Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

    Ами струва ми се, че вероятността това да се случи е пренебрежимо малка / аз лично не вярвам в теориите за разпада на света, нито на тези за неговото светло и розово бъдеще / има много реални рискове, които се крият пред нас и за които трябва да се подготвим, но за съжаление там комплект сървайвър няма да ни помогне.
    gsm - 0899388807

    Коментар


    • От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

      Аз и в тази тема искам да препоръчам "Извънредна ситуация" на Нийл Строс.За "Патриоти" какво да кажа?Като изключа религиозните отклонения и "художествените качества" аз открих доста интересни неща за себе си в книгата.

      Коментар


      • От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

        Най- накрая се сдобих с книгата и я изчетох. Почнах я към 22.00 и горе долу към 03.00 а завърших. Сега си препрочитам определени части и си записвам това онова.
        Книгата е увлекателен роман с приложни елементи. Лично за себе си (напомням аз изобщо не съм представителна извадка по тази тема), не открих особено много нови неща- може би защото съм мислил и чел доста по темите разглеждани в книгата. Ще напиша положителните и отрицателните неща с които се сблъсках.
        1. Превода- въпреки, че си личи че е пипан от хора разбиращи от оръжие, на моменти има доста характерни "преводачески грешки". Например ВМС на САЩ с интерес ще научат че имат подразделение наречено "моржове"- подразделението е SEAL's и традиционно се превежда като Тюлен. Думата военно рацио (явно директно преведено от ration) в българския не съществува може да се проведе порцион или порция. За тези които никога не са виждали MRE - фолиото от него (не е фолио в смисъла на станиол) представлява плътен и доста дебел найлонов плик. Доста грешки са допуснати в превода на т.нар. военноговор - или на английски military slang. Нещата са си преведени но не звучат по "военно му". За в бъдеще съм навит за стойностна книжнина да помогна по тази тема.
        2. Конкретно за книгата- не съм съгласен с определени изводи на автора. Особено по отношение на идеите му за разпад на въоръжените сили. Защото:
        -Армията е затворена и до голяма степен автономна структура. ТЯ има изградените механизми да си е самодостатъчна за определени (често пъти продължителни) периоди от време. В армията има лекари, полеви болници, техници, инженери сапьори и какво ли още не.
        -В армията колективното начало е силно заложено- за разлика от цивилните граждани , военните добре знаят че оцеляването по единично, не е опция и е много по трудно отколкото в група с ясна структура, командване и йерархия. Ако говорим за наборна армия - иди доди- може да се предположи, че при разпада на държавата, всеки ще вземе квото може и ще тръгне да спасява семейството си. В САЩ обаче армията е концентрирана в бази най- често заедно със семействата си. Базите са автономни до много голяма степен. Т.е. здравият разум ще е по- скоро да се укрепят в базите и да защитават семействата си отколкото да се пръснат като пилци.
        - В ситуация когато основните ценности ще бъдат оръжие, боеприпаси, храни и горива - армията съвсем логично е новият "дилър на власт" - просто защото имат запаси и от трите в количества които нито една общност от "препъри" може да си осигури. Ако и най- заможните граждани могат да си позволят да имат по няколко десетки хиляди боеприпаси от калибър - армиите имат стотици милиони и милиарди от тях. Отделно не са ограничени до полуавтоматични оръжия , разполагат масово с ПНВ, термални камери и т.н. и т.н. Обикновено имат т. нар Н.З. от храни (хайде да не забравяме, че военните порциони MRE които ние цивилните купуваме са само това което напуска военните складове като "излишък")- например знам, че до 2009 та американската армия поддържаше запас достатъчен за не по-малко от 12 месеца. По същият начин седи и проблема с горивата..... Да не говорим, че например за да осигури една военноморска база с ток е достатъчно да се паркира до нея една атомна подводница и да се метнат кабелите до брега....
        -За мен най- логичното е именно въоръжените сили да изземат функциите на държавата, като наложат натурални данъци в замяна на защита и администриране. И точно обратното на военната диктатура (която обикновенно се управлява от политици), ще поддържат и дори изграждат местни паравоенни формирования.

