        Всъщност , това недоразумение от 20-ти век е сбъркано още в наименованието си .
        Абревиатурата МР би трябвало да означава "Маска Респиратор" .
        Обаче въпросното предпазно средство ( предназначено да предпазва дихателните пътища от попадане на мухи , комари и други пролетни мушички) не е маска , а полумаска . Та реално би трябвало да е ПР 70.

        ..ама карай , това да му е кусура

        ПС. С оглед на конструкцията на Респиратора - и парчета от дамски превръзки и от сутиен да му турите - все ще е по- добре от оригиналЪт. За целите на корона вируса де . С други думи - сЕ тая.
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

        Коментар


        • jordanov sv
          jordanov sv коментира
          Редактиране на коментар
          Бате Владо, знаеш че при нас няма пет-шест. Преди повече от две седмици съм предупредил колежките че може да опрем до превръзки и да си правят сметката, щото ше се проверяваме сутрин дали има наличност
          и със сютените съща работа - да не дава Господ, ама ако требе - ще се свалят...

      • #66
        Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение
        АндрейS40, не съм служител на ГЗ, иначе преди години съм карал курс в техния център в Монтана и имам даже документ от там.
        Много добре си нацелил големите предимства на МР-ката. Относно дебелината на филтърните кутии. Имай предвид, че с нея се е предвиждало все пак и да се стреля от легнало положение /естествено, с онова така познато оръжие дето също беше заскладено къде ли не/, така че поне едната кутия не трябва да е прекалено дебела. Другото което е масовост и достъпност - буквално във всеки ведомствен склад имаше наличности. И съвсем трето и четвърто, по Бай Тошово време бяха изнесли цехове по селата които за дни можеха да завъртят машините и да осигуряват доставки за "братски" страни. Считай, че това нещо ако не беше унищожено до сега да сме осигурили Европата. По гумите производство през 70-те години аз лично нямам никакви притеснения - имам в наличност 5 или 6 противогаза които са при мен от 90-та година и няколко МР-ки не знам от кога - стават и на днешно време. За филтрите, естествено, няма кой да ми гарантира нищо, всички срокове са минали отдавна, ама то и с някои от панелните блокове е така. Потта вътре в гумената маска или противогаза от стария тип е точно така, да - ако не знаеш как да я изхвърлиш, може да я събираш с лъжица. Бъди сигурен, че при определени обстоятелства и, разбира се - натрупан поне минимален опит - това ще ти е един от малките проблеми. Даже бих казал - незначителен проблем. Правилно си обяснил и как се проверява херметичността, да не разказвам специално за противогазите какви брутални похвати има
        Специално необходимостта от маска, каквато и да е, дори и носна кърпа голям формат, аз лично съм го разбрал и запомнил завинаги още преди 43 години. Това съм го споделял в една съседна тема и още преди 5 години там съм написал, че на първо време в масовия случай ще трябват маски, дрехи и ръкавици. Оттам нататък нека всеки да си го тълкува и изпълнява както му е удобно. В сегашната ситуация все още почти не съм слагал маска даже и на работа, иначе имам няколко платнени и строителни и т.н., МР-тата са дълбок запас, все още.
        Ще ви помоля, по-специално Наско, да изписваме маската респиратор както трябва - МР. За Машинен Пистолет може да си говорим в друг раздел.
        Надявам се и някой компетентен модератор да коригира заглавието, щото при евентуално търсене да има коректен резултат все пак.
        ДОСТА ЦЕННО И ПОЛЕЗНО МНЕНИЕ ПО ТЕМАТА! БЛАГОДАРЯ, ЗА КОЕТО!
        ОПИТЪТ СИ Е ОПИТ! НЕЗАМЕНИМ Е ОПИТЪТ!

        Йорданов, Учудвам се, защо не вкараш в употреба МР70, ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ РАЗПОЛАГАШ С ТЯХ!. Все по-често виждам хора по софийските улици с такива маски. Просто си купи още един комплект МР70, а другите ги вкарай в употреба!
        Не подценавяй COVID-19! Особено, ако имаш възрастни роднини! СВРЪХЗАРАЗЕН Е!

