Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос относно респиратор МП-70

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    Филтри има колкото искаш-китайците в момента заливат света със стока. Даже за по-сигурно отвориха складове в Европа. Само за щатите бавят доставките- сигурно като благодарност за санкциите, та на американските служби им се налага да крадат стоката, поръчана за немската полиция.
    https://news.bg/world/germaniya-obvi...hil-maski.html
    Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

    Коментар


    • #17
      това, че пандемията от коронарирус, която инвазира и в България ме свари неподготвен, по отношение на защитните маски / ауж съм своего рода ,,препър", пък се оказа, че в нито един от "BUG OUT BAG"-овете си не разполагам с никакви маски/, не ми даваше мира, докато не се снабдя с маски. Не говоря за онези обикновените хириргически такива,които са предназначени да пазят пационтите от бактерии и вируси издишвани от медиците, които ги лекуват, запонах трескаво да търся качествени маски. Търсех по възможност да са за многократна употреба. Естествено, един от топ производителите 3М първо ми грабна вниманието, но колкото и да търсех, да ровех, все не откривах полумаски на 3м, тип респиратор, с касетъчни филтриращи елементи, предназначени за многократна употреба.

      Така стигнах до отчайващото положение да се спра на стари промишлени противопрахови полумаски МР70, които в момента се продават в някои от онлайн магазините за вещи втора ръка.
      Трябва да отбележа, че нищо или почти нищо не разбирам от материята. Намеренията ми бяха, да взема за членовете на фамилията и за мен подобни респиратори МР70, на които да се опитам да вложа някакъв съвременен филтриращ елемент, по възможност от доказан производител. Така в иначе много плоските и малки, като вътрешен обем филтърни кутийки на респираторите МР70, сложих импровизирани филтри от пресован памук, във ормаа на елипсовидни слайсове, а зад този първи слой поставих по един брой префилтър на 3м 5935 Р3R стандарт. Като цяло ясно ми беше, че от подобна дилетантска импровизация няма да се получи добра полумаска респиратор, но въпреки това бях длъжен да опитам. Все пак, с така окомплектовани филтърни кутии и с префилтър на 3М се създава механична преграда, през която по-трудно да инвазират до дихателните пътища вируси.

      Ето снимка на идеята:

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Полумаски респиратор МР70 с филтърни кутии с префилтри 3М.jpg
Прегледи:818
Размер:338.1 КБ
ID:6583099

      Вие как мислите, има ли смисъл и полза от подобна импровизация? Подчертавам, че това съм го замислил и реализира, като спешен вариант, за осигуряване на поне минимално нво на ащита на дихателните пътища., докато не се сдобих с качествени полумаски на 3М. Е, естиствено разликата е огромна! Просто това са защитни средства от други времена и със съвсем различно качество на вложените материали.

      Моето заключение по отношение на този домашен "ъпгрейд" на МР70. Мисля, си че може да върши някаква работа, но като цяло слабото звено на тези маски си остава обтураторът.
      Първо, не на всички от закупените от мен маска плътно прилепва полумаската в бузит и скулите на лицета. При някои, се получи добре. Според мен, наличнието на две клапи за издишване при МР70, е слабо място по отношение херметизацията на полумаската. Имам усещането, че при вдишване нахлува въздух през клапите за издишване. При тест за аерозолна устойчивост / в банята напръсках, върху кашон белина, чистител "Чисто" и " САВО", за да се получи ужасна смрад и изпарения, които да предизвикват болезнена кашлица/. Не знам дали препараттие са изветрели, но не се получи, чак толкова неприятно силна миризма, каквато целях, първоначално. И така, дойде момент за проба на ,,ъпгрейдната" българска полумаска МР70....При видшване в непосредствена близост до обилно омокрения с горепосочените препарати кашон, след кратко време се появи съвсееем незначително усещане, мирис на препарат. Макар и незначително, това все пак за мен показва, че на подобна полумаска не може да се разчита да бъде достатъчно надеждна механична преграда пред коронвируса. За щастие, съвсем случайно открих полумаски на 3М.
      https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

      Коментар


      • sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        МП 70 е работна противопрахова маска . Защитава малко по добре от обикновените платнени маски поради факта че е каучукова и прилепва плътно но да разчиташ че гарантирано ще спре частица по малка от един микрон е глупаво .

