Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Армейски камуфлаж срещу Гор-тексови якета и панталони

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Re: Армейски камуфлаж срещу Гор-тексови якета и панталони

200 лева за камуфлажно яке са много сравнено със съвременни материи. Тънко гортексово яке шито в България(става дума за истински гортекс макар и от по-бюджетните, не друга мембрана) може да се намери за около 140 лв. Наистина за разлика от камуфлажа не топли, но това се решава като за оставащите 60 лева се вземе един дебел полар (от полартек, не китайски за 10 лв.) или за около 80 яке от уиндстопър. С един уиндстопър и върху него тънко гортексово яке първо, че можеш да издеяниш на бая голям студ(особено с термобельо отдолу) и второ при по-топло време или влизане някъде(например в колата) няма да завриш от жега. Тези дрехи имат доста добро топлорегулиране. Гортекса не се закача лесно по тръни, не се прежулва лесно по камъни и т.н. С други думи достатъчно здрав е за планина. За това плюс факта, че пропуска трудно се използва за горен слой, независимо дали под формата на отделно тънко връхно яке или в многопластова дреха. Само по себе си не топли особено. Най-често с подплата, прикачващ се за него или отделен полар или уиндстопър. Ще си позволя и една забележка. Под гортекс се слагат само дрехи от други дишащи материи(полар, уиндстопър, термобельо и т.н.). Иначе една памучна тениска или потник най-отдолу почти обезсмисля всички полари и гортекси нагоре... Ако се слагат все пак вълнени половери и т.н. е добре да са облечени над, а не под полара. Така потта и конденза излизат над полара и попиват във вълната, полара обаче им пречи донякъде да се върнат, а гортекса помага на вълната да поизсъхне, но пак казвам най-добре е само дишащи материи, защото всичко друго намалява ефекта от тях.

Колкото до удобството... Това зависи най-вече от крояча
    Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Какви вълнени пуловери !??

Вълнения пуловер, не само, че тежи и задържа, ами и пробива някой мембрани, ако е по-груб. Това също да го имат предвид и хората, който си носят горе-текс обувките с чорапите на баба си и после "тия боклуци след 2 месеца протекоха"

Коментар

Ей, тука много мисъл, много нещо ... Няма да ми стигне тефтерчето за ценни мисли бе ...
        Вашата разглезеност си е ваша работа. Аз съм киснал в пехотата, в десанта и не само две години. Малко съм чувал за кво става дума. Десет километра на ден се събират в почивните дни, месеци наред не виждаш покрив над главата си. Десет дневни зимни задачи не са за новобранци, вярно, ама не са и чудо за никого. Така че какво не можете не ме интересува особено.
        Цинтови обувки виждали ли сте? Е, 50 километра се казват ускорено придвижване, марш на скоковете са до 30 километра, и пехотата нормално го прави за едно денонощие. Със запазена боеспособност, не "долетя и умря". В началото на 80-те още с цинтовете, кубинките бяха нечуван лукс. После станаха масови.
        Всеки знае че мерцедесът е по-лъскав от Москвича. Сега кво, вече ще се подиграваме на който няма 600 ли?
        Граждани специалисти! Учете се да навивате партенки! Луксозно бедстващите са само в евтините филми))

Коментар

Първоначално публикуван от jimmy Преглед на мнение
          Какви вълнени пуловери !??

Вълнения пуловер, не само, че тежи и задържа, ами и пробива някой мембрани, ако е по-груб. Това също да го имат предвид и хората, който си носят горе-текс обувките с чорапите на баба си и после "тия боклуци след 2 месеца протекоха"

Няма такова нещо. Аз ходя само с вълнени чорапи и обувките ми вече са на над 200км и три години без никакви проблеми като протичане и прочие... Мембраната е много добре скрита по още 7 пласта (поне при моите обувки) така че може да я продупча но ако ходя с телени чорапи а не вълнени...
          VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
            Няма такова нещо. Аз ходя само с вълнени чорапи и обувките ми вече са на над 200км и три години без никакви проблеми като протичане и прочие... Мембраната е много добре скрита по още 7 пласта (поне при моите обувки) така че може да я продупча но ако ходя с телени чорапи а не вълнени...
            Говоря съвсем сериозно. Има някой бабки дето почти докарват телта. Има и по кекави обувки, а при якетата няма 7 слоя. Просто и такива неща се случват, трябва да се има предвид при избор на екипировка.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
              Ей, тука много мисъл, много нещо ... Няма да ми стигне тефтерчето за ценни мисли бе ...
              Вашата разглезеност си е ваша работа. Аз съм киснал в пехотата, в десанта и не само две години. Малко съм чувал за кво става дума. Десет километра на ден се събират в почивните дни, месеци наред не виждаш покрив над главата си. Десет дневни зимни задачи не са за новобранци, вярно, ама не са и чудо за никого. Така че какво не можете не ме интересува особено.
              Цинтови обувки виждали ли сте? Е, 50 километра се казват ускорено придвижване, марш на скоковете са до 30 километра, и пехотата нормално го прави за едно денонощие. Със запазена боеспособност, не "долетя и умря". В началото на 80-те още с цинтовете, кубинките бяха нечуван лукс. После станаха масови.
              Всеки знае че мерцедесът е по-лъскав от Москвича. Сега кво, вече ще се подиграваме на който няма 600 ли?
              Граждани специалисти! Учете се да навивате партенки! Луксозно бедстващите са само в евтините филми))
              Стефане ти хубаво ги пишеш тези работи но я малко да гледаме реалистично. Сигурно някой някога е можел с цинтарки да прави марш на скок е и... Аз не мога и не искам и нямам и време за такива работи и затова гледам вместо да се уча да ходя с цинтарки да си купя правилните обувки и да си ходя с тях... А междувременно спестеното ми време от нуждата за обучение за ходене с цинтарки го употребявам като работя пряката си работа за която получавам ~70евро на всеки час...

