Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Възли

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Уха, не го ли ползват алпинистите?
    А двойния булин (както е известен още)? Ами защо правят контролен?
    Всъщност повечето катерачи (хайде, не чак алпинисти) си ползват булин, когато не е отговорно катеренето (спортни маршрути, нормални метеорологични условия), вместо осмица.
    Основна причина - не се затяга толкова при падане и лесно се развързва.
    По-голям проблем от развързването - по-слаб е самият възел.

Коментар

От: Възли

Първоначално публикуван от bootman Преглед на мнение
      Относно Bowline Knot имайте предвид ,че алпинистите вече почти не го използват заради склонността му да се развързва сам . Говоря и от личен опит.
      По-скоро причината е, че е лесен за сбъркване, но пък е лесен за правене с една ръка.
      Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнение
        По-скоро причината е, че е лесен за сбъркване, но пък е лесен за правене с една ръка.
        Този възел се учи във всички морски училища. Целта е бързо да го вържеш с една ръка около тялото си, когато паднеш зад борд и имаш късмета да те видят и да ти подадат въже. Този възел никога не е бил предназначен за алпинисти- за висене на въже си има други възли и методи. Използва се най-често да си вържеш лодката за кея или шкота на генуезкия стаксел.
        Ало, алпинистите! Кога най-после ще поканите моряците на почерпка?
        There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
        No wahalla.

Коментар

Първоначално публикуван от Tramp Преглед на мнение
          Този възел се учи във всички морски училища. Целта е бързо да го вържеш с една ръка около тялото си, когато паднеш зад борд и имаш късмета да те видят и да ти подадат въже. Този възел никога не е бил предназначен за алпинисти- за висене на въже си има други възли и методи. Използва се най-често да си вържеш лодката за кея или шкота на генуезкия стаксел.
          Ало, алпинистите! Кога най-после ще поканите моряците на почерпка?
          Аз не съм алпинист, просто малко тренирах спортно катерене.И предпочитам основно залагам на други възли, като единия си е чисто морски, но се ползва от пещерняците за безкарабинерно свързване на две въжета. Ама и да не съм алпинист пак мога да почерпя.

Коментар

Може и да сте прави ама моето радио друго ми пее. Да показвам ли лепенка залепена на мачта показваща, че точно bowline трябва да се използва за завързване към фала?
            Не споря, прочетох за осмицата, прави сте. Аз осмица през живота си не съм връзвал а пък всяка седмица вися по някоя мачта.
            Човек, който не може да върже bowline, не плава с мене.
            https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Куйо се разтакавало?Аз за Боулън да се развързва сам за сефте чувам.

Я някой да ми го обясни това ако може.
              TOYOTA SEQUOIA ‘11
              W140 S420 '99

Коментар

Абе, не съм голям специалист, така че мнението ми да не се взема под голямо внимание. Но проблема е, че лесно се бърка. И не го тачат. Защото възлите трябва да се тренират, а много хора ги мързи. То си писва де. За това старите не учат младите на него. А има други възли, които могат да го заместят. Осмицата е по-сигурна, и не се налага да се прави под напрежение. На мен ми допада брамшкотов за връзван с ринг. Дано го обясних разбираемо.
                Последно редактирано от didogen; 22-01-13, 08:12.

Коментар

Ами аз за първи път го виждам тоя възел....ами доста елементарен е. А се занимавм с въжета от 1-2 месеца. Незнам кое му е сложното. Осмицата, вероятността да не е подредена е голяма.
                  Кажете още някакви предимства на тоя булин. Освен, че е заместител на осмицата..?

Коментар

Ето какво имам аз като информация за възлите.
                    Knots
                    Доста добре е описано (има анимация) как се правят различните възли. Описани са възли ползващи се в почти всяка област (па може и да е във всяка).
                    Узлы
                    Тук става въпрос за морски възли.

