Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мерки при дъжд в планината

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    До: Мерки при дъжд в планината

    Първоначално публикуван от bodo Преглед на мнение
    ... Могат да се използват и новите комплекти за химическа защита, леки и удобни са, но са еднократни.
    Бодо, я пусни ако обичаш някоя снимчица, че ме заинтригува с тези нови комплекти. Плс!
    "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

    Коментар


    • #32
      До: Мерки при дъжд в планината

      Защо всеки път като се заговори за екипировка трябва да се спори за очевидни неща. Припомням някои теми като Камуфлаж срещу Гортекс и Вълна срещу Полар и още няколко такива има, които има време да чете.

      Който не е носил хубаво гортексово яке, той казва, че найлона е по добър на дъжда. А за шипките - дали щяха да правят армейски униформи за пехотинци, ако се късаха на първата шипка? Просто външния плат трябва да е правилен. Ако вземете алпийско яке тежащо 400 гр. и се наврете в трънака, естествено че ще го разпорите за нула време, но ако е нещо трислойно около 800 - 1000 гр. няма проблем за сериозна експлоатация. 2-3 години, nothing last forever, както се казва.
      Парите са отделен въпрос. Не е рентабилно (500-800 лв), както и да го въртиш, найлона е около 200-300 пъти по-евтин и няма как да се изплати... Въпрос на приоритети....
      Относно раниците - водонепромокаемата раница е голяма екзотика и само няколко фирми предлагат подобни модели. Не съм пробвал така, че не знам върши ли работа. В обикновените всичко трябва да е в найлонови пликове, а раницата отвън с покривало и толкова.
      А за правенето на импровизиран заслон по време на дъжд е много спорен въпрос. Обикновено накрая и ти и екипировката сте мокри. По добре всичко да се седи прибрано докато спре да вали и споконо да си те вали, а после, ако искаш заслон, ако искаш огън...
      Technical Rescue Direct - life lies in courage
      http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

      Коментар


      • #33
        До: Мерки при дъжд в планината

        Да обобщим дотук:
        1.Ако си богат - купуваш си хубаво гортексово яке, ако си беден - найлон.
        2.Водонепромокаема раница = екзотика. Обикновена раница + багаж в торбички = практично решение. Става и покривало(чувал) за раница. Идеален вариант покривало за човека и раницата.
        3. Има дъжд - има проблем, няма дъжд - няма проблем. Тъпо е да вървиш в дъжда - търсиш си проблеми. Скриваш се под найлона и чакаш да спре (ами ако не спре?).

        Коментар


        • #34
          До: Мерки при дъжд в планината

          Първоначално публикуван от Ivan Minkov Преглед на мнение
          Аз мисля, че тук се има друго в предвид! Непрестанен дъжд в силно екстремни ситуации без много време за почивка, без наличие на дървета понякога и възможност да се подслониш временно. БЕЗ спане по хижи!
          Айде да ви видим идеите!?

          ПП: Прехода е 3-5 дена (имаш на разположение една раница само)! Найлона отпада поради големия обем и тегло!

          Предлагам следния вариант - взема се чувал за боклук от най - големите и се слага в раницата, след това се нареждат нещата в нея и в чувала и той се завързва като се смачква за да излезе въздуха, за по сигурно върху раницата може да се сложи един обикновен дъждобран за раница.
          Също така резервното облекло и мед.аптечката се завиват в отделни торби преди да се поставят в основния чувал(раницата).
          Дадената схема съм я ползвал по време на прехода ми Ком - Емине през 2007 година само че тогава слагах два чувала един в друг и нещата които горе изброих в отделни найлонови чували.
          Храната не е добра идея да е в найлонов плик заедно с дрехите примерно или лекарствата.
          Поздрави,

          ПС// Както колегата по горе е отбелязал за някои ценни вещи е необходимо да се вземат и презервативи Като най - ценните се поставят във въпросното нещо и се завържат.
          Последно редактирано от Стефан ШОПОВ; 13-07-09, 16:04.

          Коментар


          • #35
            До: Мерки при дъжд в планината

            Първоначално публикуван от anjsan Преглед на мнение
            Да обобщим дотук:
            1.Ако си богат - купуваш си хубаво гортексово яке, ако си беден - найлон.
            2.Водонепромокаема раница = екзотика. Обикновена раница + багаж в торбички = практично решение. Става и покривало(чувал) за раница. Идеален вариант покривало за човека и раницата.
            3. Има дъжд - има проблем, няма дъжд - няма проблем. Тъпо е да вървиш в дъжда - търсиш си проблеми. Скриваш се под найлона и чакаш да спре (ами ако не спре?).
            Не е точно така! НЕ е въпрос на богатство! Въпроса е принципен! Ако често ходиш в планината и то на сериозни преходи мисля, че си е почти безобразие да се размотаваш с найлони. Лишаваш се, събираш пари и си взимаш свясна екипировка! Ако си решил веднаж на 20 години да отидеш и дали ще се намокриш, то не е мн мн от значение. Аз понеже ходя на 2-3 години веднаж, влача какви ли не излишни неща които не са много приложими или са супер неудобни.
            При първа възможност бих се сдобил със свясна раница, обувки, гортекс и т.н....
            Просто карам мотор и немога да наливам пари и в пешеходния туризъм.
            Kawasaki KDX 220 R (Jabcho tuning)>Gas Gas EC300>Beta 300RR

