Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Кварталче" затворен тип с повишена автономност.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Ха, не я бях чел тая тема, ся четох и се смях с глас на някои места, много готина.
    Хората дето имат много пари и се чудят как да ги инвестират няма да ги коментирам, разбира се, всеки е свободен да прави каквото намери за добре.
    На бъдещите обитатели на такива автономии единствено мога да им препоръчам - евентуално - да се запознаят с историята на частта от екипажа на "Баунти" дето преди 200 и колко си там години са намерили рая на земята.

    П.п. Да де, то има няколко книги написани по тоя въпрос, ама може и да не се намират, та само с няколко изречения.
    Девет от моряците след бунта качват на кораба 12 жени и 6 мъже от Таити и тръгват в океана да търсят безлюдно убежище. След няколко месеца го намират - Питкерн, на средата на нищото, който е бил открит някога ама с грешни координати и който си е идеален за целта. Обезкостяват кораба, изгарят го, разделят си земята за обработка, всеки си взема жената и си прави по една колиба, туземците остават нещо като общи слуги. Риба и храна има достатъчно, даже единя моряк /На име Маккой сглобява и дестилерийка/ Рай за около година-две, после за кратко време две от жените на белите умират и те си вземат от резервните, ама ония остават 6 мъже с една жена... Бунтът не закъснява, половината бели са избити, после пък жените изколват таитяните и така за няколко години остава само един моряк с девет жени и двайсетина деца, добре че е успял в последния момент да се научи да чете и са запазили Библията от кораба. Разбира се всичко това е по неговите разкази, какво точно се е случило никога няма да се разбере. След десетина години през няколко години като почва да се отбива по някой случаен кораб, версиите са различни. Та така с рая на земята, през годините е слизал по някой и друг нов мъж там но общо взето младите искат да бягат. Населението е стигало до 2-300 души, няколко пъти целокупно е напускало острова по някакви програми, но все пак по 3-4 семейства са се връщали. Сега са около 50ина човека, има програми от Британското правителство за заселване, но няма наплив. Имаше преди години и един секс скандал там, май нещо като половината мъже бяха обвинени че им правиха затвор на място, абе лоша работа...
    Последно редактирано от jordanov sv; 22-02-22, 14:05.

    Коментар


    • От това което видях от коментирания ИТ сървайвър и от това, което виждам от 99.9 % от населението през последните 2 години... изобщо не го намирам за ексцентрик, напротив, изглежда като в рамките на разумното и съобразно възможностите си да е взел някакви мерки.
      Technical Rescue Direct - life lies in courage
      http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

      Коментар


      • Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
        От това което видях от коментирания ИТ сървайвър и от това, което виждам от 99.9 % от населението през последните 2 години... изобщо не го намирам за ексцентрик, напротив, изглежда като в рамките на разумното и съобразно възможностите си да е взел някакви мерки.
        Първо, да си призная чистосърдечно, не изгледах цялото. Много ми е.
        И после - оцеляваш, хубаво. Ако. Въпросът е колко, а още по-въпросът е защо?
        Фен съм на свободната мисъл от книжките и филмите на далеч по-мислещи от мен. Галапагос от Вонегът или Меланхолия на датския режисьор Триер. Даже Корабокрушенецът на Земекис има някакъв отговор на въпроса защо.
        А човекът с парите от коментирания репортаж?

        Коментар


        • А защо приемаш, че се готви да оцелее след края на света? Може би просто иска при някакви катаклизми да е по-малко вероятно точно той, семейството му и близките му да го отнесат първи. Какво странно има? Все едно да кажеш, че няма смисъл да строиш сеизмично устойчива къща, щото ако падне целия свят за какво да живееш? Да, според гледната точка, тоя може да се е олял с подготовката... но за някой манго, дето не знае утре дали ще се събуди, щото не знае какво е вчера и утре, това, че ти си планираш живота за година напред също може да е "ексцентрично" е сигурно няма да употреби точно тази дума А за този господин, може би Бил Гейтс, който си прави складове за семена на о. Шпицберген е прекалил... Едва ли има ясна граница, казвам само, че на мен лично този изобщо не ми звучеше като откачалка.
          Technical Rescue Direct - life lies in courage
          http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

          Коментар


          • Самодържец
            Самодържец коментира
            Редактиране на коментар
            Не в никакъв случай не може да се окачествява като откачалка. За мен обаче въпроса е именно как ще се опази в това село от манго, а и от когото и да било друг, когато крайна необходимост от оцеляване засегне всеки един от нас. Такива места ще са сред основните цели на гладните оцеляващи.