      • tzetzo_slavista
        tzetzo_slavista коментира
        Редактиране на коментар
        МП70 са произвеждани 70-те години масово и тогава явно са наситили в доволни количества военните складове. За гума престояла 50 годин по складове, прилепва много добре, ремъчките държат и те, не са нацепени. Малко тъмни на носа при продължително носене, но все пак е от 70-те като за тогава е била супер. Единия издихателен клапан се води и разговорен, за по лесно водене на разговор, това да говориш разбираемо е в плюс с маска. Доскоро ползвах една стара маска за гмуркане пак от тия години, еми вече сдаваше багажа и я смених, но гумата държеше и на нея. Та тези МП-та ги имаше за по няколко лева по сергиите с военно имущество. Филтърната кутия е малка, не знам оригиналния филтър точно от какво е , но на мен ми прилича на сандвич от марля и памук, па му дават да пази от радиационен прах... Ако бяха ъпгрейднали филтрите, щеше да е топ маска според мен. 3М маската със сигурност е по-удобна и филтрите са и добри предполагам, но като гледам много наподобява МП-то. Ще пиша на Зебра да ги попитам, дали не могат да произвеждат съвременни МП-та, според мен ще са вървежни!

    • #18
      Но за щастие успях да се снабдя с качествни модерни полумски. Съответно модел 3М 6300 / от по евтината серия 6000/ и модел топ моделът на полумаските 3М - 7502 / сРеден размер/.

      От двете маски съм страшно впечатлен. Особееон по отношение на качествното уплътняване на обтуратора към лицето и КОМФОРЪТТ при носне.
      Изпотяването при МР70, дори и при носене за 30 минути навън, без някаква съществена дивигателна активност, която да прдизвика учестено дишане /просто ходн до супера/, придизвика струпване на вода вътр в амия респиратор. При 3М от краткият ми опит с маска 6300 не видях подобно нщо.
      Слде като видях тези тмаски на 3М, закупени специално за препазване от коронавирус, се чудя на акъла си, как осега при работа с металорежешщи машини и при заваряване съм бил без маска, ии само с платнена маска.
      При тест на устойчивост на аерозоли /смес на белина, препарат за поичстване на бани "Чисто" и гадното "Саво"/ през маска 3М 6300, снабдена с филътр 6057 АВЕ1 и с префилтър 5935 Р3R, не се усеща абсолтно нищо, за разлика от респираторите МР70. Чудя се на акъла си, кака досега съм подценявал толкова защитата на дихателните пътища.
      На база прочетеното в интернет и в упътванто и каталаго на филтрит 3М, с кито стандартно е попълнена фабличната комплектация на всяка от маските, установявам, че като че ли най-подходщи за медицинска дейност, т.е. за защита от вируси, бактерии и пр. са филтрите 6035 Р3, които са оформеи с предна, челна повърхност, като кутия, а не като стандартните филтритип ,,пита".


      Ето ги:

      3М 7502:
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200404_230221.jpg
Прегледи:875
Размер:409.8 КБ
ID:6583108
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200404_230229.jpg
Прегледи:905
Размер:316.2 КБ
ID:6583109

      И 3М 6300 "Large"








      Прикачени файлове
      https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

      Коментар


      • IvanIvanovi
        IvanIvanovi коментира
        Редактиране на коментар
        Този кръглия филтър става ли на МР-70 че вчера се заформи един спор тук

    • #19
      Ето ПОЛУМАСКА 3М 6300, в пълна окомплектовка, с филтри 3М, с код: 6057 АВЕ1 и с префилтър, с код: 5935 Р3R на всяка от филтърните кутии, за увеличаване на пречистващият въздуха ефект и най-вече за съхраняване ресурса на основната филтърна касета.Но по-подходящи за медицински цели са филтрите, оформени като пластмасова кутия, с код 3М 6035 P3R и с код: 3М 6038 P3R.
      Невероятно удобни полумаски, особено 3М 7502..

      3М 6300
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Полумаска респиратор 3М модел 6300 голям размер.jpg
Прегледи:834
Размер:336.3 КБ
ID:6583119

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Капак на филтърна кутия с монтиран префилтър Р3 на Полумаска респиратор 3М модел 6300 голям размер.jpg
Прегледи:843
Размер:249.5 КБ
ID:6583120
      Прикачени файлове
      https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

      Коментар


      • #20
        Първоначално публикуван от Чавдар (V93)

        "Не защитава от пари на отровни вещества" си пише на инструкцията. Това не е противогаз.
        Благодаря, че се включваш! Идеята ми беше, да имам на първо време да има в семейството поне някаква полумаска, на която сам да й правя филтриращите елементи. Понеже в този хфорум е пълно с хора, които имат огромен опит с полумаски, противогази и т.н. затова попитах.
        Гледам, че заради неволята доста хора по улиците са си накупили от ОЛХ респиратори МР70. Това си е полумаска от друго време и за тогава, а и за промишлени ели, предполагам е била надеждна.
        Чавдар, да разбирам, ли че според теб, този опит за подобряване качествата на респиратор МР70, дори с поставен във филтърните кутии по един брой префилтър на 3М във всяка, се явява в клайна сметка безсмислен?
        Иначе ,идеята за теста със смес на белина "Саво" и "Чисто", бе за да проверя дали аерозолно диспергирана субстанция се усеща /нали коронвируса се предава по въздушно-капков път:/, т.е. целта бе да проверя дали така саморъчно окомплектованата полумаска пропуска микроспопични капчици течност, като си симулира хвърчене на течности/слюнка/ при издишване и кашлица. При 3М маските това не се наблюдава.