        Интересът ми разпали ето това, цитирам:

        ,,Относно дебелината на филтърните кутии. Имай предвид, че с нея се е предвиждало все пак и да се стреля от легнало положение /естествено, с онова така познато оръжие дето също беше заскладено къде ли не/, така че поне едната кутия не трябва да е прекалено дебела."


        Доколкото аз знам, полумаските МР70 са били за цивилна употреба / за защита на хората при промишлени аварии, работа във високо агресивна запрашена среда/ и не са за военна употреба..Не е пречи да се раздават масово на населението и на ,,третия призив" при военна необходимост, но все пак това е полумаска, не е противогаз няма защита на очите.
        Пак казвам, доста полезен опит сподели Йорданов, БЛАГОДАРЯ ТИ, за което! хУБАВО Е ТЕЗИ НЕЩА ДА СЕ КАЗВАТ, ДА СЕ СПОДЕЛЯТ.

        Към темата:
        Считам, че в настоящата ситуация, ЗА респираторните полумаски МР70 има не просто приложимост, имат много място за употреба. Жалко, че това не се осъзнава от хората, които масово ходт абсолютно незащитени./всъщност може и добре да е, защото пък така все още има МР70 за нас/. Да, не говорим за медиците, за там си трябват целолицеви маски. Но за органите на МВР, за служителите от други служби, на които им се налага да работят с много хора /но все пак не се доближават на по-малко от 10 сантиметра от лицата на проверяваните хора/. За обикновените граждани също...
        Всеки сам може да се направи сметката, че от една полумаска МР70, която е със здрав обтуратор, здрави и надеждни вентилационни клапани /вече обясних как лесно и за по-малко от една минута се установява тяхната годност/, след като се замени съдържанието на филтърната кутия и се натъпче дебело и здраво, с хубав префилтър, си става една доста надеждна полумаска, която е не само по-добра, като средство за защита на дихателните пътища, но и е финансово много по-изгодна от маски за еднократна употреба от по 8-10-12 лева, които са за максимум 8/ОСЕМ/ часа, а да не говорим за онези маски, тип "хирургически"...

        Единствените ми резерви да нося в момента респираторна полумаска, /които бързо ми отминаха, когато видях как възрастеен човек в градския транспорт кашля и се секне/, бяха че изглеждам смешно, че изглеждам като "извънземно".. Вече нямам подобни резерви.
        И още един плюс на полумаските МР70 - малките им размери, дори и при размер "I" /най-големият/. Поради това, че са с малки общи габарити, агумата е изключително гъвкава и мека, една полумаска МР70 просто може да се сгъне и в наелонов плик да си я носите във външен джоб на сакото, например. В това отношение полумаските на 3М са доста по-обемисти, дори и в рамзер "малък".
        https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

        Коментар


        • jordanov sv
          jordanov sv коментира
          Редактиране на коментар
          Оххоо, въобще не го подценявам. Отдавна съм готов фамилиарно и служебно и с предпазни средства, спирт, дезинфектанти, логистика ако щеш и сега само следим обстановката. Тука хубавото е че сме малък град дълбока провинция, физическа дистанция и изолация ако трябва - лесно се спазват. По-миналата седмица ходих при личния лекар /имам му пълно доверие/ за на майка ми лекарствата, влязох вътре по муцуна и на вратата питам - да се маскирам ли?, той ме гледа три секунди в очите и ми вика - Абе я недей. Оттам нататък трябва да се преценя. Стопанката е на работа с няколко маски за смяна и предпазен щит на лицето, вечер я боли главата от ластиците и хлорните изпарения, ако й надяна една МР-ка направо ще ми каже да си хващам пътя за село, хаха. Аами ако извадя Слончо с хоботчето Рано е още, има време.
          За милитъри предназначението на МР. За Студената война знаеш повече и от мен, със сигурност. Все се каня да снимам някои страници от "Ученико, бъди готов за гражданска отбрана!". 50-те, 60-те и началото на 70-те години са живеели с мисълта че утре или следващия месец, образно казано може да има ядрена война или бактериологична. Всеки може да шие /по трудово в училище и момчетата имахме някакви минимални занимания/, у всяка втора къща има Сингер, маските от плат не са проблем. Вече за населението като следваща стъпка и предшестваща осигуряване на 100% граждански противогази /разликата с общовойсковия е торбата, дихателя и гофрираната тръба, като може и без тях разбира се/ е натрупване на наличност на МР. Както и на производствени мощности за задоволяване на евентуални потребности. Естествено, при такова наличие че ще има достатъчно и за масова употреба в т.нар. тогава народно стопанство. както и ти правилно си забелязал, компактен размер - може и на колана да си го носиш или на врата, като му свършат филтрите или се замърси прекалено, хвърляш и вземаш следващия - у склада има. /Имаше/
          Последно редактирано от jordanov sv; 09-04-20, 11:29.