Нищо лошо няма в това всеки да си избира какво и как да носи, нито в това дори някой да тръгне с цървули стига да му харесва и да може да си го позволи. Никой не подценява хората които не могат да си купят едно или друго нещо но това не значи че трябва да обявим всичко което някой бедняк не може да си купи за вредно или че не ни върши работа...

Давайте в тази тема смислени и обосновани аргументи за и против отделните облекла, техните предимства и недостатъци а всеки ще си избере каквото му е необходимо и може да си позволи...
              VPetrov.photography

Коментар

Стефане, ако тогава е имало 50км ускорено придвижване със запазване на боеспособност, при съвременната екипировка ще има 80-90км. За това говорим. И аз съм сигурен, че такава военна екипировка има, просто няма от къде да си намери човек.
                А това, че човек и по кубинки може да обиколи света изобщо не го подлагам на съмнение. Също и парите не смятам, че са темата. В един момент си мислиш, че ги имаш, в друг ги нямаш. Много философска тема, дай да говорим за екипировка, че е по-лесно.
                Кой, какво може и неможе също не е толкова интересно.

Коментар

Има една подробност. Мерцедеса и москвича не са на еднаква цена. Ако бяха наистина щяхме да гледаме странно тия дето карат москвичи... С други думи 200 лв. за камуфлаж могат да бъдат употребени за в пъти по-качествени дрехи.

Инетересно ми е нещо... Огън със запалка или кибрит ли палиш или триеш две пръчки, защото и така става и тия съвременни методи дето глезят хората...

Вземи изхвърли и УАЗката между другото... В Хималаите на такива места минават с якове, че ум да ти зайде... Какви са тия глезотии са да е с колела и двигател превозното ти средство. Пък и сигурно струва колкото годишния доход на цяло шерпско село.

В тази тема обаче не си мериме кой накакво може да издеяни, защото с тая философия "от Витошу по високо нема, от Искъру по дълбоко нема" хич не вървиш. Един десантчик колкото и да го гърчат хич не може да ме впечатли с условията при които вирее. Да не си мислиш, че и в най-ст
                  удените години в България е имало нещо, което може бегло да се доближи до понятието сериозна зима и студ или 2000 метра се брои са височина? А имаш ли представа какво е тежка раница и екипировка? За справка ще ти кажа, че стандартната екипировка и въоръжение на един десантчик в еквивалентно тегло се броят за лека щурмова раница. Демак тази в която нахвърляш най-необходимите неща(предимно стомана и як алуминий) след като си разтоварил бивачната екипировка... Дори на неделните си едно и дву дневни "разходки" в планината често съм с раница, с която не мога да се изправя без чужда помощ и повярвай ми всяко гамче на дрехите е от огромно значение.

jimmy: Зависи от вълната и плетката. Продават се експедиционни вълнени чорапи, които нямат проблем да се носят с гортексови обувки, ама с финна машинна плетка. Спецялно за чорапи пък вълната има едно предимство - когато е мокра пак топли, а чорапи се мокрят не само от пропускане на обувката, дори и с гети може да се случи да влезе сняг, а наджапването в река или дълбок гьол понякога е неизежно.
                  Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 27-03-07, 13:44.
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                    Давайте в тази тема смислени и обосновани аргументи за и против отделните облекла, техните предимства и недостатъци а всеки ще си избере каквото му е необходимо и може да си позволи...
                    Аз тази година минах на предполагаемо най-добрата мембрана в момента - eVent.
                    Конкретно:
                    яке и панталон, само мембрана със следните параметри:
                    воден стълб 30,000мм
                    MVTR 21,000g/m²/24hrs (дишане)
                    ветро устойчивост - 5% по-малко от gore-tex xcr
                    Тегло общо за двете: 1140гр
                    Яке - проветрители под мишниците(задължително според мен), 4 джоба, качулка, която се затваря на 0, затваряне и в кръста. Подсилка на раменете.
                    Панталон - подсилки на колене, прасци и задник, тиранти (също задължително). Ципове открай до край, могат да се ползват и за проветрители.

Това + лек полар и задължителното термо-бельо прави = 1750гр!!!