        Гледам, че с подобни респиратори МР70 са служителите на МВР. Вероятно не е като да не стават за нищо.
        https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

        Коментар


        • sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Вероятно има на склад още доста хиляди МП 70 .

        • santaclash
          santaclash коментира
          Редактиране на коментар
          МП-та от военния резерв са раздадени навсякъде, дори на следствието. И има още.
          За какво стават е друга тема.

        • sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Един познат търговец на военно имущество беше купил хиляди . Продаваше ги по левче ; педесе стотинки а накрая кой колкото даде . Сега гледам по продавалниците вървят по десетина лева .

      • #21
        До IvanIvanovi:

        Иван Иванов, благодаря ти за включването! моя за извинение, чеотговарям толкова късно. Относно въпросът ти, цитирам:
        Кажи кръглия филтър от 3М пасва ли на МР-70?

        Отговорът ми е НЕ-филтърът не пасва..Или по-коректно е да кажа, че би паснал на общите габарити на малката кръгла филтърна кръглия на респираторите МР70, но след рязане по цялото протежение на окръжността.
        Току що премерих размерите на ония кръглия филтър на 3М, с код: 2139 P3R - 109 мм /СТО И ДЕВЕТ / МИЛИМЕТРА е диаметъра на кръглия 3М филтър.
        Вътрешния диаметър на кръглите филтърни кутии на българските полумаски МР70, е съответно 77-78 мм /закръглявам/. Замерванията извърших, с употреба на някакъв китайски ,,дигитален" електронно шублер , закупен за 20 лева от ЛИДЛ. Може и да не много точен, но дава относително вярна представа.
        Защо казвам, че /СПОРЕД/ мен кръглият филтър на 3М няма да пасне на филтърните кутии на полумаска МР70? Защото, за да вкараш филтър на 3М, с код: 2139 P3R във филтърната кутия на български респиратор МР70, следва да срежеш 3М филтъра по целия ръб, т..е. ще премахнеш неизбежно шева и филтърът ще се разпадни, или поне няма да бъде със същите пречистващи свойства.
        Второ, на филтър на 3М, с код: 2139 P3R има полимерен адаптор /т.нар система ,,байонет" / за закрепване на респиратори на 3М, който ще повдига вътрешния капак на филтърната кутия на респиратор МР70. Но дори и да изпилиш адаптора на филтър филтър на 3М, с код: 2139 P3R, за да намалиш общата му дебелина, просто е безсмислено да съсипваш подобен скъп филтър. По -добре според мен е във филтърните кутии на респиратор МР70, да се използва префилтър на 3М 5935 Р3R, от който може да се вкарат и два броя. На респираторите МР70, които окомплектовах, направих така- за външен слой на филтриращия елемент - слайсове от просован плътен памук-3 броя, припокриващи се, така, че да няма пролуки, спрямо канта на вътрешния ръб на външния филтърен капак на МР80. След това, върху така наложените един върху друг слайсове, поставям префилтър на 3М 5935 Р3R
        Ето и снимки за онагледяване голямата разлика във външния диаметър на 3М, с код: 2139 P3R - 109 мм /СТО И ДЕВЕТ / милиметра с капаците на филтърните кутии на българска полумаска респиратор за многократна употреба МР70, както следва7

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200405_115301.jpg
Прегледи:823
Размер:411.1 КБ
ID:6583325

        НА ВТОРАТА СНИМКА ЯСНО СЕ ВИЖДА ОГРОМНАТА РАЗЛИКА В ДИАМЕТРИТЕ:

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200405_115322.jpg
Прегледи:824
Размер:428.5 КБ
ID:6583326

        филтър на 3М, с код: 2139 P3R - 109 мм /СТО И ДЕВЕТ / МИЛИМЕТРА и външен капак на филтърни кутии на гумен респиратор за многократна употреба МР70:

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200405_115330.jpg
Прегледи:830
Размер:285.0 КБ
ID:6583327