        • Kirilpm
          Kirilpm коментира
          Редактиране на коментар
          Те Сингерите си стоят, ако не стоят на сухо място сигурно и след още сто години ще са годни, но въпроса е има ли кой да шие на тях?

      • #67
        Наско, какво да си купя на "Зебра" АД? Те не произвеждат респираторни полумаски..Произвеждат противогази. АКо знаеш нещо повече моля, пиши ми...Може и на ЛС. Не знам изобщо да се произвеждат в момента МР70..
        https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

        Коментар


        • Наско
          Наско коментира
          Редактиране на коментар
          Вече ще произвеждат . Даже в цвят по твой избор, и за женати има розови 🤪. Виж им фейсбук
          zebra AD. Но не са обявили цена все още.
          И аз чакам да ги пуснат в разпродажба.

        • santaclash
          santaclash коментира
          Редактиране на коментар
          Тези докато обявят цена и започнат производство, тя епидемията ще свърши.

        • Наско
          Наско коментира
          Редактиране на коментар
          Santaclash Има нещо такова ....😁😁😁😂😂😂

      • #68
        jordanov sv , за протокола : тази маска / полумаска никога не е била на въоръжение в БНА . Не е и изделие на "Зебра" . Правена е в Благоевград (сигурно някой от района може да има повече инфо ) за целите на Гражданска отбрана и по- скоро за да се осигури трудова заетост на социалистическото население .
        По време на Студената война - ако беше опряло до използването на защитно облекло - тази измишльотина не би имала никакъв смисъл, щото е ниско ефективна ( да не кажа никак ) като защита от ОМП. . Ма не ми се влиза в подробности .

        ...иначе тука си играйте на тунинговане , няма лошо . Ама доде я усъвършенствувате - кризата ше премине
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

        Коментар


        • Kirilpm
          Kirilpm коментира
          Редактиране на коментар
          Разбрахме че предпазват дедовия, но не чухме какво предлагаш в такива количества.Всеки катаджия да нахлузи по един противогаз и да виси по 3-6 часа на КПП?

        • Vlado_Ts
          Vlado_Ts коментира
          Редактиране на коментар
          Ами пусни една тема за предложения и там ше чуеш какво предлагам .
          Настоящата тема е за ефективност на маска МР 70 , което и коментирах . В смисъл във фабричния си вид, по мое мнение и от опит, е сино неефективна по принцип , хеле пък в аспекта на възможността за защита от корона вирус .
          Затова не съм и против тунинговането и .

          Между другото . 3-6 часа с въпросната маска е не по- малък гърч от противогаза. Ако искаш да пробваш - ше ти изпратя една безплатно . Имам цял кашон - купувал съм ги далеч преди настоящата тупурдия и за съвсем други цели , ама работниците ги нещат именно поради факта че са неудобни за работа .

        • Kirilpm
          Kirilpm коментира
          Редактиране на коментар
          Имам такава макар и в окаяно състояние.Носил съм я и знам за какво става въпрос, но ми спестяваше удоволствието да плюя готов вароциментов разтвор след къртенето на мазилка.За себе си съм намерил решението, пак не е твърде удобно, но аз не съм от мрънкащите.Освен това струваше едни пари купена в мирно време, сега не знам на каква цена ще се продава и най вече какви количества има.Та ако имаш някакви идеи, мисля че никой няма да се разсърди щом ги споделиш, нищо че темата е за мр70.