        Изложеното горе го давам по- скоро, като да го кажем алтернативен път за развитие на ситуацията.....

        Иначе книгата има доста полезни елементи. И доста пропуски- например т.нар. релоудинг на боеприпаси. По време на обсадата на Уейко псевдопророка Дейвид Кореш организира по такъв начин презареждането на боеприпаси , че реновира около 80% от изстреляните такива. Реално притежавайки 1000 гилзи, 10 000 капсула и около килограм и малко барут и 10 000 куршума, в дълговременен порядък имам реални 10 000 изстрела.
        Също така голяма част от описаните прибори за нощно виждане и прочие отдавна са им поникнали бради и мустаци. Конкретно Армията на САЩ от около 3 години е на около 1 тип стандартни батерии- АА...
        Не знам дали съзнателно или несъзнателно, авторът е пропуснал доста неща свързани с тактиката, като на места е допуснал "Съзнателни грешки", подобно на редица други автори . Отделно съзнателно или не е пропуснал вътрешното "структуриране" на групата- абсолютно неефективно е всеки неин член да е прост "автоматчик" .... Но айде аз да не пиша неща които авторът е счел за уместно да не споделя....
        Последно редактирано от Mad Dog; 12-12-12, 12:50.
        Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
        No man left's behind !!!!

        Коментар


        • От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

          Привет и от мен. Много интересна тема и много добри мнения и размисли. Вчера гледах сериала "Раница за края на света". Там един малаумник който се подготвя с храна , вода , място където да избяга и усилени тренировки си простреля пръста и след това припадна. После като го закараха с хеликоптер в болница и го закърпиха (с половин палец) се оказа , че всички умения които е придобил трябва да се учи от начало защото няма палец. Тогава се замислих , че ако няамш медицински познания на средно ниво нямаш никакъв шанс колкото и подготвен да си за останалото. В сериала LOST ако не беше доктора още в трета серия щяха да са останали само 2-3 (и това не е сигурно). Перфектен боец да си и да можеш да убиеш 40-50 човека на един път и да можеш да се защитаваш кръгово поне 10-20 години и да имаш храна за толкова, едно разстройство, вирус, температура висока , инфекция, открита фактура или ако не можеш някъкво лекарство да набавиш, дори и един прост зъбобол, какъв е смисъла от всичко останало. Травмите са неизбежни и какво правим тогава????? От друга страна ако имаш такива умения ще си полезен и примерно всяка група въоръжена или не ще те приобщи към нея + семейството. Всички други умения не пречат , но според мен най-важни са медицинските. Иначе много се забавлявах и колегата пожарникар който се подготвя за огромен вулкан и е взел въздушен апарат с маска само за него, а има жена и дете!!!!!
          А този с палеца се подготвяше за електо -магнитен импулс , но е решил да избяга в тайното си жилище с джип последен модел нафрашкан с електроника!!!!!! Горещо го препоръчвам този сериал. Голяма веселба.
          Другото което мисля е ,че само в група може да се оцелее по-дълго. Сам и 50 години да можеш да издържиш с храна вода и всичко в един момент остаряваш и умираш. Ако не оставиш нещо след теб което да остан, задачата се променя "как да ям и с..а 50 години след края на света".
          ЛАДА НИВА 1.7
          Карана е само по асфалт, няма грам ръжда

          Коментар


          • От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

            Забравих да добавя и умения за оцеляване при природни бедствия наводнения, земетресения и пожари. За жалост при такива бедствия(които са няй вероятни за край на света) се оказв, че огромна част от хората не знаят ка да реагират. Тогава ще има много ранени и пак медицинските умения ще са най-важни. За да не спамя излишно темата специално за земетресения най-добе да потърсите така наречения „Триъгълник на живота”. Има много схеми и клипове в интернет които горещо препоръчвам , осбено след зачестилите трусове напоследък. С две думи става въпрос за това, че не е най добре да застанеш под касата навратата или под креват , маса и др., а да застанеш плътно до най-близките масивни мебели в къщи. На схемите е показано много добре.
            Ще следя с интерес темата.
            ЛАДА НИВА 1.7
            Карана е само по асфалт, няма грам ръжда

            Коментар


            • От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

              С разрешението на модераторите ще си позволя да направя един списък на неправилно преведените думи, термини и военноговор и да дам правилните им наименования на българско - военно таковата.... Надявам се няма да е проблем?
              Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
              No man left's behind !!!!