          • BatGeorgeone
            BatGeorgeone коментира
            Редактиране на коментар
            Той от много години е в това село и се опазил, опазвал и ще се опази на 100% от манговци, макар, че сериозните кражби никак не са вършат от мургави.

            И още едно нещо, Митко е голям бизнесмен в България, ходи без охрана, познай на какво разчита, на Полицията да го пази или на себе си и някой и друг многозаряден + редовни тренировки

          • Самодържец
            Самодържец коментира
            Редактиране на коментар
            Да ти кажа у нас има много хора с многозарядни и не малко от тях и тренират редовно.
            Аз например мога да се заключа вкъщи и съм в състояние да водя известно време кръгова отбрана, ама нямам толкова буркани в мазето.
            Нищо не казвам срещу човека и не оспорвам, че е успял бизнесмен. Казвам за мен това, което е създал ще е цел при положение, че се стигне до там всеки от нас да оцелява и тогава не може да го защити и да го превърне в непревземаема крепост. Та ще има нюанси в опитите за оцеляване, а човека гледал с насмешка на повечето така наречени препъри. Това, че имаш картофи и противогази, и си се окопал на някой хълм, не значи автоматично стопроцентово оцеляване за разлика от останалите. Ако ситуацията е такава, че масово всички се стремят да оцелеят, смятам, че ще е много по-полезно да си мобилен и умерено екипиран, и най-вече да проявяваш интелект и умения, отколкото да си се оградил с бодлива тел зад която си стоиш да си копаеш в градината.
            А пък ако ситуацията е подобна на примера, който предложих, нещо като сериозен локдаун, тогава е супер да си хапваш от скътаните храни, да има къде да ти пасе стадото и да се зарвориш зад дебела врата. Доста хора имат къщи с дворове и ще се организират по подобен начин за да преживяват. Но ако тази ситуация е толкова продължителна, че да се налага с години да живееш на това място разчитайки на собствено стопанство, то тогава не говорим за оцеляване, а за смяна начина на живот. Преди около малко повече от сто години бабите и дядовците са живяли по подобен начин, и нито са били препъри, нито са били успешни бизнесмени с възможности да съхраняват продоволствия за по пет години напред. Щото оная баба, дето живее сама в родопското село по-добре от мен се справя с цепенето на дървата.

        • Защото по подразбиране първи го отнасят в мравуняка. Той не е там,ма си се подготвя, все едно някой би му обърнал внимание. Ми няма. Не и преди да се допре до него, а допре ли се - пиши го изгорял.
          И не е все едно. Както и при сеизмична активност "манго", дето не знае кога е, има повече шанс да се събуди жив под колибата си, отколкото предвидилият познаваната и съобразил бетоните си със същата. Пък тя да вземе да се окаже, видиш ли, по-така.

          Коментар


          • Първоначално публикуван от сто Преглед на мнение
            ... Както и при сеизмична активност "манго", дето не знае кога е, има повече шанс да се събуди жив под колибата си, отколкото предвидилият познаваната и съобразил бетоните си със същата. Пък тя да вземе да се окаже, видиш ли, по-така.
            Ооо, не така с лошо. Статистиката е достатъчно красноречива по отношение на "леките колиби" и "клатещите се кули" нещо като 2 порядъка за оцелелите в полза на високите. Да не се заяждам, но това ми е от любимите аргументи за и против АЕЦ та мога да давам примери

            Както и да е, аз не казвам, че всички трябва да стават като този. Казвам само, че поведението му с нищо не показва да е налудно. Точно обратното.
            Technical Rescue Direct - life lies in courage
            http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

            Коментар


            • Аз само не разбрах - този IT-и-сървайвъл-гуру ВЕЧЕ ПОСТОЯННО живее в Бункера си ? Щото ако не е там постоянно - като стане оле-лето, той няма да може да стигне до него, ако ще и хеликоптер да си е купил за целта... А ако е там постоянно - еми, това живот ли е?
              "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

              Коментар


              • icerunner
                icerunner коментира
                Редактиране на коментар
                При последните напъни за "оле-лето" няколоко дни се виеха опашки за тоалетна хартия в Лидл. Не е като да нямаше време за други действия, ако не си на опашката

              • Самодържец
                Самодържец коментира
                Редактиране на коментар
                Само че тогава нямаше напъни за олеле, а поради обясними (нелицеприятни) причини много хора решиха, че ако ги затворят вкъщи от 2 седмици до месец най-важно им е да си бършат гъзовете. И това при положение, че не е ставало дума да им се спира водата.
                Но иначе, да от този проект за този човек и негови хора би имало много смисъл примерно при една повсеместна карантина.

