Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Фотоволтаични системи, размишления по темата....

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Днес се включи точно когато исках. Вече беше натъпкало батерията,някъде към 10.30. Следобед само трябва го наблюдавам кога ще изключи. По обяд мина един облак,не му хареса и изключи и като мина облака заработи наново.Близо съм.
    Пък и то в крайна смета да взема някой киловат от мрежата няма да фалирам.
    За първи път виждам волтаиците да си бутат 8те си киловата. Да се надявам че два бойлера вода ще им стигат вечер на децата да се плакнат, и най -много единия да се включи през нощта за малко да дозатопли.
    Последно редактирано от //Радо//; 29-06-25, 16:33.
    Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

• Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
      Вероятно и друг път съм го споменавал.

Две приблизително еднакви централи ,52 килова двулицеви панели jinko 580 и друг фец 64 киловата 450 вата еднолицеви.....

Тази 52 киловатовата прави в момента 16 киловата ...а тази с еднолицевите ....4-5 киловата ....

Това във лошо,мрачно и почти валежно време.....

Това е единственното предимство на двулициеите панели....във слънчево време,еднолициеите отвяват двулициеите със 30 до 50 % по добро КПД.
      Наблюдавам в момента моята -8квт с двулицеви и на комшията 12квт трифазна които са еднолицеви. Инверторите и батериите са в едно и също помещение /беседка за напиване която е върху двата имота- заедно я правихме/ ,че става лесно,през 5метра са. Той е с 4. батерии аз съм с 2. Гледам ги сутрин когато си наливат в батериите. Раликата е 1/3 в производство повече в полза на неговата естествено. Панелите са със сходна ориентация и ъгъл на юг. Не съм ги искал специално двулицеви. Една и съща фирма ги прави и двете през 6 месеца интервал. Неговата беше първа. моите са върху покрива на конкретната беседка на около 20см . Неговите са на 3метра височина над паркоместата на къщата. Според мен ,на мен двулицеви не ми трябват,а на него двулицеви щяха да му вършат по-добра работа,защото отдолу е светло и има доста отражения ,най-малко от колите.
      Иначе експеримента ми засега се държи добре. Изключи се датчика когато вече максимума на производсто беше 1киловат и малко-някъде около 6 часа. Много силно затъмних датчика. Остана нещо като 1кв. см светъл отвор. Специално наблюдавах кога ще ми се включи и вечерното осветление пак с такъв датчик но незатъмнен- беше около 8,30

Коментар

• Сутрин в 7 вади към 1квт,в 8 часа е около 2квт ,в 9 часа е на 4квт,към 11 часа вече е на максимум ако има консумация . Просто ми се искаше тази енергия която е по обяд и не се използва понеже всички сме на работа ,все някъде да влезе. Досега сутрин като проверя косумацията от енерго ,през нощта беше окло 3-4 квт/ч. Преди малко погледнах беше 0,7 квт/ч за първи път.
        Последно редактирано от //Радо//; 30-06-25, 06:48.

Коментар

• В момента съм със точно 6 киловата инсталирани...ориентация чист юг,наклон 15 градуса

Часа е 6:45 сутринта

1.8 кв ....това са 5 хладилника и пуснах бойлера 1.2 киловата...може и още малко да даде...

Инвертора е хуавей.

Панелите са фуллбляк ,с новата клетка на лонги химо 6 ....дават със до 10% над обявеното доста често.

В тази конфигурация работи от месец.....

Държа 4 инвертора ...три монофазни и един 24 киловата трифазен....отделно имам три трифазни партиди и две монофазни.

Но гледаме това от снимката в момента
          КПД е уникално.

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Screenshot_2025-06-30-06-46-09-156_com.huawei.smartpvms.jpg Прегледи:0 Размер:96.1 КБ ID:7004018
          Последно редактирано от Roninn; 30-06-25, 06:58.
          Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
          Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
          Анатолий Пейчинов o8875о9815
          https://dvrbg.com/

Коментар

• По добре се държи твоята . Не мога сега да ти дам точни данни,че е супер мрачно. Моя наклон е около 10. Имам и 4 панела които са на другия скат нещо като 10градуса на север,които преди зима трябва да повдигам някак. Иначе по това време е около киловат може би и малко. Панелите са по 440вата двулицеви

Коментар

• Като се има впредвид че и първи посрещаме слънцето във Варна,определено твоята е по- добре
              Аз имам и една гора от север и доста високи дървета на изток които малко пречат за сутрешното слънце. Ама затова пък зимата не духа
              Последно редактирано от //Радо//; 30-06-25, 07:08.