              Коментар


              • От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

                Земи та наслагай разни "семиаутоматични карбайни" и баш ще си стане таковата.
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                Коментар


                • От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

                  Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                  С разрешението на модераторите ще си позволя да направя един списък на неправилно преведените думи, термини и военноговор и да дам правилните им наименования на българско - военно таковата.... Надявам се няма да е проблем?
                  Една отлична идея! Ей, още един, двама като теб и може да се помисли за собствено издание... :-)
                  VPetrov.photography

                  Коментар


                  • От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

                    Би било наистина полезно и интересно!

                    Коментар


                    • От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

                      Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                      Една отлична идея! Ей, още един, двама като теб и може да се помисли за собствено издание... :-)
                      Хех... само за членовете на форума ето какво превеждам когато имам време

                      Urban combat skills
                      FM 3-06.11 Chapter 3

                      http://dox.bg/files/dw?a=64cf488ee8
                      Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                      No man left's behind !!!!

                      Коментар


                      • От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

                        Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                        Хех... само за членовете на форума ето какво превеждам когато имам време

                        Urban combat skills
                        FM 3-06.11 Chapter 3

                        http://dox.bg/files/dw?a=64cf488ee8
                        Подсети ме другия път да ти изровя разни неща. Имам разни книжки, ама доста обемни. Офертата важи и за г-н Петров.
                        Последно редактирано от NovemberCharlie; 12-12-12, 22:15.
                        Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

                        Коментар


                        • От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

                          Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                          С разрешението на модераторите ще си позволя да направя един списък на неправилно преведените думи, термини и военноговор и да дам правилните им наименования на българско - военно таковата.... Надявам се няма да е проблем?

                          Давай да се разделим няколко човека и да подхванем от страница до страница ... или да си разделим главите от книгата. Има едни сайтчета за преводи .. слагаме думите или названията от ляво а преводите от дясно .. после се правят проверки и ги вадим в готов вид .... Ако не онлайн дигаме една таблица и сме в играта примерно в Гугъл докс ...
                          Lyubomir T. Marchev / LZ1DUV
                          A POS
                          0885600200
                          За момента пасажер