            • Аз в интерес на истината на този му обърнах внимание в друго интервю, в което разправяше защо подарявал картофи в някакво село - щото като чул за патакламата с ковида, казал на неговите да купят 50 тона семе и да сеят. После края на света го отмениха и к'во да прави с картофите, които не са изпържили на фирмени партита.., ми раздали ги на село. Аз лично, намирам реакцията за много по-адекватна от много други по това време.
              Technical Rescue Direct - life lies in courage
              http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

              Коментар


              • icerunner коментира
                Днес, 22:17
                При последните напъни за "оле-лето" няколоко дни се виеха опашки за тоалетна хартия в Лидл. Не е като да нямаше време за други действия, ако не си на опашката
                А-а-а-а, тука има теми какъв противогаз, какъв филтър на маската с какво KN / FFP / не знам още какво да се вземе, какъв "газ-чорапи-наметало" химически костюм да се купи...
                А като затвориха пътищата и наслагаха КПП-та, не го знам тоя къде е бил ? С хеликоптера сигурно е фЪркал отгоре ?
                "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

                Коментар


                • BatGeorgeone
                  BatGeorgeone коментира
                  Редактиране на коментар
                  И колко трудно е с 4х4 и познания по локална топология да излезеш извън София по поне намнайсе начина... или да не разтръбиш по медиите как за семейството ти има поне 1-2 други убежища някъде близо до дома/работата вътре в самата София.

                • Bogoljub Gagic
                  Bogoljub Gagic коментира
                  Редактиране на коментар
                  E чак пък толкоз паметта на мат`ряла не е къса
                  Според мен до голяма степен това допринесе за падането от власт на Бока Ръпоун - локдаунът с тъпите затваряния на пътищата между областите.

                • icerunner
                  icerunner коментира
                  Редактиране на коментар
                  Не коментирам тъпотата на локдауна, коментирам до колко реално можеше да те спре да се придвижиш от т. А до т. Б.
                  Каролев, лека му пръст, го спряха за малко, само защото се заяждаше с тях във фейсбука... Ама пак си караше сноуборда когато и където си иска. Та не знам що си мислиш, че със 100 лв в джоба ти няма да стигнеш до където си решил...

              • Аз по принцип имам силно негативно отношение към препърството като такова. Но...

                Обсъждаме човек, долкото разбирам доста успял в бизнес начинанията, че харчи парите си за неговите си чудатости. Както казах - аз не споделям вижданията му, и определено не бих похарчил парите си (ако ги имах) по този начин.

                Да, разбирам че далеч по импониращо на народопсихологията ни щеше да бъде ако тия пари ги беше пръснал по лъскави курвентии, шмъркане и спортни бутикови коли.

                ПС. Едно от хобитата ми (което напоследък все по рядко имам възможност да го упражнявам) също предизвиква доста учудено повдигнати вежди. На което любимия ми отговор е - е все някой трябва да се занимава и с глупости, нали.
                Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

                Коментар


                • KingofROAD
                  KingofROAD коментира
                  Редактиране на коментар
                  а какво е хобито? ако не е тайна...

              • Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение

                Ооо, не така с лошо. Статистиката е достатъчно красноречива по отношение на "леките колиби" и "клатещите се кули" нещо като 2 порядъка за оцелелите в полза на високите. Да не се заяждам, но това ми е от любимите аргументи за и против АЕЦ та мога да давам примери
                ....
                Хайде бе... Ми да видим...
                Колко си отидоха в близнаците? Аналогично - ако си бяха в колибите, колко, евентуално, щяха да са,м ?
                Давай ги тези примери, не се колебай!

                Коментар


                • turtey
                  turtey коментира
                  Редактиране на коментар
                  Жертвите зависят от много фактори като сградите са само един от тях. Дори не е сигурно че са и най-важния.

