Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #76
    От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

    Ще задам един много тъп въпрос... Не е ли по-лесно и целесъобразно да се научим цялото семейство да яздим кон, вместо да трупам някакви запаси от гориво, което освен, че все някога ще свърши, ще е и като магнит за всички които не могат да яздят..?!!

    Коментар


    • #77
      От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

      Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
      Ще задам един много тъп въпрос... Не е ли по-лесно и целесъобразно да се научим цялото семейство да яздим кон, вместо да трупам някакви запаси от гориво, което освен, че все някога ще свърши, ще е и като магнит за всички които не могат да яздят..?!!
      Едното не изключва другото. Колкото повече - толкова повече...
      www.occ.bg - Преносими газови бойлери и Мобилна баня за къмпингуване
      0898777327

      Коментар


      • #78
        От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

        Първоначално публикуван от Димитър Желязков Преглед на мнение
        Едното не изключва другото. Колкото повече - толкова повече...
        Не си прав! Всичко се свежда до наличния ресурс и неговото правилно разпределение във времето! Разчитането на сложни технологии зависещи от ограничени ресурси в един разпадащ се свят е най-голямата и наивна грешка, която някой може да допусне! Хиляди години предците ни са живеели само с това, което са можели да носят на гърба и конете си и са завладели целия познат тогава свят! Техния най-голям капитал са били познанията, уменията и волята им! Рим с цялата си цивилизованост, организираност, технологии и т.н. е отишъл по дяволите! Ситуацията не е по-различна и днес! Тайната на оцеляването се крие в простотата му... Колкото от по-малко неизвестни зависиш - толкова по-добре! Да се върнем на горивото... Само то достатъчно ли е..?!! Ами резервни части, ами консумативи..?!! Ами ВРЕМЕТО необходимо за поддръжка..?!! Ами ЗАВИСИМОСТТА...?!! С риска да обидя някого - подобни истории като въпросната книжка, могат да бъдат само едно забавно чететиво! Нищо повече! Цялата философия е сбъркана, защото в нея не става дума за оцеляването, а за неговото отлагане във времето...

        Коментар


        • #79
          От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

          Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
          ...
          Лично моето мнение е, че са смешни (със извинението и потвърждаване на уважението ми към всички лично ангажирани в разпространението им ), а по отношение на човек неизкушен, комуто това ще е "А-то и Б-ето" по темата - дори вредни.
          Мисля, че Ролс изобщо не заслужава толкова негативна оценка.

          Романът му наистина не е литературен шедьовър, но информацията в него е много и полезна дори и за не-американци.
          Развитието на историята е съобразено с мисленето и страховете на американците и понякога е трудно да се разбере от нас.

          Всичко написано обаче може да се случи при определени обстоятелства, макар и едва ли в последователността и поради причините описани в книгата.
          Ето защо аз я приемам като наръчник с отделни глави, а историята на романа е просто начин те да бъдат представени заедно.

          Двете му книги към момента са напрактика единствените специализирани източници на информация на български език по темата.
          В голямата си част съветите им са съвсем трезви и изпитани на практика.
          Кой и какъв е Ролс не е особено важно - важно е какво казва, въпреки че той живее в ранчо и вероятно сам е изпитал много от нещата, за които пише.



          Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение

          ...

          На какво толкова се набляга... все неща съществени - може би - в тамошната действителност. Напълно съм наясно, че за 99% от американското население, "правенето на компоти" и приготвянето на храна (освен когато се свежда до притопляне на полуфабрикати в "микровълнова") е един вид дълбоко тайнство, а заниманията със селско стопанство - космическа технология, като едното нищо, дори агрономите им са свръх-тясно специализирани, така `щото тези, които организират отглеждане на тикви, са абсолютно безпомощни в саденето на кратуни . Само че, тук това са тривиални занимания и съответно - безпредметна плява като информация
          Мога да Ви уверя Колега, че заниманията със селско стопанство съвсем не е нещо тривиално за повечето българи към момента.
          Хората, които знаят от къде идва месото и зеленчуците в магазина са малко и стават още по малко.
          Да не говорим, че и банални според Вас дейности като консервиране и други видове обработка и запазване на храна също отдавна не са масови умения във всяко семейство.