        А ето го /според мен/ единственият възможен начин за адаптиране на филтър на 3М, за интегриране във филтърните кутии на респиратор за многократна употреба МР:№:

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200405_115418.jpg
Прегледи:869
Размер:326.3 КБ
ID:6583328
        ПРЕФИЛТЪ, НА 3М/ КОЙТО Е СРАВНИТЕЛНО ТЪНЪК/ СЕ ПОСТАВЯ ВЪВ ФИЛТЪРНИТЕ КУТИИ НА МР70, Сега дали да се поставя по 1/ЕДИН/ брой префилтър 3М, с код 5935 Р3R, или по 2/ДВА/ броя във всяка едно от двете филтърни кутии на български гумен респиратор полумаска МР70, всеки го решава сам за себе си и според джоба, нали. Защото цената на префилтър 3М, с код 5935 Р3R е в цевовия диапазон: от 6.50 -7.50-8 лева за 1/ЕДИН/ брой. . Тоест, за окомплектовката на един респиратор МР 70, с префилтри . 3М, с код 5935 Р3R, минималната цена /при употреба на един брой префилът за вясак една от двете филтърни кутии/ е поне 13 /ТРИНАДЕСЕТ/ - 14/ЧЕТИРИНАДЕСЕТ/ лева. Ако са по 2/ДВА/ броя прифилтри, цената съответно е двойна и вече, според мен става финансово нецелесъобразно.


        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200405_115430.jpg
Прегледи:797
Размер:390.5 КБ
ID:6583329
        https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

        Коментар


        • IvanIvanovi
          IvanIvanovi коментира
          Редактиране на коментар
          благодаря, аз ще си карам с маски, макар че с респиратор се диша по-лесно /приемам че нивото на защита е еднакво/

      • #22
        Ето още снимки, онагледяващи разликите в общине външни диаметри, между филтърните кутии на българска полумаска-респиратор за многократна употреба МР70 и филтър на ЗМ, код: 2138 Р3R. Току що разбрах, че според самия производител 3М, най-подходящият външен филтър за защита от вируси и въобще за медицински цели /употреба във високо инфектирана среда/ СА ФИЛТРИТЕ С КОД:
        6035 Р3R
        Ето за този филтър говоря:


        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Филтър Зм код 6035 P3R.jpg
Прегледи:807
Размер:6.6 КБ
ID:6583337

        Прикачени файлове
        https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

        Коментар


        • #23
          Разлики, между филтър 3М 2138 Р3R и филтърни кутии на българска полумаска-респиратор за многократна употреба Мр70:

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200405_115307.jpg
Прегледи:789
Размер:354.2 КБ
ID:6583340

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200405_115317.jpg
Прегледи:814
Размер:386.8 КБ
ID:6583341

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200405_115312.jpg
Прегледи:821
Размер:335.0 КБ
ID:6583342

          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200405_115301.jpg
Прегледи:808
Размер:411.1 КБ
ID:6583344

          Прикачени файлове
          https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

          Коментар


          • #24
            Мдамм... какво ли не прави с хората принудително доброволното седене вкъщи...
            - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
            - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

            Коментар


            • #25
              Първоначално публикуван от turtey
              Като говорим за маски - мп70 от къде е крадена?
              пг1 е дрегер м65, например.
              Да, наистина Търтей, това и аз бих искал да попитам. Според мен, дизайнът на полумаската респиратор МР70, която е предназначена за защита на дихателните пътища в промишлена среда не е ,,авторска" българска разработка. от някъде е взаимствана. търсих в нета и не видях в братския СССР да има подобни, със същия дизайн. Интересно е откъде е ,,копи-пейст"-вано. Макар, че говори все пак за една елементарна полумаска, състояща се от две малки, тънки пити, в които са поместени филтърните елементи и които оформят филтърните кутии и две вентилационни клапи. Според мен, първоначалната идея за втора вентилационна клапа на респиратор МР70, може и да е била добра, но тя, като цяло прави по-уязвима полумаската от това да пропусне непречистен въздух към дихателните пътища на носещият полумаската. това е лично мнение, нали.
              https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

              Коментар


              • sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                Работата на МП 70 е не да пречиства на 100% въздуха а да спира по големите частици при работа в запрашена среда .