п.п. Би трябвало да е полезно. Само нямам представа колко процента издържат възлите. Това, ако някой може да изрови ще ми е много интересно.
                    Поздрави.
                    Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Предимството е, че му слагам товар на 90% от пределния за въжето и го държа така 2 месеца. На другата страна на океана си го развързвам с голи ръце за 5 секунди. Това е най-използвания възел по ветроходните лодки, които не се ползват за състезания.

Не се изразих правилно- bowline намалява здравината на въжето с 45%. От останалите 65% ползваме почти всичките понякога. И пак се развързва лесно.
                      Днешните въжета ги определят по диаметър удобен да се дърпат с голи ръце. Рядко по лодките стигаме и до 50% натоварване. Просто са прекалено здрави за да ги скъсаш на опън.

Осмицата намалява силата на въжето само с 20%.
                      4 страница.

http://www.bethandevans.com/pdf/8_strength.pdf
                      Последно редактирано от NIKSD; 22-01-13, 10:31.
                      https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Възела на български се казва "Булин".
                        Предимства: Прави се изключително бързо, прави се еднакво бързо както клуп, така и вплетен около опора (за разлика от осмицата напр. която се прави бързо на клуп, но много по-бавно около опора - вплетена), много лесно се прави клуп с точно определена дължина, включително и стегната около опората (почти невъзможно с осмица) - по тази причина например се използва именно булин когато се налага осигуровката на тялото да се направи директно с въжето, а не чрез сбруя.
                        Недостатъци: Намалява много повече от осмица и други възли здравината на въжето.
                        Важно: Не се саморазвързва но има склонност да приплъзва доста докато се затегне, затова ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се прави контролен възел със свободния край на въжето! За да се затяга добре ЗАДЪЛЖИТЕЛНО подвижния край на примката е натоварения (дългото въже) а не свободния край - този който сочи към клупа.

П.С. Възела се използва и днес, но по предназначение. Много лоша практика е да се използва вместо осмица за привързване на въже към катерачна сбруя, както беше споменато по-горе!
                        Technical Rescue Direct - life lies in courage
                        http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Готина тема, и полезна. Лошото е, че с четене във форум не става- работата с въжетата и възлите има своя логика, за което си трябва практика.
                          Възлите преминават в планинското от морското такова(като предхождаща човешка дейност с въжета). Булин си се ползва в планината, правилно подреден/направен не може да се саморазвърже. Има други минуси (по-малка здравина от осмица, обем). Във всички случаи е един от задължителните 5-6 възела, които всеки трябва да умее.
                          Последно редактирано от viplamen; 22-01-13, 12:19.

Коментар

Нямах предвид към сбруя, а към дърво или комин да кажем.

Коментар

А аз изобщо не съм имал предвид нещо казано от теб
                              ето това изречение "....Всъщност повечето катерачи (хайде, не чак алпинисти) си ползват булин, когато не е отговорно катеренето (спортни маршрути, нормални метеорологични условия), вместо осмица....." визирах като лоша практика. Като пак казвам булина се използва както за отговорни, така и за неотговорни натоварвания, тогава когато това се налага - т.е. друг възел би имал по лоши качества от него... но понятие като "неотговорно катерене" не съществува, а също така и метеорологичните условия не са в пряка зависимост с правилния избор на възел...
                              Technical Rescue Direct - life lies in courage
                              http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Два съвета от патил - не използвайте булин за връзване около дърво с голям диаметър. Има опасност някой да дръпне въжето в участъка на ринга, опасващ дървото - тоест да го натовари не в правилната посока - тогава се развързва (примерно ако реши да се самоосигури на ринга,"щракне се" и го натовари).
                                Другият съвет - не използвайте булин на място, където някой може да мине случайно, докато сте накъде долу, и да реши, че си е намерил въже - лесно ще го развърже,(плетена осмица се развързва по-тегаво) ще подръпне и ако не го изтегли, ще го зареже просто, но опората вече я няма :-)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X