          Изобщо - голяма част от съвременните професии изикват умения и знания напълно непотребни при разпад на цивилизования ни свят, а практикуващите такива професии рядко имат възможност или желание да научат нещо по-практично. Тези хора ще трябва да учат от нулата елементарни неща, а реалността може да не им даде шанс да се научат навреме.

          По отношения на наблягането на трупане на запаси от всичко съществено за дългосрочно оцеляване - знанията и уменията наистина са основното, но не са достатъчни ако Ви е нужен определен инструмент или материал, за да ги приложите. Някой основни неща са необходими, за да е възможно надграждане над тях.

          Всичко горно го казвам, без изобщо да съм особен ентусиаст по сървайвълизма и да трупам запаси в мазето.
          Да прекарваме времето си в подготовка и очакване на неизбежен колапс на света е глупав начин за пропиляване на живота си според мен.

          Обаче историята ни учи, че е разумно да имаме известна подготовка ако нещата тръгнат на зле.
          В този смисъл е добре човек поне да е наясно как може да оцелее ако не без цивилизация, то поне няколко дни без ток или вода примерно.

          Коментар


          • #80
            От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

            Първоначално публикуван от Vimpel Преглед на мнение
            Мисля, че...
            Изобщо не разсъждавам по литературните качества на книгата като роман - тя такива няма. Като ще се връзваме към актуалните модни тенденции, вълнуващи американците - нека без губене на време да се преведат всякаквите наръчници за предпазване и противодействие срещу зомбита (това сега там е писъкът на фешъна)... Приемам за възможно, някой (тук) да не знае как се садят домати, но за информация по въпроса спокойно и много по-резултатно може да се обърне към майка си (в много краен случай - баба си), нежели към разни презокеански гурута. Всъщност, точно тези неща (както вече стана въпрос) изобщо не са засегнати в тази книга - мимоходом са механично маркирани. А на български език може да се намери невероятно много литература, като огромната част от нея си е и българска. Може би е голям проблем за хора привикнати към "дистанционно проектирано мислене", обстоятелството че тя не се пропагандира като "сървайвалиска", а просто и рационално като - професионална.

            Изобщо - фундаментално са сбъркани принципните положения и понятия около същността на оцеляването (съответно и някаква подготовка за него).

            Ще се опитам да се изразя максимално картинно (като в комикс):
            До днес има ток и аз вкъщи гледам телевизия - как като спре тока, необезпокояван да продължа да си следя сапунката. Какво представлява по същество запасяването - Аз имам пет лева, ще си купя килограм свинско, като свърши - умирам. Ти имаш петдесет лева, купуваш си десет килограма свинско - то също ще свърши...
            Ето това е квинтесенцията на философията на този Ролс!
            Последно редактирано от davc; 06-08-12, 00:46.
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