      • #69
        По въпроса маска - полумаска. никакъв спор не може да има. Видно и от "кратката инструкция" която лично съм снимал и качил на първа страница у темата - това е изделие за защита на дихателни пътища. състои се от гумена полумаска, филтърни кутии клапи и т.н. Следователно си е цяла маска и най-точно - маска-респиратор или само респиратор. Ако някой брои очите за дихателни пътища, да си я пише полумаска.
        Последно редактирано от jordanov sv; 09-04-20, 13:41.

        Коментар


        • IvanIvanovi
          IvanIvanovi коментира
          Редактиране на коментар
          маска си е, но полулицева..... малко механично half face mask някои го приемат за полумаска

        • jordanov sv
          jordanov sv коментира
          Редактиране на коментар
          Да, също може и така да се уточни - маска полулицева с респиратор.

      • #70
        Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
        jordanov sv , за протокола : тази маска / полумаска никога не е била на въоръжение в БНА . Не е и изделие на "Зебра" . Правена е в Благоевград (сигурно някой от района може да има повече инфо ) за целите на Гражданска отбрана и по- скоро за да се осигури трудова заетост на социалистическото население .
        По време на Студената война - ако беше опряло до използването на защитно облекло - тази измишльотина не би имала никакъв смисъл, щото е ниско ефективна ( да не кажа никак ) като защита от ОМП. . Ма не ми се влиза в подробности .

        ...иначе тука си играйте на тунинговане , няма лошо . Ама доде я усъвършенствувате - кризата ше премине
        Тези полумаски го произвеждаха в завод ЗИО "ЕЛЕКТРОН" на Хо-Ши-Мин град Стаке Димитров/Дупница. Днес вече няма нищо останало от производствените мощности, а само част от сградния фонд на бившия завод.
        Не знам "ЗЕБРА" АД изобщо да се занимава с този нисък сегмент /на полумаските/...Те си произвеждат противогагази за граждански нужди /ПГ-1/ и за военни /ПДЕ-1/..

        Тунинговането на МР70 вече е готово, че и го ползваме...А и не е зле, да си има човек подобни предпазни средства, скътани в гаража. дори само, когато реши за си премете работилницата...
        Ежедневн си нося 3М7503.
        като стана дума за противогази, някой знае ли, дали ПГ-1, който се произвежда от "ЗЕБРА" АД се продава на граждани?
        https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

        Коментар


        • Наско
          Наско коментира
          Редактиране на коментар
          Продават единични броики комплекта е 99 лв

      • #71
        Наско, благодаря!
        https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

        Коментар


        • #72
          "Зебра" АД нямат ли някъде фирмен магазин? На място в офиса им може ли да се купува?
          https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

          Коментар


          • Наско
            Наско коментира
            Редактиране на коментар
            Здравей, пиши им хората ще ти предоставят всяка информация която искаш. Ако нямаш фейсбук мога да ги питам .

        • #73
          Първоначално публикуван от andreiS40 Преглед на мнение

          ...Те си произвеждат противогагази за граждански нужди /ПГ-1/ и за военни /ПДЕ-1/..
          Произвеждат си казваш ... Очевидно си навътре с нещата там

          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

          Коментар


          • #74
            Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
            Произвеждат си казваш ... Очевидно си навътре с нещата там
            Не не съм! Чета им сайта! Пиша им във фейсбук, така ми казаха. ПРОБЛЕМ НЕЩО? Проблем? Пак питам, проблем нещо? А?
            https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

            Коментар


            • Vlado_Ts
              Vlado_Ts коментира
              Редактиране на коментар
              Не крещи , де .
              Проблем няма . Онлайн продават ли единични бройки ?

          • #75
            Тая вечер по БТВ новините. Теодора Трифонова влезе при болните. Нещо май не можах да видя добре, ама на муцунката МР-ка ли беше сложила или нещо друго?
            Иначе наметалото и чорапите дето ги намъкна не знам дали са били на "въоръжение" в БНА, но 86-та година в нашто поделение ги имаше в изобилие.

            Коментар


            • titanium
              titanium коментира
              Редактиране на коментар
              точно така МР беше

          Активност за темата

          Свий

          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

          Зареждам...
          X