Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Кварталче" затворен тип с повишена автономност.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: "Кварталче" затворен тип с повишена автономност.

    нека да не залитаме чак толкова по това, как са се справяли дедите ни................ колко от нас могат да изкара днес с една бучка сирене, глава лук и комат хляб? аз, не!
    ________________________________________________
    Subaru OUTBACK 2,5
    Hyundai TUCSON 2.0

    Коментар


    • От: "Кварталче" затворен тип с повишена автономност.

      Да си направиш къща за 150 паунда

      http://chronicle.bg/da-si-napravish-k-shha-za-150-paunda/

      Коментар


      • От: "Кварталче" затворен тип с повишена автономност.

        Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
        нека да не залитаме чак толкова по това, как са се справяли дедите ни................ колко от нас могат да изкара днес с една бучка сирене, глава лук и комат хляб? аз, не!
        Аз ДА!
        И така дни наред. И живях сам в барака и ... се грижиш за всичко сам.
        Къде е драмата?
        Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

        Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

        Коментар


        • От: "Кварталче" затворен тип с повишена автономност.

          Бива. Хобитовите дупки на картинка 2 и 3 отдавна си ги имам в плановете.

          Коментар


          • От: "Кварталче" затворен тип с повишена автономност.

            По принцип идеята е много хубава, но трябва хората да са на един акъл, за да няма проблеми помежду им после. Няма да се налага и гласуване. Обаче дворовете трябва да се големи от порядъка на 10 декара /това е мое мнение/, защото няма да си пречат един на друг, ще има място за езеро или басейна, за собствен парк като в английско имение, за 300 кв.м зеленчукова градина без много труд/описах го в съседна тема/, ще им място за много цветя и за поляна, такава като от рекламите за прах за пране. Трябват също и доста плодни дървета - ябълки, череши круши, сливи, кайсии, лози в достатъчно количество за едно семейство. В обикновения двор няма място за толкова дървета и човек е принуден да ходи на работа.
            С големия двор от порядъка на 10 дка или колокото човек можа да обхване сам, без чужда помощ, се елиминира ходенето на работа. Личният парк от иглолистни намалява нервното напрежение, а да не говорим за собственото езеро или басейн.

            Естествено, при наличие на голям двор отпадат претенциите на съседите против строителството на дом, тъй като хората не си пречат един на друг, не си навлизат в личното пространство. Не е красиво хората да си гледат в прозорците един на друг и да се чува това, което си говорят, не е етично.

            А едноетажни дървени къщи може да се построят и за един месец през лятото. Това не е никакъв проблем. Имах картинки някъде по компютъра и ако има интерес, ще ги сложа в темата. Такива къщички са и доста евтини, много пъти по-евтини от споменатата сума от 50 000 евро. Суми от порядъка от 50 000 евро са когато човек иска всичко моменталически и луксозно, без да си мръдне пръста. Все пак съществува възможността човек и сам да си направи къщичката, някак си е по-мило.

            Коментар


            • От: "Кварталче" затворен тип с повишена автономност.

              "Кварталче, затворен тип"...

              Екстри: охрана, що-годе свестни комшии; най-вероятно комуникативно място; много вероятно гараж/паркомясто... и толкова
              Минуси: мечтата "комуникативно място" те вкарва във филма с шумът и мръсен въздух; обичайините БГ-проблеми, видими и в панелките: неподдържане общи части, неплащане такси, непазене, болуци; тука да пишем ли за качественото изпълнение на сгради, инсталации и т.н.; видими надценки в кварталните дюканчета (особено ме дразни "терминала не работи и не става с карта"!)...

              Живот на село:
              Плюсове: Всичко от минусите на "затворения комплекс" го няма; най-вероятно свестни съседи; можеш да бииш с флекса 24/7/365 (както и комшията, няма проблем); домати, чушки, мотики, кокошки (ако те влече)...
              Минуси: транспорт, няма МОЛ; ако има престъпност и няма постоянно хора; време за предвижване...
              Публикувайте отговор

              Коментар


              • От: "Кварталче" затворен тип с повишена автономност.

                Той Калинченко отдавна явно си живее в кибуца и не му остава време за форума

                Ясно става от четенето на темата, че нито един човек от писалите не е живял в Израел, щото ако беше щеше да знае, къде е истината за успеха на тия автономни области - принудата, не нуждата, щото аз имам нужда от торти и пастички всеки ден ама не съм принуден да живея в анклав за да остана жив в Израел примерно!

                Тук в РБ няма я все още тая принуда а и дай боже никога да не идва!

                Второто най-важно лепило за да се задържи сглобката на тази идея е кое сплотява всички, да повторя ВСИЧКИ живущи там, след наличието на принуда - това е религията, силно религиозно сегрегирани поселища са тия в Израел, подобни има и в Русия(и в Украйна) и пак религията ги споява(до време, след това младите променят ситуацията).

                Та да се върнем на простите истини, в РБ нито я има принудата, нито я има силната религия до мозъка на костите, трето няма го общия начин на мислене(щото евреин е начин на мислене и действане, религията идва на второ място) и какво следва - тая идея е гарантирано НЕпостижима с българи, в тази съвременна обстановка в РБ (липса на принуда), и те така те, моите две стотинки.