            Коментар


            • #81
              От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

              Въобще - проблема идва от материалното мислене и като основно, и единствено следствие от това се явява зависимостта на съвременния човек от неща, от които реално не зависи физическото му съществуване! Има една мисъл, която се преписва на доста личности и гласи следното:
              - Днес хората харчат пари за вещи които не са им нужни, за да се харесат на хора които не харесват!
              В едно изречение е описан целия проблем! Основата на цивилизацията е познанието... Върху същата основа се крепи и оцеляването... Всяко едно домакинство има ограничен материален ресурс и подготовката за каквото и да е (при налично разбиране и желание) зависи от този ресурс! Няма как този ресурс да се впрегне изцяло за тази подготовка, защото в същото време живота продължава и ежедневието изисква своето... Днес човек разполага с едно много съществено предимство - свободния достъп до информация и свободата да практикува и упражнява (дори и в България). От там насетне зависи изцяло от неговото лично разбиране за проблема, по кой път за неговото разрешаване ще поеме... Един ще предпочете да се запасява с лекарства, а друг - да се научи да разпознава и събира билките и да овладее народната медицина... Един ще предпочете да складира консерви, а друг - да се научи на елементарно земеделие и животновъдство и т.н. Защо казвам, че подобна философия на оцеляването, като описаната във въпросната книга е вредна?
              1. Тя не формира знания и умения за непосредственото физическо оцеляване даващи автономност и самодостатъчност за приемливо дълъг период от време! Средно статистическия българин може да задели и приготви запаси максимум за година, като това ще ангажира сериозен процент от материалния му и времеви ресурс! Тук въобще не може да става и дума за изграждането и подготвянето на убежище в отдалечен район, нито за закупуването на оръжие и муниции, позволяващи воденето на активни бойни действия или активен лов в продължение на деситилетия! Просто българина няма нито времето, нито парите за това, а за останалото да не говорим...
              2. Тя не опростява задачата, а я усложнява, разчитайки на достиженията на цивилизацията във време, когато се очаква цивилицацията да се разпадне и изчезне напълно! Един прост пример - препоръчва складирането на горива, при положение, че останали без поддръжка пътищата ще изчезнат за няколко години (еле пък нашите) и автомобилите ще станат безполезни или поддръжката им ще е на неприемлива цена! Разчита се на петролни генератори като източник на енергия които освен всичко друго са със сложно устройство и кратък живот, вместо да се спретне един елементарен ВЕЦ с мощмост 2-3 Кв/ч за покриване на непосредствени нужди, който може да се направи и подържа с части от скрапа и да е практически вечен, ако правилно е подбрано мястото и конструкцията (става дума за мениджмънд на водния дебит)!
              3. Тя закотвя оцеляващия за мястото на което се намира убежището и запасите му с което силно го ограничава в условията на бързо променящи се околна среда и социални процеси! Липсва мобилност, а от там репективно и свобода за вземане на решения! Прост пример - свлачище в следсвие на силни валежи (или друго природно бедствие) прави района на убежището необитаем, или в района се появява агресивно доминираща група от хора с които оцеляващия/тите няма шанс да се пребори.. Какво следва?!! Край на "оцеляването" и начало на истинското оцеляване, защото ще се окаже, че ресурса по време на подготовката е грешно насочен и инвестиран, и оцеляващия не може да реагира на променилите се обстоятелства от които пряко зависи живота му!
              4. Тя превръща оцеляващия в желана цел и плячка! Наличието на големи запаси от храна и гориво автоматично ще предизвикат нечий нездрав интерес! Дали ще са случайно натъкнали се на убежището хора, дали ще са нарочно търсещи (мародерстващи) групи - няма значение! Разконспирирането на убежището е въпрос на време и в колкото по-безопасна и благоприятна среда се намира то - толкова по-бързо ще бъде разкрито! Наивно е да се смята, че само оцеляващия се е сетил и знае, че съответния район е безопасен и с благоприатни условия - даващи спокойствие и с необходимия природен ресурс! Оцеляващия е нежелана притурка към запасите и условията които е създал ПРЕДИ кризата, и съвсем логично ще бъде елиминиран ако откаже да ги сподели, докато един човек с работещи знания и умения в новите условия, винаги ще бъде желан, защото той ГЕНЕРИРА БЛАГА И ПОЛЗИ В РЕАЛНО ВРЕМЕ!
              Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 06-08-12, 07:35.

              Коментар


              • #82
                От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

                Ууу, мисли какви ...
                Реално е смешно.
                Оставяме войната настрани, предлагам 12 часа от цивилния си живот, на специалистите по оцеляване.
                Реанимацията е за моя сметка.

                Коментар


                • #83
                  От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

                  Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                  Ууу, мисли какви ...
                  Реално е смешно.
                  Оставяме войната настрани, предлагам 12 часа от цивилния си живот, на специалистите по оцеляване.
                  Реанимацията е за моя сметка.
                  Стефане, не мога да разбера защо си мислиш, че твоята е най-сложна..?!! Има един много хубав лаф:
                  - Тарикат мъж не писка...

                  Много ми е любопитно как ти виждаш оцеляването в условия на разпадаща се или липсваща цивилизация и какво е ТВОЕТО място в него..?!!

                  Коментар


                  • #84
                    От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

                    На тези,които смятат ,че българина си е така и така готов по дефолт за такава ситуация,ще припомня,че за хиляди градски деца,кравите са лилави/от рекламата/.Техните родители знаят , че не са, на база спомени от село отпреди 20-30 години.Уменията и знанията за селският начин на живот,присъщи на по-възрастното поколение, с бесни темпове изчезват при "гражданите".Познанията им, се свеждат до избора на продукта в търговската верига,има ли някакъв вкус , дажи и за това не са достатъчни.