Коментар

• Правя още един стринг,за да мога,зимата да ги имам поне киловат в 7 сутринта

Всичко е подбирано спрямо практически опит ....

В момента в родопите градим същата конфигурация,само че със трифазен инвертор със асимитрични фази (изходи)
                Последно редактирано от Roninn; 30-06-25, 07:16.
                Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010

Коментар

• В момента,двулицивите дават два пъти повече от еднолицивите.

До колкото ми казаха...преди няколко месеца,.джинко щели да правят вече само двулицеви панели Така се случи че последните месеци работим само с лонги...и не съм проверил какво е положението.Дали е вярно.

Коментар

• Аз исках половината панели да ги изправя за зимното слънце,ама тези дойдоха по-рано и не можах да си сглобя стойката.
                    Батериите са ми на кантар, но не мисля да купувам друга. Единия важен нощен консуматор вампир ,ще учи някъде другаде тази година и може би ще стигат

Коментар

• Продавам батерии мисля от малко преди 2000 г. Ако някой друг не ми плати батерия,няма да сложа....иначе на клиенти монтирам.Последно миналата седмица

Батерии слагам с огромно нежелание.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20250612_142305.jpg
Прегледи:76
Размер:446.4 КБ
ID:7004026

Коментар

• Защо ?

Коментар

• Първоначално публикуван от //Радо// Преглед на мнение
                          Защо ?
                          В 90% от случаите,клиента очаква абсолютно всичко от батерията,независимо с какъв капацитет е тя...за клиента ,има ли батерия,значи трябва да има ток цяла нощ.....(Нали имаме батерия) Независимо какво включва .....Отделно,съхранението на енергия в наши дни,е едно от най скъпите начинания.

Коментар

• Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
                            Отделно,съхранението на енергия в наши дни,е едно от най скъпите начинания.
                            Вярно е.
                            Обаче на фона на цена на ел. енергия от 30ст за квтч и тенденция нагоре, си струва човек да купи 32 броя клетки по 300а/ч
                            и да си направи две хубави батерии тип "Направи си сам"
                            Цената е МНОГО под цена на готова батерия.
                            Е, изисква малко четене, мислене, основни познания и внимание.
                            Ама пълно щастие няма.
                            Панайот Бърдарски
                            0887 60 77 22

Коментар

• Roninn
                              Roninn коментира
                              Редактиране на коментар
                              Сметката е ясна...правена е стотици пъти и не излиза,освен ако имаш някакво производство...примерно пластмасов шнек...и да заредиш материал за 80 к лева ,и в този момент,енергото да ти спрат тока за профилактика на трафопоста......И в този случай си вътрешно с батерията,но пък имаш мотив да я сложиш.

Другия случай е....да инвестираш 100 к в батерия,с договор за продажба....и нощно време да се явяваш балансьор ...енергиен....в този случай,можеш да имаш и възвращаемост....но големите се усетиха и в момента масово се градят батерийни хъбове....то и закона работи за именно тези организации...след 5-6 години...като всеки дом се сдобие с евтини батерии....ще променят закона и така.

• pansim
                              pansim коментира
                              Редактиране на коментар
                              Анатолий, в момента се изгражда една интересна система с голяма батерия, към холдинга където са част от моите трудови взаимоотношения
                              А там работят умни хора които ги бива в сметките - вярвай ми. Не мога да дам повече подробности, ама сметката излиза, и то за около 5 години работа.
                              Та пак казвам - всеки да взима каклукатора и да смята. Сметките са бакалски на ниво математика за 5-ти клас

• gy6ter
                              gy6ter коментира
                              Редактиране на коментар
                              В момента сметката не излиза,поне при нас,но според мен предстоят промени,даващи право на добри цени подобно на първите фотоволтаици на енергията от батерия,и допълнителна твърда премия(примерно на киловат инсталирана мощност) за студен резерв,

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X