            Коментар


            • #36
              До: Мерки при дъжд в планината

              Ето едно евтино решение и от мене :
              Взимам си два дъждобрана от магазините "всичко за 1 лев".
              Единия го нахлузвам като го прехвърлям над раницата, а другия го връзвам за ръкавите като престилка, така, че да се подават само част от обувките. Така и изпотяването е минимално и ако вървиш из по-висока трева краката са ти сухи. Ако дъжда спре долния не го махаш докато не излезаш от траволяка.
              Веднъж бях закъсал със силно подгизващи с вода кожени обувки. В хижата нямяше с какво да ги намажа. Взех от част от мазнината на една домашна консерва със свинско(мисля, че и от русенско варено ще стане). На другия ден нямах никакви ядове.
              Не падай духом където ти падне !

              Коментар


              • #37
                До: Мерки при дъжд в планината

                Здравейте! Да пиша и аз нещо...
                И аз съм за найлона. Квадрат 2х2 метра е перфектна защита от какъвто и да е дъжд при вървене по черен път, поляни или пътека в рехава гора. Дъжд ни пра с Андрей в района на язовир Камчия - от един връх, през едно село, та до една гара. Около четири часа път. Само дето аз бях с подобно парче найлон и се кефих, оставайки сух с багажа, а Андрей бе нахлузил некъв купешки дъждобран и само той може да посочи колко литра вода бе насъбрал заедно в дрехите и раницата.
                Метода на защита е елементарен - хваща се за двата края и през главата, половин метър се държи под около 45 градуса напред. Останалите 1.5 метра се веят свободно зад и около теб. Отначало мощни струи се опитваха да ми напълнят ръкавите, но като го хванах по-отвътре и по-нагоре ги избегнах. Обувките ми бяха мокри по-скоро от тревата която газехме. На главата си имах шапка с козирка та дъждът не ми барабанеше съвсем накухо през найлона. Раницата ми е средноголяма, елементарна - от 14 лева и остана суха със всичкото в нея. След няколко дена с подобни парчета найлон вървяхме с един приятел, почти като неподготвени туристи, общо около двадесетина километра в умерен дъжд по пътя Върховръх - Тъмраш и обратно. Накрая бяхме каталясали, изгладнели, прегряли, но не и мокри. Даже ни бе весело и бодро, а мнението ни остана, че не е лесно да си хайдутин, особено в подобни обстоятелства.
                А като стана въпрос за дъжд и защитно облекло, се сещам за една маневра от преди петнадесетина години, която няма да забравя никога. Бях на 38000 тонния "Адалберт Антонов", бе зима и заставахме на кея в Констанца. Температурата бе малко над нулата с вятър и дъжд. Маневрата започна около един след полунощ. Излязохме на бака, облечени в професионални дъждозащитни облекла, ботуши и ръкавици, и започнахме да подготвяме въжетата. След около час бях вече мокър и зъзнех като циганче между шпиловете, където ветровете правят разни работи. Към четири сутринта дъждът утихна, студът бе станал непоносим, под дъждовното облекло бях прогизнал, а кея току бе започнал да се очертава на 4-5 кабелта отляво. На мен силите ми се изчерпваха от хипотермията и треперенето. Реших че маневрата ще продължи доста време, обадих се на боцмана и със спринт отидох до надстройката, за да облека сух гащеризон, ватенка, шапка, ръкавици. Върнах се на бака след две минути. Маневрата,заедно с всички процедури приключи към десет сутринта, а аз научих много неща за дъжда, защитните облекла и границата на издържливост.
                Така че 2х2 метра среднодебел найлон, без никакви дупки за главата или други крайници е незаменим. Същото парче ми служеше две вечери за спане вместо палатка, когато обикаляхме язовира. Даже с него завивахме раниците като сарми, когато преплувахме ръкави на язовира с примитивен, полуплаващ сал.
                Найлонът е надежден, универсален и евтин. Стои на малко руло в страничния джоб, отвън на раницата. А, че върши работа - доказах си го лично.

                Коментар


                • #38
                  До: Мерки при дъжд в планината

                  Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                  Това се е случвало на всеки планинар - дъжд и дори градушка през юли ... и голям стууууд ..... ужас .
                  Какво прави човек който е патил много в гората ( всеки ден съм там )
                  Стандартните съвети всеки ги знае .......