            • #26
              Според мен, за времето си МР70 е била добра полумаска, за целите и функциите, за които е била проектирана и произведена.
              Понеже обсъждаме сеа маски и полумаски, още един плюс за старите МР70 - благодарение на относително широките вентилационни клапи, по никакъв начин не си се запотяват очилата..При носене на платнени маски или на обикновените тип ,,хирургически" маски, е просто невъзможно да ходя с очила, въпреки, че за да не се потят преди да изляза ги пръсках с препарат против изпотяване на дайверски маски на ,,CRESSI".
              Последно редактирано от andreiS40; 05-04-20, 12:12.
              https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

              Коментар


              • caribi
                caribi коментира
                Редактиране на коментар
                Бати психотфилма дето гледаш

              • siem
                siem коментира
                Редактиране на коментар
                @Андрей, във водолазната маска се плюе и се размазва с пръст против запотяване. Поне аз и водолазите, които познавам така правим. Какъв е този препарат, че някак ми е убягнал? Дай повече инфо, че след карантината пак ще сме под вода.

            • #27
              Първоначално публикуван от andreiS40 Преглед на мнение
              До IvanIvanovi:

              Иван Иванов, благодаря ти за включването! моя за извинение, чеотговарям толкова късно. Относно въпросът ти, цитирам:
              Кажи кръглия филтър от 3М пасва ли на МР-70?

              Отговорът ми е НЕ-филтърът не пасва..Или по-коректно е да кажа, че би паснал на общите габарити на малката кръгла филтърна кръглия на респираторите МР70, но след рязане по цялото протежение на окръжността..........
              ок, благодаря.... питането ми е породено от това, че един наш бивш съфорумник /s бан в момента/ си е взел МР-70 и писа във фейса, че от 3М полумаска ставали филтрите.... може би говори за някой друг вид, например този




              ________________________________________________
              Subaru OUTBACK 2,5
              Hyundai TUCSON 2.0

              Коментар


              • #28
                Аз използвам за филтриращи елементи, с които запълвам филтърните кутии на полумаските-респиратори за многократна употреба МР70, тампони пачук за почиствани на грим (биват няколко вида, като има и по плътни ,,оребрени" тампони), от които наслагвам 2-3 броя, а слет това, върха така положените памучни тампони, полагам един префилтър за маски 3М, с код: 5935 P3R (с ниво на защита на дихателните пътища FFP3). Така хресованите елементи ги затискам плътно със задния (вътрешния) капак на филтърната кутия(капакът с гуминята филтърна мембрана-клапа за вдишване) и плътно облепвам с изолирбанд. Полумава де маска, която не е съпоставим с модерните респиратори със силиконов обтуратор и с касетъчни филтри, но е доста по-добра защита от нищо, или от онези тип ,,хирургически" маски, както и от платнените и неопреновите маски.
                Ето и снимков материал как се получи при мен:

                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200405_134059.jpg
Прегледи:637
Размер:282.2 КБ
ID:6583411Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200405_134059.jpg
Прегледи:621
Размер:282.2 КБ
ID:6583412

                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200405_134050.jpg
Прегледи:637
Размер:277.7 КБ
ID:6583413

                Ето и снимки на префилтрите 3М 5935 Р3R, които използвам:
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200405_134103.jpg
Прегледи:619
Размер:256.7 КБ
ID:6583414
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200405_134106.jpg
Прегледи:650
Размер:239.5 КБ
ID:6583415 А ето и обикновените памучни тампони, в две разновидности:

                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200405_134117.jpg
Прегледи:635
Размер:238.5 КБ
ID:6583416
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200405_134121.jpg
Прегледи:613
Размер:193.6 КБ
ID:6583417 Ето как изглежда така окомплектования респиратор МР70, върнат към нож живот (служба)
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200405_134112.jpg
Прегледи:675
Размер:288.9 КБ
ID:6583418
                Прикачени файлове
                https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

                Коментар


                • #29
                  Първоначално публикуван от titanium Преглед на мнение
                  Здравейте! Подариха ми два броя респиратора, за които имам информация, че са използвани преди години от БА, но няма да навлизам в излишни полемики! Гледах видео представяне на такъв респиратор и човека спомена, че според него във филтъра има азбест! Какво знаем за тези респиратори? Има ли азбест във филтрите на този респираор? Благодаря!
                  Моля те, дий линк или направо пусни тук видео материала, в който се говори, че респираторите МР70 съдържат азбест. Ще бъде от полза за всички.
                  https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

                  Коментар


                  • #30
                    Това е глупост от фейсбук и като повечето такива няма нищо вярно.Азбест се съдържа в някои от филтрите на старите противогази, но за да достигне до белите дробове трябва да се случи някакво чудо.Друг е въпроса, че вредата на азбеста е в пъти преувеличена и дали заради незнание, дали заради пребозаване с информация от "сигурни" източници хората го приравняват към радиоактивен прах.А смъртонсни са само някои определени азбество влакна, които за зла участ са се използвали масово като строителен и изолационен материал в САЩ, та оттам идват и първите регулации и забрани.

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X