                • сто
                  сто коментира
                  Редактиране на коментар
                  В Хаити го отнася точно мравуняка около големия град. В Чили 1960 да не е било по-слабо от японското, че има малко жертви?

                • Alexr
                  Alexr коментира
                  Редактиране на коментар
                  Icerunner, в Япония строят само и единствено противоземетръсно. Запомни това. Даже зидовете им са едни странни за нас - камъните стоят "на калъч" - труса да ги заклинва един в друг, а не да ги размества. И зидовете им са така от поне 1000 години. В Хаити ако беше строено от "лайна и пръчки" щеше да е по-земетръсоустойчиво. А за да умре някой е достатъчно да му падне на главата тухла от повече от два метра височина. Зле закрепени тухли в Хаити - дал бог. По-точно самите хаитяни са си наредили повече от нужното.
                  Системата за оказване на помощ на пострадали от природни бетствия райони в Япония е също отработена от векове. Още не е свършило земетресението и спасителите вече се задействат. Те знаят, че ако при тях друса колкото за забавление, някъде най-вероятно падат сгради и почват пожари. При това Япония е голяма и винаги някъде има незасегнат ресурс, който аварийно може да се насочи към зоната на бедствието. И пътищата по които може да се стигне до зоната са направени така, че да издържат много. И се мисли постоянно как тази ситема да се усъвършенства. Да не говорим за нивото на медицината и спазването на санитарни норми. Предполагам, че в Япония могат да "сглобят" обрано глава уцелена от тухла паднала от два метра, докато хаитянската не може да се справи даже и при паднала от метър. Това рязко увеличава броя жертви.


              • 1 коментар KingofROAD
                #175.1
                KingofROAD коментира
                Днес, 00:40
                а какво е хобито? ако не е тайна...
                Да е тайна, колко да е тайна.. Предвид че пиша с един и същи ник и аватар в няколко форума. А и се познаваме лично с известна част от тукашните съфорумци.

                Ми - бушкрафт. Хобито де.
                Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

                Коментар


                • p-pleven
                  p-pleven коментира
                  Редактиране на коментар
                  Какви са възможностите на бушкрафта, при нужда да се оцелява с деца, стари хора и т.н.?

                • KingofROAD
                  KingofROAD коментира
                  Редактиране на коментар
                  бушктафт какво ще рече? природолюбителски туризъм ли? сървайвълкамп?

              • Странно

                А на въпросите - няма конкретна дефиниция що е то бушкрафт. Най общо, това са умения и навици за комфортен живот сред природата. Т.е. да можеш да си осигуриш четирите основни елемента - храна, вода, огън, укритие, с умерен минимум екипировка, максимално използвайки подръчни материали, и доколкото е възможно - с минимални вреди за природата

                Не слушайте чичо ви Беър - бушкрафта не е оцеляване, поне не и в моето разбиране Въпреки че придобитите знания и умения могат да бъдат полезни в нещатни ситуации. Поради стечение на редица обстоятелства от няколко години съм предимно диванен бушкрафтър, но докато все още излизах с аверите - аз отивам в гората не за да оцелявам и да бъда намерен (спасен) а точно обратното - да си живея комфортно и да не бъда намерен. Няма много общо и с туризма, доколкото не предполага дълги ежедневни преходи, или поне не като основна цел.

                А препърството е съвсем трети филм, ама спирам дотук щото хем се получи дълго хем не е по темата.
                Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

                Коментар


                • Някой е пристъпил към реализация на идеята. Е, леко трансформирана...
                  https://bunkerbg.com/
                  Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

                  Коментар


                  • ezhko
                    ezhko коментира
                    Редактиране на коментар
                    О, боже!

                  • Тропчо
                    Тропчо коментира
                    Редактиране на коментар
                    Най- ми хареса : Освободете се от илюзиите си, за да успеете да оцелеете! Сигурно ли е, че някой от тукашните препъри няма пръст в този проект?

                • Творението е дело на няколко младежа бивши и настоящи наемници в нато, които покрай усвояването на едни милиони от големи инфраструктурни проекти са решили да пуснат и един часпром и ако някой и друг балък се закачи, кой ти ги дава едни парици отгоре
                  Бъдете живи и здрави!

                  Коментар

                  Активност за темата

                  Свий

                  В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                  Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                  Зареждам...
                  X