                  Ето един нестандартен и евтин вариант , но най-ефективен ( който може да ме обори ) за предпазване от дъжд :
                  Когато ще ходите в гората - купете си два найлонови чувала - стандартен размер или .... по ваша преценка .
                  1. Ако намерите много гъби и билки - това са ви съдовете за носене на находката ...
                  2. Ако ви притисне дъжд - просто изрязвате отвор за главата и ръцете и ...... сте в движение по време на самият дъжд.
                  Почти 90% от тялото ви остава сухо и .... затоплено .
                  Ако решите - просто спирате някъде , обличате чувала и изчаквате дъжда да премине . Простичко и ефективно . Струва 1 лев .
                  Чувалите да са два - за вас и за багажа ви ( раницата или спътника ви ) . Заемат миниатюрно място и тежат само 100 грама .
                  Опитвал съм какви ли не дъждобрани и якета , даже анураци ....по добро от найлонов чувал още не съм открил за сега .
                  Когато пробвате - едва тогава ще оцените този вариант за предпазване в гората от дъжд , градушка и сняг !
                  И няма да се сушите ....просто сте сухи и след дъжда !
                  Успехи !
                  Колега, това инфо е супер Използвах го преди две седмици някаде, просто е уникално. Аз използвах чувал за смет, от големите. Отначало ми се смееха че съм като клошар.. но после разбраха ценноста на чувал за смет, който ако се продава на бройка едва ли ще е по скъп от 10ст.

                  пП. Мерси, планинарю
                  OffRoad-a - за някои е страст, за други хоби, за трети професия, а за мен - начин на живот !!!

                  Коментар


                  • #39
                    До: Мерки при дъжд в планината

                    Първоначално публикуван от ormr Преглед на мнение
                    Колега, това инфо е супер Използвах го преди две седмици някаде, просто е уникално. Аз използвах чувал за смет, от големите. Отначало ми се смееха че съм като клошар.. но после разбраха ценноста на чувал за смет, който ако се продава на бройка едва ли ще е по скъп от 10ст.

                    пП. Мерси, планинарю
                    Нали вече си разбрал - " Който се смее последен - най-добре се смее "
                    И аз съм пробвал всичко - от яхтените яморлуци ( тежат по 1 кг ) , през дъждобраните ( и тънки и по-дебели с качулка) - късат се за секунди . Всякакви якета - и шити ( пропускат по шевовете ) и лепени - пропускат по отдушниците на гърба и под мишниците .
                    Нама такава елементарна защите ( и ефективна ) като от найлон и по-конкретно - чували .
                    Но - всеки сам си избира как да изглежда и как да се защитава при дъжд .
                    Успех на всички Планинари !

                    Коментар


                    • #40
                      До: Мерки при дъжд в планината

                      Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                      Нали вече си разбрал - " Който се смее последен - най-добре се смее "
                      И аз съм пробвал всичко - от яхтените яморлуци ( тежат по 1 кг ) , през дъждобраните ( и тънки и по-дебели с качулка) - късат се за секунди . Всякакви якета - и шити ( пропускат по шевовете ) и лепени - пропускат по отдушниците на гърба и под мишниците .
                      Нама такава елементарна защите ( и ефективна ) като от найлон и по-конкретно - чували .
                      Но - всеки сам си избира как да изглежда и как да се защитава при дъжд .
                      Успех на всички Планинари !
                      ..най-хубавото е че заемат супер малко място. И цяла ролка да си взема от тях мога да я сложа дори в някой от джобовете на дрехите си.
                      OffRoad-a - за някои е страст, за други хоби, за трети професия, а за мен - начин на живот !!!

                      Коментар


                      • #41
                        До: Мерки при дъжд в планината

                        При продължителен дъжд по време на поход в планината според мене въпросът не е "как да остана сух", а "как да се намокря най-малко". За повече от 30 години опит съм установил, че най-подходящи са десантните военни пелерини - много здрави, малко тежки, покриват раница и пушка, не запарват. В раницата си винаги имам и сгъваем чадър, отлично традиционно предпазно средство. Учудвам се, че никой не го спомена до сега.
                        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

                        Коментар


                        • #42
                          До: Мерки при дъжд в планината

                          Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                          В раницата си винаги имам и сгъваем чадър, отлично традиционно предпазно средство. Учудвам се, че никой не го спомена до сега.
                          В планината/гората чадъра не е много удачно средсво - има дървета ,клони и драки. Освен това човек трябва да се катери или спуска по разни наклони и двете ръце трябва да са свободни. Ако пък е дъжд придружен със силен вятър - тогава чадъра е съвсем безполезен и се счупва накрая.

                          Коментар


                          • #43
                            До: Мерки при дъжд в планината

                            Затова първо препоръчах пелерина (естествено - с качулка). Тя е широка и при движение е като гъвкава шатра - водата се стича като от стряха и не тече в обувките, дори военните я предпочитат, вместо да се заврът в чувал за боклук. А чадърът е удобен предимно при почивките и поне малко е по-подходящ от "бояджийски найлони, омотани с върви".
                            ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X