В тази комбинация имам тази зима около 35 дни във високата планина. Обикновенно по 2-3 дни. Не ми се е налагало да нося други дрехи, не си спомням да съм се преобличал защото са ми мокри дрехите, а и не съм имало с какво. Не съм умрял от студ, нито от жега. Смятам, че съм се предвижвал много по-лесно и ефикасно поради ниското тегло. Имам редица горски спускания, две от които по над 15км и свързани с леко загубване в гъсти иглолисни гори. Там както знаем клоните са на височина на човека, стари, без иглички и остри, трудно се избягват поради това, че неможе човек да завие където си иска, късат дрехи, на моменти трябва да се кара през тях и т.н. - скъсано имам само на раницата. Катеренето по скали, лед и паданията със ски, при който кантовете обикновенно срязват нещо също не са нанесли поражения. От метеорологичните условия отдавна не се интересувам - ставам и тръгвам. При ветрове в рамките на 20-25м/с и температури до -20Ц (тази зима беше топла), проблеми не съм забелязвал. Разбира се, при такива крайни условия съм добавял полар или елек. Постоянно си търся белята, така, че трудно мога да си представя някой друг да намери много по-екстремни условия в България.

Целогодишната експлоатация също е възможна. Просто се сменя термобельото с къси гащета и потник. Параментрите на материята са подходящи за нашия климат, където често е топло, а когато вали е проливно.

Като минуси бих отбелязал цената и все пак здравината. От вътре мембраната е кекава и трябва да се пази. За мен живота на тези дрехи при сериозна екслпоатация е в рамките на 3 години.

Та ето го моето предложение за висок клас дрехи. Дайте сега военните с такива параметри и тегло.

Прилагам снимки както Венци предложи.

Официалната, цена в България на комплекта е около 850лв, което е доста, но все пак може да се намери и малко по-евтино. Дори и за тези пари това е най-евтиния eVent на пазара.
                    Производителя http://montane.co.uk/ е малка английска фирмичка, очевидно побъркани на тема минималистични и свърхлеки дрехи. Който му е интересно може да разгледа, има разли летни якенца и панталончета по 100гр. Пълни изроди

Zaarin: За вълната съласен 100%
                    Последно редактирано от jimmy; 27-03-07, 13:48.

Коментар

Сложи ако може и по една снимка за да стане по ясно за що иде реч и все пак дай ориентир за цената на която си ги купил...
                      VPetrov.photography

Коментар

Темата явно произлиза от друга и не става ясно за какъв военен камуфлаж иде реч, защото български /от т. нар. стар тип/ панталон; яке и риза, като панталона и якето са с подплатите струва 50лв, а това не може да не се съгласите са "пари за семки", и при това положение човек доста може да се замисли! Това: военен камуфлаж за 200лв. ми звучи много "луксозно" и евентуално наистина качествено, но за какво става въпрос?
                        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от jimmy Преглед на мнение
                          Официалната, цена в България на комплекта е около 850лв, което е доста, но все пак може да се намери и малко по-евтино. Дори и за тези пари това е най-евтиния eVent на пазара.
                          Производителя http://montane.co.uk/ е малка английска фирмичка, очевидно побъркани на тема минималистични и свърхлеки дрехи. Който му е интересно може да разгледа, има разли летни якенца и панталончета по 100гр. Пълни изроди

Zaarin: За вълната съласен 100%
                          За Митко, аз съм Явор от Русе. Тези якета са наистина страшни ама според мен може да се измисли по компромисен вариант с цената и здравината. Това са якета за строго височинна дейност алпинизъм и ски. Аз примерно имам долноще Лафума не е от най- качествената мембрана техна си неква ама е доста по-здраво от Мармота който много фин. Ползвам го от 2 години целосезонно и няма вода. Струваше 100лв с 50% намаление. Струва ми се иделано за ситуацията!
                          Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                          Drag Grand Canyon Daily
                          Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                          LZ1JYM

Коментар

А извинявма се на jimmy за сходния ник. Не знаех за него. Ще гледам да го променя
                            Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
                            Drag Grand Canyon Daily
                            Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
                            LZ1JYM

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                              Темата явно произлиза от друга и не става ясно за какъв военен камуфлаж иде реч, защото български /от т. нар. стар тип/ панталон; яке и риза, като панталона и якето са с подплатите струва 50лв, а това не може да не се съгласите са "пари за семки", и при това положение човек доста може да се замисли! Това: военен камуфлаж за 200лв. ми звучи много "луксозно" и евентуално наистина качествено, но за какво става въпрос?

Става въпрос че един старец продаваше камуфлажи от новите (актуалните, произведени от интендатство Казанлък) за по 200лв. Имаше само три броя... Но в темата тръгна интересна дискусия и така я преместих тук за да може повече хора да я видят...
                              VPetrov.photography

Коментар

Новите военни костюми са горе-долу аналогични на старите, освен очевидната разлика в десена има и други промени като например: по- голям процент синтетични влакна в тъканта /в резултат на което са по-леки, но пък по-неустойчиви на искри от огън и химически въздействия/. Двеста лева може би е номиналната им цена, по "купон" и е много висока, за това което представляват. Като се разпространят достатъчно и съответно достигнат 50лв, ще бъдат някаква реална бюджетна алтернатива на сериозните съвременни облекла.
                                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X