                Инак звучи романтично всичко до тук и може да се научат хубави и интересни неща от писалите.
                Последно редактирано от BatGeorgeone; 16-08-19, 10:40.
                Бъдете живи и здрави!

                Коментар


                • Е сега е налице принудата....

                  Коментар


                  • И живи да ги ожалиш в по кофти ситуация от сегашната.Не могат да изкарат на оцеляване и една седмица НАВЪН!Не се кефя ,съчувствам им за това.Изгубиш ли първичния начин на живот изпълнен с несгоди и приключения .....,ЛОШО!
                    Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

                    Коментар


                    • Това като изпълнение го виждам единствено , като множеството съществуващи комплекси от затворен тип . От изложените идеи обаче , го виждам като мисия невъзможна за реализация .
                      Проблем 1 - Изграждане , узаконяване на дори малко селище с автономност - инфраструктура , пътища ,водоизточници ,канализация ,пречиствателна станция , паркинги , комуникации , охрана и т.н. - Неизпълнимо от един човек . Освен финансовия ресурс , най-вероятно един живот за такива амбициозни цели не стига .
                      Проблем 2 - Обитатели . Дори и изпълнен такъв проект , евентуалните съжители трябва да са доста добре финансово . За да могат да си позволят подобен начин на живот, и придобиване на подобна собственост . Такива люде пък си имат собствените виждания кое как да се случва , и как да живеят . Идеята да ги вкараш в калъп по собствените си разбирания - пълен провал и неуспех ще е.
                      Проблем 3 - Ако все пак приемем , че си магьосник . Справил си се със всички препъни камъни , преборвайки всички неволи с държавата и строителството . Успял си да откриеш няколко сродни души за съжителство . Би следвало да живееш блажено в новото сигурно и автономно селище . Ама не , мислил ли си за управлението на подобно нещо . Какъв ресурс , колко време и кой ще го прави ?

                      За да не е само негатив по темата , подобно нещо може да се построи . Къмпинг се казва . Може да отговаря на изискванията за автономност . Може да има сектор 5 звезди с прилежащите гъдели , може да се управлява еднолично , и най важно неудобните съжители се отстраняват лесно .

                      Коментар


                      • Към създателя на темата естествено . Дори при работещ такъв обект , управлението му , и решаването на всички възникнали проблеми си е мъка. Ресурса като време и финанси са непосилна задача за сам човек .

                        Коментар


                        • В такова кварталче (ако не е селце) ще има проблем с автономното изхранване. Също и с медицинските услуги, училището...ВВ и много други. Разбира се, можете да слезете на нивото на Амишите.
                          Също така, отделянето и капсулирането създават своите проблеми, като един от тях е, че ставате чужди за обществото и потенциална групова мишена.
                          Модерният живот е невъзможен в изолация. Свикнете с мисълта.
                          В 

                          Коментар


                          • Това ми попадна, макар че не е съвсем по темата, реших да го споделя тук. Ако модератор може да му намери подходящата тема, може да го премести.

                            Всеки трети е шести

                            Коментар


                            • p-pleven
                              p-pleven коментира
                              Редактиране на коментар
                              O, да, коментарите под клипа в Тубата сами говорят...

                          • Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнение
                            Това ми попадна, макар че не е съвсем по темата, реших да го споделя тук. Ако модератор може да му намери подходящата тема, може да го премести.
                            Малка подробност, че Митко е мултимилионер от доста години.

                            Впрочем, той е главния и основен спонсор на момиченцето, която обиколи света съвсем сама с едномоторен малък самолет.
                            Бъдете живи и здрави!

                            Коментар


                            • Самодържец
                              Самодържец коментира
                              Редактиране на коментар
                              Пак казвам, зависи от кризата. Ако е повсеместна няма да му оцелее дълго проекта, просто няма как да остане някакъв самодостатъчен остров недокоснат. При меки и леки условия няма да го ползва по предназначение, освен по желание, но не и по необходимост.

                            • BatGeorgeone
                              BatGeorgeone коментира
                              Редактиране на коментар
                              Не си достатъчно запознат в детайли, проектите му всичките се ползват реално, непрестанно и от години.

                              Човека е интересен, струва си малко да погледнеш реално какви ги върши и какви ги е вършил до скоро, ще останеш приятно изненадан, поне аз бях така.

                            • Самодържец
                              Самодържец коментира
                              Редактиране на коментар
                              Ако говорим за конкретния проект от репортажа, вероятно и той се ползва, но не по предназначението, за което става въпрос.

                          • Той вероятно е даже милиардер.
                            което изобщо не пречи да е луд ​​​​​​
                            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

                            Коментар


                            • сто
                              сто коментира
                              Редактиране на коментар
                              Много си мек в изказа. Поне да беше добавил за връзване

                            • icos
                              icos коментира
                              Редактиране на коментар
                              Еее...ексцентричен. Нали така се вика на луд с много кинти?

                            • siem
                              siem коментира
                              Редактиране на коментар
                              Ние па сме „ного убави“!

                          Активност за темата

                          Свий

                          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                          Зареждам...
                          X