                    Иначе ,темата се разпилява усърдно,засега не постигаме единомислие даже по въпроса е ли е необходим санитарен минимум от подготовка.Само някой с някого да не се "сдърля" и да ни сложат катанеца .

                    Коментар


                    • #85
                      От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

                      Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                      Стефане, не мога да разбера защо си мислиш, че твоята е най-сложна..?!! Има един много хубав лаф:
                      - Тарикат мъж не писка...

                      Много ми е любопитно как ти виждаш оцеляването в условия на разпадаща се или липсваща цивилизация и какво е ТВОЕТО място в него..?!!
                      Този път без изобщо да се бъзикам със Стефан - той вече го е преживял мисля - т.е. разпада и изчезването на дадено обществен строй барабар с неговите ценности, правила и норми. При това строй и общество в което е вярвал и на базата на правилата и нормите на което е изграждал мироглед, кариера и начин на живот. Разпада на позната ни цивилизация е същото но на по- високо ниво. В този аспект на мисли всички които са преживяли смятана на обществения строй след 1990 та тук са една идея по- адаптивни. Т.е. минали са и през гледа и през нямането и през анархията, макар и в по- малка степен- но това е като имунизацията- вкарвам ти "омаломощен" вирус и ти развиваш антитела.
                      Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                      No man left's behind !!!!

                      Коментар


                      • #86
                        От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

                        Несъмнено е необходима подготовка! Тук две мнения по въпроса няма... Въпроса е "как и за какво да се готвим"! За мен оцеляването не се изразява с преживяването на кризата, а с продължаването на живота след нея! Ако във въпросната книга ставаше дума за това, в нея нямаше да се говори толкова много за пушкала, а за агрономия, животновъдство, медицина, металургия и т.н....

                        Коментар


                        • #87
                          От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

                          Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                          Този път без изобщо да се бъзикам със Стефан - той вече го е преживял мисля - т.е. разпада и изчезването на дадено обществен строй барабар с неговите ценности, правила и норми. При това строй и общество в което е вярвал и на базата на правилата и нормите на което е изграждал мироглед, кариера и начин на живот.
                          И както всички виждаме - вместо да оцелява и да се бори, мънка като жена! Това не го прави по-малко прекрасен и уникален, но не му дава правото да е "на всяка манджа - мерудия" и в тази тема...
                          Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 06-08-12, 13:15.

                          Коментар


                          • #88
                            От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

                            Стефан е доказал, че е нещо като ходеща енциклопедия.
                            Научил съм не малко от мненията му във форума и ценя високо приноса му тук.

                            Обаче далеч не всички хора са като него и е добре да има предвид това.
                            Ако той или друг колега са подготвени и знаят как да се справят с трудни моменти, голямата част от населението ще е общо-взето безпомощно според мен.
                            Това включва и членове на семействата ни и други близки хора, които не проявяват интерес към темата, но които не можем просто да изоставим и да се спасяваме поединично.

                            А тук експерти няма - просто си говорим.

                            Коментар


                            • #89
                              От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

                              Именно! Говорим си - изтъквайки предимствата и недостатъците на една или друга теза, и независимо кой е прав или крив, оцеляването и подготовката за него си остават на ниво - чаткане по клавиатурите! Преди време отправих една покана в този раздел - да излезем на въздух и всеки да се опита да докаже думите си или най-малкото да си свери часовника, но нещата отново си останаха в сферата на приказките..!!!

                              Коментар


                              • #90
                                От: Патриоти - едно от най-добрите четива за оцеляване, маскирано като роман.

                                Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение

                                ...
                                В този аспект на мисли всички които са преживяли смятана на обществения строй след 1990 та тук са една идея по- адаптивни. Т.е. минали са и през гледа и през нямането и през анархията, макар и в по- малка степен- но това е като имунизацията- вкарвам ти "омаломощен" вирус и ти развиваш антитела.

                                За съжаление уменията са забравят, а вече имаме едно цяло поколение, което не знае нищо за тези времена.

                                Също - отдавна далеч не всяко семейство има къща на село с двор с домати.
                                Сега има вили, басейни и райграс.

                                Струва ми се, че в момента обществото ни е много по-неподготвено да се справи с криза като тази след 1990.

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X