                          Коментар


                          • От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

                            Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                            Най- накрая се сдобих с книгата и я изчетох. Почнах я към 22.00 и горе долу към 03.00 а завърших. Сега си препрочитам определени части и си записвам това онова.
                            Книгата е увлекателен роман с приложни елементи. Лично за себе си (напомням аз изобщо не съм представителна извадка по тази тема), не открих особено много нови неща- може би защото съм мислил и чел доста по темите разглеждани в книгата. Ще напиша положителните и отрицателните неща с които се сблъсках.
                            1. Превода- въпреки, че си личи че е пипан от хора разбиращи от оръжие, на моменти има доста характерни "преводачески грешки". Например ВМС на САЩ с интерес ще научат че имат подразделение наречено "моржове"- подразделението е SEAL's и традиционно се превежда като Тюлен. Думата военно рацио (явно директно преведено от ration) в българския не съществува може да се проведе порцион или порция. За тези които никога не са виждали MRE - фолиото от него (не е фолио в смисъла на станиол) представлява плътен и доста дебел найлонов плик. Доста грешки са допуснати в превода на т.нар. военноговор - или на английски military slang. Нещата са си преведени но не звучат по "военно му". За в бъдеще съм навит за стойностна книжнина да помогна по тази тема.
                            2. Конкретно за книгата- не съм съгласен с определени изводи на автора. Особено по отношение на идеите му за разпад на въоръжените сили. Защото:
                            -Армията е затворена и до голяма степен автономна структура. ТЯ има изградените механизми да си е самодостатъчна за определени (често пъти продължителни) периоди от време. В армията има лекари, полеви болници, техници, инженери сапьори и какво ли още не.
                            -В армията колективното начало е силно заложено- за разлика от цивилните граждани , военните добре знаят че оцеляването по единично, не е опция и е много по трудно отколкото в група с ясна структура, командване и йерархия. Ако говорим за наборна армия - иди доди- може да се предположи, че при разпада на държавата, всеки ще вземе квото може и ще тръгне да спасява семейството си. В САЩ обаче армията е концентрирана в бази най- често заедно със семействата си. Базите са автономни до много голяма степен. Т.е. здравият разум ще е по- скоро да се укрепят в базите и да защитават семействата си отколкото да се пръснат като пилци.
                            - В ситуация когато основните ценности ще бъдат оръжие, боеприпаси, храни и горива - армията съвсем логично е новият "дилър на власт" - просто защото имат запаси и от трите в количества които нито една общност от "препъри" може да си осигури. Ако и най- заможните граждани могат да си позволят да имат по няколко десетки хиляди боеприпаси от калибър - армиите имат стотици милиони и милиарди от тях. Отделно не са ограничени до полуавтоматични оръжия , разполагат масово с ПНВ, термални камери и т.н. и т.н. Обикновено имат т. нар Н.З. от храни (хайде да не забравяме, че военните порциони MRE които ние цивилните купуваме са само това което напуска военните складове като "излишък")- например знам, че до 2009 та американската армия поддържаше запас достатъчен за не по-малко от 12 месеца. По същият начин седи и проблема с горивата..... Да не говорим, че например за да осигури една военноморска база с ток е достатъчно да се паркира до нея една атомна подводница и да се метнат кабелите до брега....
                            -За мен най- логичното е именно въоръжените сили да изземат функциите на държавата, като наложат натурални данъци в замяна на защита и администриране. И точно обратното на военната диктатура (която обикновенно се управлява от политици), ще поддържат и дори изграждат местни паравоенни формирования.

                            Изложеното горе го давам по- скоро, като да го кажем алтернативен път за развитие на ситуацията.....

                            Иначе книгата има доста полезни елементи. И доста пропуски- например т.нар. релоудинг на боеприпаси. По време на обсадата на Уейко псевдопророка Дейвид Кореш организира по такъв начин презареждането на боеприпаси , че реновира около 80% от изстреляните такива. Реално притежавайки 1000 гилзи, 10 000 капсула и около килограм и малко барут и 10 000 куршума, в дълговременен порядък имам реални 10 000 изстрела.
                            Също така голяма част от описаните прибори за нощно виждане и прочие отдавна са им поникнали бради и мустаци. Конкретно Армията на САЩ от около 3 години е на около 1 тип стандартни батерии- АА...
                            Не знам дали съзнателно или несъзнателно, авторът е пропуснал доста неща свързани с тактиката, като на места е допуснал "Съзнателни грешки", подобно на редица други автори . Отделно съзнателно или не е пропуснал вътрешното "структуриране" на групата- абсолютно неефективно е всеки неин член да е прост "автоматчик" .... Но айде аз да не пиша неща които авторът е счел за уместно да не споделя....
                            ще си позволя да отправя следната забележка :
                            зависи от армията да ли е от донаборци или от доброволци (разликата е в това че едните са длъжни и в повечето случай не семейни почти тинейджари, а другите доброволно записали се повечето пъти семейни ) и в такъв разпад на държавата къде ще наклонят везните ?

                            Коментар


                            • От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

                              Напълно подкрепям мнението на колегата davc. По-добре не бих го написал. Ще спомена само това какво мисля недай боже ако се случи глобален катаклизъм.

                              - Зависи дали е природен или тотална война. Ако е второто, разговорът приключва тук. Ако е катаклизъм, мисля, че ще оцелеят случайни групи от хора, които надали ще са подготвени като много от тук пишещите. От гледна точка на цивилизацията като такава, каквато я познаваме - това е край и ново начало. А от гледна точка на антропологията - очаква ни тотален регрес. До ниво колело, лък, стрели и каменни-костени инструменти. Това е моето мнение.

                              Коментар


                              • От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

                                При толкова много синтетика, инструменти дал Господ и след 2000години без хора на земятаЩе си изравят от земята ножове,вилици,лъжици,бензинови резачки и т.н.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X